Støtte til arrangement
Last ned utlysningen
Last ned maler
Viktige datoer
1. jan. 2025
Tidligste tillatte prosjektstart
1. des. 2025
Seneste tillatte prosjektstart
31. des. 2025
Seneste tillatte prosjektslutt
Viktige datoer
Formål
Gjennom denne utlysningen kan dere søke om støtte til å arrangere konferanser, workshoper og seminarer. Arrangementet skal være en møteplass for formidling av forskningsresultater, kunnskapsdeling, utvikling av kunnskapsgrunnlag og/eller generering av vitenskapelig samarbeid. Arrangementet kan være både fysisk og digitalt.
Om utlysningen
Vi støtter kun arrangementer som er åpne for alle som ønsker å delta. Lukkede møter eller arrangementer som kun er åpne for særskilte grupper, støtter vi altså ikke. Dere kan ikke søke om støtte til arrangementer som er ordinær formidlingsaktivitet i et pågående prosjekt med finansiering fra Forskningsrådet.
Det er kun hovedarrangør av arrangementet som kan søke om midler. For internasjonale konferanser må den norske søkeren være hovedarrangør for at arrangementet skal kunne få støtte fra oss. Vi kan kun gi støtte til arrangementer som blir holdt i Norge.
Dere kan rette søknaden mot ett av temaene som er beskrevet under aktuelle temaområder i utlysningen. Les derfor temateksten grundig før dere søker. I prosjektbeskrivelsen skal dere beskrive hvordan arrangementet oppfyller kravene i temateksten.
Spørsmål om utlysningen rettes til kontaktpersonene for hvert tema.
Vi stiller også følgende krav:
- Dere kan kun sende én søknad for hvert arrangement.
- Søknaden kan kun rettes mot ett tema.
- Dere må sende inn søknaden senest seks uker før arrangementet starter.
- Søknaden må inneholde foreløpig program. Dere velger selv om dere vil beskrive det i prosjektbeskrivelsen, legge ved lenke til programmet på nett eller legge det ved som eget vedlegg.
- Prosjektperioden kan ikke starte før søknaden er sendt inn, og må avsluttes senest én måned etter arrangementet.
- Dere kan kun søkes om støtte til arrangementer som skal finne sted i 2025 gjennom denne utlysningen. Informasjon om ny utlysning for 2026 vil bli lagt ut høsten 2025.
Hvis søknaden deres blir innvilget skal det framgå tydelig under arrangementet at dere har fått støtte fra Forskningsrådet.
Vi oppfordrer til arrangementer som reduserer belastningen på miljøet.
Utlysningen finnes både på norsk og engelsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende.
Hvem kan søke?
Godkjente forskningsorganisasjoner, bedrifter, offentlig sektor, frivillig sektor og sammenslutninger kan søke. Se listen med godkjente forskningsorganisasjoner og definisjon av offentlig sektor. Enkeltpersonsforetak kan ikke søke.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig
Organisasjonen som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet må ha godkjent at søknaden sendes inn.
Eventuelle samarbeidspartnere skal ikke føres opp i søknadsskjema under "Samarbeidspartnere", men kan nevnes i prosjektbeskrivelsen. Dere skal derfor ikke føre kostnader eller finansiering for samarbeidspartnere i budsjettet.
Hva kan du søke om støtte til?
Dere kan søke om midler til å dekke kostnader som er nødvendige for å gjennomføre arrangementet. Kostnadene må kunne dokumenteres. Dere kan søke om 50 000–150 000 kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Støtten fra Forskningsrådet kan ikke bidra til at arrangementet går med overskudd.
I søknaden skal dere bryte prosjektbudsjettet ned i følgende kostnadstyper:
- personal- og indirekte kostnader: kostnader hos prosjektansvarlig virksomhet
- andre driftskostnader: kostnader til øvrig aktivitet som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet. Eventuelle innkjøp fra underleverandører skal føres her. Alle kostnader ført som "andre driftskostnader" skal spesifiseres i søknaden.
Dere må spesifisere hvordan finansieringen fra Forskningsrådet skal benyttes.
Postene Innkjøp av FoU-tjenester og Utstyr skal ikke brukes.
Dere finner detaljert og viktig informasjon om hva budsjettet skal inneholde på nettsiden.
