Søk nå

Tidligfase teknologioverføring (TTO-funksjon) 2025-2026

20. september kl. 10 arrangerer vi et søkerwebinar for utlysingen av Tidligfase teknologioverføring (TTO-funksjon) 2025-2026. I webinaret går vi gjennom utlysinga og svarar på spørsmål. Les mer: Søkjarwebinar for utlysinga av Tidlegfase teknologioverføring (TTO-funksjon) 2025-2026

Viktige datoer

20. sep. 2024

Søkjarwebinar for utlysinga av Tidlegfase teknologioverføring (TTO-funksjon) 2025-2026

I webinaret går vi gjennom utlysinga og svarar på spørsmål.

1. jan. 2025

Tidligste tillatte prosjektstart

Innen 1. februar 2025

Forventet svar på søknaden

1. jun. 2025

Seneste tillatte prosjektstart

31. mai 2027

Seneste tillatte prosjektslutt

Viktige datoer

Formål

Forskningsrådets kommersialiseringsstøtte skal bidra til økt kommersiell anvendelse av offentlig finansiert forskning. 

Formålet med Tidligfase teknologioverføring er å styrke den tidlige fasen av kommersialiseringsarbeidet hos forskningsorganisasjonene, den såkalte TTO-funksjonen. 

Om utlysningen

Forskningsrådets kommersialiseringsstøtte skal bidra til økt kommersiell anvendelse av offentlig finansiert forskning. Formålet med Tidligfase teknologioverføring er å styrke den tidlige fasen av kommersialiseringsarbeidet hos forskningsorganisasjonene, den såkalte TTO-funksjonen.  

For årene 2025 og 2026 lyser vi ut 140 millioner kroner til tidligfase teknologioverføring. 

Utlysningen er rettet mot godkjente forskningsorganisasjoner. Det stilles ikke krav om at disse har drevet kommersialiseringsaktiviteter tidligere, men de må kunne vise til en etablert TTO-funksjon som er institusjonelt forankret. Forskningsorganisasjoner oppfordres til å søke i samarbeid; det gis ingen fordeler for å sende inn separate søknader. Utlysningen gjelder årene 2025 og 2026, og prosjektperioden er 24 måneder. Tidligste tidspunkt for oppstart er 1. januar 2025. 

Søknadsfristen er ved midnatt 16. oktober 2024. 

Utlysningen finnes kun på norsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende. 

Hvem kan søke?

Godkjente norske forskningsorganisasjoner kan søke. Se listen med godkjente forskningsorganisasjoner. 

Hvem kan delta i prosjektet?

Krav til prosjektansvarlig 

Organisasjonen som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet må ha godkjent at søknaden sendes inn. Den prosjektansvarlige organisasjonen må være en godkjent forskningsorganisasjon, se listen over godkjente forskningsorganisasjoner.

Dersom søknaden er et samarbeid mellom flere organisasjoner, sender prosjektansvarlig organisasjonen inn søknaden på vegne av alle samarbeidspartnere.  

Krav til samarbeidspartnere 

Godkjente forskningsorganisasjoner (se "Hvem kan søke?" over) og teknologioverføringskontorer (TTO-er) kan delta som samarbeidspartnere i prosjektet og motta støtte. 

Merk at prosjektansvarlig og samarbeidspartnere må være uavhengige av hverandre, noe som innebærer at den ene ikke kan ha kontrollerende innflytelse over den andre. Dette følger av definisjonen av samarbeidspartner i våre generelle vilkår for FoU-prosjekter, sammenholdt med definisjonen av faktisk samarbeid. 

Der det er ønske om å ha med for eksempel et TTO som forskningsorganisasjonen har kontrollerende innflytelse over i prosjektet, kan kostnadene ved prosjektarbeidet som gjennomføres av dette føres som en spesifisert del av forskningsorganisasjonens kostnader. Timene skal da føres til kostpris, ikke til markedspris. 

Hva kan du søke om støtte til?

Det kan søkes om støtte til faktiske kostnader knyttet til tidligfase teknologioverføringsaktiviteter. 

Typiske aktiviteter inkluderer personalkostnader og andre driftskostnader knyttet til idévurdering, ideutvikling, sikring av rettigheter, analyse av idéer opp mot behov og mot patentlandskap, initiell produktutviklingsplan og avdekking av behov for teknologisk risikoreduksjon, mm. 

Prosjektansvarlig skal innhente opplysninger om kostnader fra samarbeidspartnerne i prosjektet. Disse kostnadene skal legges inn i kostnadsplanen under den kostnadstypen de tilhører. 

Avhengig av hvilken sektor prosjektansvarlig og eventuelle samarbeidspartnere tilhører, skal personal- og indirekte kostnader i budsjettet føres slik: 

  • UH-sektoren og helseforetakene 
  • instituttsektoren 

Du finner detaljert og viktig informasjon om hva budsjettet skal inneholde på nettsiden.  

