Prosjekt frå forskingsorganisasjonar
Mange norske forskingsorganisasjonar sender prosjektforslag til Forskingsrådet. Nokre får tilslag, andre får avslag. Kva kjenneteiknar dei som lukkast?
- Artikkel
No blir elbil-lading enklare enn nokosinne
Med støtte frå Forskingsrådet har Fount utvikla ei ny ladeløysing som utnyttar eksisterande ladeinfrastruktur betre. Dette vil forenkle kvardagen for elbilsjåførar og bidra til grønare transport.
- Artikkel
Musikk og lesing for et bedre liv med demens
At musikk kan vekke følelser og minner, vet vi. Forskningsprosjektet HOMESIDE har gitt oss ny kunnskap om hvordan musikk og lesing kan brukes for å skape en bedre hverdag for personer som bor hjemme og som lever med demens.
- Artikkel
Betre vêrvarsling kan redde liv og verdiar i Arktis
Forskingsprosjektet Alertness har revolusjonert vêrvarslinga i nordområda. Den skreddarsydde vêrvarslingsmodellen gir meir nøyaktige varsel og betre tryggleik for både menneske og miljø.
- Artikkel
Meitemark avslører radioaktiv forurensning
Økt global interesse for kjernekraft som et alternativ til fossile brensler, sammen med bekymringer rundt nukleær sikkerhet i konfliktsituasjoner, har gjort forskning på radioaktivitet viktigere enn noensinne.
- Artikkel
Digitalt overforbruk? 67 prosent av nordmenn føler dei er for mykje på nett
I ei tid kor digitale medium er ein uunnværleg del av kvardagen, ser vi også store utfordringar med overdriven bruk av desse. Forskingsprosjektet Digitox har teke tak i problematikken og bidrege til større medvit og meir dialog rundt digital fråkopling i samfunnet.
- Artikkel
Kan utdanning redde barns liv?
Kan utdanning vere nøkkelen til å få bukt med barnedødelegheit? Forsking viser at utdanningsnivået hos foreldre har ein kraftig innverknad på barns helse. Centre for Global Health Inequalities Research (CHAIN) avdekkjer overraskande funn om sosial ulikskap og global helse.
- Artikkel
Kor vart jentebarna av i fortidas Europa?
Sjølv i dag finst det samfunn der kvinner og jenter blir sett på som mindre verdifulle enn menn. Dette fører ofte til diskriminering som ulik lønn for likt arbeid og til vald i heimen. Forskingsprosjektet "Savnede jenter" utforskar kjønnsdiskriminering i Europas historie. Målet er å få på plass tiltak som kan forbetre situasjonen i dagens utviklingsland.
- Artikkel
Vil gi kreftpasientar rehabiliteringa dei treng gjennom digitale avgjerdsverktøy
Forskarane bak prosjektet CareScreen vil utvikle eit digitalt avgjerdsstøtteverktøy for å sikre at kreftpasientar får tilgang til meir effektiv rehabilitering. Vi inviterte dei til studio for å lære meir om prosjektet.
- Artikkel
Styrking av barnevernets samtaler gjennom kunstig intelligens
Med nye AI-drevne avatarer kan vi gi barnevernsansatte bedre verktøy for å trene samtaleferdigheter og engasjere barn i samtaler. Dette kan revolusjonere opplæringen av de ansatte og forbedre livene til utsatte barn.
- Artikkel
Forskning kan redde den norske naturen
Tusenvis av norske naturområder ødelegges. Tap av biologisk mangfold truer både naturen og menneskers liv. Forskningsprosjektene ECoMAP og Ecogaps skal forbedre måten vi forvalter og planlegger bruk av land og vann i Norge.
- Artikkel
Forskning med ultralyd redder liv og beskytter naturen
Forskningssenteret CIUS, som er et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI), bruker ultralyd til å oppdage hjertefeil hos ufødte barn, overvåke skipsvrak som lekker sennepsgass og til å undersøke helsen til oppdrettslaks. Ved hjelp av forskning og innovasjon kan ultralydteknologi løse utallige samfunnsproblemer.