Forutsetninger for tildeling av støtte
Foretak vil få utbetalt støtten som "bagatellmessig støtte". Det betyr at foretaket maksimalt kan få utbetalt 300 000 euro i løpet av en tre-årsperiode. Vi vil i forkant av en eventuell utbetaling av bagatellmessig støtte, be om en skriftlig bekreftelse og oversikt over all annen bagatellmessig støtte som foretaket har mottatt i løpet av de siste tre regnskapsårene. For foretak som er del av et konsern, gjelder maksimalgrensen som hovedregel for konsernet som sådan. Se også EUs forordning om bagatellmessig støtte (Kommisjonsforordning (EU) nr. 2023/2831). Les mer om bagatellmessig støtte.
Forskningsrådets forutsetninger for tildeling finner du også i våre generelle vilkår for FoU-prosjekter på informasjonssiden Dette består kontrakten av.
Dersom dere får innvilget prosjektet, må følgende på plass før dere inngår kontrakt med oss:
- Tilskuddsmottakere i forskningsorganisasjoner og offentlig sektor (prosjektansvarlige og samarbeidspartnere) skal ha handlingsplaner for likestilling (GEP) tilgjengelig på sine nettsider. Kravet gjelder ikke for privat næringsliv, interesseorganisasjoner eller frivillig sektor.
Rapportering og utbetaling av støtte
Forskningsrådet vil kun utbetale midler for arrangementer etter at de er gjennomført. Vi betaler ut midlene i etterkant på bakgrunn av godkjent sluttrapport og innsendt faktura. Dere skal føre eget prosjektregnskap for arrangementet. Forskningsrådet kan be om innsyn i sluttregnskapet og annen informasjon om arrangementet, inkludert informasjon om deltakerantall. Tildelingen skal ikke bidra til overskudd.
All rapportering skjer via Mitt nettsted. Sluttrapporten vil ha frist én måned etter sluttdato for arrangementets prosjektperiode. Dere vil få beskjed når sluttrapporten er tilgjengelig.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
Dette er en fellesutlysning som dekker flere ulike temaområder. Det er kun mulig å rette søknaden mot ett av temaene som er beskrevet i utlysningen. Under hvert temaområde vil du finne en eller flere temabokser med tekst som beskriver hvilke krav og føringer som gjelder for det aktuelle temaet. Klikk på temaboksen for å lese den aktuelle temateksten.
Spørsmål rettes til kontaktpersonene for hver enkelt temaområde.
Energi og transport
Dere kan søke om støtte til arrangementer som har som hovedformål å formidle resultater fra forskning som er relevant for maritim sektor, slik det er beskrevet i delen om maritim forskning i porteføljeplanen for Hav. Arrangementet kan samtidig være en møteplass for utvikling av ideer og etablering av samarbeid om nye forsknings- og innovasjonsprosjekter.
For å få støtte til et arrangement, krever vi at det på arrangementet blir presentert foreløpige eller endelige resultater fra minst tre prosjekter med finansiering fra MAROFF. I prosjektsammendraget i søknadskjemaet og/eller prosjektbeskrivelsen skal dere fortelle hvilke prosjekter dette er. Vi gir bare støtte til arrangementer der forskningsformidling utgjør hoveddelen av programmet.
Kontakt
Relevante planer
Forskningssystemet
Støtte kan gis til følgende formål:
- Større møter i Norge for et COST-nettverk. Søkere skal normalt være norske medlemmer av COST-nettverkets Management Committee (MC). Normalt vil vi kun dekke kostnader knyttet til møter i MC, men vi kan også vurdere å dekke kostnader for større møter i arbeidsgrupper (WG) i et COST-nettverk. I slike tilfeller kan et medlem av den aktuelle arbeidsgruppen søke, men en anbefaling fra et norsk MC-medlem må da legges ved søknaden.
Vi forutsetter at møtet omfatter en faglig del som er åpen for alle.
Støtten fra oss vil normalt være begrenset oppad til kr 100 000.
Finansiering som COST sentralt gir i forbindelse med denne type arrangementer skal benyttes fullt ut. - Tiltak for å spre informasjon om COST i Norge. Disse kan være rettet mot forskere eller allmenheten, og skal treffe et bredt publikum. Tiltaket kan ha som formål å opprette et nasjonalt nettverk knyttet til ett eller flere COST-nettverk.
Støtten fra oss vil normalt være begrenset oppad til kr 75 000.
Støtten fra oss dekker ikke personalkostnader/kostnader til sekretariatsdrift.
Kontakt
Helse
Dere kan søke om støtte til nye arrangementer som fremmer helseforskning og innovasjon for utvikling og implementering av forebyggende tiltak, behandling og tjenester.
