Demonstrasjonsprosjekt i næringslivet 2022
Last ned utlysningen
Last ned maler
- Mal for prosjektbeskrivelse - Demonstrasjonsprosjekter i næringslivet 2022.docx
- Template for Project Description - Demonstration Project for the Industrial Sector 2022.docx
- Mal for partneropplysninger - Demonstrasjonsprosjekter i næringslivet 2022.docx
- Template for Information about Applicant and Partner Companies - Demonstration Project for the Industrial Sector 2022.docx
- Template for CV - Demonstration Project for the Industrial Sector 2022.docx
Viktige datoer
9. mars 2022
Siste innsendingsfrist første periode (midnatt)
Juni 2022
Vedtak første søknadsperiode
1. jul. 2022
Første mulige prosjektstart etter første søknadsperiode
1. jul. 2022
Tidligste tillatte prosjektstart
14. sep. 2022
Siste innsendingsfrist andre periode (midnatt)
Desember 2022
Vedtak andre søknadsperiode
1. jan. 2023
Første mulige prosjektstart etter andre søknadsperiode
Viktige datoer
Formål
Et demonstrasjonsprosjekt i næringslivet skal forsterke næringslivets egen satsing på å demonstrere ny teknologi for anvendelser med høy samfunnsøkonomisk nytte. Prosjektene skal bidra til å sikre kompetanse, arbeidsplasser, verdiskaping og en konkurransedyktig industri.
Om utlysningen
Utlysningen av Demonstrasjonsprosjekt i næringslivet i 2022 omfatter tematikk innenfor maritim industri (grønn skipsfart), petroleum og landbasert mat, miljø og bioressurser.
Midlene skal gå til prosjekter som fremmer samarbeid for å sikre at det utvikles og tas i bruk nye innovasjoner –både produkter, tjenester og/eller prosesser – og som har behov for å pilotere og demonstrere ny teknologi til bruk nasjonalt og for salg i internasjonale markeder.
Vi forventer at dere gjennomfører en vesentlig del av arbeidet med teknologien i Norge og slik sikrer norsk verdiskaping og sysselsetting. Selve piloteringen kan dere derimot gjøre utenfor landets grenser.
For industriprosjekter som har behov for mer omfattende forskningsaktivitet, vil utlysningen Innovasjonsprosjekt i næringslivet 2022 være mer aktuell.
Dere kan sende inn søknaden når som helst til og med 14. september 2022 klokken 23:59 CEST. Vi behandler søknader to ganger i løpet av året. Les mer under overskriften "Forventet svar på søknaden" (under "Behandlingsprosedyre" nederst i utlysningen).
Utlysningen utgjør en støtteordning som meldes til EFTAs overvåkningsorgan (ESA), og ordningen skal praktiseres i tråd med EØS-avtalens statsstøtteregler. Les mer om statsstøtte under overskriften "Forutsetninger for tildeling av støtte".
Utlysningen finnes både på norsk og engelsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende. Dersom utlysningen endres vesentlig, vil vi gi tre måneders varsel.
Hvem kan søke?
Søker må være registrert i det norske foretaksregisteret og ha økonomisk aktivitet i Norge. Søker må enten være en privat bedrift eller et offentlig foretak som driver virksomhet av industriell eller forretningsmessig karakter. I resten av utlysningen bruker vi fellesbetegnelsen "bedrift".
Det er krav om samarbeid med andre bedrifter/aktører i verdikjeden. Du kan lese mer om dette i tematekstene under "Aktuelle temaområder" nedenfor.
Enkeltpersonforetak og forskningsorganisasjoner kan ikke søke.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig
Prosjektansvarlig må sikre finansiering av prosjektet (utover Forskningsrådets støtte) og andre nødvendige tiltak for å utnytte prosjektresultatene i egen virksomhet.
Krav til samarbeidspartner
- Prosjektansvarlig må gjennomføre prosjektet i samarbeid med minst én annen bedrift/aktør i verdikjeden. Krav og forventninger til samarbeidet er nærmere beskrevet innenfor det temaet dere velger å rette søknaden deres inn mot. Samarbeidspartnerne skal vanligvis bidra med finansielle og faglige forpliktelser til prosjektet. Her kan du lese mer om samarbeidspartnere og FoU-leverandører. Alle samarbeidspartnere og FoU-leverandører skal registreres i søknadsskjemaet.
