Forskerprosjekt for fornyelse (tematisk utlysning)
Last ned utlysningen
Last ned maler
Det kan komme endringer i utlysningsteksten og flere temaer kan bli lagt til, frem til utlysningen åpner i januar 2025.
Viktige datoer
22. jan. 2025
Åpen for søknad
5. mars 2025
Søknadsfrist
1. okt. 2025
Tidligste tillatte prosjektstart
1. apr. 2026
Seneste tillatte prosjektstart
31. mars 2032
Seneste tillatte prosjektslutt
Viktige datoer
Formål
Formålet med utlysningen er fornyelse og utvikling i forskningen som kan bidra til å flytte den internasjonale forskningsfronten innenfor temaene angitt i utlysningen. Utlysningen retter seg derfor mot forskere som har vist evne til å utføre forskning av høy vitenskapelig kvalitet.
Om utlysningen
Hensikten med midlene er å stimulere til forskning av høy kvalitet som kan møte utfordringer og problemstillinger beskrevet i utlysningen.
Utlysningen består av flere temaer. Du må rette søknaden din mot ett av disse. Du velger tema i søknadsskjemaet. For hvert tema lyser vi ut et gitt beløp og spesifiserer prioriteringer for utvelgelse av prosjektene som skal finansieres.
I tillegg til denne utlysningen har vi andre utlysninger med frist 5. mars som er rettet mot forskingsorganisasjoner. Disse utlysningene er:
I tematekstene i denne utlysningen finner du informasjon om hvilke av de andre utlysningene som kan være relevante for det enkelte tema. Vi anbefaler derfor at du også leser gjennom eventuelle andre relevante utlysninger for å se hvilken som er mest egnet for ditt prosjekt. Merk at vi ikke flytter søknader mellom utlysningene, og at det derfor er viktig at du sender søknaden til riktig utlysning. Merk også at du bare kan stå som prosjektleder på én søknad til denne søknadsfristen. Denne begrensningen inkluderer ikke FRIPROs utlysninger med løpende frist. Det er altså mulig å søke til én av de ovennevnte utlysningene, selv om du har søkt FRIPRO. |
Du kan opprette søknad og fylle inn i søknadsskjemaet fra og med 22. januar.
- Her kan du se en videopresentasjon av hvordan du fyller ut søknadsskjemaet.
- Se opptak av søkerwebinar om mars-fristene for forskere.
Utlysningen finnes både på norsk og engelsk (kommer). Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende.
Hvem kan søke?
Bare godkjente norske forskningsorganisasjoner kan søke. Se listen med godkjente forskningsorganisasjoner.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig
Forskningsorganisasjonen som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet må ha godkjent at søknaden sendes til Forskningsrådet.
Dersom søknaden er et samarbeid mellom flere organisasjoner, sender den prosjektansvarlige organisasjonen inn søknaden på vegne av alle samarbeidspartnere.
Krav til prosjektleder
Du må ha godkjent doktorgrad eller tilsvarende før søknadsfristen.
Dersom du ikke har godkjent doktorgrad, men har førstestillingskompetanse eller ansettelse som forsker 1, forsker 2 eller seniorforsker i instituttsektoren eller i helseforetak, kan du også være prosjektleder.
Krav til samarbeidspartnere
Vi stiller ikke krav om samarbeid i denne utlysningen. Hvis du skal ha med samarbeidspartnere gjelder følgende:
Det er bare godkjente norske forskningsorganisasjoner (se "Hvem kan søke?" over) eller tilsvarende forskningsorganisasjoner i andre land som kan være samarbeidspartnere og motta støtte gjennom denne utlysningen.
Andre organisasjonstyper, inkludert bedrifter og andre foretak, kan ikke være samarbeidspartnere i forskerprosjekter.
Alle samarbeidspartnere skal inngå samarbeidsavtale som en del av kontrakten hvis dere får tildeling fra Forskningsrådet.
Som prosjektansvarlig eller samarbeidspartner i prosjektet, kan du engasjere underleverandører til å levere tjenester og bidra til gjennomføring av enkelte oppgaver i prosjektet. Underleverandører kan ikke gis rettigheter til prosjektresultater. Organisasjoner som er underlagt regelverket for offentlige anskaffelser, må på vanlig måte gjennomføre valg av underleverandør i tråd med dette regelverket. Du kan ikke ha FoU-leverandører i prosjektet.
En aktør kan ikke ha ulike roller i prosjektet. Det betyr at en underleverandør ikke samtidig kan være prosjektansvarlig eller samarbeidspartner i prosjektet.
Hva kan du søke om støtte til?
Du kan søke om støtte til å dekke faktiske kostnader som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet. Prosjektansvarlig skal hente inn opplysninger om kostnader fra samarbeidspartnerne i prosjektet. Disse kostnadene skal legges inn i kostnadsplanen under den kostnadstypen de tilhører.
Vi krever at dere i søknaden bryter prosjektbudsjettet ned i følgende kostnadstyper:
- personal- og indirekte kostnader, som er kostnader knyttet til forskertid (inkludert stipendiatstillinger og prosjektleders stilling) ved forskningsorganisasjonene som deltar i prosjektet. For doktorgradsstipend er støtten begrenset oppad til tre årsverk. For postdoktorstipend er støtten begrenset til å vare i minimum tre år og i maksimum fire år. Se Forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat.
