Innovasjonsprosjekt i næringslivet 2024
Last ned utlysningen
Last ned maler
Vi gjør oppmerksom på følgende:
- Vi har nå stengt for søknader til alle temaer unntatt Industri og tjenestenæringer. Siste mulighet for å sende inn søknad til temaet Industri og tjenestenæringer er når utlysningen stenger fredag 20. desember kl. 13..00
- Denne utlysningen dekker også tidligere DEMO2000 og Pilot-T. Vi vil ikke ha egne utlysninger for DEMO2000 eller Pilot-T i år.
- Denne utlysningen vil oppdateres fram til den åpner for søknader 15. august. Du må derfor huske å lese siste versjon før du sender inn søknaden.
Viktige datoer
20. aug. 2024
Søkjarwebinar for IP-N-utlysinga
Webinaret er for deg som er interessert i Innovasjonsprosjekt i næringslivet og har tenkt å søkje om midlar til hausten. Sjå opptak av webinaret
Viktige datoer
Siste oppdateringer
Vi har nå stengt for alle temaer unntatt Industri og tjenestenæringer etter søknadsfristen 16.10.
Vi har oppdatert seksjonen "Behandlingsprosedyre".
Formål
Formålet med denne utlysningen er å støtte bedrifter som sammen med partnere ønsker å gjennomføre et prosjekt som omfatter forskingsbasert innovasjon og/eller som skal demonstrere ny teknologi.
Prosjektene skal føre til samfunnsøkonomiske gevinster ved at ny kunnskap og nye løsninger fra prosjektet blir tilgjengelige for flere. Næringslivet har en nøkkelrolle i arbeidet med å realisere en bærekraftig fremtid. Styrket konkurransekraft og innovasjonsevne er også viktig for å løse store samfunnsutfordringer og for å utvikle flere verdiskapende og bærekraftige næringer. Vi vil finansiere prosjekter som kan styrke eksisterende næringsliv og danne grunnlag for nytt.
Om utlysningen
Utlysningen er rettet mot bedrifter, og midlene skal gå til innovasjonsprosjekter med omfattende innhold av/som består av industriell forskning (IF) og/eller eksperimentell utvikling (EU). Se definisjon av IF og EU lenger ned i utlysningen.
De forventede resultatene kan være et nytt produkt, en ny tjeneste, en ny produksjonsprosess eller en ny måte å levere produkter og tjenester på. Også vesentlige forbedringer, eller nye egenskaper ved eksisterende produkter, tjenester eller prosesser hos bedriftene, kan være et resultat.
Vi vil stimulere bedrifter til å investere i FoU som kan bidra til bærekraftige innovasjoner og verdiskaping. Forskningsrådet ønsker å støtte bedrifter som går i front med forskningsbasert innovasjon som et middel for å nå FNs bærekraftsmål og som ser forretningsmuligheter i å nå disse målene.
Les mer om forskningsbasert innovasjon og bærekraftige innovasjoner på nettsiden Bærekraft og innovasjonsprosjekt i næringslivet (lenken åpnes i nytt vindu).
Vi støtter prosjekter som har et omfang og en risikoprofil som tilsier at bedriftene ikke vil kunne gjennomføre prosjektet uten midler fra Forskningsrådet. Det vil si at støtten vår må være utløsende for å iverksette FoU-aktivitetene.
Dere kan ikke søke om midler til aktiviteter som dere allerede har startet. Dette innebærer at prosjektet og de aktuelle aktivitetene ikke kan ha startet opp før dere sender søknaden til oss.
Har dere også tenkt å sende søknad til SkatteFUNN for prosjektet? Dere finner mer informasjon her om denne muligheten og om forutsetningene for ordningen på nettsiden Insentiveffekt og kombinasjon av virkemidler (skattefunn.no).
Denne utlysningen stenger fredag 20. desember 2024 klokken 13:00.
Se også ofte stilte spørsmål om innovasjonsprosjekt i næringslivet.
Her kan du se et opptak av søkerwebinaret
Utlysningen finnes både på norsk og engelsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende.
Når kan dere søke?
Utlysningen åpner for søknader 15. august. Vi har løpende søknadsmottak og søknadsbehandling, men tildelingene vil skje puljevis. Les mer under overskriften "Forventet svar på søknaden" (under "Behandlingsprosedyre" nederst i utlysningen).
Vær oppmerksom på følgende:
- Temaområdet Industri og tjenestenæringer behandler søknader fortløpende, og vil tildele midler i flere omganger. Første tildeling vil gjøres i oktober 2024, og siste tildeling vil være i første kvartal 2025. Innenfor dette temaområdet kan dere sende inn søknader frem til utlysningen stenger.
- For alle andre temaområder kan dere sende inn søknader til klokken 23:59 den 16. oktober 2024. Siste tildeling for disse temaområdene vil skje i desember 2024. Søknader som sendes inn fra og med 17. oktober 2024 og som faller inn under disse temaområdene vil bli avslått uten vurdering av eksterne fagpersoner.
Hvem kan søke?
Prosjektansvarlig må være registrert i det norske foretaksregisteret og ha økonomisk aktivitet i Norge. Med økonomisk aktivitet mener vi å tilby varer eller tjenester i et marked. Dette innebærer at prosjektansvarlig enten må være en privat bedrift, eller et offentlig foretak som driver virksomhet av industriell eller forretningsmessig karakter. I resten av utlysningen bruker vi fellesbetegnelsen "bedrift".
Enkeltpersonforetak kan ikke være prosjektansvarlige, men de kan være samarbeidspartnere.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig
Prosjektansvarlig må sikre finansiering av prosjektet (utover Forskningsrådets støtte) og ha nødvendige tiltak for å utnytte prosjektresultatene.
Krav til samarbeid og roller i prosjektet
Vi stiller krav til samarbeid i denne utlysningen. Prosjektansvarlig må gjennomføre prosjektet sammen med minst én samarbeidspartner (bedrift) eller kjøpe inn oppdragsforskning fra minst én FoU-leverandør. Disse må dere registrere under "Samarbeidspartnere og FoU-leverandører" i søknadsskjemaet.
