Prosjekt frå næringslivet
Mange norske aktørar i næringslivet sender prosjektforslag til Forskingsrådet. Nokre får tilslag, andre får avslag. Kva kjenneteiknar dei som lukkast?
- Artikkel
No blir elbil-lading enklare enn nokosinne
Med støtte frå Forskingsrådet har Fount utvikla ei ny ladeløysing som utnyttar eksisterande ladeinfrastruktur betre. Dette vil forenkle kvardagen for elbilsjåførar og bidra til grønare transport.
- Artikkel
Sjeldne metaller gjenvinnes med norsk teknologi
Norge satser på grønn teknologi, men hva skjer når viktige materialer må importeres fra land som Sør-Afrika, Kina og Russland? I forskningsprosjektet RecirkIrRu, har forskerne jobbet med banebrytende teknologi for å gjenvinne iridium og ruthenium. Resultatet er mindre behov for gruvedrift, økt konkurransekraft for norsk industri og bærekraftig gjenvinning av metaller som er viktige for det grønne skiftet.
- Artikkel
Bærekraftige og miljøvennlige aluminiumprodukter: resultatet av 30 års forskning
Ved bruk av kunstig intelligens har stolene fra Flokk blitt 200 gram lettere. Dermed spares energi, materialbruken går ned og stolene blir rimeligere i butikken.
- Artikkel
Proof of concept-midler til norsk forskning på blodkreft
Mange års forskning ligger bak gjennombruddet Johanna Olweus og teamet hennes ved Universitetet i Oslo har oppnådd i sin kreftforskning. Nå har de fått til det få andre norske forskere har klart, en Proof of Concept-tildeling fra Det europeiske forskningsrådet.
- Artikkel
Pilot-E bidrar til et nytt mulig industrieventyr for Norge
Verdens første selvnavigerende fartøy går i fast rute mellom Moss og Horten i Oslofjorden. Skipene er fulle av norsk teknologi, og kan bety starten på et nytt norsk industrieventyr.
- Artikkel
Norsk industri må ha en tydeligere rolle i fremtidens energisystem
FME HighEFF er verdens største forskningssenter for energieffektivisering. Senteret hjelper norsk industri med å få mer produksjon ut av hver kilowattime energi de bruker. Målet er å kutte energiforbruket med 20-30 prosent, og klimagassutslippene med 10 prosent.
- Artikkel
Nye løysingar for berekraftig matproduksjon
Innovasjon i landbruket er viktig for å lykkast med grøn omstilling. Derfor har N2 Applied utvikla ein metode som gjer det mogleg for bonden å produsere miljøvennleg gjødsel på eigen gard.
- Artikkel
Forsking i alle ledd gir internasjonal vekst og suksess
Det blir forska i alle avdelingar i produksjonsbedrifta Orkel AS. Dette er ein grunn til den internasjonale suksessen deira.
- Artikkel
Gikk «all in» på velferdsteknologi for eldre da markedet endret seg
Et tilfeldig møte med kommunen ble øyeåpneren til et helt nytt marked innen velferdsteknologi. Nå skal Tromsø-bedriften sende Nattugla til utlandet.
- Artikkel
Bedre ruteberegning for skipsnæringen
Når rederier skal analysere og beregne skipsruter, bruker de ofte eksterne ressurser. Dette hever terskelen for å gjøre endringer på ruter, og å etterprøve den valgte ruten. Kvaliteten på prognosene er ofte for lave, siden beregningene ikke tar tilstrekkelig hensyn til det enkelte skips egenskaper, og vær- og havstrømprognoser ikke er presise nok.
- Artikkel
Tynnere plastfilm reduserte plastforbruket med 27 tonn
Hva skal til for å redusere tykkelsen på plasten i sjømatemballasje uten at det går utover kvaliteten og holdbarheten? Forskningsprosjektet SeaPack fant ut at det er mulig å bruke tynnere plastfilmer og redusere plastforbruket.
- Artikkel
Hvordan kan vi gjenvinne mer plastavfall fra havbruksnæringen?
