Spør KI-samtaleroboten vår
Planlagt

Hvordan finansmarkedene fungerer og etisk bevissthet – midler til forskningsprosjekter

Viktige datoer

12. mars 2025

Åpen for søknad

30. apr. 2025

Søknadsfrist

Viktige datoer

Formål

Utlysningen har som mål å få fram grensesprengende forskning med vitenskapelig kvalitet i internasjonal forskningsfront. Resultatene må være av relevans for det norske finansmarkedet. 

Søknaden må tydeliggjøre relevansen til Finansmarkedsfondets formål. I tillegg må den vise at støtten fra fondet har utløsende effekt. Du må også redegjøres for konsekvenser av eventuell redusert støtte. 

Se Finansmarkedsfondets regelverk på www.finansmarkedsfondet.no 

Om utlysningen

Finansmarkedsfondet finansierer forskning og allmennopplysning innenfor finansmarkedsområdet. Fondets formål er å bidra til økt kunnskap om og forståelse for finansielle markeders virkemåte, og økt etisk bevissthet på finansmarkedsområdet. 

Midlene skal gå til forskning på finansmarkedsområdet, og resultatene skal være relevante for det norske finansmarkedet. Merk at Finansmarkedsfondets regelverk stiller særskilte krav til publisering. 

I denne utlysningen legger vi spesiell vekt på at dere må tydeliggjøre søknadens relevansen til Finansmarkedsfondets formål og at støtten fra fondet har utløsende effekt. Dere må redegjøre for konsekvenser av eventuell redusert støtte.  Se Finansmarkedsfondets regelverk på www.finansmarkedsfondet.no.   

På Finansmarkedsfondets hjemmeside ligger regelverket, i tillegg til styrets søknadsveiledning. 

Utlysningen finnes både på norsk og engelsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende. 

Hvem kan søke?

Bare godkjente, norske forskningsorganisasjoner kan søke. Se listen med godkjente forskningsorganisasjoner.

Hvem kan delta i prosjektet?

Krav til prosjektansvarlig 

Forskningsorganisasjonen som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet må ha godkjent at søknaden sendes inn. 

Dersom søknaden er et samarbeid mellom flere organisasjoner, sender prosjektansvarlig organisasjonen inn søknaden på vegne av alle samarbeidspartnere.  

Krav til prosjektleder 

Du må ha godkjent doktorgrad eller oppnådd førstestillingskompetanse før søknadsfristen. I denne utlysningen regnes det å være eller å ha vært ansatt som forsker 1, forsker 2 eller seniorforsker i instituttsektoren som førstestillingskompetanse. 

Prosjektleder må være ansatt hos prosjektansvarlig eller hos en av samarbeidspartnerne.  

Du kan være prosjektleder for maksimalt én søknad til denne utlysningen. 

Krav til samarbeidspartnere 

Godkjente norske forskningsorganisasjoner og tilsvarende utenlandske organisasjoner kan delta som samarbeidspartnere i prosjektet og motta støtte. 

Andre organisasjonstyper, inkludert bedrifter og andre foretak, kan ikke være samarbeidspartnere. 

Hva kan du søke om støtte til?

Dere kan søke om støtte til å dekke faktiske kostnader som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet. Prosjektansvarlig skal hente inn opplysninger om kostnader fra samarbeidspartnerne i prosjektet. Disse kostnadene skal legges inn i kostnadsplanen under den kostnadstypen de tilhører.

Vi krever at dere i søknaden bryter prosjektbudsjettet ned i følgende kostnadstyper: 

  • personal- og indirekte kostnader, som er kostnader hos prosjektansvarlig virksomhet og samarbeidspartnere i forskningsorganisasjoner  
  • andre prosjektkostnader, som er kostnader til øvrig aktivitet som er nødvendig for å gjennomføre prosjektets FoU-aktiviteter. Alle kostnader ført som "andre driftskostnader" skal spesifiseres i søknaden. 
  • utstyr, som omfatter drifts- og avskrivningskostnader for vitenskapelig utstyr som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet 

Kostnadstypen innkjøp av FoU-tjenester skal ikke brukes. 

Dersom doktorgrads- og postdoktorstipendiater inngår i prosjektet og det foreligger konkrete planer om utenlandsopphold for disse, kan dette inngå i søknaden. Forskningsrådet har en egen utlysning for støtte til utenlandsopphold for doktorgrads- og postdoktorstipendiater.  

Dere finner detaljert og viktig informasjon om hva budsjettet skal inneholde på nettsiden.  

Omfanget av støtten  

Finansmarkedsfondet har ingen nedre eller øvre støttegrense, men merk at tildelinger gis for ett år av gangen til flerårige prosjekter, og årlig tildeling baseres på godkjent framdriftsrapport hvert år. VI stiller ikke krav til egenfinansiering, men for UH-sektoren forutsettes noe egenfinansiering av forskertid. 

Dere kan søke om støtte til budsjetterte prosjektkostnader. For personalkostnader, må dere ta utgangspunkt i rundsumsatsene for stipendiater for prosjektpartnere i Norge. 

Etikk 

Forskningsrådet stiller krav om høy forskningsetisk standard i prosjektene vi finansierer, og etikk inngår i vurderingskriteriet for Forskningskvalitet. I malen for prosjektbeskrivelse er det et eget punkt som omhandler dette. Beskrivelsen av etikk er først og fremst en forsikring til fagfellene om at det foreligger en plan for å håndtere de viktigste etiske dilemmaene i prosjektet. Dersom dere har behov for å beskrive dette mer detaljert, kan det gjøres andre steder i prosjektbeskrivelsen, eksempelvis under metodevalg, eller dere kan gjøre det i datahåndteringsplan(er) (se under). 

