573 millioner kroner til grønne omstillingsprosjekter
Gjennom Grønn plattform-ordningen skal ni store forsknings- og innovasjonsprosjekter utvikle klima- og miljøvennlige løsninger i næringslivet for blant annet ladeinfrastruktur til tungtransport, resirkulering av gamle skip og plastemballasje til mat.
Se hvilke prosjekter som får støtte nederst i saken
– Grønn plattforms målsetting er å akselerere grønn omstilling i næringslivet. Det skjer utrolig mye spennende og støtte som vi nå gir til disse store prosjektene er et viktig bidrag til regjeringens mål for grønn omstilling og næringsvekst, sier næringsminister Jan Christian Vestre.
Grønn plattform er en satsing som gir bedrifter og forskningsinstitutter midler til forsknings- og innovasjonsdrevet grønn omstilling. Næringsliv, ulike forskningsinstitusjoner, offentlige aktører og katapultsentre jobber sammen for at å realisere store grønne prosjekter som bidrar til at Norge lykkes med omstillingen av økonomi og næringsstruktur. De ni prosjektene får til sammen inntil 573 millioner kroner, men bidrar også med betydelige egenandeler, slik at totalbudsjettet for prosjektene er nesten en milliard kroner.
Grønn plattform-prosjektene finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og administreres av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva i fellesskap.
Prosjekter for sirkulære løsninger
Ett av prosjektene som får støtte er "Oppsirkulering av maritimt metall" der AF Offshore Decom AS med partnere får 73 millioner kroner til ny sirkulær industri ved å oppsirkulere maritimt metall fra skip og oljeplattformer til miljøvennlige byggematerialer Prosjektet skal bidra til å sikre sirkulære forretningsmodeller for kontrakter, testing og resertifisering, produksjon og miljø- og klimadokumentasjon.
Nortura SA får 67 millioner kroner til prosjektet "Reduce, Reuse, Recycle: Sirkulære løsninger og redusert forbruk av jomfruelig plast til matemballasje" for sirkulære løsninger for plastemballasje for mat med gjenbruksløsninger og mekanisk gjenvinning, samt redusere forbruket av plast. Endringene i emballasjens design, materiale og sammensetning må utvikles og testes grundig slik at matens kvalitet og holdbarhet blir ivaretatt og ikke fører til økt matsvinn og økt klima- og miljøbelastning. Resultatene fra prosjektet vil gjøre det mulig for bedriftene å møte de krevende lovforslagene som er forventet i tiden framover.
Kunstig intelligens (KI) for bærekraftig shipping
NAVTOR AS og partnere får 44 millioner kroner til å utvikle ny kommersiell KI-forbedret teknologi og tjenester for å optimalisere energibruken til fartøyer og skip. Merverdien vil være i å gjøre fartøyeiere og operatører i stand til å redusere klimagassutslipp og bidra til den grønne omstillingen ved å forbedre fartøyenes ytelse slik at konkurransekraften opprettholdes, samt å overholde nye forskrifter og avtaleverk.
Ladeinfrastruktur til tungtransporten
SINTEF Energi AS med en rekke partnere får 66 millioner kroner til prosjektet MegaCharge for å bidra direkte til å nå målet om 50 prosent utslippskutt for transportsektoren innen 2030. Dette vil de gjøre ved å bygge en komplett verdikjede for utvikling av ladeinfrastruktur for elektrisk tungtransport. MegaCharge vil akselerere utbyggingen av høyeffekts ladeinfrastruktur gjennom å utvikle ny kunnskap, konsepter og teknologi for megawatt-lading av tungtransport. Flere av disse løsningene skal utvikles, bygges og piloteres av industripartnerne i MegaCharge.
– Forskning og innovasjon er nødvendig for å omstille Norge og sikre konkurransekraft og bærekraft. Jeg er glad for at vi, sammen med Innovasjon Norge og Siva, kan støtte store prosjekter der næringsliv samarbeider med forskningsmiljøene. Her ligger det til rette for teknologi som kutter utslipp og sikrer grønn vekst, sier Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet.
Les mer om prosjektene og hvor mye de får
Prosjektansvarlig: NAVTOR AS
Prosjektleder: Jeanneth Nodland
Tildelt beløp: 44,683 millioner kroner
Prosjektkostnad: ca. 72 millioner kroner
Kort om prosjektet: Hovedmålet med prosjektet er å akselerere den grønne omstillingen i samfunnet og shipping sektoren ved å utvikle ny kommersiell AI-forbedret teknologi og Go2Market-tjenester for å optimalisere energibruken til verdens fartøyer. Merverdien vil være å gjøre fartøyeiere og operatører i stand til å redusere klimagassutslipp og bidra til den grønne omstillingen ved å forbedre fartøyenes ytelse slik at konkurransekraften opprettholdes, samt å overholde nye forskrifter og avtaleverk iht FNs bærekraftsmål.
