Arctic Field Grant (AFG) – støtte til feltarbeid på Svalbard
Last ned utlysningen
Last ned maler
Viktige datoer
2. okt. 2024
Åpen for søknad
13. nov. 2024
Søknadsfrist
15. jan. 2025
Forventet svar på søknaden
1. mars 2025
Tidligste tillatte prosjektstart
28. feb. 2026
Seneste tillatte prosjektslutt
Viktige datoer
Formål
Formålet er støtte til feltarbeid på Svalbard for master- og doktorgradsstudenter. Mer etablerte forskere som ikke allerede er etablert på Svalbard kan også søke. Søkerne må være ansatt ved, eller ha annen tilknytning til, en norsk forskningsinstitusjon. Hovedprioriteringen i denne utlysningen er å fremme karriereutvikling innen polarforskning blant studenter og forskere. For masterstudenter og doktorgradsstudenter må innsamlet feltdata være nødvendig for, og en del av, avhandlingen.
1,5 millioner kroner av den totale finansieringen er øremerket til prosjekter med base i Ny-Ålesund og med prosjektledere ansatt i norske (godkjente) forskningsorganisasjoner.
Om utlysningen
Det kan søkes om midler for perioden 1. mars 2025 til 28. februar 2026. Masterstudenter som utfører feltarbeid som er avgjørende for masteravhandlingen i januar og februar 2025 kan også søke om midler under denne utlysningen.
Vi ønsker å stimulere forskere ansatt i norske forskningsinstitusjoner til å benytte forskningsmulighetene i Ny-Ålesund. I denne utlysningen er 1,5 millioner kroner øremerket prosjekter med base i Ny-Ålesund til prosjektledere ansatt ved norske institusjoner.
Søknader knyttet til Ny-Ålesund/Kongsfjorden-området, skal beskrive hvordan de vil bidra og forholde seg til de fire flaggskipene. Se Research, monitoring and flagships from Ny-Ålesund Research Station.
Tildelingene skal støtte master- og doktorgradsstudenter, og mer erfarne forskere som i dag ikke er etablert på Svalbard.
Utlysningen finnes både på norsk og engelsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende.
Hvem kan søke?
Søknaden sendes inn av prosjekteier (en godkjent norsk forskningsorganisasjon). Se listen med godkjente forskningsorganisasjoner.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig
Forskningsorganisasjonen som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet må ha godkjent at søknaden sendes inn.
Krav til prosjektleder
Prosjektleder er den personen det søkes om midler til og som skal utføre feltarbeidet. Hun/han må være masterstudent, doktorgradsstudent eller mer erfaren forsker (som i dag ikke er etablert på Svalbard) tilknyttet prosjektansvarlig. Søkere som ikke er ansatt ved eller påmeldt som masterstudent eller doktorgradsstudent hos prosjektansvarlig er kvalifisert for AFG dersom, og kun dersom, deres prosjekt gjennomføres i nært samarbeid med prosjektansvarlig.
Eventuelle samarbeidspartnere skal ikke føres opp i søknadsskjema, men kan nevnes i prosjektbeskrivelsen. Dere skal derfor ikke føre kostnader eller finansiering for samarbeidspartnere i budsjettet.
Hva kan du søke om støtte til?
Omfanget av støtten
Dere kan søke om maksimum 120 000 kroner.
Dere kan søke om midler til å dekke kostnader relatert til feltarbeid på Svalbard (inkludert Bjørnøya og Hopen) eller på Jan Mayen.
Det kan søkes om midler til én navngitt prosjektleder (student/forsker). Midler kan ikke overføres til en annen person eller år.
Vi kan dekke kostnadene for maksimalt én feltassistent kun hvis det er nødvendig av sikkerhetsmessige årsaker. Vi dekker kun reisekostnader til Svalbard for feltassistenten hvis dere kan begrunne hvorfor dere, på grunn av spesielle kvalifikasjoner eller ferdigheter, ikke kan bruke en lokal feltassistent.
