Postdoktorstipendiatstilling
Planlegger du å søke om en postdoktorstilling skal du henvende deg til en forskningsorganisasjon som tilbyr postdoktorstillinger.
Forskningsrådet tildeler ikke personlige postdoktorstipend. Det er kun forskningsorganisasjoner som kan søke om midler via en utlysning. Postdoktorstillingen må derfor inngå som en del av et forskningsprosjekt. Det er prosjektansvarlig (søker) eller en samarbeidspartner som ansetter stipendiater.
Forskningsrådets støtte til personal- og indirekte kostnader knyttet til stipendiatstillinger er begrenset til en rundsumsats, se Satser for finansiering av stipendiatstillinger. Forskningsrådet kan støtte andre prosjektrelaterte kostnader knyttet til stipendiaten, som for eksempel bruk av utstyr, reise og utenlandsopphold.
Forskningsrådet finansierer kun én stipendperiode per postdoktorkandidat. Stillingen finansieres for en periode på minimum tre år og i maksimum fire år.
I universitets- og høyskoleloven § 7-6 er minimum åremålsperiode for en postdoktor økt fra to til tre år. Åremålsperioden skal være tre til fire år. Utlysningene med frist fra og med 2024 angir minimumskravet for postdoktorer på tre år.
Forskningsrådet tildeler midler til postdoktorstillinger primært til norske universiteter og høyskoler som har rett til å tildele doktorgrad, jf. Forskrift til universitets- og høyskoleloven.
Tildeling til andre forskningsorganisasjoner (i instituttsektoren) er aktuelt dersom søker kan redegjøre for at det foreligger særlige behov for postdoktorstilling.
Det er videre en forutsetning at loven som regulerer organisasjonenes ansettelsesforhold (Lov om statens ansatte m.v. eller Arbeidsmiljøloven) gir adgang til å foreta slike midlertidige ansettelser, og at stillingen oppfyller kravene i forskriften. En vurdering av dette må være gjort av den enkelte institusjon før søknad sendes Forskningsrådet.
Forskrift til universitets- og høyskoleloven om § 3-18. Postdoktor:
§ 3-18.Postdoktor
For å bli ansatt som postdoktor kreves doktorgrad.
En postdoktorstilling har som formål at den ansatte skal opparbeide seg en forskerprofil og kompetanse som gjør vedkommende kvalifisert for å søke stilling som førsteamanuensis. Stillingen kan i tillegg gi annen kompetanse med relevans for postdoktorens videre karriere.
Det skal utarbeides en karriereplan for postdoktoren, som spesifiserer den kompetansen som postdoktoren skal opparbeide seg. Institusjonen har ansvar for at karriereplanen følges opp og at postdoktoren har tilgang til karriereveiledning gjennom postdoktorløpet.
Dersom postdoktoren ikke allerede har utdanningsfaglig kompetanse som innfrir kravene til en stilling som førsteamanuensis, skal institusjonen tilrettelegge for at postdoktoren opparbeider seg slik kompetanse i løpet av ansettelsesperioden.
Dersom den ansatte ikke kan dokumentere ferdigheter i norsk, svensk eller dansk på nivå A2 ved ansettelse, skal institusjonen tilby norskopplæring. Ved institusjoner som er gitt et særlig ansvar for samisk etter universitets- og høyskoleloven § 2-3 andre ledd, kan det isteden tilbys samiskopplæring. Den ansatte skal gjennomføre opplæring tilsvarende minst 15 studiepoeng innen utløpet av åremålsperioden.
Vær oppmerksom på følgende punkter
- Den som skal tilsettes i postdoktorstilling må ha innlevert doktoravhandlingen før institusjonen kan fatte tilsettingsvedtak.
- Tiltredelse i postdoktorstilling kan ikke skje før disputas er godkjent.
- Det skal utarbeides en utviklingsplan for postdoktorperioden.
- Det forventes utenlandsopphold i postdoktorperioden. Se utlysningen av utenlandsopphold.
For stipendiater med folkeregistrert adresse i Norge som tilbringer hele eller deler av stipendiatperioden i utlandet kan prosjektansvarlig forskningsorganisasjon søke om midler til utenlandsopphold for inntil 12 mnd.
Utviklingsplan/karriereplan for postdoktorer
Institusjonen der postdoktoren er ansatt har ansvar for utarbeidelse og innhold i utviklingsplanen/karriereplanen. Institusjonen har ansvar for at karriereplanen følges opp og at postdoktoren har tilgang til karriereveiledning gjennom postdoktorløpet, § 3-18.
Alle forskningsrådsfinansierte prosjekter skal følge forskriftens bestemmelser i forskrift til universitets- og høyskoleloven.
I henhold til forskriften skal postdoktorer følges opp med et planlagt kvalifiseringsløp. For å oppnå en målrettet bruk av postdoktorstillingen og styrke postdoktorenes karriereutvikling stiller Forskningsrådet krav om en utviklingsplan for alle postdoktorer finansiert av Forskningsrådet, se Forskningsrådets plan for rekruttering til forskning og tidlig karriere 2023.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. januar 2025, kl. 10.32 CET
Viktig informasjon
Til utlysingane med søknadsfrist 15. januar kl. 13.00 betener vi vakttelefonen +47 22 03 72 00 måndag 13. januar og tysdag 14. januar kl. 08.00–15.45 og onsdag 15. januar kl. 08.00–13.00.