Spør KI-samtaleroboten vår

164 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter

I dag får 17 nye prosjekter tildelt midler fra FRIPRO. Fellesnevneren for prosjektene er at de holder høy vitenskapelig kvalitet og har stort potensial for å flytte forskningsfronten på sine felt.

Prosjektene finansieres gjennom Forskningsrådets åpne, nasjonale konkurransearena for alle fag og temaer, FRIPRO.

– I dag tildeler vi midler til 17 spennende og potensielt banebrytende forskningsprosjekter av høy kvalitet. Gratulerer så mye til forskerne! Disse prosjektene bidrar til å styrke kvaliteten i norsk forskning nasjonalt, øke norske muligheter på internasjonale konkurransearenaer som ERC og ikke minst gi viktige fremskritt for samfunnet, sier områdedirektør i Forskningsrådet Benedicte Løseth. 

Dagens tildeling er den fjerde etter at løpende søknadsbehandling og -mottak i FRIPRO ble innført. 80 søknader ble vurdert i denne runden. Det gir en tilslagsprosent på 21 prosent. Syv av prosjektene er Forskerprosjekt for erfarne forskere og ti er Forskerprosjekt for tidlig karriere. Det var ingen søknader til behandling om Treårig Forskerprosjekt med internasjonal mobilitet.

Banebrytende om tillit, kvanteteknologi og mat

FRIPRO finansierer en stor bredde av prosjekter. Her er noen smakebiter på problemstillingene som vil bli forsket på i årene framover som resultat av denne tildelingen. Fullstendig liste over prosjektene som tildeles finner du nederst i saken.

Stoler du på meg?

Hva gjør at vi stoler på noen? Vi trenger tillit for å løse samfunnsproblemer som å finansiere velferdsgoder, redusere menneskepåvirkede klimaeffekter og bekjempe pandemier. En forsker tidlig i karrieren ved Universitetet i Oslo får 8 millioner kroner for å utforske hvordan den institusjonelle kvaliteten – altså hvor godt styringsstrukturene og institusjonene i et land fungerer – påvirker folks tillit til andre.

Er medfødte genmutasjoner årsak til langt flere krefttilfeller enn vi har trodd?

De fleste krefttilfellene oppstår ved ikke-arvelige endringer i genene våre etter fødselen, altså ved påvirkninger av omgivelsene og ved tilfeldigheter. Forskere ved NTNU har nylig vist at noen krefttyper som oppstår hos voksne, er forårsaket av mutasjoner kort tid etter befruktning. Over fem prosent av voksne kvinner har slike mutasjoner, med en økt risiko for bryst- og eggstokkreft. Kan det være at også disse, og flere andre krefttyper som oppstår sporadisk hos voksne, egentlig er knyttet til mutasjoner hos fosteret? Forskerne får 12 millioner kroner for å finne ut hvordan dette henger sammen.

Fra grunnleggende fysikk til kommunikasjonsteknologi

Kvanteteknologi brukes blant annet i kvantedatamaskiner, MR-maskiner, lasere og GPS og utnytter hvordan partikler mindre enn atomer fungerer. En forsker tidlig i karrieren ved Universitetet i Oslo får 8 millioner kroner til å utvikle materialer som kan brukes til blant annet kvantesensorer og optisk kommunikasjon – to typer kvanteteknologi. Hun vil studere silisiumbaserte halvledere og forsøke å kontrollere defekter som gjør at materialet sender ut lys. Hvis man kan kontrollere defektene, kan man også kontrollere lysets egenskaper.

Moral, politikk og abort

Hvordan utvikles abortlover og sosiale normer rundt abort i Skandinavia? Hvordan påvirker nasjonale retningslinjer, det moralske rammeverket, lovgivere og kvinner som har gjennomført abort hverandre? En forsker tidlig i karrieren ved Universitetet i Bergen får 8 millioner kroner til dette tverrfaglige prosjektet for å bidra til den akademiske forståelsen av denne komplekse problemstillingen.

CO2-lagring i geologiske reservoarer

Geologisk CO2-lagring er en viktig komponent i enhver strategi for å begrense klimaendringene. En forsker tidlig i karrieren ved Universitetet i Bergen får 8 millioner kroner for å kombinere laboratorieeksperimenter, bildeanalyser og matematisk modellering for å bringe simuleringsteknologi for CO2-lagring i geologiske reservoarer til et nytt nivå.

Minimikroskoper og hjerneaktivitet

Hjerneforskere studerer hvordan komplekse kognitive funksjoner fungerer blant annet ved å måle aktivitet i nevronene i musehjerner ved hjelp av mini-mikroskoper. En forsker tidlig i karrieren ved NTNU får 8 millioner kroner til å utvikle miniskoper som har langt bedre kapasitet og oppløsning enn dagens utstyr.