Midlene skal gå til følgende temaer:
- Folkehelsetiltak i kommunene
- Kunnskaps- og innovasjonsbehov i de kommunale helse- og omsorgstjenestene
- Kvinnehelse og kjønnsperspektiver i forskning
- Økt produksjon av legemidler og medisinsk utstyr i Norge
- Bruk av kunstig intelligens i helseforskning og helsedata som grunnlag for ny næringsutvikling
Dere må synliggjøre hvilke av disse temaene søknaden er rettet mot i prosjektbeskrivelsen.
Støtten skal bidra til å bygge kapasitet og kompetanse og stimulere til møteplasser mellom forsknings- og innovasjonsmiljøer og brukere (frivillige, pasienter, pårørende, ansatte m.fl.).
Arrangementet kan være en møteplass for utvikling av ideer og etablering av samarbeid på tvers av fagområder og sektorer. Det kan også være en møteplass for spredning og implementering av resultater fra forsknings- og innovasjonsprosjekter.
For tema Helse, kan en norske organisasjoner som ønsker å være arrangør eller medarrangør av store internasjonale helsekonferanser i Norge, søke støtte om garanti. Dette er begrenset til tilfeller der garanti om fremtidig støtte er nødvendig for at Norge kan søke om å bli valgt som arrangørland.
Vi legger vekt på at arrangementet bidrar til kunnskapsspredning og samarbeid på tvers av relevante sektorer (forskningsmiljøer, næringsliv, offentlig sektor og sivilsamfunn)
Vi ønsker at prosjektene i sum skal gjenspeile hele den tematiske bredden innenfor temaområdet i denne utlysningen, og vil vektlegge dette ved tildelingene.
Kontakt
Relevante planer
Klima og miljø
Dere kan søke om støtte til arrangementer som fremmer forskning og innovasjon innenfor klima og miljø, enten innenfor temaene Klima, Landbasert miljø, Marint miljø, Polar, Sirkulær økonomi eller på tvers av disse.
Det må fremgå klart hvilke tema søknaden rettes mot. Arrangementet må inneholde formidling av forskningsresultater innenfor temaene. Brukere av resultatene og søknaden må beskrive hvilken nytte aktuelle brukergrupper kan få av forskningen som formidles.
Innenfor Klima og miljø ønsker vi arrangementer som faller inn under minst ett av følgende prioriteringer:
- Forskningsformidling rettet mot allmenheten
- Nyskapende arrangementer, gjerne innenfor digital formidling/dialog og/eller kreativ kommunikasjon
- Arrangementer som inkluderer tverrfaglig samarbeid
- Fagområdene samfunnsfag, rettsvitenskap og humaniora
- Arrangementer med internasjonal deltakelse fra ett eller flere europeiske land og/eller de prioriterte samarbeidslandene Canada, USA, Brasil, Japan, Kina, Sør-Afrika, Sør-Korea og India
Vi støtter ikke arrangementer som:
- inngår som del av obligatorisk undervisning ved læringsinstitusjoner
- skal utvikle generelt samarbeid mellom forskningsorganisasjoner.
Kontakt
Mat og bioressurser
Dere kan søke om støtte til arrangementer som fremmer forskning og innovasjon innenfor portefølje Mat og bioressurser, enten innenfor temaene Landbasert mat og bioressurser, Havbasert mat og bioressurser eller på tvers av temaene.
Det må fremgå klart hvilket tema søknaden rettes mot eller om det er tverrgående.
Arrangementet må inneholde formidling av forskningsresultater innenfor temaene. Søknaden må beskrive hvilken nytte aktuelle brukergrupper kan få av forskningen som formidles. Arrangementet skal bidra til kompetansedeling mellom relevante aktører.
Prioriterte områder:
Vi vil prioritere arrangementer som faller inn under minst ett av følgende områder:
- Arrangementer som inkluderer tverrfaglig samarbeid
- Arrangementer med internasjonal deltakelse fra europeiske land og/eller de prioriterte samarbeidslandene i Panoramastrategien (2021-2027).
- Arrangementer bidrar til å fremme samarbeid mellom forsknings- og innovasjonsmiljøer og næringsliv
- Nyskapende arrangementer, gjerne innenfor digital formidling og annen kreativ kommunikasjon
- Forskningsformidling rettet mot allmenheten
Hva vi ikke støtter:
- Arrangementer som inngår som del av obligatorisk undervisning ved læringsinstitusjoner
- Arrangementer for å utvikle generelt samarbeid mellom forskningsorganisasjoner
- Intern kompetanseutvikling i en organisasjon
- Vi støtter ikke gjentakende arrangement to eller flere år på rad
Kontakt
Muliggjørende teknologier
Dere kan søke om støtte til arrangementer som fremmer forskning og innovasjon innenfor muliggjørende teknologier, enten innenfor området bioteknologi, nanoteknologi, mikroteknologi og avanserte materialer, IKT eller konvergens mellom teknologiene.