Vi dekker kun helikopterutleie når det er helt nødvendig og andre transportmidler ikke er mulige. Dere bør koordinere båtutleie og helikoptertransport med andre prosjekter (se Research in Svalbard Portal)
Du kan søke om støtte for å dekke tilleggskostnader til feltarbeid, det er ikke ment å fullfinansiere et prosjekt. Vi gir støtte for å dekke direkte kostnader knyttet til feltbasert innsamling av data og prøver til et prosjekt, samt 5 prosent i tillegg for prosjekteier (den ansvarlige organisasjonen).
En kalkulator for feltarbeidskostnader er tilgjengelig nederst i denne utlysningen.
Følgende poster må spesifiseres i søknadsskjemaet:
- Reise til Svalbard
- Kostnader til opphold
- Lokal transport
- Innkjøp
- Leiekostnader for utstyr
- Leie av fasiliteter i Ny-Ålesund
- Institusjonstillegg (5 prosent av totalen)
- Feltassistent (dersom nødvendig av sikkerhetshensyn)
Støtten kan ikke brukes til
- Lønnskostnader
- Kompensasjon for tid til sjøs/i felt eller for vanlig arbeidstid (for søkere eller feltassistenter)
- Kompensasjon for bruk av privat utstyr (f.eks. snøscooter, klær)
- Innkjøp av instrumenter og annet utstyr
- Enhver form for analysekostnader, inkludert laboratoriearbeid, bortsett fra sikring av prøver og klargjøring av prøver for forsendelse
- Deltakelse på kurs, konferanser eller seminarer
- Reise til Longyearbyen fra fastlandet for personer som allerede befinner seg på Svalbard (beboere eller fastboende, UNIS-ansatte, fast ansatte ved forskningsbaser, kursdeltakere, etc.).
Du finner detaljert og viktig informasjon om hva budsjettet skal inneholde på nettsiden.
I tillegg må dere være klar over følgende om dere skulle få tildeling fra oss:
- Forskningsrådets forutsetninger for tildeling finner du også i våre generelle vilkår for FoU-prosjekter på informasjonssiden Dette består kontrakten av.
Rapportering og utbetaling av midler
Prosjektansvarlig skal levere to rapporter én måned etter at prosjektet har sluttdato, en vitenskaps- og feltrapport og en økonomirapport. EHF-faktura for forbruk sendes inn sammen med økonomirapport.
Som en del av rapporteringen skal prosjektet registreres og holdes oppdatert i Research in Svalbard portalen (RiS). En beskrivelse av dataene (metadata) skal lastes opp i portalen som en del av rapporten.
Prosjektledere skal sørge for at disse rapportene blir levert. Begge rapportene må være på engelsk, følge AFG-malene og sendes inn som to separate høyoppløselige PDF-filer via Mitt nettsted.
Økonomirapporten skal inkludere en offisiell økonomisk rapport utstedt av prosjektansvarlig og skal vise at utgiftene er betalt av den norske institusjonen eller refundert støtten av institusjonen i henhold til budsjettet. Eventuelle tillegg må dokumenteres.
Forskningsrådet utbetaler støtten etterskuddsvis etter godkjent sluttrapport og du får bare dekket reelle kostnader som er ført i organisasjonenes regnskap.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
Utlysningen favner alle fag og forskningsområder og vi tar imot søknader om støtte til både anvendt og grunnleggende forskning.
Klima og miljø
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
Søknaden skal opprettes og sendes inn via Mitt nettsted. Du kan endre og sende inn søknaden flere ganger fram til søknadsfristen. Vi anbefaler at du sender inn søknaden så snart du har fylt ut søknadsskjemaet og lastet opp de obligatoriske vedleggene. Når søknadsfristen går ut er det den versjonen av søknaden som ble sendt inn sist, som vi behandler.
Søknaden må oppfylle følgende krav:
- Prosjektleder må være i riktig kategori.
- Søknaden må være innenfor tema/formål spesifisert i utlysningen.