Samarbeidspartnere: NAVTOR AS, Grieg Star AS, Maritime CleanTech, Scandinavian Reach Technologies AS, Simula Research Laboratory AS, SinOceanic Shipping AS, Sustainable Energy AS
Prosjektansvarlig: NORTURA SA
Prosjektleder: Marit Kvalvåg Pettersen
Tildelt beløp: 67,162 millioner kroner
Prosjektkostnad: ca. 90 millioner kroner
Kort om prosjektet: Prosjektet sin ambisjon er å utvikle og demonstrere sirkulære løsninger for plastemballasje til mat innen gjenbruksløsninger og mekanisk gjenvinning, samt materialreduksjon for å redusere forbruket av jomfruelig plast. Det er viktig at endringene i emballasjens design, materiale og sammensetning og nye løsninger utvikles og testes grundig i prosjektet slik at matens kvalitet og holdbarhet ivaretas og ikke medfører økt matsvinn og økt klima- og miljøbelastning. Resultatene fra prosjektet vil gjøre det mulig for bedriftene å møte de krevende lovforslagene som er forventet.
Samarbeidspartnere: Nortura SA, BEWI Norway AS, Den Norske Emballasjeforening, Future Materials AS, Grønt Punkt Norge AS, MCC Norway AS, MULTIVAC AS, Nofima AS, Norner Research AS, NORSUS Norsk institutt for bærekraftsforskning AS, Orkla Confectionery & Snacks Norge AS, Plastretur AS, Romerike Avfallsforedling IKS, SalMar AS, SINTEF AS, SINTEF Manufacturing AS, SÜDPACK Verpackungen GmbH & Co. KG, TINE SA, TOMRA Systems ASA
Prosjektansvarlig: VIANODE AS
Prosjektleder: Gunstein Skomedal
Tildelt beløp: 75,051 millioner kroner
Prosjektkostnad: ca. 117 millioner kroner
Kort om prosjektet: Prosjektets ambisjon er å bli en spydspiss i utviklingen av fremtidens grønne og digitale fabrikker i prosessindustrien og danne grunnlaget for hvordan oppgraderinger og nyetableringer av nullutslipps prosessindustri i Norge vil bli i årene fremover. GreenBox-prosjektet tar sikte på å utvikle teknologier for datafangst og avansert prosesskontroll for å muliggjøre mer effektive og klimavennlige produksjonsmetoder. Målet er demonstrere teknologien i Vianodes første storskalaanlegg for produksjon av mer bærekraftig anodegrafitt, som et ledd i arbeidet med å avkarbonisere verdikjeden for batterier og elbiler. Videre er ambisjonen å bidra til at det skapes flere leverandørbedrifter for digitalisering av prosessindustrien, samt at teknologien skaleres i produksjonen av aluminium (Hydro) og silisium (Elkem) med nullutslipp fram mot 2040-2050.
Samarbeidspartnere: Vianode AS, Cody AS, Cybernetica AS, Elkem ASA Technology Kristiansand, Eyde-klyngen, Future Materials AS, Hydro Energi Invest AS, NORCE Teknologi/Energi Agder, SINTEF AS, Tratec Norcon AS, Tunable AS
Prosjektansvarlig: AVA OCEAN AS
Prosjektleder: Øystein Tvedt
Tildelt beløp: 47,621 millioner kroner
Prosjektkostnad: ca. 70 millioner kroner
Kort om prosjektet: OceanGreen-prosjektet har som mål å restaurere og beskytte tareskoger langs norskekysten, utvikle teknologier for fjerning av kråkeboller og skape kommersielt levedyktige produkter fra høstede kråkeboller. Prosjektet fokuserer på restaurering av tareskog, skalerbare teknologier, bruk av kråkeboller, samarbeid og revitalisering av kystsamfunnet.
Samarbeidspartnere: Ava Ocean AS, Akvaplan-niva AS, Hofseth BioCare ASA, NIBIO - Norsk institutt for bioøkonomi, Norsk institutt for vannforskning, Wandering Owl AS, Wild Lab Projects
Prosjektansvarlig: SINTEF Manufacturing AS
Prosjektleder: Odd Myklebust
Tildelt beløp: 55,500 millioner kroner
Prosjektkostnad: ca. 102 millioner kroner
Kort om prosjektet: SmartSirk skal støtte norsk produksjonsindustri i overgangen fra lineære verdikjeder til sirkulære, fleksible verdinettverk, gjennom sirkulære verdikjeder, en digital informasjonsplattform, designmetodikk for sirkulære produkter og fleksible produksjonsprosesser for remanufacturing. Løsningene vil ha overføringsverdi og være viktige for all produksjonsindustri. I dag er fokuset mye på resirkulering, men SmartSirk ønsker å utvikle mer kompetanse på andre sirkulære strategier som er høyere oppe i avfallshierarkiet.
