En strategi for fremtidens utfordringer
Forskningsrådets nye strategi er nå vedtatt. Strategien gir prioriteringer for Forskningsrådets arbeid framover, og løfter fram de viktigste grepene for endring. Den nye strategien skal bidra til å løse utfordringene Norge og verden står overfor – både de vi kjenner og de vi ikke kjenner.
– Landet trenger kunnskap fremover, for politikkutvikling, for samfunnsutvikling og som grunnlag for hvordan vi skal være rustet for fremtiden, sier styreleder i Forskningsrådet Gunnar Bovim. Den brede grunnleggende forskningen er fundamentet i strategien, samtidig som det er helt avgjørende at forskningen sees i sammenheng med behovene til de som skal anvende kunnskapen, sier Bovim.
Strategien vektlegger behovet for samspill, og et økende behov for å se kunnskap og teknologi fra ulike områder i sammenheng. Dette krever godt samspill, koordinert innsats, og utstrakt samarbeid på tvers av fag-, sektor-, aktør- og landegrenser
– Det er viktig å huske at Norge er et lite land i verden, og at forskning i sin natur er internasjonal. Derfor her det internasjonale perspektivet en sentral plass i den nye strategen, sier Bovim.
Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, Forskningsrådets vedtekter og regjeringens mål for Forskningsrådet ligger til grunn for den nye strategien. Det er helt sentralt at strategien legger til rette for at forskerne skal kunne utvikle sine ideer og ambisjoner og fremskaffe ny kunnskap i sine forskningsmiljøer.
– De store utfordringene må møtes med mer forskningsbasert kunnskap. Forskning av høy kvalitet styrker Norges kunnskaps- og kompetanseberedskap og flytter grensene for hva vi vet, forstår og kan få til, sier Bovim.
Skal sette planen ut i livet
I likhet med langtidsplanen har strategien et langsiktig perspektiv i de overordnede linjene, mens de mer konkrete prioriteringene vil rulleres i takt med endringsbehovene.
– Nå skal vi sette den nye strategien ut i livet sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit. Vi har jobbet parallelt med å utvikle en strategisk handlingsplan. Her konkretiserer vi strategien, og har lagt inn tidfestede milepæler fremover på de ulike områdene. Jeg gleder meg veldig til å sette i gang med dette, sier Sundli Tveit.
I arbeidet med det nye strategien har Forskningsrådet fått innspill fra forskningsmiljøene.
– Jeg vil gjerne takke alle som har kommet med viktige innspill underveis i prosessen, sier Sundli Tveit.
Prioriteringer og målområder
Den nye strategien fremhever de viktigste endringene og prioriteringene Forskningsrådet skal arbeide med framover, sortert på seks målområder. Målområdene beskriver hvor det er særlig viktig for Forskningsrådet å få til en endring. Prioriteringene løfter fram de viktigste grepene vi skal gjøre for å få til endringene og bidra til å løse utfordringene, og er ikke heldekkende for Forskningsrådets arbeid og ansvarsområder.
Høy kvalitet og tilgjengelighet i forskning
- Vi løfter kvaliteten på norsk forskning gjennom våre nasjonale konkurranse-arenaer og stimulere til økt suksess på internasjonale konkurransearenaer.
- Vi fremmer nyskapende forskningsidéer, nye verdensledende fagmiljøer og løfter frem lovende forskere.
- Vi bidrar til at ny kunnskap deles og forskningens funn og resultater tas i bruk.
Miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft
- Vi fremmer fag- og sektorovergripende forsknings- og innovasjonsprosesser som løser samfunnsutfordringer og tar kunnskap raskere i bruk.
- Vi arbeider målrettet for å stimulere til og tilrettelegge for kunnskap som samfunnet trenger innenfor de tematiske prioriteringene i langtidsplanen.
- Vi styrker internasjonalt forskningssamarbeid for å løse felles utfordringer knyttet til bærekraft, menneskerettigheter og bidrar til høye etiske standarder.
Styrket konkurransekraft og innovasjonsevne
- Vi bidrar til en innovativ offentlig sektor med høyere endringstakt.
- Vi retter forskning og utvikling inn mot verdiskaping, bærekraftig omstilling og effektive tjenester i hele landet, gjennom løpende og fleksible ordninger for næringsliv, offentlig sektor og forskningsinstitusjonene.
- Vi styrker innsatsen for forskning og forskningsbasert innovasjon innenfor kunstig intelligens og digitale teknologier, og kunnskapen om anvendelse og samfunnskonsekvenser av disse.
Velfungerende forskningssystem
- Vi bidrar til å utvikle et velfungerende forskningssystem med høy kvalitet i forskningen og som møter samfunnets omstillingsbehov.
- Vi arbeider for at det norske forsknings-systemet skal ha tilgang til topp moderne forsknings-infrastruktur.
- Vi styrker vårt arbeid med internasjonalisering av forskning ved å bidra til et godt samspill mellom det nasjonale og internasjonale forskningssystemet.
- Vi vil følge opp Stortingets og Sametingets behandling av sannhets- og forsonings-kommisjonens rapport.
God rådgivning
- Vi er med på å sette agenda for den forsknings- og innovasjonspolitiske diskusjonen i samspill med relevante aktører.
- Vi styrker og synliggjør kunnskapsgrunnlaget for rådgivningen.
- Vi bidrar med merverdi til departementenes sektorpolitiske og tverrsektorielle satsinger.
Virksomhetsutvikling
- Vi har en systematisk tilnærming til virkemiddelutvikling og eksperimentering for å tilby treffsikre ordninger.
- Vi forenkler og digitaliserer i større grad våre tjenester og arbeidsprosesser, med bruk av data, analyse og kunstig intelligens integrert i oppgave-løsningen.
- Vi jobber systematisk for å ha relevant kompetanse og tilstrekkelig kapasitet for fremtidige utfordringer og muligheter.
- Vi legger til rette for trivsel og engasjement i jobben, gjennom gode arbeidsprosesser, mestring og utviklings-muligheter, og inkluderende sosiale og faglige arenaer.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 22. desember 2024, kl. 04.08 CET