Spør KI-samtaleroboten vår
Gjennomført

PES Horisont Europa rammebevilgning for 2025-2027

Viktige datoer

2. okt. 2024

Åpen for søknad

13. nov. 2024

Søknadsfrist

1. jan. 2025

Tidligste tillatte prosjektstart

1. jan. 2025

Seneste tillatte prosjektstart

Senest 31. januar 2025

Forventet svar på søknaden

31. des. 2027

Seneste tillatte prosjektslutt

Viktige datoer

Formål

Rammebevilgningen skal bidra til at forskningsorganisasjoner og helseforetak utnytter mulighetene for prosjektsamarbeid i EUs rammeprogram Horisont Europa. Bevilgningen skal benyttes til etablering av søknader rettet mot utlysninger fra Horisont Europa, inkludert partnerskapene. Forskningsorganisasjoner som ikke søker om rammebevilgning for denne treårs-perioden, kan søke om støtte til enkeltprosjektforslag fra den løpende PES-ordningen og få utbetalt maksimalt 500 000 kroner i støtte per år. Vi arrangerer søkerwebinar om denne ordningen 8. okt

Om utlysningen

Vi lyser ut inntil 138 millioner kroner til treårige rammebevilgninger til forskningsorganisasjoner og helseforetak for perioden 2025-2027. Støtten skal benyttes til prosjektetablering. Midlene skal bidra til å nå ambisiøse mål for den enkelte virksomhet og for norsk forskning og innovasjon i Horisont Europa. Arbeid med søknader rettet mot utlysninger fra andre EU-programmer som Digital Europe, COSME, EDF og Invest EU dekkes ikke. 

Rammebevilgningen kan dekke interne kostnader knyttet til 

  • Prosjektetablering  

Som hovedregel skal større forskningsorganisasjoner søke om PES-støtte i form av rammebevilgninger. Organisasjoner med lav søknadsaktivitet oppfordres sterkt til å sende enkeltsøknader om støtte til den åpne PES-utlysningen, og ikke søke om rammebevilgning. Forskningsorganisasjoner som søker om støtte til prosjektetablering fra den løpende PES-ordningen vil maksimalt kunne få 500 000 kroner i støtte per år. Søknader sendt til den åpne PES-utlysningen egner seg godt for søknadsveiledning fra NCP-ene, noe som kan være nyttig for søkere med mindre erfaring eller lite internt støtteapparat. NCP-ene kan også vurdere assistanse fra konsulentselskap for å lese gjennom og kvalitetssikre prosjektforslag. 

Vi gjør oppmerksom på at organisasjoner som får tilkjent rammebevilgning gjennom denne utlysningen ikke kan søke om støtte senere fra den løpende PES-utlysningen, selv om dette skulle gi en lavere uttelling enn om dere hadde søkt den løpende PES-utlysningen.

Med lav søknadsaktivitet menes for eksempel å ha sendt inn 10 søknader til Horisont Europa, inkludert partnerskapene, i løpet av de fire første årene av rammeprogrammet. 

Utlysningen finnes bare på norsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende. 

Hvem kan søke?

Bare godkjente, norske forskningsorganisasjoner kan søke. Organisasjoner som består av flere enheter må sende en samlet søknad på vegne av alle enheter. 

Se listen med godkjente forskningsorganisasjoner

Hvem kan delta i prosjektet?

Krav til prosjektansvarlig 

Forskningsorganisasjonen som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet må ha godkjent at søknaden sendes inn. 

Krav til prosjektleder 

Det stilles ikke krav til særskilte faglige kvalifikasjoner hos prosjektleder.  

Hva kan du søke om støtte til?

Prosjektetablering 

Dere kan søke om støtte for å utarbeide prosjektforslag rettet mot utlysninger som er hel- eller delfinansiert av Horisont Europa. Søknaden om rammebevilgning må så langt det lar seg gjøre inneholde oversikt over hvilke søknader dere ønsker å prioritere i 2025, 2026 og 2027, hvilken rolle dere planlegger å ta, og hvor mye støtte dere søker om.  

Søkere må i prosjektbeskrivelsen gjøre rede for institusjonens nåværende deltakelse i Horisont Europa, og planer og ambisjoner for den siste treårsperioden av rammeprogrammet. Vurderingen og fordelingen av midler mellom de innkomne søknadene, vil legge stor vekt på søknadsaktiviteten og returen så langt i Horisont Europa. Dersom dere forventer at aktiviteten deres vil øke betydelig (antall innsendte søknader per år) i forhold til 2021-2024, ber vi om at dere omtaler og underbygger dette særskilt. 