Opptil 20 000 tonn plastavfall fra norsk sjøbasert oppdrett blir årlig sortert og sendt til avfallsmottak. Mye av plasten blir energigjenvunnet, det vil si at den blir brent, og den frigjorte energien brukes til varme eller elektrisitet. Forskningsprosjektet CiVaCh skal kartlegge hvordan dagens avfallshåndtering påvirker miljøet, og undersøke hvordan mer av avfallsmaterialet kan gjenbrukes.
- Artikkel
Ny løsning gir sømløs og enkel elbillading
I 2025 slutter Norge å selge bensin- og dieselbiler. Da vil antallet elbiler på norske veier antageligvis tredoble seg, og ladeløsningene må bli bedre enn de er i dag. Med støtte fra Forskningsrådet skal Powerzeek gjøre det enklere for folk å lade, og samtidig motivere flere til å gå fra fossilt til grønt.
- Artikkel
SkatteFUNN-midler har bidratt til eventyrlig vekst hos Nofitech
Å finne balansen mellom å prioritere kjernevirksomhet og forskning er ikke alltid like lett. Med støtte fra SkatteFUNN satser Nofitech på forskning og utvikling. Det har bidratt til de siste årenes mangedobling av ansatte og en enorm vekst i omsetning.
- Artikkel
Støtta frå SkatteFUNN heldt maskineriet i gang
Med nytt og kraftig girsystem får syklane lengre levetid, og på sikt kan dei erstatte bilar på korte distansar i byane. SkatteFUNN ga lønn til gründerane i CA Technology, slik at dei kunne halde hjula i gang.
- Artikkel
Hva skal dyrene våre spise i fremtiden?
Kan insekter, tang og treverk bli framtidens dyrefôr? Med støtte fra Forskningsrådet skal forskere og ulike sektorer i næringslivet jobbe sammen for å finne nye og bærekraftige løsninger på fôr, som kan imøtekomme fremtidens vekstambisjoner i havbruksnæringen og sikre fôr til husdyr i jordbruket. Støtten vitner om å ha truffet blink.
- Artikkel
Biprodukt fra sild kan gi helsegevinst
35-45 000 tonn silderogn kastes i havet hvert år. Fiskefileten brukes til mat, men biråstoffet blir avfall. Med støtte fra Forskningsrådet har bedriften Arctic Bioscience funnet et nyttig og bærekraftig formål for rognen.
- Artikkel
Ny teknologi kan halvere CO2-utslepp i oljesektoren
På sikt kan den banebrytande teknologien til EMPIG spare oljebransjen for enorme mengder energi, materiale og CO2-utslepp. Støtten dei fekk frå Forskningsrådet har ført til stor merksemd i oljebransjen og hos nye partnarar.
- Artikkel
EU hyller norskledet prosjekt
Med SINTEF i spissen, har forskere utviklet en ny og raskere metode som baner vei for neste generasjons “tingenes internett”. Metoden vekker begeistring i EU og har bidratt til eventyrlig vekst for det norske e-helseselskapet Tellu.
- Artikkel
Innovasjonsprosjekt i næringslivet – fra avslag til suksess
Bedriften Fiskher AS fikk i fjor avslag på sin søknad om innovasjonsprosjekt for næringslivet, men ved neste forsøk ble det tilslag. Hva gjorde de for å nå opp?
- Artikkel
Vil bli museenes "game changer"
GaiaVesterålen vil forandre museumsverdenen. I tillegg til å skape en lokal opptur og bidra til bærekraftig samfunnsendring, vil de gjøre sin grønne og banebrytende museumsmodell til eksportvare. Da må det forskning til.
- Artikkel
- Ikke vær redd for å ta tak i de store problemene
Fredrikstadbedriften Ruden AS fikk topp vurdering på sin søknad til innovasjonsprosjekt-midler. Et avslag ga dem viktig erfaring i søknadsprosessen.
- Artikkel
Tips fra bedrifter som har lykkes med forsknings- og innovasjonsprosjekter i EU
Hvordan kan bedrifter lykkes med forskning og innovasjon i Horisont Europa? Her får du tips fra fire norske bedrifter som har nådd opp i EUs forsknings- og innovasjonsprogram.
