Spør KI-samtaleroboten vår

Investeringsplanen for Utdanning og kompetanse

Investeringsplanen redegjør for prioriteringene som ligger til grunn for porteføljestyrets planlagte investeringer i den kommende treårsperioden. Investeringsplanen operasjonaliserer prioriteringene i konkrete tiltak og utlysninger med tallfestede utlysningsbeløp. Planen oppdateres hvert år.

​​Investeringsplan 2024-2027​

Investeringsplanen er Forskningsrådets plan for hvordan midlene porteføljestyret for Utdanning og kompetanse forvalter skal investeres de neste fire årene. Midlene er fordelt mellom de strategiske budsjettformålene Forskning og innovasjon i Utdanningssektoren - FINNUT og Forskningskompetanse i utvalgte profesjonsutdanninger -PROFESJON. Investeringene skal bygge opp under investeringsmålene i porteføljeplanen for Utdanning og kompetanse: 

  1. Grunnopplæringen er fremtidsrettet og av høy kvalitet 
  2. Befolkningen har tilgang til gode og fleksible utdannings- og opplæringstilbud gjennom hele livet 
  3. Et omstillingsdyktig arbeidsliv med kvalifisert arbeidskraft 
  4. En kompetent befolkning som deltar aktivt i samfunnslivet 

Investeringene skal bidra til utvikling av gode lærings – og utviklingsmuligheter for alle og et velfungerende utdannings- og forskningssystem. De skal bidra innenfor relevante samfunnssektorer og konkrete samfunnsmessige kontekster; i politikk og forvaltning, i utdanningssektoren, i arbeids- og næringsliv, hos sluttbrukere og i allmennheten generelt. Investeringene skal dekke forskning og innovasjon for hele utdanningsløpet; fra barnehage til høyere utdanning og læring i samfunn og arbeidsliv. Innsatsen i porteføljen skal bidra til forskning av høy kvalitet og til et samspill mellom ulike aktører. Investeringsplanen bygger på porteføljeanalysen, tematiske og andre prioriteringer i porteføljeplanen, og departementenes føringer i tildelingsbrevene.  

Samlet sett skal tiltakene bidra til å nå målene i Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning 2023-2032. I planen gir Regjeringen uttrykk for hva som er særlig viktig å prioritere de kommende årene. Planens tematiske prioritering om tillit og fellesskap er særlig viktig for porteføljen, samt i noen grad temaområdene helse og samfunnssikkerhet og beredskap. Videre er det nasjonale samfunnsoppdraget om å inkludere flere barn og unge i utdanning, arbeid og samfunnsliv svært relevant for områdene som porteføljen har ansvaret for. 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 6. januar 2025, kl. 23.24 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.