Alle partnerne skal ha definerte oppgaver og en tydelig rolle i gjennomføringen av prosjektet.
Prosjektansvarlig og samarbeidspartnere må være uavhengige av hverandre. Med dette menes at den ene ikke kan ha kontrollerende innflytelse over den andre. Dette gjelder både mellom prosjektansvarlig og samarbeidspartner, og mellom alle samarbeidspartnerne. Heller ikke FoU-leverandør kan ha kontrollerende innflytelse over prosjektansvarlig/samarbeidspartnere eller motsatt. Les mer om slike avhengighetsforhold her.
Utgangspunktet for vår vurdering av søknaden, er de aktuelle samarbeidspartnerne og FoU-leverandørene ved søknadstidspunktet, og det er en avgjørende betingelse for at vi skal tildele støtte at disse kommer til å delta i prosjektet slik som beskrevet i søknaden. Dersom dere endrer prosjektsammensetningen før vi inngår kontrakt med dere, kan vi trekke tilbake vårt tilsagn om finansiering.
Samarbeidspartnere
- Bedrifter som skal være samarbeidspartnere må oppfylle kriteriene under "Hvem kan søke?" for å kunne delta i prosjektet og motta støtte. Samarbeidspartnere inngår i faktisk samarbeid med prosjektansvarlig, som blant annet innebærer at de deler både risikoen i prosjektet og resultatene som kommer ut av det. Les mer om faktisk samarbeid under Artikkel 25: Viktige definisjoner. De samarbeidspartnerne som får dekket deler av sine prosjektkostnader gjennom vår støtte, blir mottakere av statsstøtte.
- Alle samarbeidspartnere må ha synliggjorte kostnader i prosjektet, men de kan velge å ikke få dekket kostnadene gjennom vår tildeling.
- Selv om enkeltpersonforetak ikke kan være prosjektansvarlig for søknader til denne utlysningen, kan de være samarbeidspartnere. For slike foretak finnes det egne regler for hvilke kostnader vi kan dekke.
FoU-leverandører
- Norske og utenlandske forskningsorganisasjoner og andre kompetansemiljøer kan delta i prosjektet som FoU-leverandører, med ansvar for å utføre FoU-arbeid på oppdrag fra bedriftene i prosjektet. FoU-leverandører skal ikke bidra til å finansiere prosjektet, og har derfor vanligvis ikke rettigheter til prosjektresultatene. De leverer et arbeid på oppdrag, og får betalt for dette arbeidet til markedspris. Dersom en FoU-leverandør likevel skal ta del i rettigheter til prosjektresultatene, må prisen på det avtalte oppdraget justeres ved at markedsverdien på rettighetene trekkes fra prisen.
- Der doktorgradsarbeid inngår i FoU-leverandørens arbeid med prosjektet, kan dere ikke legge restriksjoner på offentliggjøring av doktorgradsarbeidet, med unntak av eventuelt en på forhånd avtalt utsettelse av datoen for offentliggjøring.
- Siden forskningsorganisasjonenes arbeid i innovasjonsprosjektene skjer på oppdrag, er universiteters og høyskolers arbeid i slike prosjekter definert som oppdragsfinansiert aktivitet. Dette innebærer at også arbeid utført av ph.d.-kandidater skal faktureres i tråd med markedspris og at prisingen av dette arbeidet dermed ikke er bundet til Forskningsrådets rundsumsatser for stipendiater. Eventuelle stipendiater som utfører arbeid i disse prosjektene, har ikke de samme rettighetene til dekning av utenlandsopphold som stipendiater som er helt eller delvis finansiert av Forskningsrådet.
Andre partnere
Aktører som ikke er beskrevet ovenfor, slik som andre internasjonale og offentlige aktører, kan delta i prosjektet, men dere skal ikke legge dem inn som partnere i søknadsskjemaet. Denne typen samarbeid skal dere i stedet omtale i prosjektbeskrivelsen, under punkt 3.2 eller 3.3.
Les mer om samarbeidsavtaler, samarbeidspartnere og FoU-leverandører.
Hva kan du søke om støtte til?
Dere kan søke om støtte til å dekke faktiske kostnader som er nødvendige for å gjennomføre prosjektet. Prosjektansvarlig skal hente inn opplysninger om kostnader fra samarbeidspartnerne i prosjektet. Disse kostnadene skal legges inn i kostnadsplanen under den kostnadstypen de tilhører.
Følgende kostnadstyper skal brukes:
- Personal- og indirekte kostnader
- Innkjøp av FoU
- Utstyr
- Andre driftskostnader
Her finner dere detaljert informasjon om de kostnadene vi kan dekke.
Vi gir ikke støtte til aktiviteter som ikke er direkte knyttet til gjennomføringen av prosjektet – f.eks. driftskostnader – eller til tiltak for å utnytte FoU-resultatene, slik som beskyttelse av immaterielle rettigheter, markedsundersøkelser og markedsføring samt uttesting (med unntak av det som faller inn under definisjonen av eksperimentell utvikling) og ferdigstilling av nye produkter og tjenester. Vi gir ikke støtte til kostnader som ikke vil bli bokført i prosjektansvarliges eller samarbeidspartneres offisielle regnskaper, som for eksempel ulønnet arbeidsinnsats. Dere skal derfor ikke ta med slike kostnader i prosjektbudsjettet.
Omfanget av støtten
Dere finner informasjon om hvor mye dere kan søke om i støtte under de ulike tematekstene lenger ned i utlysningen.
Artikkel 25 i EUs Gruppeunntaksforordning beskriver i mer detalj hvilke aktiviteter som kan støttes og hvilke kostnader ved disse aktivitetene som helt eller delvis kan dekkes. Støtten kan dekke direkte og indirekte prosjektkostnader i den grad de er kostnader ved industriell forskning eller eksperimentell utvikling.
Les mer om statsstøtte her: Artikkel 25: Støtte til forsknings- og utviklingsprosjekter.