- Også samarbeidspartnere må oppfylle kriteriene under "Hvem kan søke?" for å kunne delta i prosjektet og motta støtte. Samarbeidspartnere inngår i faktisk samarbeid med prosjektansvarlig, som blant annet innebærer at de deler både risikoen i prosjektet og resultatene som kommer ut av det. De samarbeidspartnerne som får dekket deler av sine prosjektkostnader gjennom vår støtte, blir mottakere av statsstøtte.
- Norske og utenlandske kompetansemiljøer og forskningsorganisasjoner kan delta i prosjektet som FoU-leverandører, med ansvar for å utføre FoU-arbeid på oppdrag fra bedriftene i prosjektet. FoU-leverandører skal ikke bidra til å finansiere prosjektet og har vanligvis ikke rettigheter til prosjektresultater. De leverer et arbeid på oppdrag og skal motta markedspris for dette. Dersom de likevel skal beholde rettigheter til resultater, bør dette reflekteres i prisen på arbeidet.
- Andre internasjonale og offentlige aktører kan delta i prosjektet, men de skal dere ikke legge inn som partnere i søknadsskjemaet. Denne typen samarbeid kan omtales i prosjektbeskrivelsen under punkt 3.3 "Annet samarbeid".
- Prosjektansvarlig eller samarbeidspartnere kan ikke stå i et avhengighetsforhold, for eksempel en konsernrelasjon, til en FoU-leverandør i prosjektet. De må operere på armlengdes avstand fra disse.
- Prosjektansvarlig og samarbeidspartnere som står i avhengighetsforhold til hverandre, vil regnes som én og samme støttemottaker i henhold til statsstøtteregelverket.
- Det er søknaden med de aktuelle samarbeidspartnere og FoU-leverandører ved søknadstidspunktet som er utgangspunktet, og en avgjørende betingelse, for tildeling av støtte. Ved endringer i prosjektsammensetning før kontraktsinngåelse kan vårt tilsagn om finansiering trekkes tilbake.
Kjennetegn ved prosjektet
- Et demonstrasjonsprosjekt bygger videre på en konkret innovasjon hos bedriftene som deltar i prosjektet. Innovasjonen kan gjelde et nytt produkt, en ny tjeneste, en ny produksjonsprosess, eller en ny måte å levere produkter og tjenester på. Innovasjonen kan også være i form av vesentlige forbedringer eller nye egenskaper ved eksisterende produkter, tjenester eller prosesser.
- Bedriftene er avhengig av FoU-aktiviteter i form av demonstrasjon og verifisering av innovasjonen, før markedsintroduksjon og videre kommersialisering. FoU-aktivitetene er primært eksperimentell utvikling slik dette er definert i statsstøtteregelverket.
- I prosjektet kan dere vise til en sannsynlig og vesentlig positiv effekt innenfor ett eller flere bærekraftsmål. Vi forutsetter positive effekter fra prosjektet uten at det oppstår skadevirkninger på andre områder. Eksempler på dette er utslippsreduksjon, klimatilpasning, ressurseffektivitet, velfungerende økosystemer eller sosiale/samfunnsmessige forhold.
- Partnerne i prosjektet har definerte oppgaver og en tydelig rolle i gjennomføringen av prosjektet.
- Demonstrasjon og kvalifisering skal gjøres under reelle betingelser. En tydelig plan for dette skal inkluderes i prosjektbeskrivelsen.
- Prosjektet har et omfang og en faglig risikoprofil som tilsier at bedriftene ikke vil gjennomføre prosjektet uten offentlig støtte. Støtten fra Forskningsrådet skal gi en kritisk risikoavlastning for å gjennomføre aktivitetene. Prosjektstøtten skal være avgjørende for å utløse ytterligere private investeringer i bedriften til å realisere innovasjonen.
- Prosjektet må inneholde klare mål og en konkret plan for gjennomføring og utnyttelse av resultatene.
Hva kan du søke om støtte til?
Vi kan gi støtte til å dekke deler av bedriftenes direkte- og indirekte kostnader knyttet til FoU-aktivitetene i prosjektet. Dette gjelder både kostnader forbundet med FoU-aktiviteter som dere utfører selv, og kostnader som dere har til kjøp av FoU-tjenester.
Her finner dere detaljert informasjon om hva budsjettet skal inneholde.