- Søknadsbeløpet, inklusive egenfinansiering, og hva det søkes om må samsvare med rammene for utlysningen.
- Budsjettet må være satt opp riktig, i riktig mal for budsjett, slik at det er tydelig hva det søkes midler til.
- Søknadsskjemaet må være fullstendig utfylt.
- De etterspurte vedleggene må ligge ved, og i riktig mal.
- Søknaden og alle vedleggene skal skrives på engelsk.
Obligatoriske vedlegg
De obligatoriske vedleggene skal skrives i standard maler som ligger nederst i utlysningen.
- prosjektbeskrivelse på maks 3 sider
- CV for prosjektleder, maks 4 sider
- et spesifisert budsjett. Lastes opp under "Annet".
- en signert bekreftelse fra prosjekteier. Lastes opp under "Annet".
En beskrivelse av samarbeidet, skrevet av prosjekteier, inkludert hva fordelene er for begge parter, skal lastes opp under "Annet". Dette vedlegget er obligatorisk for alle søkere som ikke er registrert som masterstudent eller doktorgradsstudent ved, eller ansatt hos, prosjekteier.
Søknader som ikke oppfyller kravene over vil bli avvist.
Alle dokumenter og en HowTo finnes på SSF sin nettside.
Alle vedlegg til søknaden må sendes inn sammen med søknaden. Vi godtar ikke vedlegg sendt inn etter søknadsfristen med mindre vi har bedt om ytterligere dokumentasjon.
Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Vær nøye med å laste opp riktig vedleggs-type, siden det ikke er lagt noen tekniske begrensninger på hva slags maler det er mulig å laste opp i søknadsskjemaet.
Vurderingskriterier
Vi vurderer søknadene i lys av formålet med utlysningen og etter disse kriteriene:
Kvalitet | KOS
• I hvilken grad konseptet er gjennomtenkt, troverdig og nyskapende.
Soliditet
• I hvilken grad målene for prosjektet er klare og relevante.
• Kvaliteten på planlagte leveranser i prosjektet.
Virkninger og effekter | KOS
• I hvilken grad forventede virkninger er spesifisert.
• I hvilken grad forventede samfunns-/system-effekter er spesifisert.
Kunnskapsdeling og -anvendelse
• Kvaliteten på planlagte kommunikasjons- og spredningsaktiviteter.
• I hvilken grad det er troverdig at de foreslåtte tiltakene i prosjektet vil gi de spesifiserte virkningene og effektene.
Gjennomføring | KOS
• I hvilken grad prosjektleder og prosjektgruppen er kvalifisert og har nødvendig samlet kompetanse og er i posisjon til å gjennomføre prosjektet.
• I hvilken grad ledelsesstrukturer og prosedyrer er hensiktsmessige.
Planer og organisering
• I hvilken grad prosjektplanen er oversiktlig og forståelig, og tidsplanen realistisk.
• I hvilken grad det er god sammenheng mellom mål og tiltak.
• I hvilken grad prosjektet er godt forankret hos prosjekteier og eventuelle samarbeidspartnere, og rolledelingen er klar.
• I hvilken grad budsjettet er realistisk og tilstrekkelig, og ressursene fordelt slik at hver partner kan fylle sin rolle.
• I hvilken grad mulige risikoer er drøftet.
Vi vil prioritere prosjekter med kvinnelig prosjektleder når søknadene ellers vurderes likt.
Behandlingsprosedyre
Søknader blir behandlet av Forskningsrådets administrasjon. Det innhentes råd fra et panel bestående av eksterne eksperter med lang erfaring fra Svalbard. Endelig beslutning om finansiering tas administrativt av Forskningsrådet. Forskningsrådet gir ikke søkeren individuelle tilbakemeldinger om søknadens styrker eller svakheter eller karakterer etter søknadsbehandlingen.
Vi forventer å publisere hvilke søknader som får bevilgning 15.01.2025.
Se også: Slik behandler vi søknader.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 27. desember 2024, kl. 18.36 CET