- andre driftskostnader, som er kostnader til øvrig aktivitet som er nødvendig for å gjennomføre prosjektets FoU-aktiviteter. Eventuelle innkjøp fra underleverandører skal føres her. Alle kostnader du fører som "andre driftskostnader" skal spesifiseres i søknaden.
- utstyr, som er kostnader som omfatter drifts- og avskrivningskostnader for vitenskapelig utstyr og forskningsinfrastruktur som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet.
Kostnadstypen innkjøp av FoU-tjenester skal ikke brukes.
Dersom doktorgrads- og postdoktorstipendiater inngår i prosjektet og det foreligger konkrete planer om utenlandsopphold for disse, kan dette inngå i søknaden. Forskningsrådet har også en egen utlysning for støtte til utenlandsopphold for doktorgrads- og postdoktorstipendiater. Her kan prosjektleder søke om støtte til utenlandsopphold for stipendiater som inngår i prosjektet, i løpet av prosjektperioden. Merk at utlysningen av midler til utenlandsopphold har en rekke krav til hvem som kan få støtte for utenlandsoppholdet.
Dersom det foreligger konkrete planer for gjesteforskeropphold eller utenlandsopphold for forskere i prosjektet kan dette inngå i søknaden. Reglene for slike opphold og informasjon om satser finner du på siden om budsjettinformasjon (se lenke nedenfor).
Du finner detaljert og viktig informasjon om hva budsjettet skal inneholde på nettsiden vår.
Omfanget av støtten
Vi kan gi støtte på 4–12 millioner kroner per prosjekt i denne utlysningen. Noen tema kan ha lavere øvre grense. For de temaene dette gjelder, vil øvre beløpsgrense stå under det aktuelle temaet.
Vi stiller ikke krav til egenfinansiering. Dersom våre rundsumsatser ikke dekker alle kostnader for rekrutteringsstillinger i UH- eller instituttsektoren eller for forskerstillinger i UH-sektoren, forutsetter vi at dere dekker mellomlegget med egenfinansiering. For forskerstillinger i instituttsektoren skal du bruke innmeldte timesatser.
Etikk
Forskningsrådet stiller krav om høy forskningsetisk standard i prosjektene vi finansierer, og etikk inngår i vurderingskriteriet for Forskningskvalitet. I malen for prosjektbeskrivelse er det et eget punkt som omhandler dette. Beskrivelsen av etikk er først og fremst en forsikring til fagfellene om at det foreligger en plan for å håndtere de viktigste etiske dilemmaene i prosjektet. Dersom dere har behov for å beskrive dette mer detaljert, kan det gjøres andre steder i prosjektbeskrivelsen, eksempelvis under metodevalg, eller dere kan gjøre det i datahåndteringsplan(er) (se under).
Ansvaret for at den forskningsetiske standarden følges, ligger hos den enkelte forsker og forskerinstitusjon (jf. Lov om organisering av forskningsetisk arbeid). Panelets vurdering og Forskningsrådets vedtak om bevilgning, innebærer ingen forskningsetisk godkjenning.
Forutsetninger for tildeling av støtte
Vi tildeler ikke statsstøtte gjennom denne utlysningen. Dette innebærer at finansieringen kun skal gå til den ikke-økonomiske aktiviteten deres. Vi forutsetter at nødvendig regnskapsmessig skille er på plass. Våre forutsetninger for tildeling og utbetaling av støtte for første år, og eventuelle tilsagn og utbetalinger for etterfølgende år, finner du i våre generelle vilkår for FoU-prosjekter på informasjonssiden Dette består kontrakten av.
I tillegg må dere være klar over følgende om dere skulle få tildeling fra oss:
- Tilskuddsmottakere i forskningsorganisasjoner og offentlig sektor (prosjektansvarlige og samarbeidspartnere) ha handlingsplaner for likestilling (GEP) tilgjengelig på sine nettsider. Denne må være på plass innen kontraktsinngåelse for prosjekter med tilskudd fra oss. Kravet gjelder ikke for privat næringsliv, interesseorganisasjoner eller frivillig sektor.
- Forskningsrådet stiller krav om full og umiddelbar åpen tilgang (open access) for vitenskapelige artikler, se Plan S - åpen tilgang til publikasjoner.
- For alle prosjekter som håndterer data, skal prosjektansvarlig utarbeide en datahåndteringsplan i forbindelse med revidert søknad. Her finner dere mer informasjon om krav til datahåndteringsplaner i prosjekter som får finansiering fra oss.
- For medisinske og helsefaglige studier som involverer mennesker, stiller Forskningsrådet særskilte krav og retningslinjer om prospektiv registrering av studier og offentliggjøring av resultater.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
Det er kun mulig å sende inn søknader rettet mot temaene som er nevnt i utlysningen. Du skal begrunne hvordan søknaden er relevant for temaet i vedlegget Relevance to the topic. Du finner temaene i denne utlysningen gruppert i temaområdene nedenfor. Temaene inneholder spesielle krav og føringer som blir vektlagt i vurderingen av søknaden.
Temaer på tvers
Midlene skal gå til uavhengig og kritisk forskning om forvaltning og bruk av arealer i Norge.
Vi etterspør nyskapende forskning som kan utvide og komplettere kunnskapsgrunnlaget for politikk og bærekraftig samfunnsutvikling. Forskningen bør bidra til nye spørsmål og perspektiver, utviklingsscenarier og grunnlag for tiltak og løsninger. Grønn omstilling og utbygging av ny infrastruktur og næringsvirksomhet øker presset på naturen gjennom blant annet økt arealbehov, større uttak av bioressurser, planer for økt mineralutvinning med mer. For en rettferdig omstilling av samfunnet er det nødvendig med ny kunnskap om forholdet mellom kultur, samfunn og natur.
