Spør KI-samtaleroboten vår

Porteføljeanalyse for Velferd, kultur og samfunn

Omfang og finansiering

Forskningsrådets totalportefølje i 2022 var 12,1 mrd. kroner. Samme år var Forskningsrådets samlede innsats på porteføljeområdet 875 mill. kroner (648 prosjekter). Årlig utgjør Forskningsrådets midler omtrent 30 % av de nasjonale forskningsmidlene til velferds-, arbeids- kultur- og medieforskning.

I tillegg til Forskningsrådets finansiering er det i 2022 prosjekter for 100 mill. kr som er finansiert av EU-aktiviteter på porteføljens områder. I 2021 lå denne innsatsen på 107 mill. kroner. Vi mangler fortsatt data for mange prosjekter som signerte kontrakt i 2022, disse tallene er derfor foreløpige.

Porteføljestyrets egne investeringer forvaltes gjennom budsjettformålene Velferd, arbeidsliv og migrasjon (VAM), Samfunnsutviklingens kulturelle forutsetninger (SAMKUL) og Kultur- og mediesektoren (KULMEDIA). Budsjettformålene finansieres av Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID), Barne- og familiedepartementet (BFD), Justisdepartementet (JD), Kunnskapsdepartementet (KD), Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) og Kulturdepartementet (KD). Tabellen under viser hvordan departementenes tildelinger fordelte seg i 2022 (i mill. kr).  

I 2022 investerte porteføljestyrets budsjettformål ca. 279 mill. kr fordelt på 132 pågående prosjekter. Fra 2021 er det en nedgang fra 154 pågående prosjekter, men en budsjettmessig økning på 36 %. Dette kan trolig forklares med overgang mellom programperioder for VAM i 2018 – et større antall eldre prosjekter har blitt avsluttet og nye prosjekter har økende aktivitet som det blir utbetalt midler til.  Diagrammet under viser utviklingen på porteføljestyrets ansvarsområder i investeringer og antall prosjekter i perioden 2020-2022 - for egen innsats og andre porteføljestyrer sin innsats.  

Porteføljestyrets egne investeringer utgjør 32 % av den samlede Forskningsrådsinnsatsen på porteføljens områder. Figuren under viser hvordan innsatsen fordelte seg på ulike porteføljestyrer i 2022 (i mill. kr).

Utover porteføljestyrets egen innsats kommer det klart største bidraget fra porteføljen for Humaniora og samfunnsvitenskap. I 2022 bidro Humaniora og samfunnsvitenskap med 197 mill. kr til forskning på Velferd, kultur og samfunn sine områder. Det store bidraget er en naturlig konsekvens av at porteføljestyret her lyser ut store, tematisk frie midler gjennom budsjettformålet FRIHUMSAM, som går til bl.a. velferds-, arbeids- og kulturforskning. Tredje størst er Helse-porteføljen, primært ved budsjettformålet Gode og effektive helse- omsorgs- og velferdstjenester (HELSEVEL). Porteføljestyret for Helse investerte i underkant av 86 mill. kr på porteføljens områder i 2022. Porteføljestyrene for Velferd, kultur og samfunn og Helse har overlappende ansvar for bl.a. arbeids- og velferdstjenestene og tjenester for barn, unge og familier. Andre bidragende porteføljer inkluderer Industri og tjenestenæringer, Demokrati, styring og fornyelse og Utdanning og kompetanse. Overlappende innsats inkluderer forskning om bl.a. tillit, levekår, integrering og inkludering, samt digitalisering. Det er også betydelige bidrag fra ordningene for Senter for fremragende forskning (SFF) og Infrastruktur. Figuren under viser hvilke budsjettformål som er de største bidragsyterne til porteføljens ansvarsområder i 2022. 

Forkortelser: Velferd, arbeidsliv og migrasjon (VAM), FRIPRO humaniora og samfunnsvitenskap (FRIHUMSAM), Senter for fremragende forskning (SFF), Samfunnsutviklingens kulturelle forutsetninger (SFF), Forsknings-infrastruktur (FORINFRA), Bedriftenes innovasjonsarena (BIA), Forskning og innovasjon i utdanningssektoren (FINNUT), Kultur- og mediesektoren (KULMEDIA), Senter for innovasjon (SFI), og Offentlig sektor ph.d. (OFFPHD).

 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. november 2024, kl. 15.25 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.