Merk at det kun er mulig å søke om midler som dekker personal- og indirekte kostnader og andre driftskostnader, og at det ikke er mulig å søke om midler for innkjøp av FoU-tjenester og utstyr. 

Omfanget av støtten

Dere kan søke om å få dekket inntil 50 prosent av de budsjetterte prosjektkostnadene.

Forutsetninger for tildeling av støtte

Prosjektene må starte opp mellom 01.01.2025 og 01.06.2025. Seneste tillatte prosjektslutt er 31.05.2027. 

Tildelingen forutsetter at Forskningsrådet tildeles midler til kommersialisering over statsbudsjettet. 

Forskningsorganisasjoner og teknologioverføringskontorer 

Godkjente forskningsorganisasjoner, teknologioverføringskontorene som representerer disse og alle eventuelle samarbeidspartnere som skal motta støtte, må falle inn under definisjonen av organisasjon for forskning og kunnskapsoverføring i statsstøtteregelverket. Eventuelle andre samarbeidspartnere kan ikke motta støtte fra Forskningsrådet i disse prosjektene. 

Statsstøtteregelverkets definisjon:  

"Organisasjon for forskning og kunnskapsformidling": en enhet (for eksempel universiteter eller forskningsinstitutter, teknologioverføringsbyråer, innovasjonsformidlere, forskningsrettede fysiske eller virtuelle samarbeidende enheter), uavhengig av rettslig status (offentlig- eller privatrettslig) eller finansieringsmåte, som har som hovedformål å drive med uavhengig grunnforskning, industriell forskning eller eksperimentell utvikling eller å oppnå bred spredning av resultatene av slik virksomhet gjennom undervisning, publisering eller teknologioverføring. Når en slik enhet også utøver økonomisk virksomhet, skal kostnadene og inntektene fra denne virksomheten regnskapsføres atskilt. Foretak som kan utøve avgjørende innflytelse på en slik enhet, for eksempel i egenskap av aksjeeiere eller medlemmer, skal ikke ha særskilt adgang til resultatene den oppnår. 

Støtte til en forskningsorganisasjon eller deres teknologioverføringskontor kan kun gå til deres ikke-økonomiske aktivitet i form av kunnskapsoverføringsaktivitet, slik dette er beskrevet i ESAs retningslinjer for offentlig støtte til FoUoI, paragraf 20 b). 

Samarbeidsavtalen må sikre at rettigheter til resultater blir fordelt på en måte som er i henhold til ESAs retningslinjer for støtte til forskning, utvikling og innovasjon punkt 29.

Hva er ikke-økonomisk kunnskapsoverføringsaktivitet? 

For å regnes som en del av forskningsorganisasjonens ikke-økonomiske aktivitet, slik at støtten til aktiviteten ikke utgjør statsstøtte, må kunnskapsoverføringsaktiviteten i henhold til ESAs retningslinjer enten bli utført av forskningsorganisasjonen selv, eller i samarbeid med eller på vegne av andre slike enheter. 

Begrepet kunnskapsoverføring er definert slik i ESAs retningslinjer for offentlig støtte til FoUI: 

"knowledge transfer" means any process which has the aim of acquiring, collecting and sharing explicit and tacit knowledge, including skills and competence in both economic and non-economic activities such as research collaborations, consultancy, licensing, spin-off creation, publication and mobility of researchers and other personnel involved in those activities. Besides scientific and technological knowledge, it includes other kinds of knowledge such as knowledge on the use of standards and regulations embedding them and on conditions of real life operating environments and methods for organisational innovation, as well as management of knowledge related to identifying, acquiring, protecting, defending and exploiting intangible assets. 

Alt overskudd fra kunnskapsoverføringsaktivitetene må i tillegg reinvesteres i primæraktivitetene til forskningsorganisasjonen.  Aktivitetene mister ikke sin ikke-økonomiske karakter ved at man setter dem ut til tredjeparter gjennom åpne anbud. 

Vi forutsetter at nødvendig regnskapsmessig skille mellom forskningsorganisasjonens/TTO-ets økonomiske og ikke-økonomiske aktivitet er på plass. 

Se mer på informasjonssiden vår: Betingelser for tildeling av statsstøtte

I tillegg må dere være klar over følgende om dere skulle få tildeling fra oss: 

Aktuelle temaområder for denne utlysningen

Utlysningen favner alle fag og forskningsområder.