Temaet omfatter alle arealer: land, ferskvann, kyst og hav, inkludert polarområdene (Arktis og Antarktis).
Dere kan søke om maksimalt 10,5 millioner kroner i støtte per prosjekt.
Vi lyser også ut 115 millioner til arealer under press som Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv.
Avgrensinger
Prosjekter som er aktuelle å finansiere innenfor dette temaet, må falle inn under minst ett av disse forskningsområdene:
- Samfunnsmessige, kulturelle eller institusjonelle barrierer og muligheter for mer helhetlig forvaltning og bruk av arealer og/eller kulturmiljøer
- Handlingsalternativer og veivalg i en situasjon med usikkerhet og konflikt om kunnskapsgrunnlaget for forvaltning og bruk av arealer og naturressurser
- Konsekvenser av maktforhold, ulike interesser og verdisyn for bruk og forbruk av arealer og naturressurser
- Redusert forbruk av arealer og naturressurser for rettferdig omstilling i et generasjons-, ulikhets- eller urfolksperspektiv
Dere kan gjerne kombinere flere av de fire forskningsområdene i prosjektet.
Relevans
Når vi fastsetter karakteren for søknadens relevans, vil vi i tillegg vurdere i hvilken grad prosjektet
- handler om arealproblematikk
- legger vekt på utfordringer knyttet til natur og/eller klima
- har sektorovergripende problemstillinger
- er tverrfaglig på nivå 1 i UHRs inndeling av fagområder
- har konkrete planer for formidling og dialog om funn og resultater gjennom hele prosjektperioden
- har relevans for norske forhold
Porteføljevurderinger
- Porteføljestyret vil prioritere å finansiere prosjekter som samlet dekker bredden i forskningsområdene i temaet.
- Porteføljestyret vil prioritere å finansiere prosjekter hvor perspektiver fra humaniora er sentrale.
Kontaktpersoner
Andre relevante utlysninger med samme tema
Midlene skal gå til forskning som kan dekke kunnskapsbehov identifisert i Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.
Prosjektene må handle om samiske forhold og/eller forhold som angår de nasjonale minoritetene skogfinner og kvener/norskfinner og/eller om forholdet mellom samer og de nevnte nasjonale minoritetene og majoritetssamfunnet.
Avgrensinger
Prosjekter som er aktuelle å finansiere, må ta utgangspunkt i kunnskapsbehov i kommisjonens rapport og falle inn under minst ett av disse fire forskningsområdene:
- helse, utdanning, velferd og levekår
- språk, historie, kultur og kulturmiljø
- klima- og miljøutfordringer, konsekvenser av energiomstilling og -infrastruktur, naturressurs- og arealforvaltning
- offentlig forvaltning og politikkutforming
Et prosjekt kan gjerne kombinere flere av forskningsområdene.
Relevansvurdering
Når vi fastsetter karakteren for søknadens relevans, vil vi i tillegg til temapunktene ovenfor vurdere hvor godt søknaden oppfyller følgende prioriteringer:
- har konkrete planer for aktiv dialog og formidling med og for berørte samfunn og grupper gjennom hele prosjektperioden
- har tverrfaglighet mellom to eller flere fagområder (jf. nivå 1 i Norsk inndeling av vitenskapsdisipliner)
- har referansegruppe med aktører og brukere utenfor akademia
- har aktivt forskningssamarbeid med minst en annen forsker eller forskningsmiljø i Norge og en forsker eller forskningsmiljø i utlandet. Samarbeidspartnernes oppgave i prosjektet må komme klart frem i søknaden.
- søker om rekrutteringsstillinger
Porteføljevurdering
I porteføljevurderingen vil vi ta hensyn til at prosjektene som finansieres dekker bredden i forskningsområdene i utlysningen. Vi har som mål at forskning som angår skogfinner og kvener/norskfinner inngår i ett eller flere av prosjektene som får finansiering.
Annen informasjon
Den endelige søknadsbehandlingen legges til porteføljestyret for Samisk samfunn og kultur, supplert med settemedlemmer fra de andre finansierende porteføljene.
Relevansvurderinger, innstillinger og annen administrativ søknadsbehandling gjøres i samarbeid mellom porteføljeadministrasjonene.
Merk at vi har en rekke tilgrensende utlysninger som også kan være relevant for forskere på de fire ovennevnte forskningsområdene. Nedenfor nevner vi fire av disse utlysningene:
- Søknader som primært omhandler utsatte barn og unge, henvises til utlysningen Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv og tema "Inkludering av flere barn og unge i utdanning, arbeids- og samfunnsliv", under temaområde Velferd og utdanning.
- Søknader som primært omhandler utsatte grupper og helse, henvises til utlysningen av Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv under temaområde Helse.
- Søknader som handler om energiomstilling generelt henvises til utlysningen av Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv under temaområde Miljøvennlig energi.
- Søknader som primært omhandler arealer under press, henvises til "Arealer under press" under temaområde Temaer på tvers. Dette temaet finnes både i denne utlysningen og utlysningen Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv.
Ta kontakt med oss dersom dere har spørsmål om hvilken utlysning dere bør søke på.
