En halv milliard kroner ekstra til banebrytende forskning
I 2025 skal Forskningsrådet dele ut til sammen 1,4 milliarder kroner for å utvikle ledende forskningsmiljøer og løfte fremtidens konkurranseevne. Dette er 500 millioner mer enn i fjor.
– Vi skal løse store samfunnsutfordringer de neste årene. Det krever at vi både utvikler og tar i bruk ny kunnskap. Vi har fremragende forskningsmiljøer i Norge som har store muligheter og et stort ansvar her, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland.
Hun legger til:
– For Arbeiderparti-regjeringen er det avgjørende at våre verdensledende forskningsmiljøer ser fremover og utover våre landegrenser. Jeg er glad for at vi nå skal bruke enda mer penger på å på å dyrke frem ledende forskningsmiljøer for å finne svar på de vanskeligste spørsmålene i vår tid. Det er avgjørende for norsk konkurransekraft, utslippskutt og energiomstilling.
I årets budsjett har Forskningsrådet fått økt økonomisk handlingsrom, blant annet som følge av pris og lønnsvekst. Forskningsrådet vil nå bruke handlingsrommet til å blant annet å forsterke innsatsen for banebrytende forskning.
– Fremover må vi bli enda bedre på å gå fra banebrytende forskningsidéer til å ta forskningen i bruk, og vi ønsker å teste ut spesielle virkemidler for å stimulere radikale forskningsidéer, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.
Fem nye tiltak
Det økte handlingsrommet gjør at fem nye viktige tiltak kan innføres:
- 30 mill. kroner til kortvarige Forskerprosjekter for å teste ut radikale forskningsidéer
- 160 millioner kroner til toppforskere – store Forskerprosjekter for å utvikle verdensledende forskningsmiljøer
- 30 millioner kroner for å ta banebrytende forskning i bruk
- 60 millioner kroner for å stimulere til flere verdensledende forskningsmiljøer og til å øke antall søknader til ERC
- 100 millioner kroner til oppfølging av fagevalueringer
Sammen vil disse tiltakene gi den nysgjerrighetsdrevne forskningen en tydelig vei i Forskningsrådet helt fra den grunnforskningen over i samfunnsinnovasjon og kommersialisering.
– Vi vil få fram mer nysgjerrighetsdreven og banebrytende forskning, styrke norske forskningsmiljøer og samarbeid og bygge flere verdensledende forskningsmiljøer, sier Sundli Tveit.
De nye tiltakene er:
30 millioner til radikale forskningsidéer
Noen FRIPRO-søknader får ikke finansiering selv om fagekspertene vurderer forskningsidéen som svært spennende. Risikoen for at idéen ikke fører fram og at prosjektet derfor kan være over like etter det har begynt, er for stor. Forskningen er rett og slett i et for tidlig stadium til å gå rett inn i et stort prosjekt. Dette gjør vi nå noe med. Radikale forskningsidéer er støtte til forskere for å teste ut slike spesielt dristige forskningsidéer.
Radikale forskningsidéer innføres i første omgang for forskere tidlig i karrieren – 2-7 år etter doktorgrad – med plan om å utvide til alle karrieretrinn senere. Planlagt støttebeløp per prosjekt er 0,5-2 millioner kroner, og prosjektene kan ha en varighet på 4-12 måneder. Finansieringen vil være det første leddet i trinnvis finansiering i FRIPRO, hvor prosjektlederen senere kan søke om et større FRIPRO-prosjekt og bli prioritert for finansiering for dette.
Utlysningen vil være tilgjengelig i løpet av februar 2025, med løpende søknadsmottak og -behandling. Første tildeling forventes høsten 2025.
Mer informasjon finner du i utlysningen radikale forskningsidéer i tidlig karriere og i webinaret Banebrytende forskning – nye utlysninger 19. (norsk) og 20. (engelsk) mars.
160 millioner til toppforskere
Toppforskere skal gi flere norske forskningsmiljøer mulighet til å utvikle seg til å bli verdensledende i sine felt. Midlene skal gå til prosjekter hvor samarbeid mellom to eller flere forskere er en forutsetning for å oppnå prosjektets forskningsmål, og hvor det er nødvendig med et større budsjett enn hva FRIPROs Forskerprosjekt for erfarne forskere og Forskerprosjekt for tidlig karriere gir rom for.