Vi gir ikke støtte til aktiviteter av driftsmessig karakter og til tiltak for å utnytte FoU-resultatene, slik som beskyttelse av immaterielle rettigheter, markedsundersøkelser og markedsføring. Vi gir ikke støtte til kostnader som ikke vil bli bokført i prosjektansvarliges eller samarbeidspartneres offisielle regnskap, for eksempel ulønnet arbeidsinnsats. Kommersielle rater for infrastruktur som eies av en samarbeidspartner eller utstyr/datasett gitt til prosjektet uten kostnad er heller ikke godkjente prosjektkostnader og skal ikke inkluderes i søknadens budsjettabeller.
Omfang av støtte
Minstebeløpet dere kan søke i støtte er 1 million kroner, maksimal støtte er 16 millioner kroner. Beløpsgrensene varierer noe mellom de ulike temaområdene, mer detaljer finnes under "Aktuelle temaområder" nedenfor. Prosjektene kan vare fra ett til tre år.
Prosjektaktivitetene defineres under kategorien eksperimentell utvikling. Vi gir ikke ekstra støtte for faktisk samarbeid. Støttegraden varierer da fra 25 til maksimalt 45 prosent avhengig av bedriftens størrelse, slik det er definert i statsstøtteregelverket.
Type bedrift / type aktivitet |
Eksperimentell utvikling |
Små bedrifter |
45 % |
Mellomstore bedrifter |
35 % |
Store bedrifter |
25 % |
Legg merke til at støttegraden beregnes for hver enkelt aktør og deres kostnader i prosjektet, og ikke ut ifra prosjektets totalkostnader. For innvilgede søknader vil støtten bli endelig fastlagt i forbindelse med kontraktsinngåelse.
Forutsetninger for tildeling av støtte
Denne utlysningen utgjør en støtteordning som meldes til EFTAs overvåkningsorgan (ESA).
Støtten under ordningen tildeles i henhold til Gruppeunntaksforordningens artikkel 25 (Kommisjonsforordning (EU) nr. 651/2014). I tillegg må de generelle vilkårene i forordningens kapittel I være oppfylt. Se gruppeunntaksforordningen i konsolidert versjon (åpnes i nytt vindu). Ordningen skal praktiseres i tråd med EØS-avtalens statsstøtteregler. Vilkår og begreper tolkes i tråd med korresponderende vilkår og begreper i støttereglene. Ved eventuell motstrid mellom utlysningen og statsstøttereglene, skal sistnevnte ha forrang. Av samme grunn kan også utlysningen bli justert.
Støtte kan ikke gis til foretak som ikke har oppfylt krav om tilbakebetaling etter en forutgående beslutning fra ESA/EU-kommisjonsbeslutning der støtten er erklært ulovlig og uforenlig med det indre marked. Støtte kan heller ikke gis til foretak i vanskeligheter i EØS-rettslig forstand, med mindre foretaket ikke var i vanskeligheter per 31.12.2019, men ble et foretak i vanskeligheter i perioden 1.1.2020–31.12.2021. Da kan det likevel få støtte.
Utlysningen er meldt som støtteordning til EFTA Surveillance Authority (ESA) og har referanse GBER 64/2022/R&D&I.
Dersom dere får innvilget prosjektet, må dere revidere søknaden. Den reviderte søknaden skal omfatte oppdaterte og utfyllende opplysninger om prosjektet og partnerne, inkludert dokumentasjon av gjennomføringsevne og egenfinansiering. Bedriftene i prosjektet må dessuten avgi egenerklæring som bekrefter at de er berettiget til å motta statsstøtte.
I tillegg må dere være klar over følgende om dere skulle få bevilgning fra oss:
- Seneste tidspunkt for oppstart av prosjektet vil være seks måneder etter melding om bevilgning. Prosjekter som er vedtatt bevilget, men ikke startet innen dette tidspunktet, kan miste bevilgningen.
- Dere må årlig sende oss en prosjektregnskapsrapport som dokumenterer påløpte prosjektkostnader og hvordan de er finansiert.
- Annen offentlig støtte til prosjektet, eller til aktiviteter som inngår i prosjektet, vil kunne påvirke omfanget av Forskningsrådets støtte.
- Får dere statsstøtte fra oss som tilsvarer 500 000 euro eller mer, vil vi gjøre det kjent i et offentlig register.
- Dere må så raskt som mulig si ifra til eventuelle samarbeidspartnere som er børsnoterte eller som har søkt om å bli tatt opp til handel på børsen, slik at de kan vurdere om tildelingen av prosjektmidler er børssensitiv informasjon.