- Artikkel
Vil bidra i det grønne skiftet
- Ved å delta i EU-prosjekter blir Herøya Industripark en attraktiv arena for å utvikle viktige prosjekter for samfunnet, sier Sverre Gotaas, direktør for Herøya Industripark AS. De har nådd opp med et stort prosjekt i EUs satsing på grønn omstilling.
- Artikkel
- Vi blir mer synlige og får bedre nettverk
Som partner i EU-prosjektet +CityxChange har vi fått bedre synlighet og utvidet vårt nettverk, sier Per Erik Holsten, administrerende direktør for ABB i Norge.
- Artikkel
Tar forskningen til markedet med fornybar energi
Teknologibedriften FlowPhys AS har nådd opp i åtte store EU-prosjekter og anbefaler andre bedrifter å søke EU-midler.
- Artikkel
Samarbeid med verdensledende forskningsmiljøer betyr mest
Ved å delta i EU-prosjekter får vi mulighet til å jobbe tett sammen med verdensledende kliniske forskningsmiljøer. Dette betyr faktisk mer enn den økonomiske støtten, sier Knut Terje Smerud, direktør for Smerud Medical Research International AS.
- Artikkel
Marked og politikk sentralt i maritim omstilling
Sjøfart er en viktig næring for Norge. Men maritim sektor står for store utslipp. Tre forskningsprosjekter fra SINTEF har undersøkt hva som skal til for at sektoren kan bli mer bærekraftig.
- Artikkel
Smart bruk av tre kan kutte store utslipp
Bedre bruk av skogens ressurser kan bidra til å nå lavutslippsmålene. Men da må vi utvikle nye måter å bruke råmaterialet på, og vi må ha mer nøyaktige målinger av effektene. Tre forskningsprosjekter skal sørge for dette.
- Artikkel
Fjernstyrt drone på havets dyp: - Kan revolusjonere undervannsoperasjoner
Den Trondheim-baserte virksomheten Eelume vekker internasjonal oppsikt: En undervannsdrone kontrollert fra land kan totalt endre hvordan undervannsoperasjoner gjennomføres.
- Artikkel
Fra grunnforskning til ny fabrikk for grønn hydrogen
Et verifiseringsprosjekt resulterte i oppstarten av bedriften Hystar, som baserer seg på mange års forskning på hydrogenteknologi ved SINTEF. Nå etableres en ny industri i Norge.
- Artikkel
Safedesign - Alternativ til stillas
Safedesign er en start-up som jobber med å utvikle et alternativ til tradisjonelle stillas for takarbeid på bygninger. De er godt i gang med utviklingen av sikkerhetssystemet Roofbarrier som gjør det enklere og raskere å sikre personer som jobber på tak.
- Artikkel
Satser på bærekraftig næringsutvikling på Svalbard
Lokalstyret i Longyearbyen har fått støtte fra Forskningsrådets regionale satsing for å øke verdiskaping, konkurransekraft og omstillingsevne, basert på Longyearbyens unike muligheter og utfordringer.
- Artikkel
AppSens – utvikling av sensor for deteksjon av hjerteflimmer
AppSens er et norsk medisinsk teknologiselskap som utvikler trådløse medisinske sensorer og enheter. De har nylig utviklet en hjerterytmesensor for påvisning av atrieflimmer (hjerteflimmer). Denne kan kjøpes og brukes av pasienter uten behov for henvisning fra spesialisthelsetjenesten. Sensoren er liten, kompakt og enkel i bruk.
- Artikkel
Får tilgang til den beste kompetansen innen trebygg
Støren Treindustri AS utvikler bærekraftige og innovative høye trebygg. - Det er avgjørende med tilgang til forskningsfronten for å utvikle optimale løsninger, sier Rune Johnsen, leder for Støren Treindustri.