Sette opp budsjett  

Budsjettet settes opp med utgangspunkt i satsene som gjelder i den løpende PES-utlysningen. Det vil for eksempel si 50 000 kroner for rollen som deltaker, 70 000 kroner for rollen som arbeidspakkeleder, og mellom 200 000 og 400 000 kroner i støtte for å koordinere et prosjekt, avhengig av hvor stort det samlede budsjettet er for EU-søknaden. Satsene finner dere på denne nettsiden: PES Horisont Europa – Støtte til prosjektetablering og posisjonering (forskningsradet.no) 

Fra 2025 vil vi sette som betingelse at innsendte EU-søknader oppnår en karakter som tilsvarer terskelverdi eller bedre for at PES-støtten utbetales. Hva som defineres som terskelverdi vil framgå av den løpende PES-utlysningen. Vi forutsetter at hver institusjon selv holder oversikt over at støtten som utbetales fra PES er i samsvar med antall innsendte EU-søknader som kommer over terskelverdi. Vi forbeholder oss retten til å foreta stikkprøver i løpet av treårsperioden.  

Omfanget av støtten  

Det stilles ikke krav om å dokumentere egenfinansiering for å få utbetalt støtten fra Forskningsrådet.  

Forutsetninger for tildeling av støtte 

Prosjektene må starte opp 1. januar 2025 og dere må søke om midler fra Forskningsrådet for de tre årene 2025, 2026 og 2027. Seneste tillatte prosjektslutt er 31.12.2027. 

I tillegg må dere være klar over følgende om dere skulle få tildeling fra oss: 

Rapportering og utbetaling av støtte 

Utbetaling av støtte vil basere seg på de faste satsene. Har dere sendt inn fire søknader som partner à 50 000 kroner, og koordinert fire søknader à 300 000 kroner, kan dere be om å få utbetalt 1,4 millioner kroner, uten å dokumentere påløpte timekostnader eller andre direkte utgifter, dersom dette i tråd med tilsagnet dere har fått innvilget, og dersom evalueringen er over terskelverdi. 

Vi utbetaler PES-støtten til prosjektetablering etter hvert som dere sender oss faktura for innsendte EU-søknader over terskelverdi.  

Aktuelle temaområder for denne utlysningen

Utlysningen dekker alle fag og forskningsområder med relevans for Horisont Europa.

Internasjonalisering

Praktiske opplysninger

Krav til utforming

Dere kan endre og sende inn søknaden flere ganger fram til søknadsfristen. Vi anbefaler at dere sender inn søknaden så snart dere har fylt ut søknadsskjemaet og lastet opp obligatoriske vedlegg. Når søknadsfristen går ut, er det den versjonen av søknaden som ble sendt inn sist, som vi behandler. 

  • Søknaden og vedlegg skal skrives på norsk. 
  • Vedlegg skal være i PDF-format. 

Obligatoriske vedlegg  

  • Prosjektbeskrivelse. Bruk standard mal som du kan laste ned nederst på siden.   

Søknader som ikke oppfyller kravene over vil bli avvist.  

Alle vedlegg til søknaden må sendes inn sammen med søknaden. Vi godtar ikke vedlegg sendt inn etter søknadsfristen med mindre vi har bedt om ytterligere dokumentasjon. 

Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Vær nøye med å laste opp riktig vedleggstype, siden det ikke er lagt noen tekniske begrensninger på hva slags maler det er mulig å laste opp i søknadsskjemaet. 

Behandlingsprosedyre

Søknadene blir administrativt behandlet og besluttet i Forskningsrådet.  

Søknader som oppfyller formelle krav blir med i fordelingen av tilgjengelige midler.  

Støtte til prosjektetablering  

Alle søknader vil bli kontrollert og eventuelt korrigert slik at samme satser brukes i søknadene om støtte. Det vil det bli laget en indikator for fordeling av støtten fra PES basert på:  

siste tilgjengelige statistikk fra Ecorda over søkernes innsendte EU-søknader og økonomisk retur,  

opplysninger dere har lagt inn i prosjektbeskrivelsen (se egen tabell) om søknader og økonomisk retur fra samfinansierte partnerskap (Cofund og ERAnet).  

Fordeling av støtte vil foregå i to trinn:  

125 millioner fordeles basert på søkernes historikk i Horisont Europa. Det gjøres en beregning av hvor stor andel hver enkelt institusjon har av totalt antall innsendte Horisont Europa-søknader fra de som søker rammebevilgning fra PES, og tilsvarende institusjonens andel av returen fra Horisont Europa.  Det lages en indeks av summen av disse to kriteriene, der institusjonens andel av innsendte søknader og andel av økonomisk retur teller like mye. 60% av budsjettet tildeles instituttsektoren, 40% av budsjettet tildeles universiteter, høgskoler og helseforetak.  

Et beløp på inntil 13 millioner fordeles basert på skjønn. Aktører som i punkt 3 i prosjektbeskrivelsen har vist at de har et stort potensial for å betydelig øke sin deltakelse i fremtidige EU-søknader, men som har hatt lav deltakelse eller uttelling de første fire årene i rammeprogrammet, vil bli vurdert for mer støtte enn historikken deres tilsier. Dersom det skulle gjenstå noen midler etter denne skjønnsbaserte vurderingen, vil restbeløpet fordeles ut fra beregningen som er beskrevet over.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 22. november 2024, kl. 04.40 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.