Prosjekter som primært skal teste ny teknologi (tidligere kalt demonstrasjonsprosjekter i næringslivet) vil i hovedsak omfatte eksperimentell utvikling. Slike prosjekter skal demonstrere og verifisere en konkret innovasjon hos bedriftene som deltar i prosjektet. Demonstrasjon og kvalifisering skal gjøres under reelle betingelser, og en klar og tydelig plan for dette skal inkluderes i prosjektbeskrivelsen.
Dere kan søke om støtte til inntil 50 prosent av kostnadene til hver enkelt av bedriftene i prosjektet. Graden av støtte til bedriftens prosjektkostnader innenfor rammen på 50 prosent er avhengig av bedriftens størrelse og type FoU-aktiviteter.
Type bedrift/type aktivitet |
Industriell forskning |
Eksperimentell utvikling |
Små bedrifter |
50 % |
45 % |
Mellomstore bedrifter |
50 % |
35 % |
Store bedrifter |
50 % |
25 % |
Legg merke til at vi ikke utnytter handlingsrommet i statsstøtteregelverket fullt ut. På den måten får vi innvilget flere innovasjonsprosjekter. Statsstøtteregelverket tillater at en liten bedrift får dekket opptil 70 prosent for IF, og en mellomstor opptil 60 prosent for det samme. Innenfor denne utlysningen kan likevel ingen av dem få mer enn 50 prosent selv om alle aktivitetene er industriell forskning.
- Eksempel 1, en liten bedrift med alle kostnadene innenfor kategorien IF: Statsstøtteregelverket tilsier at offentlig støtte kan bidra med 70 prosent av kostnadene, men bedriften får kun dekket 50% gjennom et innovasjonsprosjekt i næringslivet.
- Eksempel 2, en mellomstor bedrift med alle kostnadene innenfor kategorien EU: Statsstøtteregelverket tilsier at offentlig støtte kan dekke 35 prosent av kostnadene, og det er det bedriften kan få dekket.
- Eksempel 3, en liten bedrift med halvparten av kostnadene innenfor kategorien IF og halvparten innenfor EU: Statsstøtteregelverket tilsier at offentlig støtte kan dekke 57,5 prosent av de samlede kostnadene, men vi dekker bare inntil 47,5 prosent av dem.
- Eksempel 4, en mellomstor bedrift med halvparten av kostnadene innenfor IF og halvparten innenfor EU: Statsstøtteregelverket tilsier at offentlig støtte kan dekke 47,5 prosent av kostnadene, men vi dekker bare inntil 42,5 prosent av kostnadene.
Det at Forskningsrådet kun tildeler inntil 50 prosent til IF selv om bedriften kunne fått dekket inntil 70 prosent, innebærer at dere kan søke om støtte på toppen fra andre offentlige ordninger, slik som Innovasjon Norge og SkatteFUNN.
Endelig støttebeløp og -prosent blir fastlagt når vi inngår kontrakt med dere.
Forutsetninger for tildeling av støtte
Forutsetninger knyttet til statsstøtte:
Denne utlysningen utgjør en støtteordning som meldes til EFTAs overvåkningsorgan (ESA) og har referanse GBER 114/2024/R&D&I.
Støtten under ordningen tildeles i henhold til Gruppeunntaksforordningens artikkel 25 (Kommisjonsforordning (EU) nr. 651/2014). I tillegg må de generelle vilkårene i forordningens kapittel I være oppfylt.
Se Gruppeunntaksforordningen i konsolidert versjon med endringer til og med juni 2023 (lenken åpnes i nytt vindu). Ordningen skal praktiseres i tråd med EØS-avtalens statsstøtteregler. Vilkår og begreper skal tolkes i tråd med korresponderende vilkår og begreper i støttereglene. Ved eventuell motstrid mellom utlysningen og statsstøttereglene, skal sistnevnte ha forrang. Av samme grunn kan også utlysningen bli justert.
Støtte kan ikke gis til foretak som ikke har oppfylt krav om tilbakebetaling etter en forutgående beslutning fra ESA/EU-kommisjonsbeslutning der støtten er erklært ulovlig og uforenlig med det indre marked. Støtte kan heller ikke gis til foretak i vanskeligheter i EØS-rettslig forstand.
Andre forutsetninger:
Dersom bedriften får innvilget et prosjekt, så skal søknaden revideres. Den reviderte søknaden skal omfatte oppdaterte og utfyllende opplysninger om prosjektet og partnerne, inkludert dokumentasjon av gjennomføringsevne og egenfinansiering. Bedriftene i prosjektet må dessuten sende inn egenerklæring som bekrefter at de er berettiget til å motta statsstøtte. Les mer om statsstøtte under overskriften "Forutsetninger for tildeling av støtte".
I tillegg må dere være klar over følgende om dere skulle få tildelt midler fra oss:
- Seneste tidspunkt for oppstart av prosjektet vil være fire måneder etter melding om tildeling. Prosjekter som ikke har startet innen dette tidspunktet, kan miste tildelingen.
- Annen offentlig støtte til prosjektet, eller til aktiviteter som inngår i prosjektet, vil kunne påvirke omfanget av Forskningsrådets støtte.
- Får dere statsstøtte fra oss som tilsvarer 100 000 euro eller mer, vil vi gjøre det kjent i Registeret for offentlig støtte (lenken åpnes i nytt vindu).
- Forskningsrådets forutsetninger for tildeling finner dere i våre generelle vilkår for FoU-prosjekter på informasjonssiden Dette består kontrakten av.
- Forskningsrådet stiller krav om full og umiddelbar åpen tilgang (open access) for vitenskapelige artikler, se Plan S - åpen tilgang til publikasjoner.
- For alle prosjekter som håndterer data, skal prosjektansvarlig utarbeide en datahåndteringsplan i forbindelse med revidert søknad. Her finner dere mer informasjon om krav til datahåndteringsplaner i prosjekter som får finansiering fra oss.
- For medisinske og helsefaglige studier som involverer mennesker, stiller Forskningsrådet særskilte krav og retningslinjer om prospektiv registrering av studier og offentliggjøring av resultater.
