Spør KI-samtaleroboten vår

Fire nye porteføljeplaner på plass

De første porteføljeplanene for Forskningsrådet er nå godkjent. De nye planene peker ut retning for porteføljestyrenes prioriteringer de kommende årene.

5. desember godkjente Forskningsrådets styre de første fire planene av ti nye porteføljeplaner. Les planene her:

- Porteføljestyrene har beslutnings- og tildelingsfullmakt innenfor sine ansvarsområder. I tillegg har de ansvar for rådgivning overfor Styret, andre porteføljestyrer og administrasjonen. For Forskningsrådets styre er disse planene viktige i rådgivningen, samtidig som de skal bidra til god styring og forutsigbarhet for omverdenen, søkere og finansierende departementer, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.  

Peker ut retning

Planene peker ut retning for faglig, tematisk og strukturell utvikling og fremtidige investeringsbehov innenfor porteføljestyrets eget ansvarsområde og peker på aktuelle tiltak som vil bli konkretisert i årlig oppdaterte investeringsplaner og utlysninger.

Porteføljestyrene skal fremme høy kvalitet i forskning, styrket konkurransekraft og innovasjonsevne, og miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft. Samspill mellom porteføljestyrene er viktig for å nå de målene som er satt i den enkelte plan.

Innovasjon

Porteføljen skal bidra til økt konkurranseevne i nytt og eksisterende næringsliv og styrke evnen til bærekraftig omstilling i både offentlig sektor og næringsliv i hele landet. Kunnskap, kompetanse og teknologi i porteføljen skal deles, spres og tas i bruk i forskning, næringsliv og offentlig sektor. Porteføljestyret egne investeringer skjer i hovedsak gjennom tematisk nøytrale utlysninger som virker komplementært til flere tematiske porteføljestyrer. Planen vektlegger betydningen av kobling mellom fremragende forskning, digitale teknologier, ny næringsvirksomhet og konkurransekraft.

Les planen her: Porteføljeplan for Innovasjon.

Muliggjørende teknologier

Muliggjørende teknologier betegner brede teknologiområder med et vidt spekter av kjente og ukjente anvendelsesområder. Porteføljen favner prosjekter om IKT som forskningsområde, bruk av IKT, digitalisering, kunstig intelligens og bioteknologi og nanoteknologi, avanserte materialer og mikroteknologi. Porteføljen skal bidra til å utvikle sterke forskningsmiljøer, styrke evnen til forskning, omstilling og verdiskaping i næringsliv og offentlig sektor og bidra til en bærekraftig og demokratisk samfunnsutvikling.

Les planen her: Porteføljeplan for Muliggjørende teknologier.

Forskningssystemet

At systemperspektivet er ivaretatt gjennom en egen portefølje er nytt. Målene i porteføljeplanen handler om helhet og samspill i det nasjonale forskningssystemet og god interaksjon opp mot det internasjonale.  Porteføljestyret vil utvikle og følge opp tverrgående planer og retningslinjer som berører forskningskultur. Porteføljestyret har ansvar for investeringer i forskningsinfrastruktur av nasjonal interesse. Samhandling med de andre porteføljestyrene blir viktig for å sikre at ressursene til forskningsinfrastruktur utnyttes godt.

Les planen her: Porteføljeplan for Forskningssystemet.

Banebrytende forskning

Målene i planen handler om å bidra til flere verdensledende miljøer og langsiktig grunnleggende forskning som flytter forskningsfronten. At kunnskap, funn og resultater fra banebrytende forskning tas i bruk er også et mål, og her blir samspill med øvrige porteføljestyrer viktig.

Les planen her: Porteføljeplan for Banebrytende forskning.

Videre prosess

Planene er utarbeidet i samarbeid mellom administrasjonen og porteføljestyrene, med åpne innspillsmøter med sektorene, dialogmøter med departementer og konsultasjon med Sametinget.

For de seks porteføljeplanene som fremdeles er i prosess blir det også åpne innspillsmøter, se datoer på samlesiden til porteføljene.

Disse planene vil bli behandlet i styret fordelt på de to kommende styremøtene (6. februar og 13. mars).

Meldinger ved utskriftstidspunkt 20. desember 2024, kl. 20.40 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.