NCC-NO: Innovasjonsstøtte til morgendagens cybersikkerhet
Last ned utlysningen
Last ned maler
Viktige datoer
1. des. 2024
Utlysningen åpner
31. jan. 2025
Søknadsfrist
1. mars 2025
Tidligste tillatte prosjektstart
1. jun. 2025
Seneste tillatte prosjektstart
30. nov. 2025
Seneste tillatte prosjektslutt
Viktige datoer
Formål
Formålet med utlysningen er å fremme innovasjon i cybersikkerhetssektoren og å styrke Norges digitale resiliens. Støtten går til prosjekter som skal hjelpe deltakerne i å engasjere seg i og gjennomføre relevante aktiviteter for egen og felles cybersikkerhet. Utlysningen er åpen for alle sektorer, men spesielt rettet mot små og mellomstore bedrifter.
Om utlysningen
Nasjonalt koordineringssenter for forskning og innovasjon innen cybersikkerhet (NCC-NO) lyser ut midler til prosjekter som fremmer Norges digitale resiliens og innovasjon i cybersikkerhetssektoren. Utlysningen er spesielt rettet mot små og mellomstore bedrifter med mål om å styrke SMB-segmentets engasjement i cybersikkerhet.
Prosjektene skal bidra til flere eller samtlige av følgende mål:
- Utvikle kreative og effektive løsninger for å møte dagens og morgendagens trusler.
- Fremme innovativ og kunnskapsdrevet teknologisk utvikling innenfor cybersikkerhet, med høyt potensial for praktisk anvendelse.
- Etablere eller styrke samarbeid mellom virksomheter og organisasjoner, gjerne på tvers av sektorer.
- Bidra til å heve kompetanse, kapasitet og konkurranseevne innen cybersikkerhet på en målbar måte.
- Støtte overholdelse av internasjonale standarder og EU-reguleringer på cybersikkerhet i norsk kontekst.
Prosjekter bør også vise en klar forståelse for hvordan arbeidet i prosjektet kan ha innvirkning på det bredere digitale landskapet. Vi forutsetter ansvarlig utvikling og bruk av teknologi, som setter mennesket i sentrum og respekterer planetens tålegrenser. Vi oppfordrer dere til å tenke innovativt og forskningsbasert, men samtidig ta hensyn til praktisk implementering og mulige gevinster på samfunnsnivå.
Relevante aktiviteter inkluderer forskning, innovasjon, konseptutvikling og eksperimentering, levering av konseptbevis, demonstrasjon, vurdering av modenhet og cybersikkerhetsrevisjon, implementering av cybersikkerhetsløsninger, implementering og overholdelse av standarder og retningslinjer i daglig praksis, tiltak for å øke personalets bevissthet, adopsjon av digital hygienepraksis, cybersikkerhetsopplæring, utforming og gjennomføring av cybersikkerhetsøvelser.
Utlysningen finnes både på norsk og engelsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende.
Hvem kan søke?
Godkjente forskningsorganisasjoner, bedrifter, offentlig sektor, frivillig sektor og sammenslutninger kan søke. Se listen med godkjente forskningsorganisasjoner og definisjon av offentlig sektor. Søkere skal være etablert i Norge og får ikke ha kontrollerende eierskap fra utenfor EU/EØS-området.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig
Organisasjonen som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet må ha godkjent at søknaden sendes inn.
Dersom søknaden er et samarbeid mellom flere organisasjoner, sender prosjektansvarlig organisasjonen inn søknaden på vegne av alle samarbeidspartnere.
Krav til prosjektleder
Prosjektleders faglige kompetanse og egnethet til å gjennomføre prosjektet vil bli vurdert av fagfeller. Det er ingen formelle krav til prosjektleders kvalifikasjoner.
Prosjektleder må være ansatt hos prosjektansvarlig eller hos en av samarbeidspartnerne.
Krav til samarbeidspartnere
Norske forskningsorganisasjoner, bedrifter, offentlig sektor og frivillig sektor kan delta som samarbeidspartnere i prosjektet og motta støtte.