Politikk og klimaendringer

Myndigheter over hele verden sliter med å finne gode regler for å kjempe mot klimaendringene. Ett tiltak alene er ikke nok, og flere og flere tar i bruk brede politikkporteføljer for å nå klimamålene. Men er de effektive? Får de støtte i befolkningen? Forskere ved CICERO får 12 millioner kroner for å identifisere og teste ulike design for politikkporteføljer for å kunne oppnå en bedre balanse mellom effektivitet og støtte i befolkningen.

Hvordan blir mat til mat?

Kosthold med høyt kjøttinnhold har negative effekter på helse, miljø, klima og dyrevelferd. Det finnes en rekke proteinkilder som kan erstatte kjøtt, som planter, insekter og dyrket kjøtt. Likevel går overgangen fra et kjøttbasert til et kjøttfritt kosthold sakte. Hvordan blir egentlig matvarer til mat folk faktisk spiser? Forskere ved Universitetet i Oslo får 12 millioner kroner for å finne ut hvorfor.

Om søknadsbehandlingen

Søknadene som nå er ferdig behandlet, ble sendt inn i perioden fra april til oktober. Behandlingstiden varierer fra 2-8 måneder for søknadene som er behandlet nå. Variasjoner i behandlingstiden skyldes blant annet ulikt antall innkomne søknader på det enkelte fagområdet og ulik tilgang til fagfeller. Alle søknader til FRIPRO sendt inn i mars 2024 eller tidligere er nå ferdigbehandlet.

Etter innføringen av løpende søknadsbehandling og -mottak er 347 søknader så langt ferdigbehandlet. 184 søknader sendt inn fra april til november i år er til behandling. Disse vil bli vurdert for finansiering i løpet av vinteren og våren. Neste tildeling fra FRIPRO er planlagt til uke 7.

Søkere som har fått innvilget eller avslått søknaden sin nå, får brev om dette på Mitt nettsted i januar/februar. Alle søkere hvor søknaden har fått vedtak nå, vil få en e-post om søknaden er innvilget eller har fått avslag i løpet av de neste dagene.

Forskerprosjekt for tidlig karriere

Hovedorganisasjon

Søknadsnummer

Prosjektleder

Prosjekttittel

Støttebeløp

Universitetet i Oslo

353544

Jostein Jakobsen

A New Approach to Supply Chain Capitalism and Emerging Infectious Diseases

8000

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

353808

Weijian Zong

Miniature two-photon microscope for ultra-high-throughput calcium imaging in freely moving animals

8000

Universitetet i Oslo

354071

Maryna Povitkina

INTRUST: Establishing causal links between institutional quality and social trust

8000

Universitetet i Oslo

354419

Marianne Etzelmüller Bathen

Towards scalable quantum technologies

8000

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

354537

Ole Fredrik Brevig

Multiplicative Analysis

8000

Universitetet i Oslo

354541

Karl Harmenberg

WaCoMacro: wage contracts and macroeconomics

8000

Universitetet i Bergen

354708

Franziska Görtler

Computational dissection of cellular distributions and cell-type specific regulation patterns from spatial transcriptomics data

8000

Universitetet i Bergen

354765

Marte Emilie Sandvik Haaland

Reproductive Interfaces: Politics, Power, and Patient Care in Second Trimester Abortion in a Scandinavian welfare state

8000

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

354957

Jessica Ann McBeck

Predicting the frictional behaviour of three-dimensional multiphase fault zones

7973

Universitetet i Bergen

355188

Jakub Both

Unlocking maximal geological CO2 storage through experimentally validated mathematical modeling of dissolution and convective mixing

7994

Forskerprosjekt for erfarne forskere (FRIPRO)

Hovedorganisasjon

Søknadsnummer

Prosjektleder

Prosjekttittel

Støttebeløp

Universitetet i Oslo

353505

Arve Hansen

Meat replacement and systems of edibility in Asia and beyond

12000

CICERO senter for klimaforskning

354463

Steffen Kallbekken

Designing policy portfolios to ensure a fair and efficient transition to zero emissions

12000

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

354571

Sol Hernæs Jacobsen

Flexible Superconducting Spintronics: Geometric control of low-dissipation, long-distance information processing

12000

Institutt for energiteknikk

354597

Kenneth Dahl Knudsen

2D High-Entropy Materials for Energy Conversion

11993

Universitetet i Bergen

354639

Oleksii Nikolaienko

Mosaic epimutations: population prevalence, mechanistic origins, and their role in cancer

12000

 

 

 

 

 

Universitetet i Oslo

354692

Anne Lene Melheim

Social Complexity and Population Entanglements in Norway 2500-1000 BCE: Understanding new biomolecular datasets through a humanist lens

11999

Institutt for samfunnsforskning

355494

Johannes Due Enstad

Moral values and political reconfiguration in Western democracies, 1975–2025

12000

Meldinger ved utskriftstidspunkt 13. januar 2025, kl. 15.38 CET

Viktig informasjon

Til utlysingane med søknadsfrist 15. januar kl. 13.00 betener vi vakttelefonen +47 22 03 72 00 måndag 13. januar og tysdag 14. januar kl. 08.00–15.45 og onsdag 15. januar kl. 08.00–13.00.