- Artikkel
Nytt program for digital læring styrker elevers motivasjon
Elever som har brukt U-Say-programmet har vist tendenser til å velge mer krevende realfag og matematikk. Dette er et lovende tegn på at det digitale læringsprogrammet har reell effekt.
- Artikkel
Kan forskning gi oss et plastfritt samfunn?
Årlig produseres det 400 millioner tonn plast. 12 millioner tonn av plasten havner i havet. Orkla og NHHs forskningsprosjekt viser hvordan forskning kan gi oss mindre plast, et renere miljø og samtidig skape nye jobber.
- Artikkel
Vil styrke folkehelsen og løse depresjonsgåten
Promentasenteret forsker på kilden til det gode liv. Med seg har de 46 kommuner som jobber for å fremme god livskvalitet og psykisk helse i befolkningen.
- Artikkel
Klargjør samfunnet for ekstremværet som kommer
Hans herjet i sommer, og kostnadene knyttet til skadene anslås til 1,6 milliarder så langt. Klimaforskere forutsier mer ekstremvær i årene som kommer. Gjennom forsknings- og innovasjonsprosjektet Klima 2050 rustes samfunnet for fremtidens vær.
- Artikkel
Forskning kan redde havets viktigste rovdyr
Haien har en sentral rolle i økosystemet vårt, men de tre norske haiartene er utrydningstruet. Forskere jobber på spreng for å avdekke atferden deres for å kunne forvalte bestandene på riktig måte. Gevinsten er avgjørende kunnskap om havets mest karismatiske rovdyr, og balanse i det maritime økosystemet.
- Artikkel
Proof of concept-midler til norsk forskning på blodkreft
Mange års forskning ligger bak gjennombruddet Johanna Olweus og teamet hennes ved Universitetet i Oslo har oppnådd i sin kreftforskning. Nå har de fått til det få andre norske forskere har klart, en Proof of Concept-tildeling fra Det europeiske forskningsrådet.
- Artikkel
Norsk industri må ha en tydeligere rolle i fremtidens energisystem
FME HighEFF er verdens største forskningssenter for energieffektivisering. Senteret hjelper norsk industri med å få mer produksjon ut av hver kilowattime energi de bruker. Målet er å kutte energiforbruket med 20-30 prosent, og klimagassutslippene med 10 prosent.
- Artikkel
Samarbeid mellom forsking og næringsliv skaper ringverknader for norsk industri
Senter for arktisk petroleumsforsking (ARCEx) er vel i hamn etter åtte års intens forskingsaktivitet. Frå Stavanger i sør til Svalbard i nord har dei bygd eit slagkraftig landslag som har levert mange gode forskingsresultat.
- Artikkel
Kan læreren få flere elever til å fullføre videregående?
Forskning viser at lærer-elev-relasjon er en av de viktigste faktorene for elevers faglige og sosiale læring. Kan det også få flere elever til å fullføre videregående skole?
- Artikkel
Kan dyphavsgruvedrift foregå bærekraftig?
Det grønne skiftet krever mineraler, og så lenge vi ikke har gode systemer for gjenvinning, vil behovet bare øke. Mange av de viktigste mineralene finnes på flere tusen meters havdyp utenfor Norge. Derfor vil politikerne utrede konsekvensene av gruvedrift på havbunnen.
- Artikkel
Mer kunnskap om en uutnyttet fiskeressurs på havdypet
En av de største utfordringene i framtiden blir å skaffe nok sunn mat til verdens befolkning. På mellom 200 og 1000 meters dyp finnes store mengder småfisk og andre arter som ikke blir fisket i særlig grad. De er jevnt fordelt i verdenshavene, og kan bli en kilde til ny mat.