Samarbeidspartnere: SINTEF Manufacturing AS, Brødrene Aa AS, Haugstad Møbel AS, Ignos AS, Jærtek AS, Kunnskapsparken Vestland AS, Manufacturing Technology Norwegian Catapult AS, Robotic Innovation AS, Samfunns- og næringslivsforskning AS, Vekstpartner AS, West Mekan Produksjon AS, Aarbakke AS
Prosjektansvarlig: Aker Solutions AS
Prosjektleder: Magnus Eriksson
Tildelt beløp: 68,440 millioner kroner
Prosjektkostnad: ca. 110 millioner kroner
Kort om prosjektet: Målet med WINDRISE-prosjektet er å muliggjøre en bærekraftig og kostnadseffektiv løsning for storskala produksjon og utplassering av havvind-understell. Prosjektet vil transformere mer enn femti-år med ledende teknologi innen olje og gass-installasjoner til et nytt, svært integrert og mere bærekraftig system for masseproduksjon, transport og installasjon av store understell til fornybar havvindenergi. Dette vil være avgjørende for å akselerere overgangen til rimelig og ren energi og styrke konkurranseevnen til partnerne og vinne i nasjonale og globale markeder.
Samarbeidspartnere: Aker Solutions AS, BOA Offshore AS, Ernst-B Johansen AS, Manufacturing Technology Norwegian Catapult AS, Sarens AS, Scanmudring AS, SINTEF AS, SINTEF Manufacturing AS, SINTEF Ocean AS, Stiftelsen Norges Geotekniske Institutt, Windstaller Alliance AS
Prosjektansvarlig: NEKKAR ASA
Prosjektleder: Anne-Line Aagedal
Tildelt beløp: 75,247 millioner kroner
Prosjektkostnad: ca. 140 millioner kroner
Kort om prosjektet: Prosjektet har ambisjoner om å utvikle produkter og tjenester som øker bærekraften til havvind ved å muliggjøre utskifting av hovedkomponenter offshore, og dermed realisere betydelige reduksjoner i tid, kostnader og tap av inntekter på grunn av nedetid. Løsningen er en viktig bidragsyter til å skalere flytende vindkapasitet til havs som er avgjørende for å møte verdens økende energibehov og nødvendige reduksjon i klimagassutslipp.
Samarbeidspartnere: Nekkar ASA, DOF AS, Intellilift AS, Kongsberg Maritime AS, NORCE Teknologi/Energi Agder, SINTEF Ocean AS, Sustainable Energy AS, Universitetet i Agder
Prosjektansvarlig: SINTEF Energi AS
Prosjektleder: Bendik Nybakk Torsæter
Tildelt beløp: 66,424 millioner kroner
Prosjektkostnad: ca. 108 millioner kroner
Kort om prosjektet: MegaCharge har som ambisjon å bidra direkte til å nå målet om 50 % utslippskutt for transportsektoren innen 2030, gjennom å bygge en komplett verdikjede for utvikling av ladeinfrastruktur for elektrisk tungtransport. MegaCharge vil akselerere utbyggingen og effektivisere nettintegrasjonen av ladeinfrastruktur ved å utvikle ny kunnskap, konsepter og teknologi for megawatt-lading av tungtransport. Flere av disse løsningene skal utvikles, bygges og piloteres av industripartnerne i MegaCharge.
Samarbeidspartnere: SINTEF Energi AS, Circle K Norge AS, Elinett AS, Elywhere AS, Glitre Nett AS, NOR Elektro Automasjon AS, Norges Lastebileier-Forbund, Pixii AS, Pratexo AS, SINTEF AS, Statens vegvesen, Sustainable Energy AS, Tensio AS
Prosjektansvarlig: AF Offshore Decom AS
Prosjektleder: John Jacobsen
Tildelt beløp: 72,692 millioner kroner
Prosjektkostnad: ca. 171 millioner kroner
Kort om prosjektet: Prosjektet har som ambisjon å skape en ny sirkulær industri ved å oppsirkulere maritimt metall fra skip og oljeplattformer til miljøvennlige byggematerialer uten klimagassfotavtrykk. Prosjektet skal løse utfordringer knyttet til å etablere industrien gjennom sirkulære forretningsmodeller, kontrakter for avhending, dekommisjonering for oppsirkulering, testing og resertifisering, miljø- og klimadokumentasjon for oppsirkulert metall og produksjon med oppsirkulert metall.
Samarbeidspartnere: AF Offshore Decom AS, AS Dikkedokken, Bara Eiendom AS, DNB Bank ASA, Equinor ASA, Future Materials AS, Green Yard Kleven AS, LAB Entreprenør AS, Manufacturing Technology Norwegian Catapult AS, NODE rådgivende ingeniører AS, Norges handelshøyskole, Oslobygg KF, RadøyGruppen AS, Røynstrand Jacobsen AS, SINTEF AS, SINTEF Manufacturing AS, SINTEF Ocean AS, Skanska Norge AS, Statsbygg, Stiftelsen Kulturhuset USF, Stiftelsen Maritime Bergen, Vill Arkitektur AS
Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. januar 2025, kl. 04.58 CET