Som prosjektansvarlig og/eller samarbeidspartner i prosjektet, kan du engasjere underleverandører til å levere tjenester og bidra til gjennomføring av enkelte oppgaver i prosjektet. Underleverandører kan ikke gis rettigheter til prosjektresultater. Organisasjoner som er underlagt regelverket for offentlige anskaffelser, må på vanlig måte gjennomføre valg av underleverandør i tråd med dette regelverket. Det er ikke mulig å ha FoU-leverandører i prosjektet.
En og samme aktør kan ikke ha to ulike roller i prosjektet. Det betyr at en underleverandør ikke samtidig kan være prosjektansvarlig eller samarbeidspartner i prosjektet.
Hva kan du søke om støtte til?
Dere kan søke om støtte til å dekke faktiske kostnader som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet. Prosjektansvarlig skal hente inn opplysninger om kostnader fra samarbeidspartnerne i prosjektet. Disse kostnadene skal legges inn i kostnadsplanen under den kostnadstypen de tilhører.
Vi krever at dere i søknaden bryter prosjektbudsjettet ned i følgende kostnadstyper:
- personal- og indirekte kostnader, som er kostnader hos prosjektansvarlig virksomhet og samarbeidspartnere i offentlig sektor, i forskningsorganisasjoner og i norsk næringsliv
- andre prosjektkostnader, som er kostnader til øvrig aktivitet som er nødvendig for å gjennomføre prosjektets FoU-aktiviteter. Eventuelle innkjøp fra underleverandører skal føres her. Alle kostnader ført som "andre driftskostnader" skal spesifiseres i søknaden.
- utstyr, som omfatter drifts- og avskrivningskostnader for vitenskapelig utstyr som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet
Kostnadstypen Innkjøp av FoU-tjenester skal ikke brukes.
Du finner detaljert og viktig informasjon om hva budsjettet skal inneholde på nettsiden.
Omfanget av støtten
Vi kan gi støtte på 600 000 kroner per prosjekt i denne utlysningen. Vi stiller ikke krav til egenfinansiering.
Forutsetninger for tildeling av støtte
Prosjektene må starte opp mellom 1.3.2025 og 31.5.2025. Seneste tillatte prosjektslutt er 31.11.2025.
Foretak vil få utbetalt støtten som "bagatellmessig støtte". Det betyr at foretaket maksimalt kan få utbetalt 300 000 euro i løpet av en tre-årsperiode. Vi vil i forkant av en eventuell utbetaling av bagatellmessig støtte, be om en skriftlig bekreftelse og oversikt over all annen bagatellmessig støtte som foretaket har mottatt i løpet av de siste tre regnskapsårene. For foretak som er del av et konsern, gjelder maksimalgrensen som hovedregel for konsernet som sådan. Se også EUs forordning om bagatellmessig støtte (Kommisjonsforordning (EU) nr. 2023/2831). Les mer om bagatellmessig støtte.
Forskningsrådets forutsetninger for tildeling finner du også i våre generelle vilkår for FoU-prosjekter på informasjonssiden Dette består kontrakten av.
I tillegg må dere være klar over følgende om dere skulle få tildeling fra oss:
- Forskningsrådet stiller krav om full og umiddelbar åpen tilgang (open access) for vitenskapelige artikler, se Plan S - åpen tilgang til publikasjoner.
- For alle prosjekter som håndterer data, skal prosjektansvarlig utarbeide en datahåndteringsplan i forbindelse med revidert søknad. Her finner dere mer informasjon om krav til datahåndteringsplaner i prosjekter som får finansiering fra oss.
- For medisinske og helsefaglige studier som involverer mennesker, stiller Forskningsrådet særskilte krav og retningslinjer om prospektiv registrering av studier og offentliggjøring av resultater.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
Muliggjørende teknologier
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
Legg merke til at dere kan kun sende inn søknaden én gang. Dersom dere sender inn søknaden før fristen og etterpå ser at den likevel må endres, så kan dere opprette en ny søknad – f.eks. som kopi av den dere allerede har sendt inn – og på den måten sende inn en ny versjon før fristen går ut.
- Søknaden og alle vedleggene skal skrives på norsk og/eller engelsk.
- Alle vedleggene skal være i PDF-format.