Rapportering og utbetaling av støtte
Dere må årlig sende inn en prosjektregnskapsrapport som dokumenterer påløpte kostnader og hvordan de er finansiert.
Vi utbetaler støtten etterskuddsvis. Du vil få mer informasjon om dette hvis prosjektet skulle få tildelt midler fra oss.
All rapportering skal skje elektronisk.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
Aktuelle temaområder innenfor denne utlysningen
Denne utlysningen er åpen for bredden av norsk næringsliv. Det er likevel noen prioriteringer dere må være klar over. Dere finner temaene i denne utlysningen gruppert i temaområdene nedenfor. Tematekstene gir informasjon om:
- Utlyste midler
- Maksimalt støttebeløp
- Siste frist for å sende inn søknad
- Avgrensninger
- Prioriteringer
- Porteføljevurderinger
Dere må velge tema i søknadsskjemaet. Det dere velger er kun veiledende for oss og det hjelper oss å med å plassere søknaden i riktig portefølje. Dere beskriver relevans opp mot det valgte tema under pkt. 4.2 i prosjektbeskrivelsen. Om vi ser at dere ikke har valgt riktig tema, vil vi flytte søknaden dit den passer best. Vi varsler dere i utgangspunktet ikke om flyttingen.
Denne utlysningen åpner for at dere kan søke inntil 20 millioner kroner fra oss. Merk likevel at enkelte av temaene har lavere maksgrense. Dette skyldes temaets totale budsjettramme og egenart. Støttebeløpet i søknaden må ligge innenfor grensene for temaet der søknaden hører hjemme. Søknaden kan bli avvist dersom søkt beløp er høyere enn den angitte grensen og man ikke har angitt finansieringskilder for overskytende prosjektkostnader i finansieringsplanen. Blir søknaden likevel behandlet, vil vi stille betingelser til at dere må finansiere en større del av prosjektet selv. Les mer om dette under de enkelte temaene.
Industri og tjenestenæringer
- Utlyst beløp: 438 millioner kroner
- Maksimalt støttebeløp: 16 millioner kroner
Siste mulighet for å sende inn søknad: når utlysningen stenger.
Mottatte søknader behandles fortløpende, og midlene vil tildeles i flere omganger, med første tildeling i oktober 2024 og siste tildeling i første kvartal 2025. Søknader som ikke når opp i konkurransen vil først avslås når alle mottatte søknader er ferdigbehandlet.
Avgrensninger
Dette temaet støtter prosjekter som er rettet mot anvendelsesområdene vareproduserende industri, prosess- og foredlingsindustri, helse- og IKT-næringen, bygg og anlegg og tjenestenæringer. Helseprosjektene som støttes innenfor temaet kan kun omhandle human helse.
Porteføljevurderinger
Porteføljestyret vil kun tildele midler til prosjekter som:
- har en plass på veien mot lavutslippssamfunnet.
- har samfunnsøkonomisk lønnsomhet.
- sprer kunnskap og skape verdier for flere enn dem som utfører forskningen.
Ved hver tildeling vil porteføljestyret prioritere de prosjektene som samlet sett, så langt i behandlingsforløpet, har fått høyest karakterer på de tre vurderingskriteriene. Tilgjengelige midler vil fordeles utover hele tildelingsperioden.
Dersom omsøkt støtte til de støtteverdige søknadene er større enn gjenværende budsjett, vil porteføljestyret prioritere områder som er svakt representert i industri og tjenestenæringsporteføljen mht. bransje- eller næringsområde.
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
Søknaden skal opprettes og sendes inn via Mitt nettsted. Søknaden og alle vedleggene skal skrives på norsk eller engelsk.
Denne utlysningen har løpende søknadsmottak fra 15. august. Legg merke til at dere bare kan sende inn søknaden én gang. Dersom dere sender inn søknaden og kort tid etterpå ser at den likevel må endres, så kan dere opprette en ny søknad, f.eks. som kopi av den dere allerede har sendt inn. Dette må likevel gjøres før tidspunktene som er oppgitt under Om utlysningen -> Når kan dere søke.
- Alle vedleggene skal være i PDF-format og lastes opp som vedlegg i søknadsskjema. Du finner alle søknadsmalene nederst i utlysningen.
- For søknader med høy grad av eksperimentell utvikling (pilotering/demonstrasjon) er det ønskelig med intensjonsbrev (LOI) fra alle registrerte samarbeidspartnere. Intensjonsbrevene skal inneholde en redegjørelse for hvorfor prosjektet er viktig for dem, samt en beskrivelse av den finansielle og/eller faglige forpliktelsen i prosjektet.
- I søknadsskjemaet må dere informere om dere har søkt støtte til de samme støtteberettigede kostnadene gjennom andre utlysninger hos Forskningsrådet eller fra andre støttegivere.
- Alle prosjektkostnader skal budsjetteres etter Forskningsrådets retningslinjer for budsjettering.
Obligatoriske vedlegg
- Prosjektbeskrivelse på maksimalt 10 sider.
- Partneropplysninger for prosjektansvarlig og for hver av samarbeidspartnerne. Maksimalt én side for hvert skjema.
- CV for prosjektleder og andre sentrale prosjektmedarbeidere (for eksempel ansvarlige for prosjektets arbeidspakker). Dere kan maksimalt sende inn fem CV-er per søknad, og hver CV skal være på maksimalt fire sider.
Legg merke til at malene for prosjektbeskrivelse og partneropplysninger er nye for 2024.
Alle krav i utlysningen må være oppfylt. Søknader som ikke oppfyller kravene til utforming eller krav til prosjektansvarlig og krav til samarbeid og roller i prosjektet, vil bli avvist. Søknader som kommer inn på feil temaområder og etter oppgitt søknadsfrist vil også bli avvist. Dere må bruke standardmaler for alle obligatoriske vedlegg. Malene finner dere nederst i utlysningen.
Vi vil ikke vurdere andre vedlegg enn dem som er spesifisert over, eller dokumenter og nettsider som det lenkes til i søknaden. Systemet gjør ingen teknisk validering på innholdet i vedleggene dere laster opp, så pass på å laste opp korrekt fil på riktig vedleggstype.
