Spør KI-samtaleroboten vår

Tydeligere krav til etikk i søknader

I Forskningsrådet stiller vi høye krav til prosjektene vi finansierer. Derfor tydeliggjør vi nå krav til søkerne om å vurdere mulige etiske dilemmaer i sine prosjekter.

Høy etisk standard er nødvendig for høy kvalitet i forskningen og at tilliten til forskning og forskere over tid skal kunne opprettholdes. Derfor har Forskningsrådet lenge stilt krav til forskningsetiske refleksjoner i søknader.

Mens det tidligere kun var krav om en forskningsetisk redegjørelse i prosjekter der det etter søkers egen vurdering kunne være forskningsetiske problemstillinger, stiller vi fra og med 2025 dette kravet til alle som søker Forskningsrådet om midler. Dette gjør vi blant annet for å sikre likebehandling.

Slik gjør du

Søkere blir bedt om å skrive en kort redegjørelse kalt forskningsetisk egenevaluering. Denne vil inngå som del av prosjektbeskrivelsen. I søknadsvurderingen er den forskningsetiske egenevalueringen først og fremst en forsikring til ekspertpanelet som skal vurdere søknaden om at det er lagt en plan for å håndtere de viktigste etiske dilemmaene i prosjektet.

Forskningsrådet har samarbeidet med De nasjonale forskningsetiske komiteene om å utarbeide en forskningsetisk huskeliste som hjelpemiddel til å skrive den forskningsetiske egenevalueringen. Huskelisten bygger på anerkjente forskningsetiske normer. 

Gradvis utrulling

I første omgang blir kravet om å skrive en forskningsetisk egenevaluering innført i tematiske utlysninger av forskerprosjekt og kompetanse- og samarbeidsprosjekt med søknadsfrist 5. mars. I løpet av 2025 vil kravet bli innført i alle utlysninger. 

På vår oppdaterte nettside om forskningsetiske krav finner du mer informasjon om hva de nye kravene betyr for deg som søker midler fra oss.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 5. februar 2025, kl. 15.10 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.