Ansvaret for at den forskningsetiske standarden følges, ligger hos den enkelte forsker og forskerinstitusjon (jf. Lov om organisering av forskningsetisk arbeid). Panelets vurdering og Forskningsrådets vedtak om bevilgning, innebærer ingen forskningsetisk godkjenning. 

Forutsetninger for tildeling av støtte 

Prosjektene må starte opp mellom 01.01.2026 og 01.08.2026 og du må søke om midler fra Forskningsrådet for 2026. Seneste tillatte prosjektslutt er 31.07.2030. 

Finansmarkedsfondets forutsetninger for tildeling og utbetaling av støtte for første år, og eventuelle tilsagn og utbetalinger for etterfølgende år, står i Forskningsrådets generelle vilkår for FoU-prosjekter som du finner i sin helhet på informasjonssiden Dette består kontrakten av. Merk at Finansmarkedsfondets regelverk setter begrensninger mht. flerårige tildelinger, og styret i Finansmarkedsfondet vil derfor tildele årlige beløp, basert på innsendte og godkjente framdriftsrapporter.  

Dersom dere får innvilget prosjektet, vil kontrakt inngås med Forskningsrådet. 

I tillegg må dere være klar over følgende om dere skulle få tildeling: 

  • Forskningsrådets forutsetninger for tildeling finner du også i våre generelle vilkår for FoU-prosjekter på informasjonssiden Dette består kontrakten av
  • Prosjektleder og prosjektansvarlig skal ha vurdert og håndtert hensynet til forskningssikkerhet i prosjektet. Forskningssikkerhet handler om risiko knyttet til uønsket overføring av kunnskap og teknologi, påvirkning på forskning og innovasjon eller brudd på forskningsetikk/-integritet hvor kunnskap og teknologi brukes til å underminere sentrale samfunnsverdier. 
  • Tilskuddsmottakere i forskningsorganisasjoner og offentlig sektor (prosjektansvarlige og samarbeidspartnere) ha handlingsplaner for likestilling (GEP) tilgjengelig på sine nettsider. Denne må være på plass innen kontraktsinngåelse for prosjekter med tilskudd fra oss. Kravet gjelder ikke for privat næringsliv, interesseorganisasjoner eller frivillig sektor.  
  • Forskningsrådet stiller krav om full og umiddelbar åpen tilgang (open access) for vitenskapelige artikler, se Plan S - åpen tilgang til publikasjoner
  • For alle prosjekter som håndterer data, skal prosjektansvarlig utarbeide en datahåndteringsplan i forbindelse med revidert søknad. Her finner dere mer informasjon om krav til datahåndteringsplaner i prosjekter som får finansiering fra oss. 

Aktuelle temaområder for denne utlysningen

Banebrytende forskning

Praktiske opplysninger

Krav til utforming

Dere kan endre og sende inn søknaden flere ganger fram til søknadsfristen. Vi anbefaler at dere sender inn søknaden så snartdere har fylt ut søknadsskjemaet og lastet opp de obligatoriske vedleggene. Når søknadsfristen går ut, er det den versjonen av søknaden som ble sendt inn sist, som vi behandler. 

Søknaden og alle vedleggene skal skrives på engelsk. 

Alle vedleggene skal være i PDF-format. 

Obligatoriske vedlegg  

  • Prosjektbeskrivelse. Bruk standard mal som du kan laste ned nederst på siden.   
  • CV for prosjektleder. Bruk standard mal som du kan laste ned nederst på siden.  
  • CV for sentrale deltakere i prosjektet. Bruk standard mal som du kan laste ned nederst på siden. 

Søknader som ikke oppfyller kravene over vil bli avvist.  

Valgfrie vedlegg 

  • forslag på inntil tre feller som antas å være habile til å vurdere søknaden  

Alle vedlegg til søknaden må sendes inn sammen med søknaden. Vi godtar ikke vedlegg sendt inn etter søknadsfristen med mindre vi har bedt om ytterligere dokumentasjon. 

Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Vær nøye med å laste opp riktig vedleggs-type, siden det ikke er lagt noen tekniske begrensninger på hva slags maler det er mulig å laste opp i søknadsskjemaet. 

Vurderingskriterier

Vi vurderer søknadene i lys av formålet med utlysningen og etter disse kriteriene: 

Finansmarkedsfondets styre vil vurdere relevans opp mot Finansmarkedsfondets formål og det norske finansmarkedet. Styret ønsker en prosjektportefølje med god faglig og institusjonell spredning. Styret vil også vurdere utløsende effekt. Merk også at Finansmarkedsfondets regelverk stiller særskilte krav til formidling.   

Dere må redegjøre for konsekvenser av eventuell redusert støtte. 

Vi vil også prioritere prosjekter med kvinnelig prosjektleder når søknadene ellers vurderes likt.

Behandlingsprosedyre

Alle søknader vil bli vurdert av et internasjonalt fagpanel. Etter at panelvurderingen er gjennomført vil søknadene bli vurdert med hensyn til relevans. Administrasjonen skriver en innstilling med anbefalinger til Finansmarkedsfondets styre. Styret fatter til slutt vedtak om tildeling eller avslag. 

Se også: Slik behandler vi søknader.  

Vi forventer å publisere hvilke søknader som får tildeling i uke 45 i 2025.  

Meldinger ved utskriftstidspunkt 5. februar 2025, kl. 07.49 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.