Midler til forskningsopphold i utlandet for forskere
Last ned utlysningen
Last ned maler
Siste oppdateringer
Alle midlene fra POLARPROG er nå fordelt for 2022.
Alle midlene fra CLIMIT er nå fordelt for 2022.
Alle midlene fra MARINFORSK er nå fordelt for 2022.
Formål
Formålet med utlysningen er å få flere forskere til å ta et forskningsopphold i utlandet og skape mer internasjonalt samarbeid. Internasjonal erfaring er viktig for forskerkarrieren. Å øke kompetansen og utvikle nettverk bidrar til å styrke norsk forskning og dermed mulighetene for tilgang til den internasjonale forskningsfronten.
Om utlysningen
Utlysningen gjelder kun søknader fra forskningsorganisasjoner om midler til utenlandsopphold for forskere. Stipendiater i pågående prosjekter, må søke utlysningen vår av utenlandsopphold for doktorgrads- og postdoktorstipendiater.
Dette er en fellesutlysning for flere av våre aktiviteter/temaer. Det er kun mulig å sende søknad til de aktivitetene/temaene som står oppført i utlysningen. Det kan være spesielle krav og føringer for noen aktiviteter, så du må gjøre deg kjent med hva som gjelder for den aktiviteten du søker støtte fra. Se under "Aktuelle temaområder" lenger ned i utlysningen.
Utenlandsoppholdet skal ha en varighet på minimum 3 og maksimum 12 måneder.
Ved søknadstidspunktet kan du ikke ha bodd, studert eller arbeidet i landet der den utenlandske vertsinstitusjonen ligger i mer enn 12 måneder i løpet av de tre foregående årene. Vi kan gjøre unntak fra dette kravet hvis den utenlandske vertsinstitusjonen har utstyr, fasiliteter og kompetanse som ikke finnes i Norge eller andre land det er hensiktsmessig å gjennomføre utenlandsoppholdet i.
Utlysningen dekker ikke midler for å tilbringe deler av stipendperioden på Svalbard.
Utlysningen finnes på norsk og engelsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende.
Hvem kan søke?
Det er forskningsorganisasjonen forskeren er ansatt ved som skal stå som søker. Som regel er dette godkjente norske forskningsorganisasjoner. Eventuelle unntak finner du lenger ned i utlysningen i teksten til den aktiviteten/det temaet du søker støtte fra.
Utlysningen gjelder kun utenlandsopphold for forskere. Stipendiater i pågående prosjekter må benytte Forskningsrådets utlysning av utenlandsstipend for doktorgrads- og postdoktorstipendiater.
Hvem kan delta i prosjektet?
Utlysningen gjelder for søknader om midler til utenlandsopphold for navngitte forskere. For krav til prosjektleder, se tekst lenger ned i utlysningen for den aktiviteten du søker støtte fra.
Hva kan du søke om støtte til?
- Forskningsorganisasjonen kan søke om midler til utenlandsopphold for 3–12 måneder.
- Dere kan kun søke om midler til ett opphold per søknad. Oppholdet må gjennomføres ved én og samme vertsinstitusjon.
- Vi dekker opphold innenfor satsene for utenlandsopphold og reisekostnader (rimeligste måte). Det er også mulig å søke om å få dekket kostnader til visum og dokumenterte utgifter til studieavgift. Vi dekker ikke "bench fee"-kostnader.
- Søknaden må sendes senest 6 uker før oppholdet starter.
- Oppholdet må påbegynnes senest i løpet av kalenderåret etter at søknaden er sendt. Det vil si at for søknader som sendes i 2021, må oppholdet senest starte i 2022.
- Hvis forskeren har barn under 16 år og familien skal være med på utenlandsoppholdet, kan vi dekke én tur/retur-reise til oppholdsstedet i utlandet for forskeren og familiemedlemmene som skal være med.
- Utenlandsoppholdet kan ikke deles opp i flere kortere opphold. Vi kan gjøre følgende unntak:
- Hvis forskeren har barn under 16 år og familien ikke skal være med på utenlandsoppholdet, og oppholdet varer i minst 4 måneder, kan perioden deles opp i kortere deler. Vi kan dekke én tur/retur-reise til oppholdsstedet i utlandet for annenhver måned i løpet av oppholdet (avrundet nedover). Hvis oppholdet varer i mindre enn 4 måneder, dekker vi ikke ekstra hjemreise i løpet av utenlandsoppholdet.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
I søknadsskjema må du velge det tema som aktiviteten du søker om støtte fra er listet under.
