Obligatorisk skisse før søknad til Grønn plattform i 2025
Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva lyser i 2025 ut inntil 823,5 mill. kroner til nye treårige Grønn plattform-prosjekter med oppstart tidlig i 2026.
Om Grønn plattform
Grønn plattform ordningen er et felles oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet til Norges forskningsråd, Innovasjon Norge og Siva. Ordningen skal bidra til å akselerere den grønne omstillingen i eksisterende næringsliv, eller legge grunnlag for fremvekst av nytt bærekraftig næringsliv og nye grønne verdikjeder. Ordningen skal i tillegg bidra til en balansert portefølje av omstillingsprosjekter som involverer bredden av sektorer og bransjer i norsk næringsliv. En slik omstilling er nødvendig både for å møte Norges miljø- og klimaforpliktelser, men også en strategisk mulighet for norsk næringsliv til å bygge konkurransekraft, både nasjonalt og internasjonalt, skape nye, robuste verdikjeder, og sikre en langsiktig økonomisk lønnsomhet. Grønn plattform oppfordrer til samarbeid mellom forskningsorganisasjoner og næringsliv.
Grønn plattform-prosjekter kjennetegnes ved ambisjoner om å:
- løse sentrale utfordringer og problemstillinger som vil akselerere grønn omstilling i næringsliver, dvs. ha høy innovasjonsgrad som utfordrer etablerte løsninger, verdikjeder og markeder
- levere varig verdiskaping og økt konkurransekraft for partnere, gjennom nye løsninger som kan spres og skaleres både nasjonalt og internasjonalt
- redusere klimagassutslipp og ta vare på eller forbedre tilstanden for naturmangfoldet og miljøet
- levere betydelige ringvirkninger som bidrar direkte til positive effekter for samfunnet
- bygge sterke verdikjeder som krever risikodeling og et bredt samarbeid på tvers av fag, teknologiområder, kompetansemiljøer, bransjer og sektorer
- gjennomføre aktiviteter fra forskning og teknologiutvikling, via testing og verifisering til implementering, skalering og kommersialisering
- gjennomføre et prosjekt som medfører større risiko enn de prosjektene som vanligvis dekkes av andre virkemidler
Grønn plattform vektlegger tydelige planer og aktiviteter som sikrer at kunnskap og resultater kommer til anvendelse og nytte både for bedriftspartnere, samt for andre aktører utenfor konsortiet. Eksempelvis kan bruk av katapultsenter akselerere prosessene gjennom å tilby industrinære fasiliteter, utstyr og kompetanse som bidrar til at konsepter og/eller idéer utvikles raskere, bedre og med mindre risiko.
Grønn plattform legger til grunn prinsippene i EUs taksonomi ved vurdering av prosjektenes klima- og miljøeffekter. Taksonomien inneholder seks miljømål. For å klassifiseres som en bærekraftig økonomisk aktivitet må aktiviteten bidra vesentlig til at minst ett av de seks miljømålene i taksonomien oppfylles, og ikke være til vesentlig skade ("Do No Significant Harm") for noen av de øvrige miljømålene. I tillegg skal prinsippene for Ansvarlig næringsliv ivaretas.
For ytterligere innsikt i taksonomien og terskelverdier: Verktøy for oppslag i EU taksonomien.
Om Grønn plattform-utlysningen 2025
Årets utlysning er den fjerde utlysningne i Grønn plattform. De foregående utlysningene ble gjennomført i 2021, 2022, og 2023 og har resultert i en portefølje på 32 prosjekter.
Innsending av skisse til fristen 5. mars er obligatorsik og utgjør første fase i årets utlysning. Vi ønsker prosjekter som løser nye utfordringer, og ikke prosjekter som bygger videre på eller viderefører aktiviteter fra konsortier som allerede har fått tildeling fra Grønn plattform. Les mer om Grønn plattform-prosjektene som har mottatt tildelinger tidligere.
Hovedutlysningen blir publisert i slutten av februar med søknadsfrist onsdag 4. juni kl. 13.00. Søknader til hovedutlysningen som ikke er basert på minimum én skisse blir avvist.
Samlet behov for støtte per prosjekt skal ligge mellom 30 - 80 mill. kroner. Støtten gis i henhold til statsstøtteregelverkets artikkel 25 - støtte til forsknings- og utviklingsprosjekter. Forventet vedtak for tildelingen er desember 2025.