Vurderingskriterier
Vi vurderer søknadene i lys av formålet med utlysningen og etter disse kriteriene:
Forskning og innovasjon | IP-Næringsliv
• I hvilken grad representerer innovasjonen noe nytt?
• I hvilken grad retter innovasjonen seg mot tydelige behov eller nye markedsmuligheter for prosjektansvarlig og bedriftene som er samarbeidspartnere i prosjektet?
• I hvilken grad bygger prosjektet på relevant og oppdatert kunnskap?
• I hvilken grad benytter prosjektet relevante og anerkjente FoU-metoder?
• I hvilken grad er FoU-aktivitetene ambisiøse og nødvendige for å lykkes med innovasjonen?
• I hvilken grad tar prosjektet hensyn til forskningsetiske problemstillinger og/eller kjønnsperspektivet i forskningen?
Virkninger og effekter | IP-Næringsliv
• I hvilken grad bidrar prosjektet inn mot FNs bærekraftsmål?
• I hvilken grad kan prosjektet gi positive eksterne effekter for næringslivet, offentlig sektor og samfunnet generelt?
• I hvilken grad vil prosjektet gi betydelige bedriftsøkonomiske gevinster for prosjektansvarlig og bedriftene som er samarbeidspartnere?
• I hvilken grad er planen for implementering av FoU-resultatene og realisering av gevinster relevant og dekkende?
Gjennomføring | IP-Næringsliv
• I hvilken grad har FoU-prosjektplanen solide og gjennomarbeidede mål, arbeidspakker, milepæler, ressursinnsats og relevante risikovurderinger?
• I hvilken grad vil prosjektet ha tilgang til nødvendig FoU-kompetanse og tilstrekkelig kapasitet til å gjennomføre FoU-oppgavene?
• I hvilken grad har prosjektleder egnet kompetanse og erfaring for å lede FoU- prosjektet?
• I hvilken grad har prosjektet en egnet prosjektorganisering med tydelig og relevant fordeling av budsjett, roller og ansvar?
• I hvilken grad fremtrer prosjektet som strategisk forankret hos prosjektansvarlig og bedriftene som er samarbeidspartnere?
• I hvilken grad er budsjettet og finansieringsplanen realistiske og gjennomførbare?
Relevans for utlysningen | IP-Næringsliv
• I hvilken grad er utlysningens betingelser knyttet til samarbeid og rolleavklaring oppfylt?
• I hvilken grad kan støtte fra Forskningsrådet forventes å utløse økt FoU-satsing hos prosjektansvarlig og bedriftene som er samarbeidspartnere i prosjektet og tilføre prosjektet merverdi utover den finansielle støtten?
• I hvilken grad tilfredsstiller prosjektet det aktuelle temaets føringer og prioriteringer?
Behandlingsprosedyre
Når søknadene er mottatt, vil Forskningsrådet først sjekke at alle formelle krav er oppfylt. Søknader som ikke tilfredsstiller de formelle kravene, vil bli avvist.
Søknadene som oppfyller kravene går videre til behandling av eksterne fagpersoner som individuelt vurderer dem ut fra kriteriene "forskning og innovasjon", "virkninger og effekter" og "gjennomføring". Hver søknad vurderes av minst tre fagpersoner.
Karakterskalaen for kriteriene går fra 1 til 7, hvor 7 er best. Etter at fagpersonene har gjort sine individuelle vurderinger, beregner vi et gjennomsnitt av karakterene per søknad.
For temaet Industri og tjenestenæringer vil søknader med et gjennomsnitt over 5,5 bli behandlet videre uten ytterligere diskusjon mellom fagpersonene. I det samme temaet vil søknader med gjennomsnitt mellom 5,5 og 5,0 og søknader med gjennomsnitt over 4,5, der minst én av fagpersonene har vurdert søknaden til 6 eller bedre, bli videre vurdert i panelmøter av de nevnte fagpersonene. I panelmøtet vil de komme frem til en omforent vurdering av søknaden for hvert av de tre kriteriene.
For de øvrige temaene vil søknader der gjennomsnittskarakteren etter de individuelle vurderingene er 4,5 eller høyere, bli vurdert i panelmøter. Her vil også søknader mellom 4,0 og 4,5 i gjennomsnitt vil bli vurdert i slike møter, gitt at minst én fagperson har vurdert søknaden til 6 eller bedre.
Søknader med gjennomsnittskarakterer under dem som er nevnt over, vil ikke bli vurdert videre i panelmøter.
Dersom fagpanelet deretter bedømmer samtlige kriterier til karakter 4 eller høyere, vil søknaden også bli vurdert ut fra kriteriet "Relevans for utlysningen" av saksbehandlere i Forskningsrådet. Merk at temaet Industri og tjenestenæringer ikke vurderer relevans. Vurderingen av de ovennevnte kriteriene oppsummeres i en hovedkarakter som et samlet uttrykk for søknadens kvalitet.
Til slutt er det Forskningsrådets porteføljestyrer som avgjør om prosjektene skal avslås eller tildeles midler.
Forventet svar på søknaden
Jo tidligere dere sender inn, desto tidligere kan dere få svar. For temaområdet Industri- og tjenestenæringer vil de siste tildelingene publiseres i første kvartal i 2025. For alle andre temaområder vil de siste tildelingene publiseres i desember 2024.
Første mulige prosjektoppstart er 1. januar 2025.
Se også: Slik behandler vi søknader.