Banebrytende forskning
Prosjektlederen for det pågående prosjektet skal være prosjektleder for søknaden om støtte til utenlandsopphold. Søknaden må være begrunnet i og relatert til hovedprosjektet. Hovedprosjektets prosjektnummer skal oppgis i prosjektbeskrivelsen. Utenlandsoppholdet skal ikke medføre forlengelse av prosjektperioden.
For personer med barn under 16 år hvor familien ikke skal være med på utenlandsoppholdet, kan lengre opphold deles opp i kortere deler. Se detaljert informasjon om dette i avsnittet "Hva kan du søke om støtte til?".
Det er mulig å søke om midler til utenlandsopphold flere ganger i løpet av én og samme prosjektperiode. Hvert utenlandsopphold må ha en varighet på minst 3 måneder, og FRIPRO dekker til sammen maksimalt 12 måneders utenlandsopphold.
Kontaktperson
Energi, transport og lavutslipp
Søker må være knyttet opp til et allerede eksisterende ENERGIX-prosjekt. Prosjektnummer oppgis i søknadsskjemaet. Prosjektleder for søknaden må være samme person som er prosjektleder for det allerede eksisterende ENERGIX-prosjektet.
Gjennom å gi midler til utenlandsopphold til etablerte forskere ønsker ENERGIX å styrke det internasjonale arbeidet innenfor rammen av programplanen.
Merverdien av utenlandsoppholdet må beskrives i søknaden.
Det forutsettes at utenlandsoppholdet skal stimulere til tettere internasjonalt FoU-samarbeid. Det vurderes videre som positivt dersom utenlandsoppholdet resulterer i kunnskapsdeling gjennom spredning av forskningsresultater, metodeutvikling og generering av nye prosjekter.
ENERGIX lyser også ut midler til forskningsopphold i Norge for gjesteforskere, se egen utlysning. Midlene som er satt av vil fordeles på de to utlysningene.
ENERGIX programplan og vedlegg
Planen gir oversikt over
- utfordringer, mål og prioriteringer
- forventede resultater, virkninger og samfunnseffekter
- tilgjengelige ressurser og budsjett
Kontaktpersoner
Hav
Formålet med et utenlandsopphold er å bidra til kompetanseheving og internasjonalisering av norsk havbruksforskning, og styrke det internasjonale samarbeidet innenfor rammen av HAVBRUK sin programplan.
Det er ikke et krav at man har et pågående prosjekt i HAVBRUK, men i prosjektbeskrivelsen skal det komme klart fram hva oppholdet skal lede til av videre internasjonalt forskningssamarbeid.
Vi vil prioriterer samarbeid med forskere og forskningsmiljøer i våre prioriterte samarbeidsland (EU, Storbritannia, USA, Canada, Chile, Brasil, India, Kina og Japan).
HAVBRUK lyser også ut midler til forskningsopphold i Norge for gjesteforskere, se egen utlysning. Midlene som er satt av vil fordeles på de to utlysningene.
HAVBRUK programplan
Planen gir oversikt over
- utfordringer, mål og prioriteringer
- forventede resultater, virkninger og samfunnseffekter
- tilgjengelige ressurser og budsjett
Kontaktpersoner
Helse
HELSEVEL ønsker å styrke norske forskningsmiljøer og stimulere til økt samarbeid mellom norske og internasjonale forskningsmiljøer på helse- og velferdstjenesteområdet gjennom å bidra til at norske forskere kan arbeide i et utenlandsk forskningsmiljø.
Følgende krav gjelder for søknader sendt inn til HELSEVEL:
- Søknaden må være knyttet opp til et eksisterende forsker-, kompetanse- eller innovasjonsprosjekt med finansiering fra HELSEVEL
- Prosjektnummer for hovedprosjektet skal oppgis i søknadsskjemaet
- Prosjektleder for søknaden må være samme person som er prosjektleder for hovedprosjektet
- For søknader for forskere i innovasjonsprosjekter skal prosjektansvarlig for hovedprosjektet være søker
- Utenlandsoppholdet må være relevant for gjennomføringen av hovedprosjektet
HELSEVEL lyser også ut midler til forskningsopphold i Norge for gjesteforskere, se egen utlysning. Midlene som er satt av vil fordeles på de to utlysningene.
