Spør KI-samtaleroboten vår
Søk nå

Registrering av norske prosjektdeltakere i utlysningene til de samfinansierte partnerskapene i Horisont Europa

Formål

Dette er en portal for registering av norske prosjektdeltakere som har fått tildeling i et Horisont Europa co-fund partnerskaps utlysning hvor Forskningsrådet finansierer den norske deltakerens prosjektkostnader.

Registrering av innvilget prosjektdeltakelse skal gi grunnlag for etablering av kontrakt med Forskningsrådet om den nasjonale finansieringen (evt. all finansiering) av norske prosjektdeltakere. 

Om utlysningen

Norske deltakere i Horisont Europa co-fund partnerskaps utlysningen skal bare bruke denne registreringen etter at de har fått skriftlig beskjed fra Forskningsrådet. Kontaktpersonen for det aktuelle partnerskapet i Forskningsrådet gir ytterligere beskjed om utfylling av søknaden. 

Når du oppretter en registrering (søknad) skal du velge det aktuelle partnerskapet fra temalisten i søknadskjemaets "Plassering"-del. 

Samfinansierte partnerskap er samarbeid mellom EU-kommisjonen og medlemsland/assosierte land. Det er nasjonale og regionale forskningsfinansiører og andre offentlige aktører i landene som deltar i disse partnerskapene.  Formålet med samarbeidet er å utvikle en felles strategi for fellesutfordringer, være med å styrke det europeiske forsknings- og innovasjonsområdet og identifisere temaer for fellesutlysninger i regi av partnerskapene.  

I perioden fra 2024-2030 er planlagt norsk bidrag til Horisont Europa co-fund-utlysningene kr 1 417 600 000. Utlysningene og budsjettrammen for de enkelte utlysningene i partnerskapene publiseres på det enkelte partnerskapets nettside (se listen under tema lenger nede) og på Forskningsrådets nettside for internasjonale fellesutlysninger.  

Det enkelte partnerskapet har ansvar for å gjennomføre felles søknadsbehandling. Utlysningene kombinerer nasjonale budsjetter med EU-midler og må følge gitte kriterier:  

  • Prosjektene som støttes må være transnasjonale, og involvere minst to uavhengige juridiske enheter fra to forskjellige EU-medlemsstater eller Horisont Europa-assosierte land som mottakere av den økonomiske støtten. I de kan også inkludere juridiske enheter etablert i et ikke-tilknyttet tredjeland som ikke mottar økonomisk støtte. 
  • Det er felles transnasjonal utlysning for hvert partnerskap, og søknadsbehandlingen administreres av partnerskapet.  
  • Utlysningene publiseres åpent på partnerskapets hjemmeside og på nettsiden til organisasjonene som deltar med finansiering, inkludert på finansierings- og anbudsportalen og mottakernes nettsteder. I de partnerskapene hvor Forskningsrådet er norsk partner, vil utlysninger der norske miljøer kan søke publiseres på Forskningsrådets nettsider.  
  • Utlysningene må være åpne for søknader i minst to måneder. Partnerskapet må informere om utlysningsoppdateringer (hvis noen) og resultatet av utlysningen (liste over utvalgte prosjekter, beløp og navn på utvalgte mottakere). 
  • Partnerskapene er ansvarlige for å sikre tiltak for å unngå mulige interessekonflikter eller ulik behandling av søkere (spesielt gjennom hensiktsmessig kommunikasjon/utveksling av informasjonskanaler og uavhengige og rettferdige klageprosedyrer). 

Søknadsvurdering

Søknadene vurderes etter Standard Horizon Europe-evalueringskriterier. Søknadsbehandlingen er en to-trinns prosess:  

  • Trinn 1: Gjennomgang på nasjonalt eller transnasjonalt nivå inkludert nasjonale kvalifiseringsregler (eligibility) 
  • Trinn 2: Internasjonal fagfellevurdering av minst tre uavhengige eksperter. 