Kontaktpersoner
Samiske perspektiver
Nasjonale minoriteter og kultur
Velferd og levekår
Utdanning
Helse
Energiomstilling
Klima, miljø og arealforvaltning
Andre relevante utlysninger med samme tema
Demokrati og global utvikling
Forskningssystemet
Midlene skal gå til prosjekter som vil gi økt grunnleggende kunnskap om verdensrommet og jorda og til utviklingen av en ny generasjon romforskere.
Porteføljestyret ønsker å støtte minst 3 søknader innenfor den tilgjengelige rammen med midler for utlysningen, gitt tilstrekkelig kvalitet.
Avgrensinger
Midlene skal bidra til å maksimere den forskningsmessige utnyttelsen av norsk deltakelse i European Space Agency (ESA), European Incoherent SCATter (EISCAT), Nordic Optical Telescope (NOT) og EUs romprogram (spesielt Copernicus). Prosjekter må videre falle inn under minst ett av disse tre områdene:
- sol-jord-fysikk med vekt på forståelse av grunnleggende prosesser i solen og dens atmosfære og hvordan solvind og solaktivitet påvirker jordas øvre atmosfære og det globale miljøet
- universets oppbygning og utvikling, inkludert planetologi, med vekt på forståelsen av fundamentale astrofysiske prosesser
- jordobservasjon fra satellitter, inkludert metodeutvikling for bruk av informasjon samlet inn av satellitter, med vekt på klimaovervåkning, ressurskartlegging, forurensning ved petroleumsvirksomhet, overvåkning, operasjonsstøtte og forvaltning av polarområdene
Prioriteringer
Vi vil prioritere søknader som omfatter rekrutteringsstillinger (doktorgrads- og/eller postdoktorstillinger).
Porteføljevurderinger
- Gitt tilstrekkelig god kvalitet, vil porteføljestyret prioritere å støtte minst én søknad som retter seg mot området «universets oppbygning og utvikling, inkludert planetologi, med vekt på forståelsen av fundamentale astrofysiske prosesser».
- Gitt tilstrekkelig god kvalitet, vil porteføljestyret prioritere søknader innenfor følgende temaer:
- sol-jord-fysikk med vekt på forståelse av grunnleggende prosesser i solen og dens atmosfære og hvordan solvind og solaktivitet påvirker jordas øvre atmosfære og det globale miljøet
- universets oppbygning og utvikling, inkludert planetologi, med vekt på forståelsen av fundamentale astrofysiske prosesser
Kontakt
Klima og miljø
Endringer i klima- og naturforhold påvirker Norge og polarområdene i betydelig grad, og risikoen for store samfunnseffekter øker. Dette handler både om storskala endringsprosesser så vel som lokale endringer og enkelthendelser. Vi trenger ny kunnskap om hvilken risiko menneskeskapte påvirkninger på klima og natur utgjør, og hvilke konsekvenser det kan medføre for natur og samfunn. Forskningen skal i tillegg bidra til en mer helhetlig risikoforståelse, slik at samfunnet kan forhindre, begrense og tilpasses endringer i klima og natur.
Temaet omfatter klima- og naturrisiko knyttet til land, ferskvann, kyst og hav.
Dere kan søke om inntil 12 millioner kroner.
Avgrensinger
Søknadene må falle inn under minst ett av disse forskningsområdene:
- Samlet belastning på økosystemer og økosystemtjenester
Konsekvenser av flere påvirkninger og endringsprosesser for naturens grunnleggende funksjoner og motstandskraft. Herunder kumulative effekter og eventuelle vippepunkter. - Land møter kyst møter hav
Påvirkninger som bidrar til, eller kan bidra til, økosystemendringer i overgangen mellom land og hav og hvilken risiko og konsekvens de ulike påvirkningsfaktorene kan ha. F.eks. forurensing, miljøgifter, plast, fremmede arter, flom, avrenning, forsuring, høyere temperatur og havnivåstigning. - Risikoforståelse og løsninger
Bedre og mer helhetlig kunnskap om samfunnsrisiko ut fra prosesser, påvirkninger og tilstand i klima og natur, som utgangspunkt for tiltak, virkemidler og løsninger for bærekraftig forvaltning av naturen.
Prosjektet kan kombinere flere av de tre forskningsområdene. Søknadene skal ha relevans for norske forhold og/eller polarområdene.
Prosjektet skal etablere referansegruppe med relevante brukere. I søknaden skal dere begrunne sammensetningen av referansegruppen, tilknytningen til prosjektgjennomføringen og hvordan den skal bidra til måloppnåelse i prosjektet, spesielt med tanke på å få resultatene tatt i bruk.
Relevans
Vi vurderer søknadens relevanskarakter ut fra:
- hvor godt den treffer et eller flere av forskningsområdene listet over
- relevans for norske forhold eller polarområdene
Vi lyser også ut inntil 50 millioner til klima- og naturrisiko – effekter, konsekvenser og løsninger for samfunnet, som Stort, tverrfaglig Forskerprosjekt.
Kontakt
Andre relevante utlysninger med samme tema
Mat og bioressurser
God dyrevelferd og -helse er en bærebjelke for optimal og etisk produksjon av mat og helt nødvendig for ivaretakelse av dyrenes egenverdi. Både sjømatsektoren og husdyrproduksjonen har utfordringer med dyrevelferd og helse. Det er et stort behov for kunnskap om hvordan ulike faktorer, alene eller i kombinasjon, påvirker dyrehelse og -velferd. Dette inkluderer, men er ikke begrenset til nye og eksisterende sykdommer og parasitter, immunologi og smittespredning, genetikk, miljø, teknologi og driftsformer, fôr og ernæring, dyrenes atferd og etisk dyrehold, fangst og avliving.