Forskningsrådets forutsetninger for bevilgning finner du i våre generelle vilkår for FoU-prosjekter på informasjonssiden Dette består kontrakten av.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
I søknadsskjemaet velger du det temaområdet og temaet som du ønsker å rette din søknad inn mot.
Petroleum
Midlene skal gå til prosjekter som omfatter problemstillinger knyttet til petroleumsvirksomheten i åpne områder på norsk kontinentalsokkel. For problemstillinger knyttet til sikkerhet i norsk petroleumsindustri, er også landanleggene relevante.
Vi ønsker prosjekter innenfor følgende fem tematiske prioriteringer:
- Reduksjon av klimagasser, energieffektivisering og miljø
- Undergrunnsforståelse
- Boring, komplettering, intervensjon og permanent avstengning av brønner (P&A)
- Produksjon, prosessering og transport
- Storulykker og arbeidsmiljø
For mer informasjon om prioriteringene, se porteføljeplanen under. Søknader utenfor disse fem prioriteringene vil bli avvist. Vi vil særlig prioritere prosjekter innenfor Energieffektivisering og reduksjon av klimagassutslipp på norsk sokkel.
Energieffektivisering og reduksjon av klimagassutslipp på norsk sokkel
På tvers av utlysningene Kompetansebyggende prosjekt for næringslivet, Innovasjonsprosjekt i næringslivet, Demonstrasjonsprosjekt i næringslivet (denne utlysningen) og Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv, ønsker vi i 2022 å bevilge minst 35 millioner kroner til prosjekter som er rettet mot energieffektivisering og reduksjon av klimagassutslipp knyttet til petroleumsvirksomheten på norsk sokkel.
I søknaden må dere redegjøre for hva dere ser for dere av totale utslippsreduksjoner for teknologien(e) som prosjektet skal utvikle. Dere må også beskrive tidsperspektivet og rammebetingelsene for implementering av kunnskapen/teknologien og se det i sammenheng med bransjens nye klimamål for 2030 og 2050.
Plugging og avstenging av brønner (P&A)
Ved ellers lik kvalitet vil vi prioritere prosjekter innenfor kostnadseffektiv nedstengning av brønner. Dette er ikke øremerkede midler. Søknadstilfang og kvalitet er derfor styrende for hvor mange prosjekter som får støtte.
FNs bærekraftsmål
Vi vil vektlegge i hvilken grad dere konkret beskriver hvordan prosjektet vil bidra til å nå ett eller flere av bærekraftmålene. Vi har under beskrevet hvilke bærekraftsmål som vi mener kan være relevant for forskjellig tematikk, men dere må selv gjøre en vurdering av hvordan prosjektet bidrar.
En bærekraftig forvaltning av petroleumsressursene forutsetter at sektoren lykkes med klimamålene næringen har satt seg, og at porteføljen inkluderer en omstilling mot fremvoksende havnæringer slik som havvind eller produksjon av blå hydrogen med CCS. Følgende bærekraftsmål kan være relevante:
FNs Bærekraftsmål 7 som skal sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris og Bærekraftsmål 13: Stoppe klimaendringene. FNs Bærekraftsmål 8: Å fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle, vil i hovedsak være relevant for prosjekter som gjelder helse, arbeidsmiljø og sikkerhet. Bærekraftsmål 12: Sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre og Bærekraftsmål 14, som tar for seg det å bevare og bruke havet og de marine ressursene på en måte som fremmer bærekraftig utvikling. Søknader til utlysningen kan også være relevant inn mot Bærekraftsmål 9: Industri, innovasjon og infrastruktur.
Krav til samarbeid og roller innenfor petroleum
For prosjekter som retter seg mot temaet Petroleum skal prosjektansvarlig gjennomføre prosjektet i faktisk samarbeid med bedrifter som er sluttbruker(e) av teknologien. For petroleumssektoren er dette vanligvis oljeselskaper, men det kan også være rederier, leverandører eller andre som opererer innenfor petroleumsnæringen som aktuelle sluttbrukere.
Relevansvurdering
Når vi fastsetter karakteren for søknadens relevans vurderer vi hvor godt prosjektet samsvarer med krav og føringer i utlysningen (se vurderingskriteriet "Relevans for utlysningen").