Søknadene skal rangeres i henhold til resultatet av fagfellenes vurderinger, og utvalget må gjøres på grunnlag av denne rangeringen. 

Denne utlysningen finnes både på norsk og engelsk (kommer). Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende. 

Hvem kan søke?

Dette er en registeringsutlysning for norske forskningsorganisasjoner, bedrifter og andre virksomheter som deltar i prosjekter som har mottatt betinget tilsagn fra utlysningssekretariatet i et samfinansiert partnerskap, og som er bedt av Forskningsrådet om å registrere seg.

Hvem kan delta i prosjektet?

Krav til prosjektansvarlig 

Organisasjonen som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet til Forskningsrådet skal være den samme som deltar i prosjektet som har fått vedtak om tildeling av partnerskapet. 

Samarbeidspartnere 

Dersom det er flere norske deltakere i samme partnerskapsprosjekt, skal en av deltakerne stå som prosjektansvarlig. Prosjektansvarlig vil motta midler og rapportere på vegne av de andre norske deltakere.

Hva kan du søke om støtte til?

Dere kan søke om støtte til å dekke faktiske kostnader som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet. Prosjektansvarlig skal hente inn opplysninger om kostnader fra samarbeidspartnerne i prosjektet. Disse kostnadene skal legges inn i kostnadsplanen under den kostnadstypen de tilhører. 

Alle beløp må oppgis i norske kroner. Vi informerer om eventuell vekslingskurs som skal brukes. 

Vi krever at dere i søknaden bryter prosjektbudsjettet ned i følgende kostnadstyper: 

  • personal- og indirekte kostnader, som er kostnader hos prosjektansvarlig virksomhet og samarbeidspartnere i offentlig sektor, i forskningsorganisasjoner og i norsk næringsliv 
  • andre driftskostnader, som er kostnader til øvrig aktivitet som er nødvendig for å gjennomføre prosjektets FoU-aktiviteter. Eventuelle innkjøp fra underleverandører skal føres her. Alle kostnader som er ført som "andre driftskostnader" skal spesifiseres i søknaden. 
  • utstyr, som omfatter drifts- og avskrivningskostnader for vitenskapelig utstyr som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet 

Posten innkjøp av FoU-tjenester skal ikke brukes. 

Doktorgrads- og postdoktor stipendiater kan inngå i prosjektet, men "reglene" for forlengelse av prosjektperioden pga. permisjoner og sykdom gjelder ikke. Prosjektet må avsluttes innen de tidsrammene som er gitt i utlysningen til partnerskapet. Dersom stipendperioden må forlenges ut over prosjektperioden må institusjonen som er ansvarlig for stipendiaten finansiere resterende stipendperiode over andre budsjetter. Resterende midler til stipendstillingen i det internasjonale prosjektet omdisponeres til andre stillinger, slik at prosjektet kan avsluttes som avtalt. 

Dere finner detaljert og viktig informasjon om hva budsjettet skal inneholde på nettsiden.   

Forutsetninger for tildeling av støtte 

Støtte til en forskningsorganisasjon går til organisasjonens ikke-økonomiske aktivitet. Den utgjør dermed ikke statsstøtte. Forskningsrådet forutsetter at nødvendig regnskapsmessig skille er på plass.  

Støtte til "foretak" utgjør statsstøtte. Med foretak menes i denne sammenheng enhver aktør som driver økonomisk aktivitet ved å tilby varer og/eller tjenester i et marked. Når et foretak skal få dekket deler av sine prosjektkostnader, enten som prosjektansvarlig eller som samarbeidspartner i prosjektet, må dette skje i henhold til Gruppeunntaksforordningens art. 25 (Kommisjonsforordning (EU) nr. 651/2014). Les mer om statsstøtte

Utlysningen er meldt som støtteordning til EFTA Surveillance Authority (ESA) og har referanse xx/202x/xx.