Avgrensinger
Midlene skal gå til prosjekter som styrker kunnskapen om dyrevelferd og -helse. Prosjektene skal bidra til økt kunnskap om hvordan ulike faktorer påvirker dyrevelferd eller -helse. Temaet inkluderer forskning innen alle fag og tema rettet mot forbedring av helse eller velferd for landlevende produksjonsdyr, akvakulturdyr (både ferskvann og saltvann) og/eller under fiske og fangst.
Forskningen skal ha relevans for akvakultur, fiske og fangst eller hold av landlevende produksjonsdyr som gir grunnlag for verdiskaping i Norge. Kjæledyr, konkurransedyr og hobbypreget dyrehold omfattes ikke av denne utlysningen.
Vi forventer at prosjekter som er relevant for tema «Bærekraftig fôr» søker der. Forskningsrådet har anledning til å flytte søknader til tema Bærekraftig fôr dersom vi mener søknaden er mer relevant der.
Nærings- og fiskeridepartementet og Landbruks- og matdepartementet bevilger midler til denne utlysningen. Tildeling av prosjekter må reflektere midlene bevilget av de respektive departement.
Relevans
Vi vil prioritere søknader som treffer utlysningens tematikk.
Aktiv deltakelse av minst én internasjonal samarbeidspartner i prosjektet, som har kostnader og involvering i minst én arbeidspakke vil også telle positivt.
Porteføljevurderinger
Porteføljestyret tar hensyn til følgende faktorer når de tildeler midler:
- karakterene som er gitt i vurderingen av søknadene
- en god tematisk fordeling av prosjekter innenfor næringene i porteføljen
Dette betyr i praksis at porteføljestyret kan tildele midler til prosjekter med dårligere kvalitet, framfor prosjekter med bedre kvalitet, for å oppnå målet om en god fordeling av prosjekter i porteføljen eller for å bruke opp de tilgjengelige midlene.
Kontakt
Akvakultur, fiskeri og fangst
Husdyrproduksjon
Andre relevante utlysninger med samme tema
MERK: Informasjon om beløp kommer i januar. Det kan også komme utlysning på forskerprosjekt for tidlig karriere og/eller stort tverrfaglig.
Porteføljestyret for mat og bioressurser ønsker å investere i forskning som understøtter samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr til husdyr og oppdrettsfisk. Rapporten fra designfasen av samfunnsoppdraget pekte på flere barrierer for at nye fôrråvarer videreutvikles til kommersiell skala eller tas i bruk. Blant disse er hindringer i mattrygghetsregelverket for å ta i bruk enkelte nye, bærekraftige fôrråvarer. For noen av disse råvarene er det sannsynlig at ny kunnskap vil kunne vise at fôrråvarene er trygge, og dermed bidra til at regelverket vil kunne endres og at de på relativt kort sikt kan tas i bruk. Det er også behov for grunnleggende forskning for generelt å understøtte videre utvikling innen produksjon og anvendelse av bærekraftige fôrråvarer.
Avgrensinger
Prosjekter må falle inn under ett av disse forskningsområdene:
- Forskning som bidrar til utvikling og/eller anvendelse av bærekraftige fôrråvarer. Dette inkluderer (ikke begrenset til) produksjon, høsting og anvendelse av biologisk råstoff, prosessering til råvare som er planlagt inkludert i fôr, teknisk/fysisk kvalitet i fôrproduksjon, ernæringsmessig egnethet og/eller effekt på helse og -velferd. Prosjekter som primært retter seg mot produksjon eller høsting av et biologisk råstoff eller en fôrråvare bør inkludere undersøkelser av anvendelse i fôr og ernæringsmessig egnethet. Forskningsområdet er åpent for problemstillinger innen naturvitenskap, samfunnsvitenskap og/eller tverrgående problemstillinger som inkluderer humaniora. Der det er relevant bør prosjektet synliggjøre mulige dilemmaer i å anvende biologiske forråvarer samtidig som biodiversitet opprettholdes og klimaet ivaretas.
- Forskning for å tette kunnskapshull som i dag forårsaker barrierer i mattrygghetsregelverket for at en fôrråvare tas i bruk og der det kan sannsynliggjøres at ny kunnskap kan fjerne barrierene. Søknaden må beskrive i relevansvedlegget både punkt a og b:
a) hvorfor kunnskapsmangel i dag er en barriere i regelverket
b) sannsynliggjøre at ny kunnskap på relativt kort sikt vil kunne fjerne denne barrieren.
Søknaden må beskrive i relevansvedlegget hvilket av de to områdene den hovedsakelig retter seg mot.
Vi oppfordrer til sektorovergripende prosjekter.
Nærings- og fiskeridepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Kunnskapsdepartementet bevilger midler til denne utlysningen. Tildeling av prosjekter må reflektere midlene bevilget av de respektive departement.
Relevans
Vi vil prioritere søknader som treffer minst ett av utlysningens temaområder.
Porteføljevurderinger
Porteføljestyret tar hensyn til følgende faktorer når de tildeler midler:
- karakterene som er gitt i vurderingen av søknadene
- en god tematisk fordeling av prosjekter i porteføljen
Dette betyr i praksis at porteføljestyret kan tildele midler til prosjekter med dårligere kvalitet, framfor prosjekter med bedre kvalitet, for å oppnå målet om en god fordeling av prosjekter i porteføljen eller bruke opp de tilgjengelige midlene.
