Portefølje for demokrati, styring og fornyelse
Samfunnet er avhengig av et velfungerende og robust demokrati. Store samfunnsutfordringer og behov for omstilling, krever en innovativ offentlig sektor i samspill med næringslivet og sivilsamfunnet. Vi trenger effektiv og bærekraftig styring, forvaltning og økonomisk politikk. Som samfunn må vi være godt forberedt på kriser og uforutsette hendelser.
Nye porteføljer 1/1-24: Portefølje for demokrati, styring og fornyelse splittes opp
Fra 2024 er porteføljeinndelingen endret. Noen porteføljer videreføres uendret, mens andre slås sammen eller splittes opp. Porteføljen for global utvikling og internasjonale relasjoner slås sammen med deler av demokrati, styring og fornyelse dvs samfunnsikkehetsforskningen, lov og rett, samt forskningen på demokrati og styring og forvaltning (innovasjon i offentlig sektor er nå lagt inn i porteføljen for innovasjon). Ny portefølje heter portefølje for demokrati og global utvikling.
Den delen av portefølje for demokrati styring og fornyelse som omhandler innovasjon i offentlig sektor legges til portefølje for innovasjon.
Den målrettede satsingen på samfunnsøkonomisk forskning flyttes til portefølje for velferd og utdanning.
Inntil nye planer er laget styrer porteføljestyret etter planene til de gamle porteføljene.
Overordnede planer, Portefølje for demokrati, styring og fornyelse
Porteføljeplan
Porteføljeplanen beskriver investeringsmål, prioriteringer, tiltak og forventede virkninger og effekter av de totale investeringene innenfor porteføljeområdet.
Porteføljeanalyse
Porteføljeanalysen skal være et grunnlag for porteføljeplaner, investeringsplaner og rapportering.
Investeringsplan
Investeringsplanen inneholder planlagte tiltak og utlysninger av porteføljestyrets strategiske midler i den kommende treårsperioden.
Mange av prosjektene i porteføljen inngår også i andre porteføljer. Størst overlapp er det med disse porteføljene:
Porteføljestyret
Porteføljestyret skal gi strategiske råd om forskning og innovasjon innenfor porteføljeområdet Demokrati, styring og fornyelse, og gi støtte til prosjekter som bidrar til målene som er satt for porteføljen. Medlemmene er:
Eli Skogerbø, Universitetet i Oslo, Oslo, styreleder
Moa Bjørnson, Molobyen, Bodø og Træna
Matz Dahlberg, Uppsala universitet, Sverige
Jørn Rangnes, Vestfold fylkeskommune, Tønsberg
Lise Hellebø Rykkja, Universitetet i Bergen, Bergen
Anne Cathrin Østebø, Validé, Stavanger
Ragnar Torvik, NTNU, Trondheim
Tone Merethe Aasen, Trondheim kommune og NTNU, Trondheim
Eirik Holmøyvik, Universitetet i Bergen, Bergen
Kontakt
Sakslister og referater 2023
Tidlegare dokument
Ser du etter sakslister, møtereferat og protokoll for 2022 eller tidlegare? Send e-post til post@forskningsradet.no for å få tilsendt dokumenta.
Relaterte prosjekter som har fått midler fra Forskningsrådet
- Artikkel
Kantina som laboratorium for bærekraftig mat
I forskningsprosjektet Food (R)evolution skal deltakerne undersøke hvordan kantina kan brukes for å endre folks matvaner. Prosjektet er et samarbeid mellom 6 aktører fra ulike bransjer, og har fått 12,2 millioner kroner i støtte gjennom innovasjonsprosjekt i næringslivet (IPN).
- Artikkel
Samarbeider for bedre demokratiopplæring i skolen
Forskere og frivillige organisasjoner skal sammen utvikle lærerutdanningen slik at alle elever i grunnskolen får tro på at de har mulighet til politisk påvirkning.