Spør KI-samtaleroboten vår

Forskningsrådets oppfølging av Sannhets- og forsoningskommisjonen

Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport belyser konsekvensene av fornorskingspolitikken overfor samer, kvener/norskfinner og skogfinner. Forskningsrådet følger opp rapporten med internt og eksternt arbeid og med midler i utlysningen av forskerprosjekt for fornyelse med frist 5. mars 2025.

I Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport, som ble levert til Stortinget den 1. juni 2023, påpeker de at fornorskingspolitikken har ført til betydelig diskriminering og marginalisering av den samiske, kvenske og skogfinske befolkningen, spesielt når det gjelder deres språk, kultur og identitet. Rapporten framhever behovet for økt forskning og formidling for å fremme rettferdighet og forsoning.

Historisk kartlegging, virkninger i dag og tiltak for forsoning

Arbeidet til Kommisjonen har sentrert rundt tre hovedpunkter.

  • Historisk kartlegging: Kommisjonen har gjort en grundig gjennomgang av fornorskingsprosesser og deres påvirkning på enkeltpersoner og grupper i befolkningen.
  • Virkninger i dag: Ettervirkninger av fornorskningspolitikken, særlig knyttet til samisk, kvensk og skogfinsk språk og kultur, samt materielle, sosiale, helsemessige og identitetsmessige ettervirkninger, er blitt undersøkt.
  • Tiltak for forsoning: Kommisjonen har lagt frem forslag til tiltak som kan fremme likeverd mellom majoritets- og minoritetsbefolkningen og øke kunnskapen om samisk, kvensk og skogfinsk historie og kultur i dagens samfunn.

Forskningsrådet følger opp tematikken og anbefalingene både internt og i forskningsnorge. Dette innebærer å utvikle og gjennomføre tiltak, prosesser og aktiviteter som svarer på rapportens funn og forslag.

I arbeidet med oppfølgingen stiller Forskningsrådet tre spørsmål:

  • Hva har vi gjort?
  • Hva må vi gjøre?
  • Hvordan samarbeide?

I tillegg vil det være viktig for oss å undersøke: Hva har vi gjort

Forskningsrådet følger opp rapporten anbefalinger med flere tiltak. Blant annet vektlegges gruppenes involvering og samskaping i forskningsprosesser, samt en nyansert og varsom formidling av forskningsresultater. Det er også viktig å styrke og øke omfanget av forskning på tvers av fag, tema og sektor, samt iverksette formidlingsaktiviteter som seminarer og konferanser. Dette vil bidra til økt kunnskap om gruppene og hvordan denne kunnskapen kan implementeres, noe som vil fremme rettferdighet, likestilling og forsoning.

Vi har også lyst ut midler i utlysningen av forskerprosjekt for fornyelse med frist 5. mars 2025. Målet med midlene er å finansiere prosjekter som skal dekke kunnskapshull og behov for prosesser og samarbeid identifisert av Sannhets- og forsoningskommisjonen.

Forskningsrådet håper at dette arbeidet vil bidra til større forståelse og samarbeid mellom majoritets- og minoritetsbefolkningen, og ser frem til å videreføre sitt engasjement for likeverd og mangfold.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 5. februar 2025, kl. 17.53 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.