Last ned maler
Om søknadsresultatene
- Søkt beløp
- Tildelte midler
- Kr 877 681 000
- Mottatte søknader
- Innvilgede søknader
- 96
Prosjektnr. | Organisasjon | Prosjekttittel | Tema | Søkt beløp | Publisert |
---|---|---|---|---|---|
354840 | ISIFLO AS | MiMe - Miljøvennlig Messing for fremtidens distribusjonsnett for hydrogengass med optimalisert produktdesign og 100-års levetid | Industri og tjenestenæringer | Kr 16 000 000 | 16.10.2024 |
354857 | NORSONIC AS | Robust Acoustic Recognition | Industri og tjenestenæringer | Kr 16 000 000 | 16.10.2024 |
354869 | SERCA PHARMACEUTICALS AS | CARDAMI: 13-M as a novel cardioprotective drug for treatment of acute Myocardial Infarction | Industri og tjenestenæringer | Kr 16 000 000 | 16.10.2024 |
354953 | CAEDO ONCOLOGY AS | A novel Dual-action immUnotherapy tArgeting HaematoLogical Malignancies | Industri og tjenestenæringer | Kr 16 000 000 | 16.10.2024 |
355720 | THE QUARTZ CORP AS | New formulation and method for material doping of high purity quartz sand for enhanced viscosity and thermal stability | Industri og tjenestenæringer | Kr 9 050 000 | 15.11.2024 |
355469 | RAUFOSS DEVELOPMENT AS | Next generation highly flexible and resilient manufacturing line for sustainable chassis components | Industri og tjenestenæringer | Kr 16 000 000 | 15.11.2024 |
355123 | AKER SOLUTIONS AS | Verftsindustri 5.0: bærekraftige prosjektfabrikker | Industri og tjenestenæringer | Kr 16 000 000 | 15.11.2024 |
355789 | MOELVEN LIMTRE AS | Improving timber truss bridges by enhanced fatigue evaluation, effective wood preservation and integrative structural health monitoring | Skogbruk og trebruk | Kr 5 282 000 | 06.12.2024 |
356021 | STIFTELSEN DET NORSKE SKOGFRØVERK | Genetically Improved Oak Seed: A Product by Skogfrøverket | Skogbruk og trebruk | Kr 6 100 000 | 06.12.2024 |
356016 | ALFSEN OG GUNDERSON AS | Smart tørkestyring med multisensorteknologi for økt kvalitet og energieffektivitet i trelastproduksjon | Skogbruk og trebruk | Kr 2 500 000 | 06.12.2024 |
355443 | TALGØ MØRETRE AS | Bærekraftig og miljøvennlig impregneringsmiddel basert på bruk av kolloidale ligninpartikler som gir både RÅte- og BRAnnbestandighet | Skogbruk og trebruk | Kr 10 000 000 | 06.12.2024 |
355862 | NORSK WAX AS | NoDeer: Environmentally friendly emulsions to prevent browsing of new growth in conifer trees by deer | Skogbruk og trebruk | Kr 3 003 000 | 06.12.2024 |
356012 | MELBU SYSTEMS AS | Robotisert KI-støttet singulering i hvitfiskforedling | Fiskeri og andre marine næringer | Kr 5 143 000 | 06.12.2024 |
356054 | AVA OCEAN TECHNOLOGY AS | SHELL: Sustainable, High-Efficiency Low-Emission Shellfish Processing | Fiskeri og andre marine næringer | Kr 3 600 000 | 06.12.2024 |
355885 | NEWSTUFF AS | Fangst av raudåte I industriell skala for oppdrettsfôr | Fiskeri og andre marine næringer | Kr 10 000 000 | 06.12.2024 |
355808 | PHARMAQ AS | Development of new protective vaccine against tenacibaculosis in Atlantic salmon | Havbruk | Kr 10 000 000 | 06.12.2024 |
355781 | NOFITECH HOLDING AS | Secondary treatment of RAS water and nutrient revalorization by site-specific microbial biofilm | Havbruk | Kr 4 195 000 | 06.12.2024 |
355818 | OXY SOLUTIONS AS | Nanobubble technology for enabeling sustainable land-based aquaculture | Havbruk | Kr 6 021 000 | 06.12.2024 |
355949 | AKVA GROUP ASA | Shoaling Collective Health Observation and Outbreak Likelihood System (SCHOOLS) | Havbruk | Kr 3 500 000 | 06.12.2024 |
355649 | AQUAGEN AS RISE | Resistance in Salmon with CRISPR editing | Havbruk | Kr 9 999 000 | 06.12.2024 |
355802 | NYE ICEFRESH AS | REFRESHING - An optimized thawing process for “fresher than fresh” fish products | Havbruk | Kr 8 400 000 | 06.12.2024 |
355831 | PLANKTONIC AS | Cryo XS gir bedre fiskehelse og økonomi | Havbruk | Kr 9 045 000 | 06.12.2024 |
355437 | HARBOR AS | Strømgjerde: Håndteringsfri beskyttelse mot lakselus for bedre fiskevelferd | Havbruk | Kr 5 513 000 | 06.12.2024 |
355480 | Genomar Genetics as | CT-Assisted Increased Fillet Yield through Selective Breeding in Nile Tilapia | Havbruk | Kr 2 590 000 | 06.12.2024 |
355516 | WENN PROPERTY AS | CliVa - Detect and mitigate Climate change risk damage for optimal property Value preservation. | Industri og tjenestenæringer | Kr 10 900 000 | 12.12.2024 |
355931 | HYDRO ALUMINIUM AS | BioCanode - Biobaserte karbonanoder til produksjon av Aluminium | Industri og tjenestenæringer | Kr 14 500 000 | 12.12.2024 |
356263 | GE HEALTHCARE AS | Transitioning to circular economy and green carbon solvents by applying novel, continuous manufacturing of contrast media | Industri og tjenestenæringer | Kr 12 080 000 | 12.12.2024 |
356268 | YARA INTERNATIONAL ASA | Flexible Inputs for Nitrophosphate fertilizers production in the Future scenario - FINFuture | Industri og tjenestenæringer | Kr 16 000 000 | 12.12.2024 |
356286 | ORCA LABS AS | Forcalytics: Real-Time Soccer Analysis | Industri og tjenestenæringer | Kr 4 135 000 | 12.12.2024 |
