Nå er Forskningsrådets nye porteføljestyrer i gang

Onsdag 31. januar møttes for første gang de 124 medlemmene som sitter i Forskningsrådets 11 nye porteføljestyrer.

De 11 styrene har ansvaret for å legge planer for utlysninger og tildelinger for til sammen rundt ni milliarder kroner hvert år. Samtidig skal de gi råd om hvordan fag og tema bør utvikles fremover, og hva som er fremtidige investeringsbehov.  

– Oppstarten av de nye porteføljestyrene er en viktig milepæl for hele forsknings-Norge, sier styreleder i Forskningsrådet Gunnar Bovim. Med dette laget er jeg overbevist om at vi er godt rigget for å møte de store samfunnsutfordringene som ligger foran oss, både de utfordringene vi kjenner og de vi ikke kjenner, sier Bovim. 

Dagen startet med et møte for å gi alle et felles ståsted og oversikt over rammene porteføljestyrene skal jobbe innenfor, blant annet regjeringens mål for Forskningsrådet og for styrearbeidet. Andre halvdel av dagen gikk porteføljestyrene hver til sitt for sitt første konstituerende møte. På agendaen sto blant annet utkastet til strategi for Forskningsrådet, der porteføljestyrene inviteres til å gi sine innspill.

– De nyoppnevnte porteføljestyrene har en tydeligere strategisk rolle enn før, og de skal gi råd til Forskningsrådets Styre, de andre porteføljestyrene og administrasjonen. Rådene skal være om faglig, tematisk og strukturell utvikling og om fremtidige investeringsbehov. Derfor er det også viktig å høre deres perspektiver på strategiutkastet, sier Bovim.

Bilde som viser lederne av porteføljestyrene i Forskningsrådet
Dette er lederne for de nye porteføljestyrene, sammen med styreleder Gunnar Bovim og Mari Sundli Tveit - administrerende direktør i Forskningsrådet. Bakerst fra venstre: Trond Martin Dokken, Ralph W. Bernstein, Eva Falch, Terje Lohndal, Cecilie Daae, Tanja Storsul, Marit Brandtsegg, Pinar Heggernes, Lill Tove Fredriksen Foto: Sindre Mekjan.

Stort engasjement 

Blant de nye lederne i porteføljestyrene er Tanja Storsul (OsloMet) som skal lede Porteføljestyre for forskningssystemet, Terje Lohndal (NTNU) som skal lede Porteføljestyre for banebrytende forskning og Pinar Heggernes (UiB) som skal lede Porteføljestyre for muliggjørende teknologier. Alle tre forteller om stort engasjement for oppgavene i de nye porteføljestyrene.

– Dette har vært en veldig inspirerende dag, og nå gleder jeg meg til å gå sammen med kollegiet i styret og begynne med arbeidet, sier Lohndal. Han peker på at styret har et stort ansvar og at de blant annet skal tildele rundt seks milliarder forskningskroner i løpet av de neste fire årene.

– Dette er et stort ansvar som vi tar veldig på alvor. I tillegg er det en viktig rolle for oss å gi gode råd og innspill om utviklingen av banebrytende forsking og hvordan vi kan støtte best opp om denne fremover sier Lohndal.

Tanja Storsul forteller at porteføljestyre for forskningssystemet har tjuvstartet litt, og allerede har hatt sitt første møte.

– Dette er et spennende oppdrag, og styret er fylt med engasjerte, kompetente og hyggelige mennesker, og det er stort engasjement i gruppen, sier Storsul. Nå ser jeg veldig frem til å begynne på jobben med å finne en god arbeidsform, lage en porteføljeplan og legge en plan for hvilke saker vi skal jobbe med, sier Storsul.

Pinar Heggernes trekker frem at hun er opptatt av å identifisere, ta vare på og videreutvikle «det som går bra», i tillegg til å jobbe med utfordringer og nye muligheter.

– Det er et stort og viktig ansvar som ligger i arbeidet og jeg er ydmyk i forhold til oppgaven. Samsidig gleder jeg meg stort til å jobbe med fagområder og problemstillinger som jeg har et stort engasjement for, og jeg ser veldig frem til diskusjonene i porteføljestyret. Porteføljestyret har en veldig spennende og dekkende sammensetning når det gjelder fagbakgrunn og kompetanseområder, og jeg er sikker på at vi kommer til å lære masse av hverandre, sier Heggernes.

Bred kompetanse

Personene som sitter i porteføljestyrene er valgt på grunnlag av sin kompetanse og innsikt i forskning og innovasjon. Medlemmene deltar som individer og representerer ikke institusjoner, organisasjoner eller bedrifter. Porteføljestyrene får nå et tydeligere rådgivnings- og rapporteringsansvar overfor Styret.

- Jeg er veldig glad for at vi har så kompetente og engasjerte styremedlemmer, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit. Nå gleder jeg meg til å sette i gang med samarbeidet, sier hun.

Les mer om våre porteføljestyrer her Slik blir Forskningsrådets nye porteføljestyrer (forskningsradet.no)

Her er medlemmene fra de nye porteføljestyrene, som deltok på oppstartsmøtet hos Forskningsrådet. I tillegg er blant annet områdedirektører, styreleder og administrerende direktør Mari Sundli Tveit (helt foran i grønn jakke) med på bildet. Foto: Thomas Keilman/Forskningsrådet
Her er medlemmene fra de nye porteføljestyrene, som deltok på oppstartsmøtet hos Forskningsrådet. I tillegg er blant annet områdedirektører, styreleder og administrerende direktør Mari Sundli Tveit. Foto: Thomas Keilman/Forskningsrådet

Meldinger ved utskriftstidspunkt 30. juni 2024, kl. 19.13 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.