Kontakt
Relevante planer
Velferd og utdanning
Midlene skal gå til forskning som styrker vår evne til å opprettholde et økonomisk og sosialt bærekraftig velferdssamfunn.
Utlysningens tematiske ramme er forankret i prioritering av forskning for økonomisk og sosial bærekraft og temaområdet Tillit og fellesskap i Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning 2023-2032.
Her finner du et webinar med mer informasjon om disse midlene
Avgrensninger
Prosjektene skal utvikle kunnskap om hvordan vi kan forstå og møte de store samfunnsutfordringene (og -mulighetene) det norske velferdssamfunnet står overfor når det gjelder dets økonomiske og sosiale bærekraft. Målet er forskning av høy kvalitet som skal styrke kunnskapsgrunnlaget for politikk- og samfunnsutvikling på dette området.
Vi ønsker prosjekter hvor kunnskapsbehovene er knyttet til økonomisk og sosial trygghet, samfunnsdeltakelse og tilhørighet, tillit og legitimitet og gode og effektive velferdstjenester. Vi etterspør også kunnskap om de kulturelle dimensjonene ved disse forskningsområdene.
Innenfor dette brede området må prosjektene bidra med nye perspektiver, stille nye spørsmål og gi ny kunnskap om ett eller flere av de tre temaene nedenfor.
- Legitimitet for, tillit til eller oppslutning om velferdssamfunnets institusjoner, gjerne i sammenheng med grunnleggende normer og verdier i velferdsstaten.
- Samfunnsdeltakelse og -tilhørighet for individer og grupper: Inkludering og ekskludering i arbeidsliv og i samfunnsliv, sosiale skiller eller former for sosial og økonomisk ulikhet.
- Velferdstjenestenes effektivitet, organisering, styring eller forvaltning. Med velferdstjenester mener vi i denne sammenheng tjenester og ytelser for økonomisk og sosial trygghet, eventuelt rettet mot arbeid.
Dette temaet er åpent for søknader fra alle fag og fagområder. Forskning på rettslige, økonomiske og andre typer reguleringer og styring er relevant innenfor alle de tre temaene. Det samme gjelder for historiske, normative og kulturelle studier.
Forskningen skal omhandle forhold i eller med relevans for Norge. Samtidig er forskning hvor norske forhold er en del av internasjonalt komparative studier velkommen.
Spørsmål om utdanning og helse kan være viktig for flere av temaene over. Vi vil imidlertid ikke prioritere prosjekter som primært er utdanningsforskning eller helse- og omsorgsforskning, ettersom vi lyser ut midler til også disse temaene – jf. andre tema under Velferd og utdanning i denne utlysningen, og temaområdet Helse i utlysningen av samarbeidsprosjekter. Vi gjør også oppmerksom på temaet forskning for bedre inkludering av barn og unge, i utlysningen av samarbeidsprosjekter.
Relevans
Dersom søknaden er relevant for et eller flere av de tre temaene over vil det telle positivt med
- samarbeid med forskere og forskningsmiljøer i utlandet. Dere må beskrive partneres rolle og bidrag i prosjektet i søknaden.
- samarbeid med andre forskere og forskningsmiljøer i Norge. Dere må beskrive partneres rolle og bidrag i prosjektet i søknaden.
- tverrfaglig samarbeid (mellom fagområder på nivå 1 i Norsk inndeling av vitenskapsdisipliner (hkdir.no).
Når vi fastsetter karakteren for søknadens relevans, vurderer vi hvor godt punktene ovenfor er oppfylt.
Porteføljevurderinger
- Gitt at kvalitet og relevans er høy nok i søknadsmassen, vil porteføljestyret tilstrebe å øke kulturelle, normative og historiske perspektiver i velferdsforskningen.
- Gitt at kvalitet og relevans er høy nok vil porteføljestyret tilstrebe å tildele midler til prosjekter som samlet dekker utlysningens tematiske bredde.
- Porteføljestyret vil tilstrebe å finansiere prosjekter som tilfører nye perspektiver og temaer til Forskningsrådets velferdsportefølje.
Kontakt
Relevante planer
Andre relevante utlysninger med samme tema
Midlene skal gå til forskning for og om utdanningssektoren. Vi finansierer prosjekter som handler om undervisning og læring, utdanningens innhold og vurderingsformer, profesjonsutdanning, utdanningsteknologi, styring og organisering av utdanningssektoren og utdanningssystemets rolle for individet og i samfunn og arbeidsliv. Utlysningen er åpen for prosjekter om alle nivåene i utdanningssystemet, fra barnehage til høyere utdanning og kompetanse i arbeidslivet. Prosjekter som ser på overganger mellom nivåene er også aktuelle. Vi etterspør spesielt forskning om og for høyere yrkesfaglig utdanning og/eller fag- og yrkesopplæring.
Målet er å bygge forskning av høy kvalitet som er av spesiell interesse for aktører og interessenter knyttet til politikkutforming, forvaltning og praksisfelt innenfor utdanning, læring og kompetanseutvikling. Prosjektene skal bidra til kunnskapsbasert utvikling. Vi oppfordrer til prosjekter som er tverr- og flerfaglige når dette tjener formålet.