356333 | HYCAST AS | Novel route for removal of impurities and reuse of aluminium towards successful upcycling | Industri og tjenestenæringer | Kr 12 000 000 | 12.12.2024 |
356813 | MILJØTEKNIKK TERRATEAM AS | NyZe - Ny prosess for gjenvinning av sink fra EAFD | Industri og tjenestenæringer | Kr 5 300 000 | 12.12.2024 |
354926 | ECONNECT ENERGY AS | Safe and flexible marine infrastructure for ammonia transfer and storage | Energi og transport | Kr 5 900 000 | 13.12.2024 |
355453 | CLEAN SEA SOLUTIONS AS | Smart Marin Avfallshåndtering: Fra Oppdagelse til Forebygging | Energi og transport | Kr 10 000 000 | 13.12.2024 |
355664 | KONGSBERG MARITIME AS | Advanced Prognostic Condition Monitoring System for Rotating Machinery using Contactless Sensors Integrated with Operational Modal Analysis | Energi og transport | Kr 9 078 000 | 13.12.2024 |
355689 | OLYMPIC SUBSEA ASA | Improving the Operability of Gangway Systems Using an X-band Radar for Short-term Ship Response Predictions | Energi og transport | Kr 6 864 000 | 13.12.2024 |
355691 | DNV AS | Plattform for autonome KI-agenter i maritim næring | Energi og transport | Kr 16 000 000 | 13.12.2024 |
355695 | DNV AS | BZERO - Periodically Unattended Bridge | Energi og transport | Kr 14 000 000 | 13.12.2024 |
355828 | DNV AS | COntinuous, Modular and adaPtive Assurance of complex SystemS | Energi og transport | Kr 15 655 000 | 13.12.2024 |
355842 | MOEN MARIN AS | Batteri i Havbruksflåten | Energi og transport | Kr 8 610 000 | 13.12.2024 |
355858 | HAV GROUP ASA | LNGameChanger - Making LNG a Permanently Viable Fuel Under the 2050 Maritime Transport Emission Constraints | Energi og transport | Kr 4 965 000 | 13.12.2024 |
356006 | ANTEO AS | BærEkraftig HAVbrukslogistikk gjennom Effektiv fôrdistribusjon og miljøvennlige skip | Energi og transport | Kr 7 600 000 | 13.12.2024 |
356019 | STÖDIG SHIP MANAGEMENT AS | WAPS-IT: Wind-Assisted Propulsion Systems International Training Program | Energi og transport | Kr 10 200 000 | 13.12.2024 |
356042 | BLUE CTRL AS | BLUE SHIFT—Transforming Efficiency of Aquaculture Vessel Operations through Interpretable Decision Support | Energi og transport | Kr 11 360 000 | 13.12.2024 |
356071 | VESSELMAN AS | Causal Inference for root Cause Analysis in Drydocking Activities | Energi og transport | Kr 6 000 000 | 13.12.2024 |
355994 | BIKELOOP AS | Pilotering av trygg sykkelparkering som tjeneste | Energi og transport | Kr 5 900 000 | 13.12.2024 |
355676 | ROADGUARD AS | Robust Optical Systems for Accurate Tyre Tread Measurement in Harsh Conditions | Energi og transport | Kr 9 425 000 | 13.12.2024 |
355900 | iSi AS | Nye sensorteknologier og analysemetoder for automatisert veginspeksjon | Energi og transport | Kr 6 330 000 | 13.12.2024 |
355951 | KOBLA AS | SAGA: Sustainable Adventure GuidAnce | Energi og transport | Kr 4 437 000 | 13.12.2024 |
355899 | TELIA NORGE AS | SIMTraced - Posisjonering ved bruk av 5G-mobilnettets basestasjoner for å muliggjøre fremtidige tjenester som veiprising | Energi og transport | Kr 10 000 000 | 13.12.2024 |
355826 | SIEMENS MOBILITY AS | Optimizing Yard Operations | Energi og transport | Kr 10 000 000 | 13.12.2024 |
356002 | COREALL AS | eXRES Demo | Energi og transport | Kr 12 150 000 | 13.12.2024 |
355816 | DEEPOCEAN AS | FlowHeat - An innovative solution for subsea pipeline heating | Energi og transport | Kr 20 000 000 | 13.12.2024 |
355982 | DNV AS | Green water - phenomena, loads and response | Energi og transport | Kr 10 000 000 | 13.12.2024 |
356060 | EXEDRA AS | Tracer-gas verification of P&A barriers | Energi og transport | Kr 5 100 000 | 13.12.2024 |
356100 | IDROP AS | iDROP Oceanid Navigator 2.0 | Energi og transport | Kr 7 500 000 | 13.12.2024 |
355704 | KAEFER BLU AS | MonkeyBot– Automatisert Rørinspeksjon for Økt Effektivitet, Sikkerhet og Bærekraft | Energi og transport | Kr 4 900 000 | 13.12.2024 |
356009 | OTECHOS LEGACY AS | Downhole Centric Reciprocating Pump (dCRP) | Energi og transport | Kr 19 840 000 | 13.12.2024 |
355679 | QWAVE AS | Akustisk sjokkbølge teknologi for in-situ spenningsmåling i 8 ½ brønn seksjon | Energi og transport | Kr 19 690 000 | 13.12.2024 |
355817 | SIEMENS ENERGY AS | DiPPER - Differential Pressure Performance: Enhanced and Reliable | Energi og transport | Kr 16 000 000 | 13.12.2024 |
356073 | W-SENSE AS | SystematIc Methods for innovating and qualifying underwater cOmmunications and NEtwork protocols | Energi og transport | Kr 12 021 000 | 13.12.2024 |
354866 | LONEVÅG BESLAGFABRIKK AS | Brannsikre fasader med bygningsintegrerte solceller | Energi og transport | Kr 6 975 000 | 13.12.2024 |
355659 | Å ENERGI FORNYBAR FORVALTNING AS | Robust og Effektiv Magasindisponering | Energi og transport | Kr 5 399 000 | 13.12.2024 |
355678 | NEXANS NORWAY AS | Ekstrudert XLPE-Isolasjon under Temporære Overspenninger | Energi og transport | Kr 10 350 000 | 13.12.2024 |