Obligatoriske vedlegg
- Prosjektbeskrivelse. Bruk standard mal som dere kan laste ned nederst på siden.
- CV for prosjektleder. Bruk standard mal som dere kan laste ned nederst på siden.
Søknader som ikke oppfyller kravene over vil bli avvist.
Valgfrie vedlegg
- CV for sentrale deltakere i prosjektet
- forslag på inntil tre fagfeller/fagpersoner som antas å være habile til å vurdere søknaden
Alle vedlegg til søknaden må sendes inn sammen med søknaden. Vi godtar ikke vedlegg sendt inn etter søknadsfristen med mindre vi har bedt om ytterligere dokumentasjon.
Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Vær nøye med å laste opp riktig vedleggs-type, siden det ikke er lagt noen tekniske begrensninger på hva slags maler det er mulig å laste opp i søknadsskjemaet.
Vurderingskriterier
Vi vurderer søknadene i lys av formålet med utlysningen og etter disse kriteriene:
Kvalitet | KOS
• I hvilken grad konseptet er gjennomtenkt, troverdig og nyskapende.
Soliditet
• I hvilken grad målene for prosjektet er klare og relevante.
• Kvaliteten på planlagte leveranser i prosjektet.
Virkninger og effekter | KOS
• I hvilken grad forventede virkninger er spesifisert.
• I hvilken grad forventede samfunns-/system-effekter er spesifisert.
Kunnskapsdeling og -anvendelse
• Kvaliteten på planlagte kommunikasjons- og spredningsaktiviteter.
• I hvilken grad det er troverdig at de foreslåtte tiltakene i prosjektet vil gi de spesifiserte virkningene og effektene.
Gjennomføring | KOS
• I hvilken grad prosjektleder og prosjektgruppen er kvalifisert og har nødvendig samlet kompetanse og er i posisjon til å gjennomføre prosjektet.
• I hvilken grad ledelsesstrukturer og prosedyrer er hensiktsmessige.
Planer og organisering
• I hvilken grad prosjektplanen er oversiktlig og forståelig, og tidsplanen realistisk.
• I hvilken grad det er god sammenheng mellom mål og tiltak.
• I hvilken grad prosjektet er godt forankret hos prosjekteier og eventuelle samarbeidspartnere, og rolledelingen er klar.
• I hvilken grad budsjettet er realistisk og tilstrekkelig, og ressursene fordelt slik at hver partner kan fylle sin rolle.
• I hvilken grad mulige risikoer er drøftet.
Vi vil prioritere prosjekter med kvinnelig prosjektleder når søknadene ellers vurderes likt.
Behandlingsprosedyre
Vi vurderer søknaden din slik den er sendt inn. Det er ikke relevant hvordan en lik eller tilnærmet lik søknad har blitt vurdert tidligere hos oss.
Når søknadsfristen er gått ut, vil vi først sjekke at alle formelle krav er oppfylt. Søknader som ikke tilfredsstiller de formelle kravene, vil bli avvist.
Hvis søknaden oppfyller de formelle kravene gjør vi den og alle obligatoriske vedlegg tilgjengelig i en nettportal for fagfeller som hver for seg vurderer kriteriene Kvalitet, Virkninger og effekter og Gjennomføring. Deretter møtes fagfellene i paneler hvor de kommer frem til en omforent vurdering av søknaden for hvert av de tre kriteriene.
Søknadene vil få en hovedkarakter beregnet ut ifra enkeltkarakterene på Kvalitet (30%), Virkninger og effekter (40%) og Gjennomføring (30%).
Søknader med hovedkarakter over 4 vil bli vurdert for støtte. Forskningsrådets administrasjon vedtar hvilke søknader som skal tildeles støtte, basert på hovedkarakter og følgende prioriteringer:
- Deltakelse fra små og mellomstore bedrifter
- Fremmer samarbeid på tvers av virksomheter og sektorer
- Støtter opp om internasjonale standarder og EU-reguleringer
- Kvinnelig prosjektleder
Her kan du lese mer om hvordan vi behandler søknader i Forskningsrådet.
Vi forventer å publisere hvilke søknader som får tildeling 1.3.2025.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 24. november 2024, kl. 01.07 CET