Spør KI-samtaleroboten vår

40 millioner kroner til kommersialisering av forskning

Målet er å øke nytten av forskning gjennom å støtte den tidlige fasen av et kommersialiseringsløp. Blant annet skal forskere teste mulighetene til ny medisin for Parkinsons sykdom, en ny katalysator for produksjon av hydrogen og en ny og raskere metode for å stille diagnosen akutt nyresvikt.

– Det er avgjørende for norsk innovasjonsevne at vi tar forskning raskere i bruk. Jeg er derfor glad for at regjeringen i den nye Gründermeldingen ønsker å øke støtten til den tidlige fasen av et kommersialiseringsløp for prosjekter som springer ut fra forskning, sier Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet.

Forskningsrådet ønsker å legge til rette for at prosjekter i tidlig og prekommersiell fase, med høy grad av vitenskapelig ambisjon og risiko, skal kunne gjennomføre innledende undersøkelser som kan ta prosjektet videre.  

Stort mangfold – store muligheter

Tildelingene til 80 prosjektene bidrar til å raskt vurdere potensialet til forskningsresultater fra universiteter, høyskoler, institutter og helseforetak. Søknadene dekker et mangfold av temaer, og flere oppstartsselskaper med opphav i forskning er allerede godt i gang med å danne grunnlag for nye spennende norske forretningsmuligheter.

Halvparten av søknadene er helserelaterte, og IKT, energi, bygg og anlegg, dyrehelse, næringsmiddel og prosessindustri er også representert.

Noen eksempler

  • NTNU skal teste potensialet til en ny metode som tidlig kan identifisere akutt nyresvikt. Metoden involverer bruk av både kunstig intelligens og robotikk. Det er behov for nye metoder for å kunne stille diagnosen tidligere enn de metodene som finnes i dag, som ofte tar 2-3 dager etter at nyresvikten har funnet sted. Forskningen har identifisert lovende markører som kan fungere som indikasjon på nyresvikt i tidlig fase.
  • Forskere ved Universitetet i Oslo utvikler nå en mer effektiv, fleksibel og robust metode for produksjon av katalysatorer til produksjon av hydrogen ved bruk av strøm. Det er ulike utfordringer med katalysatorer og det er behov for nye løsninger. UiOs prosjekt har potensial til å føre til lavere energibruk, redusert miljøpåvirkning og redusert uttak av edelmetaller.
  • Forskere ved Universitet i Bergen vil utvikle en ny medisin mot Parkinsons sykdom. Parkinson er en nevrodegenerativ sykdom hvor nerveceller i hjernen dør eller svekkes, og kroppen gradvis mister evnen til å bevege seg normalt. Dagens behandling gir hovedsakelig symptomatisk lindring uten å addressere den underliggende neurodegenereringen. Det er stort behov for ny medisin med bremsende eller forebyggende effekt på verdensbasis.

Oversikt over de 80 kvalifiseringsprosjektene finner du her Kvalifisering - Kommersialisering fra offentlig finansiert forskning 2024.

Forskningsrådet har behandlet søknader forløpende gjennom året, og utlysningen er stengt for i år. Nye muligheter for slik prosjektfinansiering kommer på nyåret i 2025. Les mer om hvordan du søker Kommersialiseringsprosjekt

Meldinger ved utskriftstidspunkt 20. desember 2024, kl. 20.48 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.