I tillegg må dere være klar over følgende om dere skulle få tildeling fra oss: 

Aktuelle temaområder for denne utlysningen

Utlysningen favner alle de samfinansierte partnerskapene i Horisont Europa og vi tar imot søknader om støtte til både anvendt og grunnleggende forskning.

Internasjonale fellesprogrammer

AgroEcologyAnimal Health and WelfareBiodivERsACETPDUTEP PerMedERA4HealthEurostars3Partnerskapet for blå økonomi (SBEP)RareDiseasesSustainable Food Systems (SFS)Transforming Health and Care SystemsWater4All

De samfinansierte partnerskapene dekker flere sektorer. Her er listen med lenker til de enkelte partnerskapenes nettsider og utlysninger:

Praktiske opplysninger

Krav til utforming

Legg merke til at dere kan kun sende inn søknaden én gang. Dersom dere sender inn søknaden før fristen og etterpå ser at den likevel må endres, så kan det gjøres i revideringsfasen.  

  • Søknaden og alle vedleggene skal skrives på norsk og/eller engelsk. 
  • Alle vedleggene skal være i PDF-format. 
  • Mål og prosjektsammendrag i søknadsskjema til Forskningsrådet skal reflektere både partnerskapsprosjektet som helhet og norske partneres rolle i prosjektet. 
  • Prosjektets start- og sluttdato settes lik tilsvarende datoer i partnerskapsprosjektet kontrakt med partnerskapsaktiviteten. Dersom registreringen sendes inn til Forskningsrådet etter startdato, vil startdatoen i kontrakten med partnerskapsaktivitetene likevel gjelde som prosjektstartdato i kontrakten med Forskningsrådet. 
  • I søknadsskjemaets tabeller skal du bare registrere norske partnere som mottar støtte fra Forskningsrådet. 
  • Det skal komme klart fram av prosjektbeskrivelsen hva som utgjør den norske deltakelsen i prosjektet, i tillegg til forventede resultater for de norske prosjektpartnerne. 

Obligatoriske vedlegg  

  • Prosjektbeskrivelsen i den opprinnelige søknaden for hele partnerskapsprosjektet som ligger til grunn for vedtaket i partnerskapet. Det er ingen sidetallsbegrensning. 

Valgfrie vedlegg 

  • Eventuelle vedlegg vil bli informert om i skriftlig informasjon fra Forskningsrådet. 

Alle vedlegg til søknaden må sendes inn sammen med søknaden. Vi godtar ikke vedlegg sendt inn etter søknadsfristen med mindre vi har bedt om ytterligere dokumentasjon. 

Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Vær nøye med å laste opp riktig vedleggs-type, siden det ikke er lagt noen tekniske begrensninger på hva slags maler det er mulig å laste opp i søknadsskjemaet. 

Vurderingskriterier

Forskningsrådet vil ikke gjøre noen faglig vurdering av proformaregistreringen, kun kontrollere at alle etterspurte vedlegg er vedlagt og at budsjettet er satt opp som avtalt og etter gjeldende retningslinjer.

Behandlingsprosedyre

Så snart vi har mottatt søknaden/registrering vil vi kontrollere at nødvendige data og vedlegg er på plass. Er alt i orden, gjør vi klart avtaledokumentet for prosjektets norske partnere. Dersom vi trenger ytterligere opplysninger eller korreksjoner, vil dere få anledning til å revidere registreringen.

Opprett søknad

Søknader til Registrering av norske prosjektdeltakere i utlysningene til de samfinansierte partnerskapene i Horisont Europa lages som en esøknad på mitt nettsted. Malene skal fylles ut og lastes opp i søknaden.

Opprett søknad

Meldinger ved utskriftstidspunkt 10. januar 2025, kl. 07.16 CET

Viktig informasjon

Til utlysingane med søknadsfrist 15. januar kl. 13.00 betener vi vakttelefonen +47 22 03 72 00 måndag 13. januar og tysdag 14. januar kl. 08.00–15.45 og onsdag 15. januar kl. 08.00–13.00.