- Artikkel
Bedre katastrofevarsling med innovasjonsmidler
Når katastrofer rammer gjelder det å få varslet folk raskest mulig. Bedriften Paneda utvikler et nytt system som gjør det mulig å varsle befolkningen lynraskt på mange ulike måter. Takket være midler fra innovasjonsprosjekt i næringslivet kan varslingssystemet bli tilgjengelig for hele Norge og flere andre land.
- Artikkel
Demonstrasjonsprosjekt: Satser stort med "grønn pumpe"
Med sin unike undervannspumpe vil FSubsea kutte kostnader drastisk og i tillegg spare miljøet. Den lille virksomheten har store ambisjoner og tar opp kampen med de etablerte systemleverandørene innen olje og gass.
- Artikkel
Lager "klimarevolusjon" med ny veksthusteknologi
Greencap solutions vil bidra til å løse to av verdens største utfordringer: CO2-utslipp og fremtidig matmangel. Sammen med forskere utvikler, tester og kvalitetssikrer de et bærekraftig veksthussystem for lønnsom produksjon av ferske matvarer av høy kvalitet.
- Artikkel
Kantina som laboratorium for bærekraftig mat
I forskningsprosjektet Food (R)evolution skal deltakerne undersøke hvordan kantina kan brukes for å endre folks matvaner. Prosjektet er et samarbeid mellom 6 aktører fra ulike bransjer, og har fått 12,2 millioner kroner i støtte gjennom innovasjonsprosjekt i næringslivet (IPN).
- Artikkel
Mer miljøvennlig e-handel
PostNord som skal måle effekten av å sette opp smarte pakkeautomater i Oslo-området. Antagelsen er at det vil gi mer miljøvennlig og effektiv logistikk, samtidig som forbrukerne kan hente pakkene når de vil og uten å stå i kø. Nylig fikk de støtte fra Forskningsrådets Pilot T-ordning til prosjektet.
- Artikkel
Jakter nytt verktøy for mer effektiv miljøovervåking
For å redde natur og spare store summer vil Miljødirektoratet automatisere miljøovervåkingen. De har derfor invitert leverandører til en konkurranse om de beste innovative løsningene.
- Artikkel
Verifiseringsprosjekt for tryggere kreftoperasjoner
Ved kreft i mage-tarmkanalen fjernes oftest svulsten kirurgisk og deretter skjøtes tarmen sammen. I dag får opptil 10 prosent av pasientene alvorlige komplikasjoner på grunn av lekkasje fra skjøten. Oppfinnere fra St. Olavs Hospital har utviklet en tryggere løsning med den kirurgiske stiftemaskinen, Koppler. Med et verifiseringsprosjekt fra Forskningsrådet er målet å få i havn en lisensavtale.
- Artikkel
- Forskning er nøkkelen til restaurantsuksessen
Matglade reiser helt fra Shanghai og New York for å spise på undervannsrestauranten Under ved Lindesnes. – Vi har brukt forskning for å få det til, sier eier Gaute Ubostad.
- Artikkel
KVS Technologies – Droner for linjeinspeksjon
Det er et krav fra myndighetene at alle nettselskap må utføre løpende linjeinspeksjon og vegetasjonskontroll. Dette utføres i dag for en stor del ved hjelp av helikopter, men metoden med lavtflygende, bemannede helikopter er forbundet med risiko. Det skaper også støy for befolkning og dyreliv i nærheten av linjene. For å løse utfordringene har KVS Technologies utviklet et system for en autonom drone som kan gjøre jobben.
- Artikkel
VITAS AS -Utvikling av test for antistoff mot SARS-CoV-2
Det norske firmaet Vitas AS bidro gjennom sitt innovasjonsarbeid til håndteringen av pandemien, og med støtte fra SkatteFUNN utviklet de en analysemetode for testing av antistoff mot det nye viruset SARS-CoV-2. Resultatet av prosjektet har gjort det mulig å teste et stort antall mennesker på kort tid.
- Artikkel
Norsk forskning er i verdensfronten med e-infrastruktur
Stadig flere forskningsfelt produserer eller bruker store mengder data. For å holde tritt med utviklingen har norske forskere behov for mer regnekapasitet. Gjennom den nasjonale infrastruktur for tungregning får de tilgang til regnekraft i verdensklassen.