For petroleum vil de tematiske og budsjettmessige føringene innebære en vurdering av hvor godt punktene ovenfor er oppfylt, i tillegg vurderer vi om prosjektet:
- er modent for en tidlig oppstart og gjennomføring, og sikrer arbeidsplasser, kompetanse og verdiskaping for petroleumsnæringen i Norge.
- løser problemstillinger der det ikke finnes eksisterende løsninger i markedet allerede. Vi vil ikke prioritere videreutvikling av utprøvd teknologi.
- innebærer samarbeid av en vesentlig karakter, ikke rent proforma
Tilgjengelig beløp, varighet og støtte
Vi har satt av om lag 90 millioner kroner til petroleum for 2022.
Prosjektene skal ha en varighet på 1 til 3 år, og kan motta mellom 1 og 16 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontakter
Reduksjon av klimagasser, energieffektivisering og miljø
Undergrunnsforståelse
Boring, komplettering, intervensjon og P&A
Andre relevante utlysninger med samme tema
Hav
Med maritime næringer menes rederinæringen, verftsindustrien, tjenesteleverandører og utstyrsleverandører til alle typer skip og fartøy for utnyttelse av havrommet, inkludert fartøy og maritim teknologi knyttet til andre havnæringer.
Midlene skal gå til demonstrasjonsprosjekter som bidrar til økt verdiskaping for den maritime næringen.
Temaet er rettet mot ett av de prioriterte områdene til maritim virksomhet og offshore operasjoner, nemlig klima- og miljøvennlig maritim virksomhet / grønn skipsfart.
Prosjektene som får støtte skal bidra til utslippsreduksjon fra sjøtransport og til grønn omstilling i maritim sektor. Som søker må du redegjøre for hva du ser for deg av totale utslippsreduksjoner for teknologien(e) som prosjektet retter seg mot å utvikle. Tidsperspektivet og rammebetingelsene for implementering av kunnskapen og/eller teknologien, må dere beskrive i søknaden, og dette må ses i sammenheng med klimamålene for 2030 og 2050. Løsningene skal være industrielt skalerbare og skape grunnlag for bærekraftig vekst i eksporten.
Satsingen Maritim Zero 2050
Vi vil prioritere prosjekter som er rettet mot satsingen Maritim Zero 2050. Dette må være prosjekter som gir nye, bedre og gjennomførbare nullutslippsløsninger for skip som går over lengre strekninger. Prosjektene skal bidra til bærekraftige innovasjoner og utvikle ny teknologi og løsninger som egner seg for fartøysegmenter og seilingsdistanser som ikke allerede har tilgjengelig nullutslippsløsninger.
For å oppnå målet om nullutslippsløsninger over lengre strekninger, vil det være behov for innsats med aktiviteter som spenner fra grunnleggende forskning og kompetanseutvikling via anvendt forskning og utvikling, til testing og demonstrasjon av løsninger. For å få til et godt og integrert samarbeid om slike aktiviteter, vil vi invitere forskningsmiljøer og bedrifter om å gå sammen i konsortier og lage sammensatte prosjekter der en del inneholder aktiviteter som egner seg for et kompetanse- og samarbeidsprosjekt mens andre deler egner seg for én eller flere innovasjonsprosjekter eller demonstrasjonsprosjekter.
Slike sammensatte prosjekter som består av alle disse prosjekttypene/søknadstypene vil bli vurdert i sammenheng i søknadsrunden våren 2022 med samtidig behandling og vedtak av porteføljestyret i juni. Innenfor satsingen Maritim Zero 2050 vil vi derfor også prioritere prosjekter hvor søker og de bedriftene som er samarbeidspartnere, deltar som samarbeidspartnere i utlysningen Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv med søknadsfrist 9. februar 2022 (se Andre relevante utlysninger med samme tema under) for tilgrensede prosjekter og aktiviteter til det aktuelle demonstrasjonsprosjektet.
Til satsingen Maritim Zero 2050 er det satt av cirka 40 millioner til sammen for denne utlysningen og for utlysningene Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv og Innovasjonsprosjekt i næringslivet 2022.
For mer informasjon om prioriteringer for dette temaområdet, se plandokumentet under "Relevante planer" under.
