Forskningsrådet vil løse store samfunnsutfordringer på en klimavennlig måte, og ønsker å fremme forskningsdrevet innovasjon og omstilling i både etablert og nytt næringsliv.
UTLYSNING 3 AV 3
UTLYSNING 1 AV 3
UTLYSNING 2 AV 3
Bedrifter og offentlig sektor kan søke.
Formålet med søknadstypen er verdiskaping og fornyelse i næringsliv og offentlig sektor. Prosjektene skal bidra til økt konkurranseevne i nytt og eksisterende næringsliv, styrke omstillingsevne i norsk økonomi og offentlig sektor samt å bedre samspill og kunnskapsoverføring på tvers av aktører.
Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva skal lyse ut inntil 823,5 millioner kroner til nye ambisiøse prosjekter med betydelig miljø- og klimagevinst. Bedrifter og forskningsinstitutter kan søke, prosjektperioden er maksimalt tre år og prosjektene vil ha oppstart tidlig i 2026.
Pilot Helse gir virksomheter i offentlig sektor og bedrifter støtte til ambisiøse og krevende innovasjonsløp sammen med andre relevante samfunnsaktører.
Teknologioverføringskontorer (TTO), godkjente forskningsorganisasjoner og mikroselskaper med utspring fra forskningsorganisasjoner og/eller TTO kan søke.
Formålet med søknadstypen er å fremme økt kommersiell anvendelse av offentlig finansiert forskning i Norge. Prosjektene skal avklare usikkerhet knyttet til den kommersielle anvendelsen av lovende forskningsresultater, spørsmål som ved å forbli uløst, hindrer prosjektet i å komme videre i kommersialiseringen.
Formålet med et kvalifiseringsprosjekt er å gjennomføre innledende undersøkelser av potensielle anvendelsesmuligheter, som skal danne grunnlag for videre veivalg i prosessen med å ta forskning i bruk. Søknader kan sendes inn av godkjente forskningsorganisasjoner, TTO-er (Technology Transfer Offices) og oppstartsselskaper med utspring fra godkjente forskningsorganisasjoner.
Formålet med et verifiseringsprosjekt er å modne og validere nye teknologier fra laboratoriet til relevante anvendelsesmiljøer. Målet ved sluttført verifiseringsprosjekt er at de mest kritiske spørsmål og usikkerheter er avklart slik at neste steg i kommersialiseringsprosessen blir utløst. Godkjente forskningsorganisasjoner, TTO-er og oppstartss...
Godkjente forskningsorganisasjoner, bedrifter, offentlig sektor, frivillig sektor og sammenslutninger kan søke.
Formålet med søknadstypen er å finansiere planlegging av, samarbeid om, koordinering av og formidling fra FoU-aktiviteter. Prosjektene skal for eksempel støtte opp om mobilitet, nasjonale og internasjonale nettverk, publisering, dialog og formidling knyttet til FoU-aktiviteter.
Denne utlysningen skal bidra til økt gjennomslag for norske søknader til Horisont Europa og Det europeiske forsvarsfondet (EDF).
Formålet med utlysningen er å gi støtte til formidling og kommunikasjon som øker folks forståelse for klima-, miljø- og havforskning og som gjør det lettere å ta forskningsbasert kunnskap i bruk.
Gjennom denne utlysningen kan dere søke om støtte til å arrangere konferanser, workshoper og seminarer. Arrangementet skal være en møteplass for formidling av forskningsresultater, kunnskapsdeling, utvikling av kunnskapsgrunnlag og/eller generering av vitenskapelig samarbeid. Arrangementet kan være både fysisk og digitalt.
Kun deltakere som har fått beskjed fra Forskningsrådet om å bruke denne løpende utlysningen (pro forma søknad) for registrering skal bruke portalen. Alle andre søknader avvises.
Registrering av norske forskningsorganisasjoner, bedrifter og andre virksomheter som deltar i bevilgede prosjekter i europeiske, nordiske og andre internasjonale fellesprogrammer.
UTLYSNING 2 AV 2
SkatteFUNN er en rettighetsbasert skattefradragsordning for norske bedrifter. Du kan få skattefradrag for 19 prosent av kostnadene til et forsknings- og utviklingsprosjekt.
Her omtales internasjonale fellesutlysninger hvor Forskningsrådet finansierer sammen med andre land. Søknadsmottaket og søknadsbehandlingen foregår på en annen plattform en våre.
Inntil 45 millioner kroner til bærekraftig omstilling av byer og urbane strøk.
The Chips for Europe Initiative under European Chips Act blir implementert gjennom Chips JU. Chips er et europeisk partnerskap under Horisont Europa med fokus på elektroniske komponenter, halvlederteknologi og systemteknologier. EU-kommisjonen, bransjeorganisasjoner og deltakerland utvikler sammen arbeidsprogrammet. Utlysningene som er relevante for denne nasjonale medfinansieringsutlysningen annonseres under Horizon Europe og på nettsiden til Chips JU under "ECS R&I Calls".
Forskningsrådet lyser ut inntil 3,7 mill. euro til norske forskere og næringsliv som vil delta i internasjonalt forskningssamarbeid innenfor materialforskning.
Gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) gir DOGA økonomisk støtte til idéfasen i en innovasjonsprosess. Forutsetningen er at brukerne involveres, og at designere er med helt fra starten av. DIP gir dere en unik mulighet til å bruke designdrevet innovasjon til å utvikle nye ideer og løsninger for produkter eller tjenester.
Utlysningen (JTC2025) vil finanisere forskning innenfor human helse på farmakogenomiske strategier for persontilpasset medisin. Konsortiene må være transnasjonale, tverrfaglige og transsektorielle.
Forskningsrådet kunngjør €1 850 000 til norske forskere som ønsker å delta i et europeisk forskningssamarbeid om å styrke primær- og lokalsamfunnsomsorg.
Norges forskningsråd utlyser € 600 000 til norske forskere som ønsker å bidra til utvikling og validering av terapeutiske løsninger for sjeldne sykdommer. ERDERA Joint Transnational Call (JTC) 2025 har som mål å fremme internasjonalt samarbeid i tverrfaglige forskningsprosjekter.
Utlysningen gjelder kvantifisering av agroøkologi og dens konsekvenser for bærekraftsdimensjonene, omforming av verdikjeder og rollen til politikkutforming i overgangen til agroøkologi
Meldinger ved utskriftstidspunkt 2. april 2025, kl. 04.24 CEST