HELSEVEL programplan
Planen gir oversikt over
- utfordringer, mål og prioriteringer
- forventede resultater, virkninger og samfunnseffekter
- tilgjengelige ressurser og budsjett
Kontaktperson
Klima- og polarforskning
Muliggjørende teknologier
I denne utlysningen gjelder dette temaområdet støtte til prosjekter som allerede har støtte fra IKTPLUSS og NANO2021.
IKTPLUSS ønsker å styrke norske forskningsmiljøer og bidra til økt samarbeid mellom norske og internasjonale forskningsmiljøer innfor IKT (evt. IKTPLUSS sine prioriterte tema) gjennom å bidra til at norske forskere kan arbeide i et utenlandsk forskningsmiljø.
Følgende krav gjelder for søknader sendt inn til IKTPLUSS:
- Søknaden må være knyttet opp til et eksisterende forskningsprosjekt med finansiering fra IKTPLUSS. I tillegg kan prosjekter finansiert av den åpne arenaen FRIPRO søke, så fremt prosjektets forskningstema er innenfor IKT og IKTPLUSS sine prioriterte tema: Data og tjenester overalt, Et trygt informasjonssamfunn og Grensesprengende IKT.
- Prosjektnummer for hovedprosjektet skal oppgis i søknadsskjemaet.
- Prosjektleder for søknaden må være samme person som er prosjektleder for hovedprosjektet.
- Utenlandsoppholdet må være relevant for gjennomføringen av hovedprosjektet.
IKTPLUSS lyser også ut midler forskningsopphold i Norge for gjesteforskere, se egen utlysning. Midlene som er satt av vil fordeles på de to utlysningene.
IKTPLUSS programplan
Planen gir oversikt over
- utfordringer, mål og prioriteringer
- forventede resultater, virkninger og samfunnseffekter
- tilgjengelige ressurser og budsjett
Kontaktpersoner
NANO2021 gir støtte til utenlandsopphold for etablerte forskere for å bidra til kompetanseheving og internasjonalisering av norsk forskning. Det forutsettes at søknaden er relevant for et prosjekt som har finansiering fra NANO2021.
For søknader til NANO2021 gjelder følgende:
- Søker må være knyttet til et prosjekt som har finansiering fra NANO2021
- Prosjektnummer for hovedprosjektet oppgis i søknadsskjemaet
- Prosjektleder for søknaden må være samme person som er prosjektleder for NANO2021-prosjektet som søknaden er knyttet til
Det forutsettes at utvekslingen skal stimulere til tettere internasjonalt FoU-samarbeid og bidra til grunnlag for blant annet kunnskapsdeling av forskningsresultater, metodeutvikling og generering av nye prosjekter.
NANO2021 programplan
Planen gir oversikt over
- utfordringer, mål og prioriteringer
- forventede resultater, virkninger og samfunnseffekter
- tilgjengelige ressurser og budsjett
Se: NANO2021 programplan (pdf).
Kontaktpersoner
Utdanning og kompetanse
FINNUT ønsker å styrke norske forskningsmiljøer og bidra til økt samarbeid mellom norske og internasjonale forskningsmiljøer på utdanningsområdet gjennom å bidra til at norske forskere kan arbeide i et utenlandsk forskningsmiljø.
Følgende krav gjelder for søknader sendt inn til FINNUT:
- Søknaden må være knyttet opp til et eksisterende forsker-, unge forskertalenter-, kompetanse- eller innovasjonsprosjekt med finansiering fra FINNUT
- Prosjektnummer for hovedprosjektet skal oppgis i søknadsskjemaet
- Prosjektleder for søknaden må være samme person som er prosjektleder for hovedprosjektet
- For søknader for forskere i innovasjonsprosjekter skal prosjektansvarlig for hovedprosjektet være søker
- Utenlandsoppholdet må ha en klar relevans for gjennomføringen av hovedprosjektet – du må begrunne dette i søknaden og i prosjektbeskrivelsen.
- Utenlandsoppholdet for kandidaten må være avsluttet minst tre måneder før hovedprosjektets sluttdato.
FINNUT lyser også ut midler til forskningsopphold i Norge for gjesteforskere, se egen utlysning. Midlene som er satt av vil fordeles på de to utlysningene.
