Spør KI-samtaleroboten vår

Skal lyse ut 110 millioner til forskning på økt samfunnssikkerhet og beredskap

Forskningsrådet styrker arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap betydelig og lyser nå ut 110 millioner kroner til forskning som kan forebygge og håndtere hendelser som truer grunnleggende verdier, funksjoner og befolkningen.

– Norge og verden står i dag overfor et stort, krevende og sammensatt trussel- og risikobilde. Den geopolitiske situasjonen er endret som følge av stormaktsrivalisering, klima- og naturkriser, teknologisk utvikling og demografiske endringer. Med disse spissede midlene vil vi finansiere prosjekter som gir oss mer forskning og kunnskap om samfunnssikkerhet og beredskap både i privat og offentlig sektor, sier Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet. 

Samfunnssikkerhet og beredskap er et av Forskningsrådets prioriterte satsingsområder. Midlene til forskning på økt samfunnssikkerhet og beredskap har som mål å bidra til det tverrsektorielle kunnskapsbehovet slik at samfunnet kan løse de sammensatte utfordringene vi står overfor. 

Det er første gang fem porteføljer i Forskningsrådet går sammen for å bygge tverrfaglig og tverrsektoriell forskningskompetanse innen sikkerhet og beredskap. Midlene er en del av fellesutlysningen Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv, og markerer starten på fremtidige satsinger på området. 

– Samfunnets sikkerhet og beredskap krever felles innsats og samarbeid mellom myndigheter, næringslivet og befolkningen. Med disse midlene ønsker vi å styrke sikkerhets- og beredskapssamarbeidet mellom alle sektorer. Det vil også styrke Norges evne til å forebygge og håndtere kriser, sier Eva Falleth, områdedirektør for bærekraftig samfunnsutvikling i Forskningsrådet. 

Fristen for utlysningen Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv er 5. mars. For mer informasjon om midlene, se: Inntil 110 millioner til forskning for økt samfunnssikkerhet og beredskap. 

– Vi gleder oss til å få mange sterke søknader til søknadsfristen og er klare til å svare på alle små og store spørsmål fra alle fremtidige søkere, sier Vita Melinauskaite, som koordinerer arbeidet med utlysningen. 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 6. januar 2025, kl. 23.30 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.