Det må fremgå klart hvilket område søknaden rettes mot. Et område kan gå tom for midler i løpet av året.
Dere kan søke om inntil 100 000 kroner per arrangement. Dersom dere arrangerer en stor internasjonal konferanse med høy internasjonal synlighet og deltakelse, er det mulig å søke om inntil 150 000 kroner.
Arrangementet må inneholde formidling av forskningsresultater innenfor muliggjørende teknologier, involvere relevante brukere av resultatene og søknaden må beskrive hvilken nytte aktuelle brukergrupper kan få av forskningen som formidles.
Kontakt
Bioteknologi
Nanoteknologi og avanserte materialer
IKT
Teknokonvergens
Relevante planer
Temaer på tvers
Arrangementene skal være møteplasser som stimulerer til samarbeid mellom forsknings- og innovasjonsmiljøer og aktører i offentlig sektor, sivilsamfunn og/eller næringsliv. Vi vil prioritere arrangementer hvor formålet er å etablere nye eller forsterke skjøre samarbeidskonstellasjoner. Det er mulig å søke om støtte til ett eller flere arrangementer i samme søknad, for eksempel i regi av et nettverk.
Vi kan støtte arrangementer som
- er faglig forankret i ett eller flere av investeringsmålene og én eller flere av de tematiske prioriteringene som er beskrevet i porteføljeplan for Demokrati, styring og fornyelse.
- har flere ulike aktører som målgruppe (for eksempel forsknings- og innovasjonsmiljøer, aktører i offentlig sektor, sivilsamfunn, næringsliv og brukere)
Relevante investeringsmål:
- En innovativ offentlig sektor løser komplekse samfunnsutfordringer og møter FNs bærekraftsmål.
- Et inkluderende samfunn med et velfungerende demokrati.
- Et trygt, åpent samfunn med en effektiv ivaretakelse av samfunnssikkerheten.
- En robust og bærekraftig nasjonaløkonomi.
Relevante tematiske prioriteringer:
- Demokrati, tillit og legitimitet
- Offentlig sektors organisering og styring
- Samfunnssikkerhet, beredskap og robusthet
- Fornyelse, innovasjon og digitalisering
- Økonomi og fordeling
Kontakt
Relevant planer
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
Utlysningen har en løpende frist, det vil si at vi behandler innkomne søknader fortløpende. Dette betyr at det ikke er mulig å sende inn en søknad mer enn én gang. Dere må derfor sørge for at all informasjon er korrekt og alle obligatorisk vedlegg er lastet opp før dere sender inn søknaden.
Obligatoriske vedlegg
- prosjektbeskrivelse på maks 5 sider etter standard mal som dere kan laste ned nederst i utlysningen
- foreløpig program, eventuelt lenke til program på nett (lastes opp i søknadsskjemaet under vedleggstypen Annet)
- for foretak (bedrift): egenerklæring for bagatellmessig støtte etter fastlagt mal etter standard mal som dere kan laste ned nederst i utlysningen (lastes opp i søknadsskjemaet under vedleggstypen Annet)
Søknader som ikke oppfyller kravene over vil bli avvist.
Vi vil ikke vurdere andre vedlegg enn de som er spesifisert over. Alle vedlegg til søknaden må sendes inn sammen med søknaden. Vi godtar ikke vedlegg sendt inn etter søknadsfristen med mindre vi har bedt om ytterligere dokumentasjon.
Vær nøye med å laste opp riktig vedleggstype, siden det ikke er lagt noen tekniske begrensninger på hva slags maler det er mulig å laste opp i søknadsskjemaet.
Behandlingsprosedyre
Søknader blir behandlet administrativt i Forskningsrådet. Behandlingstiden er inntil seks uker.
Kun søknader som oppfyller de formelle kravene i utlysningen vil gå videre til tematisk vurdering.
Opprett søknad
Søknader til Støtte til arrangement lages som en esøknad på mitt nettsted. Malene skal fylles ut og lastes opp i søknaden.
Opprett søknadMeldinger ved utskriftstidspunkt 22. februar 2025, kl. 06.52 CET