Avgrensinger
De tematiske prioriteringene for forskning for og om utdanning er inndelt i fire bredt definerte temaområder. Temaområdene henger sammen med hverandre og er ikke gjensidig utelukkende, slik at problemstillinger vil kunne gripe inn på tvers mellom disse. Prosjekter må være relevant for minst ett av disse fire områdene:
- Undervisning og læring. Læring og danning er en kontinuerlig og livslang prosess som foregår på mange samfunnsarenaer. Vi trenger kunnskap om hvordan ulike barn, unge og voksne lærer og utvikler seg i forskjellige kontekster i møte med framtiden og nye utfordringer.
- Kompetanseutvikling. For en sterkere arbeidslivsorientering og kontinuerlig oppdatert kunnskapsgrunnlag er det et siktemål at utdanningene arbeider med å knytte forskning, utdanning og yrkesutøvelse sammen. Det er behov for forskning for kunnskapsbasert praksis og utviklingen av verktøy, systemer eller modeller som kan fremme kvalitet i praksisutøvelse i hele utdanningssystemet, fra barnehage til høyere utdanning og arbeidsliv.
- Styring, ledelse og organisering. God ledelse og velfungerende organisering er avgjørende for høy kvalitet i utdannings- og opplæringstilbudene. For å utvikle et fremtidsrettet og fleksibelt utdanningssystem, trenger vi mer kunnskap om hvordan styring og ledelse på og mellom ulike nivå bidrar inn i utviklingsarbeidet.
- Utdanningens betydning for den enkelte og for samfunn og arbeidsliv. Tilgang til og tilrettelegging for deltakelse for alle i utdanningssystemet og i arbeidslivet er av stor betydning for den enkeltes muligheter til et godt liv. Gode og fleksible opplærings- og utdanningstilbud er viktige for å fremme demokrati, toleranse og likeverd, i arbeidslivet og i samfunnet. Det er behov for kjønns- og/mangfoldsperspektiver i forskningen, herunder urfolks- og minoritetsperspektiver.
Relevans
Er søknadene relevant for punktene over, vil vi prioritere prosjekter som har:
- aktivt samarbeid med minst en annen nasjonal forskningsinstitusjon
- aktivt samarbeid med minst en forskningsorganisasjon i utlandet
Porteføljevurderinger:
- Minst to prosjekter til forsking på høyere yrkesfaglig utdanning og/eller fag- og yrkesopplæring.
- Temaområdet Styring, ledelse og organisering kan bli prioritert ved tildeling.
- Porteføljestyret ønsker en balansert prosjektportefølje med tanke på prosjektledernes kjønn.
Kontakt
Relevante planer
Andre relevante utlysninger med samme tema
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
Du kan endre og sende inn søknaden flere ganger fram til søknadsfristen. Vi anbefaler at du sender inn søknaden så snart du har fylt ut søknadsskjemaet og lastet opp de obligatoriske vedleggene. Når søknadsfristen går ut, er det den versjonen av søknaden som ble sendt inn sist, som vi behandler.
Søknaden må oppfylle følgende krav:
- Søknaden og alle vedleggene skal skrives på engelsk, med unntak av beskrivelsen av relevans for tema, som du kan skrive på norsk eller engelsk.
- Alle vedlegg skal være i PDF-format.
- Obligatoriske vedlegg må være med.
- Krav til prosjektleder og prosjektansvarlig forskningsorganisasjon må være oppfylt.
- Prosjektet må starte mellom 01.10.2025 og 01.04.2026 med en varighet på inntil 6 år.
- Dere må vise tydelig at prosjektet er innenfor prioriteringene beskrevet i temaet dere søker om midler fra.
Obligatoriske vedlegg
- Prosjektbeskrivelse på maksimum 11 sider.
- CV for prosjektleder på maksimum fire sider.
- Beskrivelse av relevans på maksimalt én side. Når dere skal beskrive søknadens relevans, anbefaler vi at dere leser den aktuelle temateksten nøye. Lastes opp som vedleggstype “Annet".
Søknader som ikke oppfyller kravene over vil bli avvist. Dere må bruke standardmaler for alle obligatoriske vedlegg. Malene finner dere nederst i utlysningen.
Valgfrie vedlegg
- CV for de mest sentrale prosjektdeltakerne, hver på maksimalt fire sider. Det er obligatorisk å bruke CV-malen nederst i utlysningen.
- Du vurderer selv hvilke prosjektdeltakere som er de mest sentrale, og i hvilke tilfeller det vil være av betydning for søknadsbehandlingen å vurdere prosjektdeltakernes kvalifikasjoner.
- Dersom du ønsker det, kan du legge ved en kort beskrivelse av kompetanse eller forslag til inntil tre fagfeller du mener vil egne seg til å vurdere din søknad. Vi plikter ikke å bruke forslagene, men kan gjøre det ved behov.
Alle vedlegg til søknaden må sendes inn sammen med søknaden. Vi godtar ikke vedlegg sendt inn etter søknadsfristen med mindre vi har bedt om ytterligere dokumentasjon.
Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Vær nøye med å laste opp riktig vedleggs-type, siden det ikke er lagt noen tekniske begrensninger på hva slags maler det er mulig å laste opp i søknadsskjemaet.
Vurderingskriterier
Vi vurderer søknadene i lys av formålet med utlysningen og etter disse kriteriene:
Forskningskvalitet – potensial for å flytte forskningsfronten| FP
• Vitenskapelig kreativitet og originalitet.
• I hvilken grad hypoteser og problemstillinger er nyskapende og dristige.