Krav til samarbeid og roller innenfor Maritime næringer
Prosjektansvarlig skal gjennomføre prosjektet i faktisk samarbeid med andre bedrifter i verdikjeden. Hvis prosjektansvarlig er en leverandørbedrift, skal prosjektet gjennomføres i faktisk samarbeid med bedrifter som er sluttbruker(e) av teknologien. For maritim næring er det også mulighet for at sluttbruker(e) kan stå som prosjektansvarlig, og gjennomføre prosjekter i faktisk samarbeid med leverandører.
Relevansvurdering
Når vi fastsetter karakteren for søknadens relevans, vurderer vi hvor godt avsnittene ovenfor er oppfylt. Beskrivelsen av relevans under pkt. 4.2 i prosjektbeskrivelsen vil bli vektlagt.
Tilgjengelig beløp, varighet og støtte
Vi har satt av om lag 20 millioner kroner til maritime næringer for 2022.
Prosjektene kan ha en varighet på 1 til 3 år, og kan motta mellom 1 og 16 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontakter
Andre relevante utlysninger med samme tema
Landbasert mat, miljø og bioressurser
Midlene skal gå til prosjekter som omfatter forskningsbaserte innovasjoner for produksjon, verdikjeder og forbruk av landbasert mat og næringsmidler, skog og trebruk og andre landbaserte bioressurser.
Næringslivet, inkludert de biobaserte næringene på land, har en nøkkelrolle i arbeidet med å realisere en bærekraftig framtid slik det er beskrevet i de globale bærekraftsmålene og i ambisjonene om en grønn omstilling av Norge. Vi ønsker derfor prosjekter som bidrar til å begrense global oppvarming, bevare naturmangfoldet, redusere avfall og forurensing og sikre god matforsyning. Da må vi også tenke nytt om produksjon, verdikjeder og forbruk.
Eksisterende løsninger, teknologier og verdikjeder må utfordres, omstilles og forbedres, og samtidig er det behov for helt nye innovasjoner og teknologier. Vi ønsker å finansiere prosjekter som kan danne grunnlag for nytt næringsliv i Norge, og som også gjerne kan skaleres opp i et internasjonalt marked. Vi ønsker å støtte bedrifter som leder an i realiseringen av grønn omstilling og en bærekraftig framtid.
For mer utfyllende informasjon om prioriteringer for dette temaet, se porteføljeplanen i Relevante planer under.
Krav til samarbeid og roller
For demonstrasjonsprosjekter som retter seg mot dette temaet skal prosjektansvarlig gjennomføre prosjektet i samarbeid med FoU-leverandører eller bedrifter som er relevante.
Tilgjengelig beløp, varighet og støtte
Vi har satt av om lag 6 millioner kroner til biobaserte næringer for 2022.
Prosjektene kan ha en varighet på 1 til 2 år, og kan motta mellom 1 og 2 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet.
Kontakter
Relevante planer
Andre relevante utlysninger med samme tema
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
Søknaden skal opprettes og sendes inn via Mitt nettsted. Søknaden og alle vedleggene skal skrives på norsk eller engelsk. Dette er en løpende utlysning og søknaden kan kun sendes inn én gang (i motsetning til utlysninger med faste søknadsfrister der søknad kan sendes inn mange ganger fram til fristen). Det er likevel mulig å opprette en ny søknad – f.eks. som kopi av den dere har sendt inn – og på den måten sende inn en ny versjon før fristen. Da er det opp til dere hvilken versjon vi skal vurdere.
- Alle vedleggene skal være i PDF-format og lastes opp som vedlegg i søknadsskjema. Du finner alle søknadsmalene nederst i utlysningen.
- Prosjektbeskrivelsen skal følge en fast mal og alle punktene må besvares.
- I søknadsskjemaet må du informere om samme søknad eller nært tilgrensede søknader er sendt til andre utlysninger i Forskningsrådet.
- Alle prosjektkostnader skal budsjetteres etter Forskningsrådets retningslinjer for budsjettering.
Obligatoriske vedlegg
- Prosjektbeskrivelse på maksimalt 10 sider. Bruk standard mal.
- Partneropplysninger for prosjektansvarlig og for hver av samarbeidspartnerne. Bruk standard mal.
- CV for prosjektleder og andre sentrale prosjektmedarbeidere. Bruk standard mal. Det kan sendes inn maksimalt fem CV-er per søknad.
- Intensjonsbrev fra alle registrerte samarbeidspartnere. Intensjonsbrevet inneholder en redegjørelse for hvorfor prosjektet er viktig for dem, samt en beskrivelse av den finansielle og/eller faglige forpliktelsen i prosjektet.
