Porteføljeanalyse for Energi, transport og lavutslipp
Løsninger for energibruk i bygg og bebygde områder
Området omfatter nye, energieffektive løsninger for ny og eksisterende bygningsmasse, samt for energifleksible områder som nabolag, byer og regioner. Dette inkluderer lokal produksjon og forbruk, energilagring, samspill med sentrale infrastrukturer, konsekvenser for natur og samfunn, samt digitale teknologier og løsninger. Utviklingen fordrer nye materialer, nye teknologiske løsninger, samt økt brukerkompetanse og innsikt i ikke-teknologiske barrierer. Faglig og kommersielt er området sammensatt, med hovedtyngden på anvendt forskning, relativt høye TRL-nivåer og industrideltakelse.
Tematikk i investeringsporteføljen (ENERGIX og FME)
Porteføljen i på dette området er strukturert i fem delområder:
Varme og klimatisering: Prosjekter relatert til oppvarming, kjøling og energieffektivisering
Styringssystemer: Prosjekter relatert til styring av energibruk i bolig-, kontor- og næringsbygg for å oppnå tilstrekkelig komfort med minimum tilførsel av ekstern energi
Områder og nabolag: Prosjekter relatert til lokal områdetenkning ved planlegging, utbygging og drift av energi- og transportsystemer.
Energiproduksjon, distribusjon og lagring: Prosjekter rettet mot lokal energiproduksjon og lagring på bygget eller i bygningsmassen.
Bygningskropp: Prosjekter som reduserer energibruk- eller klimafotavtrykk ved ny teknologi eller løsninger knyttet til bygningskonstruksjonen.
Beskrivelse av prosjektporteføljen
Totalporteføljen for bygg i Forskningsrådet var på 152 mill. kroner i 2021 inkl. EU. ENERGIX budsjett på bygg i 2021 var ca. 41 mill. kroner. Det er FME-er på bygg og nabolag (ZEN) med finansiering på 24,5 mill. kroner i 2021. Finansiering av norske deltagere i EU-finansierte prosjekter var på 52 mill. kroner i 2021. Fordelingen mellom temaer og virkemidler fremgår av Figur 4-13.
Investeringsporteføljen utgjør 43 prosent av totalporteføljen, mens andre deler av Forskningsrådet utgjorde 19 prosent og EU utgjorde 38 prosent. Finansiering fra EU har økt siden 2020. Næringsliv er størst i porteføljen pga mange prosjkter i både ENERGIX (12 IPN) og EU. Instituttsektoren har også en stor andel. Årsaken til dette er at det var fem store kompetanseprosjekter og et samarbeidsprosjekt med Kina i 2021. FME og Innovasjonsprosjekt er de største virkemidlene i porteføljen.
Forventet utvikling fremover og betydning for porteføljen
- Porteføljen har prosjekter som ser på blant annet planleggingsverktøy for områder, effektkontroll og smart strømproduksjon, grunn geotermisk energi, lavtemperatur energiforsyning og energiløsninger for fremtidens bygg, blant annet innen ventilasjon, varmtvann og fasadeløsninger.
- Byggenæringen er en bransje med lav FoU-intensitet, samtidig som det skjer mange innovasjoner i bransjen, og norske industriaktører er langt fremme internasjonalt. Det er derfor viktig å rette FoU-innsatsen mot bransjens prioriteringer og stimulere til en fortsatt økning av gode IPN-er innen byggområdet. I tillegg vil det være viktig med langsiktig mobilisering, og det er ønskelig å opprettholde nivået for KSP.
- Da FME ZEN hovedsakelig fokuserer på områder og system, vil det være viktig å legge til rette for KSP-er som fokuserer på bygningsutfordringer (som en oppfølging av ZEB).
- Aktørene i porteføljen har også stor FoU-aktivitet utenom investeringsporteføljen, og det vil være viktig å koordinere porteføljen og kommende utlysninger med andre investeringsporteføljer og med internasjonal aktivitet.
- Norske aktører har i tillegg fått god finansiering fra Horisont Europe, og innen smarte byer/områder har miljøene lyktes meget godt. Både Trondheim og Stavanger har blitt såkalte fyrtårnbyer innen "Smart Cities and Coummunities" under Horisont Europe.
Temaanalyse: Løsninger for energibruk i bygg og bebygde områder
Departementenes føringer og 21-strategier |
I tildelingsbrevet fra OED står det at ENERGIX skal følge opp Energi21. Energi21 beskriver energieffektive og smarte bygg som et viktig fagområde for fremtidens lavutslippssamfunn. Sentrale forskningstema som fremheves er:
Digitalisering nevnes også som et viktig område fremover for denne bransjen. |
Overordnede målsettinger og sentrale dokumenter |
|
FoU strategier og behov |
|
Markedet/ Teknologi |
I ENERGIX er bygg og bebygde områder det fagområdet med flest aktører, og byggenæringen er Norges største distriktsnæring og nest største fastlandsnæring. Energibruk i bygg står for omtrent 35 prosent av energiforbruket i Norge. |
Kompetanse |
Norske prosjekter opplever stor oppmerksomhet internasjonalt og Norge er langt fremme når det gjelder plusshus. Smart styring av energi og effekt i bygg og områder får stadig en større del av porteføljen. |
Meldinger ved utskriftstidspunkt 4. desember 2024, kl. 09.33 CET