Spør KI-samtaleroboten vår

- Horisont 2020-kurs ga meg fundamentet

For to år siden var Horisont 2020 ukjent for Nhien Nguyen ved Nordlandsforskning. Nå er hun prosjektleder for et EU-prosjekt, leder av en arbeidspakke i et annet og deltar som forsker i et tredje.

Vi befinner oss i Bodø i slutten av januar. Minusgradene svir og det er storm i vindkastene. En gruppe mennesker med hodelykter kjemper seg bortover en smal vei full av fokkskavler. Mange av dem har aldri opplevd slike værforhold før, de er fra steder som Barcelona, Bologna og Wien.

De har havnet nord for polarsirkelen fordi prosjektlederen for H2020-prosjektet SeeRRI har invitert til oppstartsmøte. Prosjektlederen heter Nhien Nguyen og er seniorforsker ved Nordlandsforskning i Bodø.

Nhien Nguyen og Forskningsrådets nasjonale kontaktperson - Horisont 2020, EU-midler, forskning
God dialog mellom forsker Nguyen og Forskningsrådets nasjonale kontaktperson var en av faktorene bak Nordlandsforsknings suksess med sin H2020-søknad. Nhien Nguyen t.v. her med med NCP Kristin Eikeland Johansen. (Foto: Rita Jakobsen)

Oppstartsmøtet havner etter hvert i jordgammen til opplevelsesbedriften Tuvsjyen utenfor Bodø, der det brenner et stort og varmende bål. En av personene rundt bordet reiser seg og forteller en historie. Hun heter Kristin Eikeland Johansen og er Forskningsrådets nasjonale kontaktpunkt for H2020-programmet «Science with and for Society»

– For to år siden fikk jeg en telefon fra Nhien, sier hun og nikker bort mot den vietnamesiske forskeren, som sitter ved nabobordet.

– Hun ønsket informasjon om hvordan man kunne få støtte fra H2020-programmet. Jeg tenkte at dette kunne bli problematisk, for denne forskeren startet helt på scratch og hadde aldri gjort noe lignende før.

– Nhien er en fremoverlent og dyktig forsker. Hun viser at det går an å lykkes, selv om man er ung. Jeg håper at flere norske forskere kan gjøre som henne. Nhien har vist at hvis du har en god idé og finner de rette partnere, er det mulig å nå opp i kampen om H2020-midlene.

Veiledning og kurs 

Nhien blir anbefalt å melde seg på en "brokerage-event" og får tips til hvordan hun kan komme i kontakt med interessante partnere. Den unge forskeren følger oppskriften og kommer med i flere konsortier. Senere blir det klart at et av dem kommer gjennom nåløyet i EU og Nhien har lykkes på første forsøk.

En måned senere får Nhien ideen til prosjektet SeeRRI. Her kommer samarbeidspartnerne både fra det forrige prosjektet som fikk støtte og fra konsortiene som ikke nådde opp. Evnen til å finne gode samarbeidspartnere har vært essensiell, men Nhien understreker at hjelpen fra Forskningsrådet har vært minst like avgjørende.

– Jeg har gått på flere kurs i regi av Forskningsrådet, som har gitt meg et fundamenter for å jobbe med H2020, sier hun.

– Dessuten fortjener alle de dyktige folkene som har bistått meg underveis, en stor takk. Jeg har møtt mange hindringer på veien, men Forskningsrådet har alltid hjulpet meg å komme videre. Å vite at hjelpen er der hvis man trenger den, har gjort meg ekstra motivert.

Da hun kontaktet Kristin Eikeland Johansen, var Nhien deltager på et semesters etter- og videreutdanningskurs kalt "EUs virkemidler for forskning og innovasjon" ved Nord-universitetets fakultet for samfunnsvitenskap.

Kurset er et samarbeid mellom Nord universitet, NHO Nordland, Nordland fylkeskommune og Forskningsrådet.

– Kurset hjalp meg til å skjønne strukturen i H2020 og hvordan vi skal gjøre oss attraktive for mulige partnere, sier hun.

Asiatisk sittende kvinne foran en laptop
– Nhien er en fremoverlent og dyktig forsker. Hun viser at det går an å lykkes, selv om man er ung. Jeg håper at flere norske forskere kan gjøre som henne, sier Kristin Eikeland Johansen i Forskningsrådet. Foto: Per Jarl Elle

Målrettet arbeid ga tre H2020-prosjekter på to år

Eikeland Johansen er svært imponert over den 35 år gamle forskeren fra Vietnam. Eikeland Johansen berømmer dessuten Nhiens arbeidsgiver.

– At et lite institutt som Nordlandsforskning får realisert tre H2020-prosjekter på to år, er i seg selv bemerkelsesverdig. Instituttet har i grunnen gjort det meste riktig, sier Eikeland Johansen.

Dette liker naturlig nok Nordlandsforsknings direktør Iselin Marstrander å høre.

– Vi har hatt arbeidet målrettet mot H2020-programmene siden 2014. Nordlandsforskning har alltid hatt bred kontaktflate internasjonalt, men hadde lite forskningsmidler fra forskningsprogrammene i Europa. Derfor er det svært gledelig å se resultatene av denne satsningen de siste årene, der vi er involverte i flere prosjekter, har mange arbeidspakker og er koordinator for ett av prosjektene, sier hun.

12 partnere fra fem land er med i Horisont 2020-prosjektet SeeRRI. I januar 2019 var det oppstartsmøte i Bodø. (Foto: Svein Arnt Eriksen)

Prosjektet

Hva slags prosjekt er det egentlig som har lokket de hutrende søreuropeerne så langt nord i januar?

– Målet med SeeRRI er å bygge et rammeverk som lar regional utviklingspolitikk inkludere sosiale verdier og behov, forteller Nhien.

– Dette gjøres ved å integrere prinsippene for ansvarlig forskning og innovasjon i regionalt utviklingsarbeid.

Poenget er å skape en fremtid som blir attraktiv for alle. For å klare det må de som former fremtiden forholde seg til noen viktige kjøreregler.

– De må blant annet ta hensyn til etiske utfordringer og likestilling, og sørge for at innbyggerne engasjeres i utviklingsprosessen, sier Nhien.

– Slik sikrer vi løsninger som er utviklet med og for samfunnet.

Forskningsrådet har gratis kurs for deg som vil søke Horisont 2020, enten du er forsker eller rådgiver ved forskningsorganisasjon, er i privat eller offentlig sektor. Finn et kurs som passer og meld deg på!

Meldinger ved utskriftstidspunkt 3. desember 2024, kl. 18.42 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.