Merk at malene er nye for 2022.
Alle krav i utlysningen må være oppfylt. Søknader som ikke oppfyller kravene til utforming, vil ikke bli behandlet. Søknaden må ligge innenfor rammene for beløp og varighet til det temaet hvor søknaden blir behandlet.
Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over.
Vurderingskriterier
Vi vurderer søknadene i lys av formålet med søknadstypen og etter disse kriteriene:
Forskning og innovasjon | IP-Næringsliv
• I hvilken grad representerer innovasjonen noe nytt?
• I hvilken grad retter innovasjonen seg mot tydelige behov eller nye markedsmuligheter for prosjektansvarlig og bedriftene som er samarbeidspartnere i prosjektet?
• I hvilken grad bygger prosjektet på relevant og oppdatert kunnskap?
• I hvilken grad benytter prosjektet relevante og anerkjente FoU-metoder?
• I hvilken grad er FoU-aktivitetene ambisiøse og nødvendige for å lykkes med innovasjonen?
• I hvilken grad tar prosjektet hensyn til forskningsetiske problemstillinger og/eller kjønnsperspektivet i forskningen?
Virkninger og effekter | IP-Næringsliv
• I hvilken grad bidrar prosjektet inn mot FNs bærekraftsmål?
• I hvilken grad kan prosjektet gi positive eksterne effekter for næringslivet, offentlig sektor og samfunnet generelt?
• I hvilken grad vil prosjektet gi betydelige bedriftsøkonomiske gevinster for prosjektansvarlig og bedriftene som er samarbeidspartnere?
• I hvilken grad er planen for implementering av FoU-resultatene og realisering av gevinster relevant og dekkende?
Gjennomføring | IP-Demonstrasjon
• I hvilken grad har FoU-prosjektplanen solide og gjennomarbeidede mål, arbeidspakker, milepæler, ressursinnsats og relevante risikovurderinger?
• I hvilken grad har prosjektet en klar og tydelig plan for demonstrasjon/pilotering?
• I hvilken grad vil prosjektet ha tilgang til nødvendig FoU-kompetanse og tilstrekkelig kapasitet til å gjennomføre FoU-oppgavene?
• I hvilken grad har prosjektleder egnet kompetanse og erfaring for å lede FoU- prosjektet?
• I hvilken grad har prosjektet en egnet prosjektorganisering med tydelig og relevant fordeling av budsjett, roller og ansvar?
• I hvilken grad fremtrer prosjektet som strategisk forankret hos prosjektansvarlig og bedriftene som er samarbeidspartnere?
• I hvilken grad er budsjettet og finansieringsplanen realistiske og gjennomførbare?
Relevans for utlysningen | IP-Næringsliv
• I hvilken grad er utlysningens betingelser knyttet til samarbeid og rolleavklaring oppfylt?
• I hvilken grad kan støtte fra Forskningsrådet forventes å utløse økt FoU-satsing hos prosjektansvarlig og bedriftene som er samarbeidspartnere i prosjektet og tilføre prosjektet merverdi utover den finansielle støtten?
• I hvilken grad tilfredsstiller prosjektet det aktuelle temaets føringer og prioriteringer?
Behandlingsprosedyre
Søknaden og obligatoriske vedlegg vil bli gjort tilgjengelig i en digital nettportal for fagpersoner som skal foreta vurdering av kriteriene"forskning og innovasjon", "virkninger og effekter" og "gjennomføring". Hver søknad vurderes av et fagpanel som består av minst tre personer. Fagpanelet leverer en omforent vurdering av søknaden for hvert av de tre kriteriene.
Etter panelbehandlingen vil en saksbehandler i Forskningsrådet vurdere søknaden ut fra kriteriet "relevans for utlysningen". Resultatet av vurderingen av de fire ovennevnte kriteriene oppsummeres i en hovedkarakter som et samlet uttrykk for prosjektsøknadens kvalitet.
Administrasjonen fremlegger så prosjektene for endelig behandling i Forskningsrådets relevante porteføljestyrer. Porteføljestyrene vil legge vekt på å oppnå en balansert portefølje av prosjekter innenfor sine ansvarsområder, også sett i lys av pågående prosjekter og eventuelle søknader fra andre utlysninger. Disse vurderingene vil være basert på budsjettrammer, utlysningsteksten og dokumenter det er henvist til i beskrivelsen av temaområder i denne utlysningen.