- Artikkel
- Forskning gir oss konkurransefortrinn
Skanska samarbeider med SINTEF for å minimere avfall på byggeplassen og sette premissene for fremtidens byggebransje. – Midlene fra Forskningsrådet gir oss mulighet til å drive innovasjon med ekstra kompetanse og kapasitet, sier seniorrådgiver Pablo Gonzalez.
- Artikkel
Bygger bedre kunnskap for en mer bærekraftig byggebransje
Bygg og anlegg står for en stor andel av energibruken og indirekte klimagassutslipp i Norge, samt store klimagassutslipp i verden. Ved hjelp av ny forskning og innovasjon kan vi i fremtiden bo i nullutslippsområder og bygge med minimale utslipp.
- Artikkel
Mer kraft ut av hver vanndråpe
Forskningssenteret HydroCen skal gjøre Norge klar for fremtidens kraftmarked. Den tverrfaglige forskningsinnsatsen har allerede gitt flere spennende innovasjoner.
- Artikkel
Ergonomisk bilstol som gir tilbakemelding på riktig montering
HTS BeSafe har lagd bilseter siden 60 tallet, og har siden vokst til et ledende firma i utviklingen av sikkerhetsprodukter for barn i bil. Innovasjonsarbeid er en selvfølgelig del av bedriftsmodellen de lever etter, og de har en verdensomspennende distribusjon i over 50 land. Bedriften utvikler kontinuerlig nye produkter og har brukt SkatteFUNN-ordningen i mange år
- Artikkel
Prisbelønt bygg- og anleggsbedrift satser på innovasjon nedenfra
- Vi tenker at vi aldri må stå stille, for da blir vi tatt igjen. Vi ser alltid etter muligheter til å forbedre prosesser og finne mer miljøvennlige løsninger, sier Stian Reinholdtsen som leder Øksnes Entreprenør i Vesterålen. Nylig ble de kåret til Europas beste bedrift.
- Artikkel
Varig Technologies AS - Ny programvare for en mer bærekraftig bygg- og eiendomsbransje
Store næringsbygg har til sammen et enormt energiforbruk og representerer store klimagassutslipp. Nå utvikler det norske proptech-selskapet Varig Technologies en ny programvare som skal redusere miljøavtrykket til bygg- og eiendomsbransjen.
- Artikkel
7Sense AS -Trådløs vannovervåkning i landbruket
7Sense Products AS leverer overvåkingssystemer til landbrukssektoren. De driver også kontinuerlig utvikling av nye produkter, deltar i flere forskningsprosjekt og har begynt sine første steg på vei mot internasjonalisering.
- Artikkel
Arctic lavvo AS - Telt for nordlysturismen
Arctic lavvo AS leverer og produserer lavvoer til bruk i reindriftsnæringen, turistindustrien og privatmarkedet. De er en veletablert bedrift som legger vekt på solid håndverk, høy kvalitet og lokal produksjon i Kautokeino. For noen år siden gikk de i gang med utviklingen av et nytt produkt, der målet var å utvikle en mobil teltløsning for vinter- og nordlysturismen i nord.
- Artikkel
- Støtte fra Forskningsrådet gir ekstra kredibilitet til prosjektet vårt
Den ambisiøse start-upen GoGood skal gjøre ombruk til lønnsom storindustri. – Forskning er en avgjørende faktor og valideringen vi får av prosjektet vårt gjennom en IPN-tildeling er ekstremt viktig, forteller grunnlegger Preben Carlsen.
- Artikkel
Oppland stål AS -utvikling av brorekkverk
Brorekkverk tenker vi som bilister ikke særlige mye over når vi suser forbi dem på norske veier, men hvis det skulle smelle kan slike rekkverk redde liv. Derfor stilles det strenge krav til hvordan rekkverkene skal være, og tidligere var det bare Statens vegvesens egne brorekkverk som var godkjent for bruk.