- Artikkel
Undersjøisk havobservatorium gir unik innsikt i marine prosesser
Lofoten-Vesterålen kabelobservatorium er et havobservatorium og forskningsinfrastruktur, som består av undersjøiske kabler påkoblet forskjellige typer sensorer. Sensorene sender kontinuerlig informasjon til et anlegg på land.
- Artikkel
Bruker muggsopp til å lage bærekraftig fiskefôr
Muggsopp kan gjøre avfallsrester om til bærekraftig ingredienser i fiskefôr. Eksperter mener at å bruke muggsopp kan gi ti milliarder mennesker nok mat og klær uten å ødelegge miljøet.
- Artikkel
Kommuner er en gullgruve for forskere
Kommunene i Norge kan dra stor nytte av et forskningssamarbeid, men også forskerne får noe ut av det. Oslo kommune er med i to forskningsprosjekter som skal se på språk- og skriveutviklingen til de yngste barna.
- Artikkel
– Forskningsrådets støtte gjorde det mulig å få ERC-midler
Forskningsrådets nasjonale ordninger kan være et springbrett for de som senere vil søke Det europeiske forskningsrådet (ERC). Vi har snakket med tre yngre forskere som anbefaler andre å søke Forskningsrådet før de søker europeiske midler.
- Artikkel
Hva skal dyrene våre spise i fremtiden?
Kan insekter, tang og treverk bli framtidens dyrefôr? Med støtte fra Forskningsrådet skal forskere og ulike sektorer i næringslivet jobbe sammen for å finne nye og bærekraftige løsninger på fôr, som kan imøtekomme fremtidens vekstambisjoner i havbruksnæringen og sikre fôr til husdyr i jordbruket. Støtten vitner om å ha truffet blink.
- Artikkel
Grunnforskning sentral i innovasjonssuksess
Da NTNU på rekordtid utviklet en koronatest våren 2020, lå det mange års grunnforskning bak. Uten solide grunnforskningsmiljøer kan det bli vanskeligere å få frem originale idéer, mener prisvinnende forsker.
- Artikkel
Biprodukt fra sild kan gi helsegevinst
35-45 000 tonn silderogn kastes i havet hvert år. Fiskefileten brukes til mat, men biråstoffet blir avfall. Med støtte fra Forskningsrådet har bedriften Arctic Bioscience funnet et nyttig og bærekraftig formål for rognen.
- Artikkel
EU hyller norskledet prosjekt
Med SINTEF i spissen, har forskere utviklet en ny og raskere metode som baner vei for neste generasjons “tingenes internett”. Metoden vekker begeistring i EU og har bidratt til eventyrlig vekst for det norske e-helseselskapet Tellu.
- Artikkel
Krig gjør flere kvinner til dommere
Norske forskere har funnet noe ingen har sett tidligere.
- Artikkel
Marked og politikk sentralt i maritim omstilling
Sjøfart er en viktig næring for Norge. Men maritim sektor står for store utslipp. Tre forskningsprosjekter fra SINTEF har undersøkt hva som skal til for at sektoren kan bli mer bærekraftig.
- Artikkel
Smart bruk av tre kan kutte store utslipp
Bedre bruk av skogens ressurser kan bidra til å nå lavutslippsmålene. Men da må vi utvikle nye måter å bruke råmaterialet på, og vi må ha mer nøyaktige målinger av effektene. Tre forskningsprosjekter skal sørge for dette.
- Artikkel
Fra grunnforskning til ny fabrikk for grønn hydrogen
Et verifiseringsprosjekt resulterte i oppstarten av bedriften Hystar, som baserer seg på mange års forskning på hydrogenteknologi ved SINTEF. Nå etableres en ny industri i Norge.
- Artikkel
Klimaendringene vil påvirke fremtidens jakt og fiske
Forskere har sett på konsekvensene for flere av artene vi fisker og jakter på.
