Bærekraftig fôr: Ekspertgruppe på bærekraft klar
En ekspertgruppe er etablert for å definere hvordan begrepet bærekraft skal forstås i arbeidet med bærekraftig fôr. Tor Eirik Homme leder gruppen, som består av seks erfarne eksperter.
– Ekspertgruppen har nå begynt å diskutere flere vanskelige temaer for å utvikle en konkret metode for å vurdere og evaluere råvarer til fôr. Arbeidet er utfordrende, men gruppen har mye kompetanse og erfaring som gir et godt grunnlag for å finne kunnskapsbaserte løsninger, sier Tor Eirik Homme.
– Samfunnsoppdraget trenger et solid faglig grunnlag for å håndtere bærekraft på en klok og framtidsrettet måte. Bærekraft er komplisert, men veldig viktig. Vi er glade for at ekspertgruppen har startet arbeidet, og vi ser frem til deres viktige bidrag, sier Nils Vagstad, leder av styringsgruppen.
Medlemmer
Ekspertgruppa består av følgende medlemmer:
- Tor Eirik Homme, direktør for fôr og ernæring, Grieg Seafood
- Anne Kjersti Bakken, seniorforsker NIBIO
- Erik Skontorp Hognes, seniorrådgiver INAQ AS
- Shraddha Mehta, forsker SINTEF Ocean AS
- Harald Volden, professor, NMBU
- Hanne Møller, seniorforsker, NORSUS
Mandat
Gruppas mandat er å utvikle rammeverk og metodikk for hvordan bærekraft skal konkretiseres i samfunnsoppdraget. De skal:
- ha søkelys på miljømessig og sosial bærekraft
- inkludere de viktigste kriteriene, indikatorene og beregningsmetodene
- identifisere kunnskapshull og anbefale tiltak for å skaffe til veie et tilstrekkelig datagrunnlag for å utvikle en «bærekraftsprofil» raskest mulig
- være robust over tid og ta hensyn til eksisterende sertifiserings- og rapporteringsordninger, både nasjonalt og internasjonalt
- kunne anvendes på både norske og utenlandske fôrråvarer.
Veien videre
Første møte i den oppnevnte ekspertgruppa er 31. mars 2025, og allerede 10.06.2025 skal gruppa levere en skisse til et helhetlig system for vurdering og vekting av aktuelle fôrråvarer ut fra ulike bærekraftsdimensjoner med tilhørende kriterier, indikatorer og beregningsmetoder, og som også illustrerer bærekraftsdilemmaer.
Deretter skal gruppa levere en skriftlig rapport med forslag til et konkret og helhetlig system for vurdering av fôrråvarer med tanke på bærekraft 15. oktober 2025.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 2. april 2025, kl. 16.21 CEST