- Artikkel
MyKid AS – digital plattform for kommunikasjon i barnehager
Det er ofte mye informasjon som skal utveksles mellom barnehager og foreldrene til barna som går der. Kommunikasjon dem imellom har lenge foregått på e-post, via papirlapper i sekken og muntlig ved henting og bringing, men for 12 år siden bestemte MyKid AS seg for å gjøre noe med det. Bedriften ble en av de første som digitaliserte denne kommunikasjonen for barnehagene.
- Artikkel
Rebartek AS - Robotisert prefabrikering
Å bygge med armeringsjern er et tidkrevende og belastende arbeid. Typisk vil ferdig kuttede og forhåndsbøyde stenger settes sammen på selve byggeplassen, som et gigantisk geometrisk puslespill, og denne jobben er både dyr og farlig. Derfor har Rebartek AS gått inn for å utvikle en robot som kan gjøre arbeidsprosessen bedre og tryggere.
- Artikkel
Vil revolusjonere plugging av oljebrønner
Plugging og forlating av brønner er en kjent utfordring i oljebransjen. Ved hjelp av forskning utvikler Aarbakke Innovation en banebrytende løsning som kan kutte kostnader kraftig og samtidig redusere miljøavtrykket.
- Artikkel
Leder Norge inn i energiframtiden
Hvordan kan næringsbygg og industri sette mindre klimaavtrykk og i tillegg spare penger? Ved å bygge intelligente tjenester for energistyring basert på markedsbehovene, har Green Values og "Fremtidens energistyring" funnet en energismart løsning. Prosjektet er finansiert med 9,4 millioner kroner fra Pilot-E.
- Artikkel
Observasjon og biometrisk identifikasjon skal sikre laksens velferd
Sealab AS har fått ni millioner kroner fra Forskningsrådet for å identifisere laks i oppdrettsanlegg. Biometriske "fingeravtrykk" skal gjøre det mulig å samle informasjon om den enkelte fisk. Direkte fra laksemerden kan oppdrettsindustrien få oversikt over helsestatus, kvalitet og vekstrate.
- Artikkel
— Vi er ikke først ute, men har den beste løsningen!
Lakselus er en av de største helseutfordringene i oppdrettsnæringen. ScaleAQ bruker kunstig intelligens i sitt prosjekt for å få bukt med lusene.
- Artikkel
– Vi har skipsteknologien klar for ny tareindustri
For Møre Maritime er FoU krystallkula som hjelper dem å se inn i framtiden. I samarbeid med SINTEF Ocean spår de taredyrking som en viktig vekstnæring og har allerede utviklet et spesialtilpasset fartøykonsept.
- Artikkel
Smart transport i distriktene
Kan effektiv samkjøring av vare- og persontransport gjøre distriktene mer bærekraftige og attraktive for næringsliv og befolkning? Er det mulig å få til et effektivt transportsystem for alle, med lave kostnader og lav miljøbelastning?
- Artikkel
Norsk by blir pilot for FNs smarte byar
Ålesund er pilot for FN i arbeidet med å utvikle smarte byar. Eit norskutvikla, digitalt verktøy skal bidra til å utvikle betre løysingar for innbyggjarane i byen. Det er Offshore Simulator Centre AS og kompetansemiljøa deira innanfor visualisering og simulering ved Campus Ålesund som har sett Sunnmøres hovudstad på kartet, som Noregs prototype for digital tvilling.
- Artikkel
- Søknaden trenger gode pådrivere
- Artikkel
– Sett deg grundig inn i utlysningen
Digital manager Eigil Samset i GE Vingmed Ultrasound (GE) har med årets tildeling blitt for en ITN-tungvekter å regne. Han er koordinator for tredje gang, og har knekt noen koder underveis i søkerprosessen.
- Artikkel
Nettverk og erfaring i EU-systemet var suksessfaktorer
En norsk industrigruppe har sikret seg EU-finansiering til å bli Europas nye storleverandør av sjeldne jordarter. SINTEFs nettverk og erfaring i EU-systemet var en av suksessfaktorene.