- Artikkel
Kan deling bli den nye normalen?
Bilene våre står i gjennomsnitt parkert 95 prosent av tiden, og elektriske verktøy brukes mindre enn 13 minutter i løpet av levetiden. I prosjektet ShareON har forskere fra CICERO sett på motivasjoner, barrierer og effekter ved ulike delingsløsninger.
- Artikkel
Samarbeider for bedre demokratiopplæring i skolen
Forskere og frivillige organisasjoner skal sammen utvikle lærerutdanningen slik at alle elever i grunnskolen får tro på at de har mulighet til politisk påvirkning.
- Artikkel
Verifiseringsprosjekt for tryggere kreftoperasjoner
Ved kreft i mage-tarmkanalen fjernes oftest svulsten kirurgisk og deretter skjøtes tarmen sammen. I dag får opptil 10 prosent av pasientene alvorlige komplikasjoner på grunn av lekkasje fra skjøten. Oppfinnere fra St. Olavs Hospital har utviklet en tryggere løsning med den kirurgiske stiftemaskinen, Koppler. Med et verifiseringsprosjekt fra Forskningsrådet er målet å få i havn en lisensavtale.
- Artikkel
– Vi bygger fremtidens helsetjeneste
Kommunene i Agder vil gi kronisk syke pasienter bedre livskvalitet og samtidig bli mer effektive. Løsningen er telemedisinkonseptet TELMA. – Du får bedre innovasjon når du setter deg i førersetet selv, sier prosjekteier Wenche P. Dehli.
- Artikkel
Forskere og barnevern: Samarbeidsprosjekt gir et gjensidig løft
Forskere ved Høgskolen i Innlandet samarbeider med Barnevernet for å finne ut hvilken tematikk som er mest nyttig for dem. – Slik treffer vi bedre med velferdsforskningen, sier Astrid Halsa ved Høgskolen i Innlandet.
- Artikkel
Åpne data er fremtidens gull
Statens vegvesen og SINTEF vil gjøre Norge og verden bedre med såkalte "åpne data". – Vi har kartlagt hva som må til for at verdifulle data lettere kan deles og skape innovasjon, sier Hilde Austlid i Vegvesenet.
- Artikkel
Forskningssenter knuser myter om flerspråklighet
Nyere forskning viser at språklig mangfold er en ressurs. Likevel blir flerspråklighet gjerne sett på som et problem og som et hinder for integrering og norskinnlæring. Forskningssenteret MultiLing bidrar med forskningsbasert kunnskap om flerspråklighet til politikere og allmenheten, slik at vi ikke tar beslutninger på feil grunnlag.
- Artikkel
Sirkulærøkonomiprosjekt har blitt en sareptas krukke
Hva må skje for at Vestkanten Storsenter med sine 112 butikker og restauranter skal bli utslippsfritt? For NHH-forskerne har prosjektet blitt en utømmelig kilde til nye hypoteser.
- Artikkel
Følger forsoningen mellom den norske stat og minoritetene
Stortinget har bedt en egen kommisjon ta for seg norske myndigheters gjennomgripende fornorskingspolitikk overfor samer, kvener og norskfinner. – Vi har den spennende oppgaven å analysere sannhets- og forsoningskommisjonens arbeid, sier forsker Eva Josefsen ved UiT.
- Artikkel
Norsk forskning er i verdensfronten med e-infrastruktur
Stadig flere forskningsfelt produserer eller bruker store mengder data. For å holde tritt med utviklingen har norske forskere behov for mer regnekapasitet. Gjennom den nasjonale infrastruktur for tungregning får de tilgang til regnekraft i verdensklassen.
- Artikkel
- Forskning gir oss konkurransefortrinn
Skanska samarbeider med SINTEF for å minimere avfall på byggeplassen og sette premissene for fremtidens byggebransje. – Midlene fra Forskningsrådet gir oss mulighet til å drive innovasjon med ekstra kompetanse og kapasitet, sier seniorrådgiver Pablo Gonzalez.