• I hvilken grad prosjektet har potensial for å frembringe ny kunnskap som flytter forskningsfronten, inkludert vesentlig utvikling/fornyelse av teori, metoder, eksperimenter eller empirisk kunnskap.
Forskningskvalitet – kvalitet i FoU-aktiviteter | FP
• Kvaliteten på problemstillingene, hypotesene og prosjektets mål, og i hvilken grad de er klart og tydelig beskrevet.
• I hvilken grad den teoretiske tilnærmingen, forskningsdesignet og metodevalget er troverdig og velegnet, og tverrfaglige innfallsvinkler er tilstrekkelig vurdert.
• Hvorvidt prosjektet tar hensyn til etiske problemstillinger, sikkerhetsspørsmål og kjønnsdimensjonen i forskningen på en tilfredsstillende måte. Hvis relevant, hvorvidt prosjektet forholder seg til brukeres/interessenters kunnskap på en tilfredsstillende måte.
Virkninger og effekter | FP
• Potensielle vitenskapelige virkninger og effekter:
I hvilken grad prosjektets planlagte resultater kan bidra til å møte viktige vitenskapelige utfordringer, både nå og i framtiden.
I hvilken grad de planlagte resultatene skal gjøres åpent tilgjengelige for å sikre gjenbruk av forskningsresultatene og forsterke reproduserbarhet.
• Potensielle samfunnsmessige virkninger og effekter (kun dersom søker selv har beskrevet dette i søknaden):
I hvilken grad prosjektets planlagte resultater er relevante for FNs bærekraftsmål eller har potensiale for å bidra til å møte andre viktige samfunnsutfordringer, både nå og i framtiden.
• I hvilken grad de potensielle virkningene og effektene er tydelig formulert og troverdige.
Formidling, kommunikasjon og utnyttelse
• I hvilken grad riktig praksis for åpen forskning er en integrert del av prosjektet for å sikre åpen deling og utstrakt tilgang på forskningsresultater.
• Kvaliteten på og omfanget av formidling til og involvering av forskjellige målgrupper, inkludert relevante interessenter/brukere.
Gjennomføring | FP
• I hvilken grad prosjektleder har relevant kompetanse og erfaring og har vist evne til å utføre forskning av høy kvalitet (sett i forhold til hans/hennes karrierestadium).
• I hvilken grad prosjektdeltakerne utfyller hverandre, og i hvilken grad prosjektgruppen innehar den nødvendige kompetansen for å gjennomføre prosjektet på en effektiv måte.
Kvaliteten på prosjektets organisering og ledelse
• I hvilken grad prosjektets organisering er effektiv, inkludert i hvilken grad ressursene til de forskjellige arbeidspakkene er tilstrekkelige og i samsvar med prosjektets mål og leveranser.
• I hvilken grad oppgavene i prosjektet er fordelt på en måte som sikrer at alle prosjektdeltakere har en tydelig rolle og tilstrekkelig med ressurser til å fylle denne rollen.
• I hvilken grad ledelse og styring i prosjektet er organisert på en egnet måte.
Relevans for valgt tema
• I hvilken grad prosjektet tilfredsstiller eventuelle andre prioriteringer i temateksten.
Behandlingsprosedyre
Vi vurderer søknaden din slik den er sendt inn. Det er ikke relevant hvordan en lik eller tilnærmet lik søknad har blitt vurdert tidligere hos oss.
Her kan du lese mer om behandlingsprosedyren for Forskerprosjekt.
Når søknadsfristen er gått ut, vil vi først sjekke at alle formelle krav er oppfylt. Søknader som ikke tilfredsstiller de formelle kravene, vil bli avvist.
Søknader som ligger utenfor de tematiske avgrensingene i utlysningen, vil bli avslått. Vedtak om dette fattes av de enkelte porteføljestyrene.
Der hvor kravene er oppfylt, gjør vi søknaden, med alle obligatoriske vedlegg, tilgjengelig i en nettportal for fagfeller som hver for seg vurderer kriteriene Forskningskvalitet – potensial for å flytte forskningsfronten, Forskningskvalitet – kvalitet i FoU-aktiviteter, Virkninger og effekter og Gjennomføring. Deretter møtes fagfellene i tematiske paneler hvor de kommer frem til en omforent vurdering av søknaden for hvert av de fire kriteriene.
Fagfellene vurderer søknadene på åpen forskningspraksis som en del av kriteriet Virkninger og effekter.
Her kan du lese mer om vurdering av åpen forskning i søknader.
Dersom fagpanelet bedømmer samtlige kriterier til karakter 5 eller høyere, vil søknaden også bli vurdert ut fra kriteriet Relevans for utlysningen av saksbehandlere i Forskningsrådet.
Vurderingen av de fire ovennevnte kriteriene oppsummeres i en hovedkarakter for søknaden. Forskningsrådets administrasjon lager så rangeringslister basert på denne karakteren.
Til slutt er det porteføljestyrene som vedtar om søknadene skal få tildeling eller avslag. Deres vedtak er basert på rangeringslistene og en helhetlig porteføljevurdering. Under de enkelte temaene i denne utlysningen vil det komme frem hvilke hensyn som porteføljestyrene tar.
På denne nettsiden finner du mer informasjon om porteføljevurdering.
Porteføljestyrene skal i utgangspunktet ha vedtaksmøter etter sommeren 2025. Vi publiserer resultatene av søknadsbehandlingen i etterkant av disse møtene.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 22. desember 2024, kl. 02.58 CET