Spør KI-samtaleroboten vår

Bruker muggsopp til å lage bærekraftig fiskefôr

Muggsopp kan gjøre avfallsrester om til bærekraftig ingredienser i fiskefôr. Eksperter mener at å bruke muggsopp kan gi ti milliarder mennesker nok mat og klær uten å ødelegge miljøet.

Muggsoppen Mucor circinelloides er en av soppene som forskerne har undersøkt. (Foto: IBT pł/Wikimedia commons)

Muggsopp kan gjøre mat uspiselig, skade hus eller gjøre mennesker syke. Men den er også nyttig, i form av penicillin, eller gir matvarer en spennende smak, som i blåmuggost.

Forskere ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) undersøker mange forskjellige typer muggsopp, for å se om disse kan gjøre biomasse og rester fra matproduksjon om til oljer, som igjen kan erstatte fiske- eller planteoljer i fiskefôr.

Produksjonen av oppdrettsfisk i verden er økende. Dette gjør at etterspørselen etter høykvalitetsingredienser til fiskefôr er stigende. Spesielt etterspørselen etter fiskeolje har eksplodert de siste 20 årene.

Produksjonen av fiskeoljer klarer ikke å møte etterspørselen fra industrien. Målet med prosjektet OIL4FEED er å lage høykvalitetsoljer for laksefôr av biprodukter fra matproduksjon og såkalt lignocellulose, altså det som er igjen etter at tømmer er blitt til alt fra papir og tekstiler til vaniljesmak og bioetanol.

Lykkes de, vil dette gi norsk oppdretts-, landbruks-, skogs- og matnæring et økonomisk og miljømessig bærekraftsløft.

Eksperter jobber med å bruke muggsopp til å lage alt fra mat og tekstiler til viktige kjemiske stoffer og mer miljøvennlige byggematerialer. De mener at noen av soppene gir oss muligheten til å utvikle en ny, innovativ, sirkulær, bærekraftig, og helt biobasert økonomi. Muggsopp kan være løsningen for å gi ti milliarder mennesker nok mat og klær uten å ødelegge miljøet, hevder de.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. november 2024, kl. 22.44 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.