Om skisseutlysningen
Søknadsfrist for obligatorisk skisse er onsdag 5. mars 2025, kl. 13.00.
Formålet med skisseutlysningen
Målet med skisseutlysningen er å mobilisere til prosjektidéer og konsortier som kan bli til konkurransedyktige prosjektsøknader til Grønn plattform. Vi ønsker gjennom skissene å bidra til at potensielle søkere kobles sammen i større og mer slagkraftige konsortier henimot hovedutlysningen. Vi anbefaler at dere setter dere godt inn i formålet med Grønn plattform før dere sender inn en skisse.
Hvem kan sende inn skisse?
Målgruppen for Grønn plattform er primært norske bedrifter og norske forskningsinstitutter. Andre typer organisasjoner og virksomheter med aktivitet i Norge kan også sende inn skisse, forutsatt at de har et norsk organisasjonsnummer. Det er imidlertid kun norske bedrifter eller norske forskningsinstitutter som kan sende inn en søknad til hovedutlysningen. Enkeltpersonsforetak kan ikke sende inn skisse eller søknad.
Hvem kan delta?
Grønn plattform er åpen for alle teknologiområder, bransjer, sektorer og næringer. Både næringsliv/bedrifter, forskningsinstitutter, offentlig sektor og andre organisasjoner kan være partnere i et Grønn plattform-prosjekt. Offentlige aktører kan medvirke i konsortier og være utløsende gjennom for eksempel infrastruktur, innkjøp og utvikling ag tilpasning av regelverk.
Hvordan fylle ut og sende inn en skisse?
- Logg inn på Min side hos Innovasjon Norge, og finn lenke til Grønn plattform skisseskjema nedenfor feltet "Kom i gang her".
- Alle felter i skjemaet er obligatoriske og skal fylles ut.
- En skisse som ikke er innsendt innen fristen onsdag 5 mars kl. 13.00, eller er mangelfullt utfylt, vil ikke bli vurdert og vil dermed heller ikke kvalifisere til å kunne sende inn søknad til hovedutlysningen.
- Skissen skal skrives på norsk eller engelsk.
- Skissen skal være strategisk forankret i bedriften eller forskningsorganisasjonen som sender inn skissen (prosjektansvarlig aktør).
- Det er ikke mulig å redigere innsendte skisser. Trykk derfor ikke på "send-knappen" før skissen er ferdig til å sendes inn. Dere får automatisk bekreftelse fra portalen på at skissen er mottatt. Det er deres eget ansvar å sjekke at dere får en slik bekreftelse.
- Vi har utarbeidet et hjelpedokument i power point format, som aktørene kan samarbeide om å fylle ut før endelig skissetekst overføres til skisseskjema i Innovasjon Norge som skisseportal. GP25 Arbeidsdokument for utforming av skisser 2025.pptx
Hvordan vil skissen bli behandlet?
Innkomne skisser vil bli vurdert administrativt av Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Siva. Dere vil motta en skriftlig tilbakemelding på skissen der vi først og fremst gir dere en repons på det skisserte prosjektets relevans. Dere får også anbefalinger ut fra føringene og kriteriene som gjelder Grønn plattform, se de syv kjennetegnene lenger opp på denne siden. Dersom det skisserte prosjektet passer bedre innenfor andre ordninger i virkemiddelapparatet, vil dere få en anbefaling om det i tilbakemeldingen.
Tilbakemelding på skisser vil bli gitt fortløpende og senest uke 17.
Vi oppfordrer til samarbeid
Tittel på skissene, navn på kontaktpersoner og tilhørende organisasjoner blir offentliggjort på Grønn plattforms nettside. Dette gjør det mulig å utveksle og samarbeide om prosjektidéer og prosjektforslag på tvers av skissene. Ta kontakt med oss i Grønn plattform for råd og veiledning. Skisseutlysningen finnes kun på norsk.
Utlysningskontakt: Grønn plattform gronnplattform@forskningsradet.no.
Dersom prosjektet ikke har mål og ambisjoner i tråd med Grønn plattform sitt formål, bør dere eventuelt vurdere mulighetene som ligger i andre ordninger i virkemiddelapparatet.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. januar 2025, kl. 05.17 CET