Havforskningstiåret
FNs havforskningstiår for bærekraftig utvikling skal gi et globalt løft for å heve kunnskapen om havet og sørge for at samfunnet kan ta kunnskapen i bruk, slik at vi når FNs bærekraftsmål. Både nasjonalt og internasjonalt er det utlysninger og aktiviteter alle kan delta i. Forskningsrådets havsekretariat har ansvar for nasjonal koordinering og oppfølging av havforskningstiåret.
Hva er havforskningstiåret?
FNs generalforsamling besluttet i 2017 at tiåret fra 2021 til 2030 skal være FNs havforskningstiår for bærekraftig utvikling. Den viktigste drivkraften bak initiativet er de 17 bærekraftsmålene. Havforskningstiåret skal stimulere og koordinere forskningsinnsats nasjonalt og globalt, slik at målene, spesielt mål 14 – Liv under vann, kan nås.
Alle kan ta del i havforskningstiåret. Du kan bli med i digitale nettverk, delta på arrangementer og få godkjent ulike tiltak og prosjekter. Du kan søke på utlysninger for å forske fram ny kunnskap eller ta i bruk løsninger som sikrer at vi oppnår havet vi ønsker. Du kan også delta gjennom å øke din kunnskap om havet og å ta i bruk løsninger som sikrer at vi får havet vi vil ha.
Norge er en havforskningsnasjon og har et høyt nivå på havforskningen. Ambisjonene for havforskningstiåret er store. Et forslag til nasjonal satsing er utarbeidet, en nasjonalkomite er satt ned og Forskningsrådets havsekretariat har ansvar for koordinering og oppfølging av tiåret i Norge.
Nasjonalkomiteen for havforskningstiåret skal være med på å sikre at norsk innsats oppnår tiårets mål. Komiteen består av representanter fra sentrale havmiljøer i Norge innenfor forskning, næringsliv, offentlig forvaltning, frivillige organisasjoner, kommunikasjon og interessert allmennhet.
Havforskning finansiert av Forskningsrådet
- Artikkel
Isen smelter raskere, hva skjer nå i Antarktis?
Den raske issmeltingen i Antarktis gjør at havnivået stiger globalt, noe som igjen påvirker nesten hele verdens befolkning som bor langs kysten. Nye observasjoner og havisbrem-modeller fra norske forskere gir oss bedre informasjon om issmeltingen, slik at vi kan forberede oss på klimaendringene.
- Artikkel
Forskning kan redde havets viktigste rovdyr
Haien har en sentral rolle i økosystemet vårt, men de tre norske haiartene er utrydningstruet. Forskere jobber på spreng for å avdekke atferden deres for å kunne forvalte bestandene på riktig måte. Gevinsten er avgjørende kunnskap om havets mest karismatiske rovdyr, og balanse i det maritime økosystemet.
- Artikkel
Pilot-E bidrar til et nytt mulig industrieventyr for Norge
Verdens første selvnavigerende fartøy går i fast rute mellom Moss og Horten i Oslofjorden. Skipene er fulle av norsk teknologi, og kan bety starten på et nytt norsk industrieventyr.