Kommersialisering

Praktiske opplysninger

Krav til utforming

En fullstendig søknad består av søknadsskjema og obligatoriske vedlegg som sendes inn via Mitt nettsted. Legg merke til at dere kan kun sende inn søknaden én gang. Dersom dere sender inn søknaden før fristen og etterpå ser at den likevel må endres, så kan dere opprette en ny søknad – f.eks. som kopi av den dere allerede har sendt inn – og på den måten sende inn en ny versjon før fristen går ut. 

  • Søknaden og alle vedleggene skal skrives på norsk. 
  • Alle vedleggene skal være i PDF-format. 

Obligatoriske vedlegg 

Bruk standard maler for alle obligatoriske vedlegg. Disse kan lastes ned nederst på siden. 

  • Prosjektbeskrivelse på maks fem sider. Bruk standard mal som du kan laste ned nederst på siden 
  • CV for prosjektleder. Bruk standard mal som kan lastes ned nederst på siden.  

Søknader som ikke oppfyller kravene over kan bli avvist.  

Alle vedlegg til søknaden må sendes inn sammen med søknaden. Vi godtar ikke vedlegg sendt inn etter søknadsfristen med mindre vi har bedt om ytterligere dokumentasjon. 

Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Vær nøye med å laste opp riktig vedleggs-type, siden det ikke er lagt noen tekniske begrensninger på hva slags maler det er mulig å laste opp i søknadsskjemaet. 

Vurderingskriterier

Vi vurderer søknadene i lys av formålet med utlysningen og etter disse kriteriene: 

Forskning og innovasjon | TTO-funksjon

Forskningsmiljø 

I hvilken grad kan forskningsorganisasjonen(e) vise til forskningskapasitet og potensial for kommersialisering, herunder antall vitenskapelige ansatte, forskningstema/fagområde, mm.  

Innovasjonsmiljø 

I hvilken grad kan forskningsorganisasjonen(e) vise til kapasitet og kvalitet i innovasjonsarbeid utover TTO-funksjonen, herunder institusjonell forankring, organisering, kompetanse, aktiviteter, insentiver, evt. egne stimuleringsmidler, innovasjonsøkosystem, mm. 

Virkninger og effekter | TTO-funksjon

Resultater 

I hvilken grad kan forskningsorganisasjonen(e) vise til resultater av teknologioverføringsarbeidet for de fem siste år, herunder utvikling i volum og kvalitet på evt. innmeldte ideer/DOFI-er, evt. innsendte og oppnådde karakterer på kvalifiserings- og verifiseringssøknader, evt. inngåtte lisensavtaler og teknologisalg, evt. etablering av oppstartsselskaper samt videre utvikling av disse etter initiell fase, mm. 

Gjennomføring | TTO-funksjon

Teknologioverføring 

I hvilken grad kan forskningsorganisasjonen(e) vise til en etablert TTO-funksjon, herunder institusjonell forankring, organisering, finansiering (in-kind og/eller cash), strategier, policyer, etablert metodikk, beste praksis, teknologioverføringsaktiviteter, støttetjenester, tilgang på relevant kompetanse, kapasitet og nettverk, samt evt. samarbeid med andre institusjoner, eksterne aktører og næringsaktører, mm.  

Behandlingsprosedyre

Søknadene vurderes av Forskningsrådets administrasjon. Resultatet av vurderingen av de ovennevnte kriteriene oppsummeres i en gjennomsnittskarakter som et samlet uttrykk for en helhetsvurdering av søknaden. 

Resultatet av vurderingen plasserer søknaden innenfor en 3-delt vurderingsmatrise (se under), hvor kvantitative tellekanter (gitt under kriterium Virkninger og effekter) avgjør hvilket nivå søknad blir innplassert på, og kvalitative vurderinger avgjør plassering i intervallet innenfor hvert nivå. 

Nivå 

Antatt nedre beløpsgrense 

Antatt øvre beløpsgrense 

1 (Antatt karakter 6.0-7.0) 

4 mill. 

8 mill. 

2 (Antatt karakter 5.0-5.9) 

1 mill. 

4 mill. 

3 (Antatt karakter 4.0-4.9) 

0,2 mill. 

1 mill. 

Karakter- og beløpsgrenser vil kunne påvirkes av antall mottatte søknader og kvaliteten på disse.  

Det er et krav at søknaden kan vise til en etablert TTO-funksjon for å kunne ansees som støtteverdig.  

Administrasjonen fremlegger søknadene med karaktersettingen for vedtak i porteføljestyret for innovasjon i Forskningsrådet.

Vi forventer å publisere hvilke søknader som får tildeling innen 01.02.2025. 

Opprett søknad

Søknader til Tidligfase teknologioverføring (TTO-funksjon) 2025-2026 lages som en esøknad på mitt nettsted. Malene skal fylles ut og lastes opp i søknaden.

Opprett søknad

Meldinger ved utskriftstidspunkt 27. september 2024, kl. 05.40 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.