355686 | ZEG POWER AS | Scaling up the ZEG technology by solids segregation | Energi og transport | Kr 16 500 000 | 13.12.2024 |
355692 | VIANODE AS | Repurposing coke waste for scalable battery electrode material production | Energi og transport | Kr 14 250 000 | 13.12.2024 |
355765 | HYDROVOLT AS | Characterization Of Lithium-Ion Batteries for improved Recycling efficIency | Energi og transport | Kr 3 500 000 | 13.12.2024 |
355784 | FRED. OLSEN FLOVOLTAIC AS | Enhancing the Design of Brizo - A Reliable and Cost-Efficient Nearshore Floating Solar Technology (ENHANCING BRIZO) | Energi og transport | Kr 5 010 000 | 13.12.2024 |
355860 | NEL ASA | Condition Monitoring for Increased Longevity, Efficiency and Safety of PEM Electrolysers | Energi og transport | Kr 6 300 000 | 13.12.2024 |
355871 | TGS PREDIKTOR AS | Solar photovoltaic power output and loss analysis | Energi og transport | Kr 4 070 000 | 13.12.2024 |
355879 | FJUEL AS | HavnEffekt - Koordinering av effektbruk i havner som lokale energiknutepunkt | Energi og transport | Kr 12 825 000 | 13.12.2024 |
355921 | HYDROGEN MEM-TECH AS | INTERPALL: Increased Temperature Resistant Palladium-based membranes | Energi og transport | Kr 6 900 000 | 13.12.2024 |
355923 | MORROW TECHNOLOGIES AS | Let’s speed up battery analytics (SPEED) | Energi og transport | Kr 4 000 000 | 13.12.2024 |
355930 | BRUNEL FLOATING AS | Next generation Brunel floating wind turbine | Energi og transport | Kr 2 250 000 | 13.12.2024 |
355952 | INTERWELL NORWAY AS | Integritet i fremtidens hydrogenbrønner | Energi og transport | Kr 1 783 000 | 13.12.2024 |
355962 | ENERIN AS | Innovative High Temperature Heat Pump Technology for decarbonization of the Industry | Energi og transport | Kr 11 427 000 | 13.12.2024 |
355998 | ELVIA AS | Bærekraftig kraftdistribusjon i Norge | Energi og transport | Kr 9 500 000 | 13.12.2024 |
356017 | Spoor | Reducing impacts of Wind energy on Nocturnal flyers to aid Green transition and Sustainability | Energi og transport | Kr 20 000 000 | 13.12.2024 |
356036 | GLINT SOLAR AS | End-to-End Solar and Battery Project Development | Energi og transport | Kr 7 310 000 | 13.12.2024 |
356039 | NORCONSULT NORGE AS | ELTERM: Kombinerte Elektriske og Termiske Mikrogrid | Energi og transport | Kr 18 850 000 | 13.12.2024 |
356048 | SKANSKA NORGE AS | DETRANS - Digital EnergiTRANSformasjon av den skandinaviske bygningsmassen | Energi og transport | Kr 12 740 000 | 13.12.2024 |
356082 | JOTUN A/S | Leading Edge Protection Solution for Performance Enhancement of Wind Turbines | Energi og transport | Kr 14 883 000 | 13.12.2024 |
356088 | FORNYBAR NORGE | Estimering av fremtidig sviktsannsynlighet for vannkraftskomponenter | Energi og transport | Kr 3 992 000 | 13.12.2024 |
355841 | Animalia AS | CampySafe: Treffsikre tiltak for Campylobacter-bekjempelse i fjørfenæringen | FFL/JA | Kr 5 300 000 | 13.12.2024 |
355761 | Animalia AS | NitRisk: Nitrittreduksjon i norske kjøttprodukter - hvordan påvirkes mattrygghet, helse og forbrukeraksept? | FFL/JA | Kr 12 200 000 | 13.12.2024 |
355747 | Animalia AS | Cleanbulls: Knowledge based improvement of bovine cleanliness | FFL/JA | Kr 7 305 000 | 13.12.2024 |
355920 | Beefutures Holding AS | HoBBIT: Honey Bee monitoring with Bioacoustics and Imaging Technology | FFL/JA | Kr 16 000 000 | 13.12.2024 |
355807 | Equanostic AS | Bale Inspector: Inspection system to detect metal, glass and plastic during the grass-baling process | FFL/JA | Kr 14 400 000 | 13.12.2024 |
355714 | Evolys AS | FLASH-LED: Enhancing Energy Efficiency and Sustainability in Horticulture with LED Flash Lighting Systems | FFL/JA | Kr 3 250 000 | 13.12.2024 |
355861 | Geno R&D AS | Developing genomic prediction models for lactation curves of methane emissions and production efficiency in Norwegian Red cattle. | FFL/JA | Kr 10 590 000 | 13.12.2024 |
355652 | Hardanger Fjordfrukt SA | Alternative tiltak mot rognebærmøll i eple | FFL/JA | Kr 5 800 000 | 13.12.2024 |
355787 | Norsvin R&D AS | Healthy Animals’ Meat: Novel Genetics for Improved Meat Quality and Muscle Health in Pigs | FFL/JA | Kr 6 288 000 | 13.12.2024 |
355838 | Norsvin R&D AS | Quality Bones: Studying the genetic and environmental factors influencing front-leg lameness in pigs. | FFL/JA | Kr 5 259 000 | 13.12.2024 |
355805 | Pronofa ASA | BioLarva: Functional Potential of Black Soldier Fly Larvae | FFL/JA | Kr 1 000 000 | 13.12.2024 |
355751 | Sagaplant AS | Innovative Cryopreservation of Dormant Buds of Apple and Pear to Safeguard Genetic Resources and Commercial cultivars | FFL/JA | Kr 4 600 000 | 13.12.2024 |
355850 | TINE SA | Smart Cheese Process: : A digital twin for enhanced sustainability in dairy production | FFL/JA | Kr 6 000 000 | 13.12.2024 |
355999 | TINE SA | Whey2Protein: Nye ingredienser | FFL/JA | Kr 6 000 000 | 13.12.2024 |
Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. desember 2024, kl. 16.42 CET