Porteføljestyret vil også legge Forskningsrådets generelle policy for tildeling av midler til grunn:
- prioritering av prosjekter ut fra effekt på bærekraft og miljø blant søknader med lik kvalitetsvurdering
- prioritering av prosjekter med kvinnelige prosjektleder blant søknader med ellers lik kvalitetsvurdering
- forskningsetikk
Forventet svar på søknaden
Behandlingen av søknader vil skje puljevis. Forventet svar på søknaden er presentert i tabellen under. I 2022 vil vi ha to perioder der vi mottar og behandler søknadene. Vi tar forbehold om at enkelte temaer vil bevilge alle tilgjengelige midler i løpet av periode 1. Vi vil i så tilfelle legge ut en melding om dette øverst i utlysningen. Søknader som kommer inn til temaer som ikke har tilgjengelige midler, vil bli avslått.
Merk at dersom en avslått søknad sendes inn på nytt uten vesentlige endringer i prosjektet og prosjektsøknaden, vil den beholde den opprinnelige faglige vurderingen i innstillingen i porteføljestyret. Dersom en avslått søknad sendes inn på nytt, men med vesentlige endringer i prosjektet og prosjektsøknad, kan søknaden bli vurdert helt eller delvis av samme fagpanel som vurderte den tidligere versjonen. Dersom dere sender inn en søknad på nytt etter avslag, må dere redegjøre for endringene og hvor vesentlige de er i prosjektbeskrivelsens del 4, punkt 4.3.
Søknad innsendt fra |
Normal svardato |
Første mulige oppstart |
Siste mulige oppstart (cirka) |
18. januar til 9. mars 2022 |
Senest i slutten av juni 2022 |
1. juli 2022 |
31. desember 2022 |
10. mars til 14. september 2022 |
Senest i midten av desember 2022 |
1. januar 2023 |
30. juni 2023 |
Last ned maler
- Mal for prosjektbeskrivelse - Demonstrasjonsprosjekter i næringslivet 2022.docx
- Template for Project Description - Demonstration Project for the Industrial Sector 2022.docx
- Mal for partneropplysninger - Demonstrasjonsprosjekter i næringslivet 2022.docx
- Template for Information about Applicant and Partner Companies - Demonstration Project for the Industrial Sector 2022.docx
- Template for CV - Demonstration Project for the Industrial Sector 2022.docx
Om søknadsresultatene
- Søkt beløp
- Kr 134 664 000
- Tildelte midler
- Kr 61 073 000
- Mottatte søknader
- 17
- Innvilgede søknader
- 9
Prosjektnr. | Organisasjon | Prosjekttittel | Tema | Søkt beløp | Publisert |
---|---|---|---|---|---|
336967 | JOTUN A/S | Demonstration of HSS in Cruise | Maritim | Kr 4 625 000 | 13.06.2022 |
337099 | WELL ID AS | GeoEnlight Pilot | Petroleum | Kr 3 690 000 | 17.06.2022 |
337055 | Xsens AS | Clamp-on Wet Gas Flow Measurement | Petroleum | Kr 12 500 000 | 17.06.2022 |
337048 | ALTUS INTERVENTION GROUP AS | Contextualised Digital Well Intervention | Petroleum | Kr 10 000 000 | 17.06.2022 |
337115 | ORKEL AS | Mindre rundballplast - Demonstrasjon av nye pakkerteknologier | Landbasert mat, miljø og bioressurser | Kr 1 627 000 | 24.06.2022 |
337017 | CIOL AS | CIOL – sustainable impregnation for the future | Landbasert mat, miljø og bioressurser | Kr 1 701 000 | 24.06.2022 |
340943 | INNOVATION ENERGY AS | Demonstration of a downhole electrolytic cell to reduce the environmental footprint during Plugging & Abandonment of oil & gas wells | Petroleum | Kr 12 195 000 | 16.12.2022 |
341014 | MHWIRTH AS | RCD demonstration for riserless drilling | Petroleum | Kr 13 685 000 | 16.12.2022 |
340780 | EUROPEAN MUD COMPANY AS | Datafangst ved felttest av miljøvennlig fiberholdige produkter i bore/kompletterings væsker for redusert utslipp og økt produksjon. | Petroleum | Kr 1 050 000 | 16.12.2022 |
Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. desember 2024, kl. 15.32 CET