64 millioner kroner til de første innovasjonsprosjektene innen industri og tjenestenæringer

Forskningsrådet har høsten 2024 innført løpende tildelinger for innovasjonsprosjekter innenfor temaområdet industri og tjenestenæringer. De første prosjektene er nå tildelt og skal blant annet utvikle miljøvennlig messing, et nytt kreftlegemiddel mot blodkreft og ny behandlingsform av hjerteinfarkt.

– Bedrifter har lenge ønsket et mer fleksibelt tilbud og raskere tilbakemelding på søknader til Forskningsrådet. Derfor har vi nå innført løpende mottak og tildeling, og bedrifter vil få raskt svar på sin søknad dersom de får tildeling. Jeg er glad for at vi nå er i gang med de første tildelingene til bedrifter som har vært tidlig ute og benyttet seg av dette tilbudet, sier Anne Kjersti Fahlvik, områdedirektør for innovasjon i næringsliv og offentlig sektor i Forskningsrådet.  

Ett av disse er selskapene er Isiflo AS som utvikler mer miljøvennlig messing for fremtidens distribusjonsnett for hydrogengass. Selskapet produserer i dag koblinger i messing og kompositt som brukes i vann-, avløp- og gassdistribusjon. Nye miljøkrav gjør at tilsatsen av bly i messing må reduseres til null i alle produkter, noe som gir store utfordringer i produksjonen av selskapets produkter. Prosjektet vil fokusere på økt forståelse av degraderingsmekanismer i nye blyfrie messinglegeringer for å optimalisere produktets design. Målet er å utvikle et fremtidsrettet produkt med 100 års levetid basert på miljøvennlig og blyfri messing.

Caedo Oncology AS skal utvikle en ny type immunterapi som potensielt kan gi pasienter med visse typer blodkreft en behandling med færre bivirkninger og bedre effekt enn det som er tilgjengelige i dag.  

Serca Pharmaceuticals AS får støtte til et prosjekt som har som mål å videreutvikle en ny intravenøs terapi for å normalisere hjertesammentrekningen etter et hjerteinfarkt og minimere spredningen av infarktområdet, uten å påvirke hjertefrekvensen.

Norsonic AS utvikler akustiske sensorer som ved hjelp av dataanalyse kan forstå hvilke objekter som lager lyd, dette brukes gjerne på en byggeplasser. Med bruk av kunstig intelligens vil Norsonic nå gjøre teknologien tilgjengelig for andre bruksområder med behov for lydovervåking. Dette kan være i havner, til overvåking i naturen eller i helsesektoren. 

Ny og raskere søknadsbehandling

Forskningsrådet skal investere 438 millioner kroner i innovasjonsprosjekter i industri og tjenestenæringene med månedlige tildelinger fra oktober 2024 til første kvartal 2025. 

Søkere kan få tildelt midler så snart søknaden er ferdig behandlet, forutsatt at den får en høy vurdering av eksterne eksperter.

Siste frist for innsending er 20. desember, og vi anbefaler å søke så snart som mulig for å delta i de kommende månedlige tildelingene. Midler vil deles ut fortløpende frem til alle søknader er behandlet og så langt budsjettet rekker.

– Innovative bedrifter får en unik mulighet til å komme raskt i gang med sine prosjekter, og Forskningsrådet støtter dermed bedrifter med å komme raskere i gang med forskningsbasert innovasjon, sier Fahlvik.   

Disse prosjektene får tildeling

Bedrift

Prosjektittel

Innstilt beløp

Fylke

Kommune

ISIFLO AS

MiMe - Miljøvennlig Messing for fremtidens distribusjonsnett for hydrogengass med optimalisert produktdesign og 100-års levetid

16 mill kroner

Innlandet

Vestre Toten

NORSONIC AS

Robust Acoustic Recognition

16 mill kroner

Buskerud

Lier

SERCA PHARMACEUTICALS AS

CARDAMI: 13-M as a novel cardioprotective drug for treatment of acute Myocardial Infarction

16 mill kroner

Oslo

Oslo

CAEDO ONCOLOGY AS

A novel Dual-action immUnotherapy tArgeting HaematoLogical Malignancies

16 mill kroner

Oslo

Oslo

Meldinger ved utskriftstidspunkt 16. oktober 2024, kl. 02.22 CEST

Viktig varsel

Til utlysingane med søknadsfrist ved midnatt 16. oktober, inkludert innovasjonsprosjekt i næringslivet, betener vi vakttelefonen +47 22 03 72 00 måndag 14. oktober, tysdag 15. oktober og onsdag 16. oktober kl. 08.00–15.45 .