237 millionar kroner til nye teknologiar med radikalt potensial

18 prosjekt får finansiering til forsking på bioteknologi, IKT og nanoteknologi. Mellom anna skal forskarar finne nye metodar for å gjere om CO2-utslepp frå industrien til berekraftig fôr, forske på ei meir energieffektiv reinsing av avløpsvatn og utvikle gen som kan brukast i behandling av hjernesjukdommar.

– Forsking og nye metodar er heilt nødvendige for å sikre jobbar og få til den grøne omstillinga vi treng. Når forskarar og næringslivet jobbar saman, skaper vi løysingar som verkeleg kan ta samfunnet vårt vidare, seier næringsminister Cecilie Myrseth.

Mellom anna får Universitetet i Oslo 15 millionar kroner til eit prosjekt der forskarane skal utvikle metodar for å utvikle terapeutiske gen og gjere genlevering enklare og meir effektiv, med mål om å kunne behandle hjernesjukdommar. Ved å kombinere kunstig intelligens med genteknologi, vil dei prøve å føreseie og teste terapeutiske gen som kan tilpassast vektorar for genlevering. Vektorane vil i sin tur bli kombinert med ultralydteknologi for å hjelpe gena med å passere blod-hjerne-barrieren og nå fram til hjernen.

Universitetet i Søraust-Noreg får 12 millionar kroner til energieffektiv og berekraftig avløpsreinsing med mål om å bruke membranbiofilmreaktorar og enzymbioteknologi for å utvikle teknologi som effektivt fjernar organiske mikroforureining, nitrogen og farmasøytisk aktive samband (PhACs). Dette bidreg også til å avgrense utviklinga og spreiinga av antimikrobiell resistens frå avløpsvatn.

SINTEF får 12 millionar kroner til eit prosjekt som skal forme om CO2-utslepp frå industrien til berekraftig fôr for akvakultur ved hjelp av avanserte teknologiar for karbonfangst og mikrobiell fermentering. Prosjektet har som mål å utvikle ein to-trinns fermenteringsprosess for å møte det presserande behovet for miljøvennlege og økonomisk berekraftige løysingar, i lys av klimakrisa og den aukande etterspurnaden etter berekraftig fôr.

SINTEF får også støtte til eit prosjekt som skal utvikle ein ny kvantesensor. Sensorar er avgjerande for digitalisering og kunstig intelligens, sidan sensorar "omset" lys, lyd, varme og vibrasjonar i den fysiske verda til digitale signal. Den nye sensoren blir svært presis og kan måle bitte små endringar i omgivnadene. Det nye prinsippet er komplekst og kombinerer mange nye teknologiar som presise materialdefektar, ring-resonatorar, bølgjeleiarar og ein-foton kaskadedetektorar. Sensoren skal kunne måle spenningar i mekaniske konstruksjonar og etter kvart til mange andre type målingar.

Bioteknologi, IKT og nanoteknologi har opphav i grunnforsking og tverrfagleg samarbeid i fag som biologi, kjemi, fysikk, elektronikk og materialteknologi.

– Vi treng meir kunnskap og at kunnskapen blir teken raskare i bruk. Dette vil vere viktig for å styrkje norsk konkurransekraft. Desse prosjekta er viktige for å utforske moglegheitene som ligg i teknologiar med radikalt potensial, seier administrerande direktør i Forskingsrådet Mari Sundli Tveit. 

Desse prosjekta får finansiering

Adm. ansvarlig

Tittel

Tildelt beløp (1000 kroner)

SINTEF AS

Advanced Conversion of Industrial Biogenic Gas Streams into Fish Feed via CO2 Capture and Microbial Fermentation

11 983

 

NORCE NORWEGIAN RESEARCH CENTRE AS

Data-driven engineering of microalgal biofactories for safe and efficient omega-3 production

12 039*

NORGES MILJØ- OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (NMBU)

Integrated biorefining of chitin-rich biomass (ChitoVal)

11 991

NOFIMA AS

Food4Cells: Developing sustainable cell culture media for cultivated meat (CM) production based on Norwegian plant-based agri-food.

12 000

UNIVERSITETET I SØRØST-NORGE

Energy Efficient and Sustainable Wastewater Treatment

12 000

UNIVERSITETET I OSLO 

A Disruptive Platform Technology for Brain-targeted Gene Therapy 

14901

SINTEF DIGITAL 

Silicon Integrated QUantum Emitter Strain deTection 

15000

UNIVERSITETET I OSLO 

Integrated convergent technology for precision human tissue and disease modeling 

15000

NORGES MILJØ- OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (NMBU) 

Smart Sensing platform for protein and peptide analysis 

14993

SINTEF AS 

Determination of renal blood flow autoregulation in kidneys: A convergence of robotic soft-body interaction and AI-assisted ultrasound 

15000

SINTEF AS 

ICUE – Illuminating the Path to Cure Endometriosis 

15000

NORGES TEKNISK-NATURVITENSKAPELIGE UNIVERSITET NTNU 

Automatic super agile small-satellite operations 

15000

UNIVERSITETET I TROMSØ - NORGES ARKTISKE UNIVERSITET 

Convergence of nanofabrication, nanoscopy, transcriptomics, and algae technologies for sustainable fish feed 

15000

NORGES TEKNISK-NATURVITEN-SKAPELIGE UNIVERSITET (NTNU)

Functionalized graphene structures as additives for enhanced lubrication.

11705

NORGES MILJØ- OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (NMBU)

Tunable ion separations with micro-structured composite membranes

11943

UNIVERSITETET I TROMSØ - NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

Smart nanotechnology for pulmonary delivery of new generation antimicrobial peptides to combat respiratory superinfections

9855

SINTEF AS

Li transport and interface reactions in advanced battery materials

11600

NORGES TEKNISK-NATURVITEN-SKAPELIGE UNIVERSITET (NTNU)

Tailoring Metallurgically bonded nanoscale interfaces between Al, Cu and Ni involving Deformation-enhanced diffusion (MAD)

12000

Meldinger ved utskriftstidspunkt 16. oktober 2024, kl. 02.20 CEST

Viktig varsel

Til utlysingane med søknadsfrist ved midnatt 16. oktober, inkludert innovasjonsprosjekt i næringslivet, betener vi vakttelefonen +47 22 03 72 00 måndag 14. oktober, tysdag 15. oktober og onsdag 16. oktober kl. 08.00–15.45 .