Planlagt støttebeløp per prosjekt er 15-40 millioner kroner, og prosjektene kan ha en varighet på 4-8 år. Utlysningen vil være rettet mot erfarne prosjektledere med minst seks års erfaring etter doktorgrad eller tilsvarende, i samarbeid med minst én forsker med to års erfaring eller mer.
Utlysningen toppforskere vil ha løpende søknadsmottak og -behandling og skal etter planen åpne for søknader i mars. Første tildeling forventes høsten 2025.
Delta på webinaret Banebrytende forskning – nye utlysninger 19. (norsk) og 20. (engelsk) mars for detaljer.
30 millioner for å ta banebrytende forskning i bruk
Det er mye spennende og viktig forskning som kommer fram i alle FRIPRO- og SFF-prosjektene som allerede har finansiering. Skrittet fra grunnleggende og anvendt forskning over til kommersialisering og samfunnsinnovasjon krever en helt annen type innsats, men er viktig for at forskningen faktisk tas i bruk. Derfor legger vi inn 30 millioner kroner til to av Forskningsrådets utlysninger for nettopp dette, øremerket til søknader som har opphav i SFF-, FRIPRO-, ERC- eller MSCA-prosjekter:
- Kvalifisering, 10 millioner kroner: små prosjekter på 100 000 kr – 500 000 kr med 3-12 mnd. prosjektvarighet, hvor målet er å svare på de mest kritiske spørsmålene som hindrer prosjektet i å komme videre i prosessen med kommersialisering eller samfunnsinnovasjon.
- Verifisering, 20 millioner kroner: mellomstore prosjekter på 1-5 millioner kroner og 1-3 år prosjektvarighet, hvor målet er å redusere teknologisk og markedsmessig usikkerhet i prosjektet.
Utlysningene vil ha løpende søknadsmottak og -behandling. Utlysningen Kvalifisering – kommersialisering fra offentlig finansiert forskning 2025 vil være tilgjengelig i løpet av kort tid. Verifisering – Kommersialisering fra offentlig finansiert forskning 2025 kommer senere om våren.
60 millioner til flere ERC-prosjekter fra norske miljøer
Forskningsrådets hovedarenaer for banebrytende forskning – FRIPRO og SFF – har klare fellestrekk med det Europeiske forskningsrådet (ERC) og deres utlysninger. Det er arenaer for den frie, nysgjerrighetsdrevne forskningen. Samtidig er ordningene komplementære, og dekker et samlet behov for finansiering til den frie grunnleggende og anvendte forskningen.
ERC mottar langt flere toppvurderte søknader enn de har midler til å finansiere. Som et tilleggsinsentiv til norske forskningsmiljøer for å søke ERC, vil vi fra og med i år innvilge to ERC-søknader per år – ett Starting Grant og ett Consolidator Grant.
Tiltaket innføres som en treårig prøveordning. Utlysningen vil bli tilgjengelig i løpet av våren, med søknadsfrist før sommeren. Aktuelle kandidater er søknader som har fått toppvurdering på sin ERC-søknad, men ikke fått finansering fra ERC, og vil bli invitert direkte til å søke.
100 millioner til oppfølging av fagevalueringer
Fagevalueringene av naturvitenskap (EVALNAT) og matematikk, IKT og teknologi (EVALMIT) var ferdige i fjor, og evalueringene av biovitenskap (EVALBIOVIT) og medisin og helsefag (EVALMEDHELSE) vil være klare i løpet av våren. Til sammen viser de et behov for bedre nasjonalt og internasjonalt samarbeid for å styrke norsk forskning og forskningsmiljøer.
Fagmiljøer som har deltatt i de fire fagevalueringene vil kunne søke om midler til nettverksprosjekter (0,5-2 mill. kroner/prosjekt) og forskerskoler (opptil 16 mill. kroner/prosjekt). Det vil være krav om samarbeid mellom minst to forskningsinstitusjoner som deltok i evalueringene.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 22. februar 2025, kl. 06.43 CET