- Artikkel
Bygger bedre kunnskap for en mer bærekraftig byggebransje
Bygg og anlegg står for en stor andel av energibruken og indirekte klimagassutslipp i Norge, samt store klimagassutslipp i verden. Ved hjelp av ny forskning og innovasjon kan vi i fremtiden bo i nullutslippsområder og bygge med minimale utslipp.
- Artikkel
Mer kraft ut av hver vanndråpe
Forskningssenteret HydroCen skal gjøre Norge klar for fremtidens kraftmarked. Den tverrfaglige forskningsinnsatsen har allerede gitt flere spennende innovasjoner.
- Artikkel
Bygger egen landsby: Hva er livskvalitet for personer med demens?
Med tjenestedesign og brukerinvolvering som verktøy skal Bærum kommune skape et godt liv for personer med demens i en egen landsby som åpner sommeren 2020.
- Artikkel
Smart transport i distriktene
Kan effektiv samkjøring av vare- og persontransport gjøre distriktene mer bærekraftige og attraktive for næringsliv og befolkning? Er det mulig å få til et effektivt transportsystem for alle, med lave kostnader og lav miljøbelastning?
- Artikkel
Hadde riktig prosjekt på riktig sted til riktig tid
Stayer-evne sikret Horisont 2020-finansiering til et stort prosjekt for bedre beredskap for maritim aktivitet i nordområdene. Nord universitet lyktes ikke på første forsøk, men så slo de til.
- Artikkel
Bruker Horisont 2020 til å rekruttere utenlandske talenter
Finansiering fra Horisont 2020 er attraktivt. Marie Skłodowska-Curie actions Individual Fellowships (MSCA IF) er en ordning flere og flere norske universiteter har begynt å benytte systematisk for å rekruttere unge utenlandske talenter. Innsatsen gir uttelling i form av et større antall MSCA-stipendiater.
- Artikkel
En oppskrift for ERC-suksess
I 2018 gikk fire ERC Starting Grant til forskere ved UiOs Samfunnsvitenskapelig fakultetet, to av dem ved Psykologisk institutt. Hvorfor lyktes de så godt?
- Artikkel
- Finn riktig utlysning og de riktige partnerne
Universitetet i Bergen leder et EU-finansiert prosjekt som skal undersøke hvordan offentlig forvaltning og tjenester fungerer i ulike land og hvordan de endres og utvikles i digitaliseringens tidsalder. Til dette har UiB med seg 11 prosjektpartnere som har fått nærmere 50 millioner kroner til arbeidet fra EUs rammeprogram Horisont 2020.
- Artikkel
Banebrytende forskning ble belønnet
Thomas Arnesen lyktes i å få ERC Consolidator Grant etter å ha sendt fem søknader til ERC. Det var en nyttig læreprosess, sier han.
- Artikkel
- Du må ha en CV og idé utenom det vanlige
Det er ikke mange som blir tildelt ERC Advanced Grant. Du må være blant de beste av de beste europeiske forskerne. Andreas Stohl ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) er en av dem. Han lyktes på andre forsøk.
- Artikkel
- Horisont 2020-kurs ga meg fundamentet
- Artikkel
- Behøver ikke perfekt CV for å søke ERC
Jill Walker Rettberg har fått to millioner euro fra Det europeiske forskningsrådet ERC for å forske på hvordan vi oppfatter oss selv og verden rundt oss gjennom ny teknologi. Hun er glad for at hun ikke ventet med å søke ERC til alle hullene i CV-en var dekket.
- Artikkel
Satset strategisk på samarbeid på tvers av fag og sektorer
NTNU-professor Annemie Wyckmans leder et samarbeidsprosjekt mellom EU og Kina om smart bærekraftig byutvikling, med finansiering fra EUs rammeprogram Horisont 2020.