Spør KI-samtaleroboten vår

– Sett deg grundig inn i utlysningen

Digital manager Eigil Samset i GE Vingmed Ultrasound (GE) har med årets tildeling blitt for en ITN-tungvekter å regne. Han er koordinator for tredje gang, og har knekt noen koder underveis i søkerprosessen.

Eigil Samset Vingmed Horisont 2020 ITN
- Vårt mål med ITN-prosjektet er bedre produkter og løsninger, sier digital manager Eigil Samset i GE Vingmed Ultrasound.

Samset tror det er flere grunner til at akkurat deres søknad ble en fulltreffer.

– Jeg tror vi innfridde på alle elementer: Et sterkt faglig miljø, et godt fundert faglig prosjekt og et gjennomarbeidet treningsopplegg for doktorgradsstudentene. EU vil bygge menneskekapital og sørge for at de som er med virkelig får mye igjen. Jeg tror også at nytteverdien ga oss uttelling, å kombinere avansert teknologi og kunstig intelligens med hjertesykdom er viktig og aktuelt.

I prosjektet som nå står på trappene er det tre hovedpartnere: Det katolske universitetet i Leuven, universitetet i Maastricht, og GE. Med dette kombineres noen av Europas sterkeste miljøer innen ultralyd bildebehandling, hjertefysiologi og produktutvikling.

– Jeg har tidligere vært med på et stort prosjekt med veldig mange partnere, det er mer krevende. Denne gangen dekker vi kompetansebehovet med tre deltakere, det vil bli en drøm å gjennomføre.

Et innovasjonseventyr

GE Vingmed Ultrasound var opprinnelig en oppstartsbedrift fra NTNU og Sintef på 70-tallet, men ble kjøpt opp av GE Healthcare i 1998. I dag nyter de global suksess.

– Dette er et lite norsk eventyr, veksten har vært voldsom.

Jeg tror vi innfridde på alle elementer: Et sterkt faglig miljø, et godt fundert faglig prosjekt og et gjennomarbeidet treningsopplegg for doktorgradsstudentene.

Digital manager Eigil Samset

GE sin teknologi gjør det mulig for helsepersonell å diagnostisere bedre og dermed kunne behandle pasienter med alle typer og hjerte- og karsykdommer. Med kommende forskningsprosjekt tar de innovasjonen enda et skritt videre, og hele seks doktorgrader finansieres.

– Dette doktorgradsprosjektet vil kombinere kunstig intelligens og maskinlæring for å kartlegge hjertets bevegelsesmønster og hjelpe kardiologer å stille riktig diagnose.

Innsikt og engasjement

Det er mer jobb å skrive en søknad om EU-midler enn når man søker nasjonalt, men langt fra uoverkommelig, erfarer koordinatoren, som særlig understreker følgende råd:

– Det er viktig å tidlig sette seg grundig inn i utlysningen, hva den egentlig betyr og hvilken politikk som ligger bak. Det nytter ikke å bare være forelsket i sin egen idé, den må passe utlysningen. Når man har søkt noen ganger, lærer man seg en måte å tenke på. Det er viktig å virkelig ønske å lykkes — da er det bare å hoppe i det!

Som for så mange andre måtte det flere forsøk til før søknaden gikk helt i boks. Samset fremhever også tålmodighet som en viktig faktor for de som prøver seg.

– Vi mottok prosjektetableringsstøtte (PES2020) fra Forskningsrådet som gjorde det mulig for oss å bruke profesjonelle søknadsskrivere. Det «boostet» søknaden, men man må være veldig aktiv selv, uansett.

Høye ambisjoner

Det er verdt å legge ned arbeid i en søknad når uttellingen blir stor. Det har Samset solid erfaring med.

– Vi har fått veldig mye ut av det før og har derfor store forventninger til nytteverdien. Vi har tre mål med prosjektet: Å få bedre produkter og tjenester, rekruttere talenter og bygge nettverk.

Alle tre faktorer er avgjørende for å klare å konkurrere internasjonalt, mener Samset. GE er verdensledende på sitt felt, men slår seg ikke til ro med det.

– Vi er en innovasjonsbedrift og må hele tiden finne på noe nytt. Vi vil koble oss med de beste i verden, og med de som har en annen kompetanse enn oss.

Selv om ITN-midlene i hovedsak dekker lønn, kurs og reiser, må man som partner investere tid og innsats som ikke inngår i finansieringen, mener Samset.

– Du må engasjere deg selv og ha med deg folk som vil noe med det. For oss er målet bedre produkter og løsninger. Ellers kan det lett bare bli fine artikler og ingen innovasjon!

Les mer om:

  • Horisont 2020 og ITN (Innovative Training Networks)
  • Her finner du utlyste ph.d.-stillinger i EU-systemet

 

Vurderer dere å søke om EU-midler? Sjekk ut gratis kurs i hvordan søke Horisont 2020. 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 23. november 2024, kl. 11.08 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.