Indikatorrapporten

FoU i helseforetakene

Om lag halvparten av medisinsk og helsefaglig FoU i Norge utføres i spesialisthelsetjenesten, når næringslivet, inkludert private, kommersielle sykehus, holdes utenom. Spesialisthelsetjenesten omfatter offentlige sykehus organisert som helseforetak og private, ideelle sykehus som har avtale med et regionalt helseforetak. FoU-aktiviteten er i stor grad finansiert over basisbevilgningen eller som øremerkede forskningsmidler over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett. Midlene tildeles dels via de regionale helseforetakene, dels via regionale samarbeidsorganer.

I FoU-statistikken omtales spesialisthelsetjenesten gjerne som helseforetak. I 2022 anslås de samlede FoU-utgifter i helseforetakene til 5,8 milliarder kroner. Det var nesten 500 millioner kroner mer enn i 2021, tilsvarende en realvekst på vel 4 prosent. Anslagene viser at det ble utført vel 3900 FoU-årsverk i helseforetakene i 2022. Det var om lag 100 FoU-årsverk mer enn i 2021 som gir en økning på 2,5 prosent. Et FoU-årsverk anslås å koste nesten 1,5 millioner kroner i 2022, mot i underkant av 1,4 millioner kroner i 2021.

Figur 1.5a viser at antall FoU-årsverk i helseforetakene økte ganske jevnt fra 2007 til 2013. Etter det har veksten vært noe mer ujevn, og noe svakere etter 2017.

Figur 1.5a Antall FoU-årsverk i helseforetakene etter type institusjon. 2007–2022.

Kilde: SSB, FoU-statistikk

At kostnadsveksten er større enn årsverksveksten kan henge sammen med at antall FoU-årsverk utført av forskere og annet faglig personale øker mer enn FoU-årsverk utført av teknisk administrativt personale, altså at dyrere årsverk øker mest. Tallmaterialet gir imidlertid ikke noe sikkert grunnlag for å forklare utviklingen. Det er her grunn til å påpeke at det ikke ble gjennomført noen regulær ressursmåling for 2022.[1] Hovedtall for 2022 er derfor beregnet, bant annet på grunnlag av forskningsnoten i de regionale helseforetakenes regnskaper. Dette gir større usikkerhet i tallene enn ved en regulær måling.

I figuren skiller vi mellom helseforetak med universitets-sykehusfunksjoner – universitetssykehus – og øvrige helseforetak og private, ideelle sykehus. Målt i samlede driftsutgifter til alle lovpålagte og andre oppgaver er de to gruppene av institusjoner omtrent jevnstore. Universitetssykehusene står imidlertid for nærmere 80 prosent av FoU-aktiviteten enten den måles i utgifter eller årsverk. Figuren viser også at de seks universitetssykehusene samlet sett har hatt en sterkere vekst i FoU-aktiviteten en de øvrige helseinstitusjonene. Perioden sett under ett er veksten i antall FoU-årsverk samlet beregnet til vel 1 700 eller nærmere 80 prosent.

 

[1] Etter 2017 er ressursmålingene besluttet gjennomført hvert annet år, nærmere bestemt i oddetallsår. Neste ordinære årgang av målingen blir følgelig 2023.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 30. juni 2024, kl. 18.29 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.