FINNUT programplan
Planen gir oversikt over
- utfordringer, mål og prioriteringer
- forventede resultater, virkninger og samfunnseffekter
- tilgjengelige ressurser og budsjett
Velferd, kultur og samfunn
Alle prosjektene som finansieres med midler fra tema Samfunnsutviklingens kulturelle forutsetninger bør ha internasjonale samarbeidspartnere, delta i internasjonale nettverk og planlegge opphold ved en utenlandsk forskningsinstitusjon for forskerne i løpet av prosjektperioden.
- Utlysningen gjelder kun for igangværende forskerprosjekter som har bevilgning fra SAMKUL.
- Utenlandsoppholdet må ha en klar relevans for gjennomføringen av hovedprosjektet – du må begrunne dette i søknaden og i prosjektbeskrivelsen.
- Utenlandsoppholdet for kandidaten må være avsluttet minst tre måneder før hovedprosjektets sluttdato.
Midlene kommer i tillegg til eventuelle bevilgninger til internasjonaliseringstiltak som allerede er gitt i prosjektene.
SAMKUL lyser også ut midler forskningsopphold i Norge for gjesteforskere, se egen utlysning. Midlene som er satt av vil fordeles på de to utlysningene.
Kontaktperson
VAM-programmet ønsker å bidra til økt kvalitet i forskningen gjennom internasjonalisering, forskermobilitet og økt internasjonalt forskningssamarbeid. Formålet med et utenlandsopphold er å bidra til kompetanseheving og internasjonalisering av norsk velferds- og arbeidslivsforskning, og styrke det internasjonale samarbeidet innenfor rammen av VAM sin programplan.
- Utlysningen gjelder kun for igangværende prosjekter som har bevilgning fra VAM.
- Prosjektnummer for hovedprosjektet oppgis i søknadsskjemaet.
- Prosjektleder for søknaden må være samme person som er prosjektleder for VAM-prosjektet som søknaden er knyttet til.
- Det forutsettes at utenlandsoppholdet skal stimulere til tettere internasjonalt FoU-samarbeid. Det vurderes videre som positivt dersom utenlandsoppholdet resulterer i kunnskapsdeling gjennom spredning av forskningsresultater, metodeutvikling og generering av nye prosjekter.
- Utenlandsoppholdet må ha en klar relevans for gjennomføringen av hovedprosjektet – du må begrunne dette i søknaden og i prosjektbeskrivelsen.
- Utenlandsoppholdet for kandidaten må være avsluttet minst tre måneder før hovedprosjektets sluttdato.
Midlene kommer i tillegg til eventuelle bevilgninger til internasjonaliseringstiltak som allerede er gitt i prosjektene.
VAM lyser også ut midler forskningsopphold i Norge for gjesteforskere, se egen utlysning. Midlene som er satt av vil fordeles på de to utlysningene.
Kontaktperson
Relevante planer
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
For utlysninger med løpende søknadsfrist er det ikke mulig å sende inn en søknad flere ganger. Gjør derfor søknaden helt ferdig før du sender den inn.
Generelle krav:
- Søker/prosjektansvarlig må være i riktig kategori.
- Søknaden må være innenfor tema/formål spesifisert i utlysningen.
- Søknadsbeløp, hva det søkes om og eventuell egenfinansiering må samsvare med rammene for utlysningen.
- Budsjettet må være satt opp riktig, slik at det er tydelig hva det søkes midler til.
- Søknadsskjemaet må være fullstendig utfylt.
- De etterspurte vedleggene må ligge ved, og i riktig mal.
- Beskrivelsen av prosjektet må svare på utlysningen.
- Søknaden og alle vedlegg må være skrevet på norsk eller engelsk.
- Alle vedlegg må lastes opp i PDF-format.
Obligatoriske vedlegg
- prosjektbeskrivelse med en faglig begrunnelse og plan for utenlandsoppholdet i riktig mal
- forpliktende invitasjon fra utenlandsk vertsinstitusjon
- CV for personen det søkes støtte til utenlandsopphold for i riktig mal
Du finner vedleggsmalene nederst i utlysningen.
Søknader som ikke oppfyller kravene over vil bli avvist.
Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert ovenfor.
Vurderingskriterier
For denne utlysningen brukes bare kriterier for administrativ vurdering.
Behandlingsprosedyre
Vi behandler søknaden administrativt.
Du kan forvente svar innen 6 uker etter at vi har mottatt søknaden.
Last ned maler
Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. november 2024, kl. 15.47 CET