Ofte stilte spørsmål om Clean Energy Transition Partnership (CETP) for norske søkere
Clean Energy Transition Partnership er et samfinansiert europeisk partnerskap der Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering. Energidepartementet er det ansvarlige departementet. På denne siden finner du ofte stilte spørsmål om årets CETP-utlysning.
Utlysningen fra CETP blir publisert på utlysningssidene våre. For informasjon om enkelte utlysningsmoduler, tar du kontakt med modulansvarlig som du finner på utlysningssiden.
CETP er et internasjonalt forsknings- og innovasjonsprogram som skal finansiere forskning og innovasjon som trengs for bærekraftig energiomstilling. CETP har årlige utlysninger og norske aktører kan delta i søknader sammen med aktører fra andre land. Søknader må ha partnere fra mints tre av landene som deltar i CETPs utlysninger.
Gå rett til mer informasjon om
To prosjekttyper er mulige
Hva er forskjellen på innovasjonsprosjekt (IPN) og kompetanseprosjekt?
Norske delprosjekter i en CETP-søknad må enten være Innovasjonsprosjekt (IPN) eller et kompetanseprosjekt.
Innovasjonsprosjekt (IPN) er for FoI-prosjekter som bedriftene selv leder. I et kompetanseprosjekt jobber forskningsorganisasjoner sammen med næringslivet for å utvikle ny kunnskap og med å bygge forskningskompetanse som samfunnet og/eller næringslivet trenger for å møte viktige samfunnsutfordringer.
Partnere i prosjekt
Må vi ha med bedriftspartnere i et kompetanseprosjekt?
Ja. Når det norske teamet i en CETP-søknad organiseres som et kompetanseprosjekt, må det være med minst to norske samarbeidspartnere fra næringslivet eller sluttbrukerorganisasjoner Disse må være registrerte i Brønnøysundregistrene.
Må vi sende inn Letter(s) of Intent (LoI, bekreftelsesbrev)?
Ja. Dere må sende inn signerte LoI fra alle norske samarbeidspartnere fra næringslivet og sluttbrukerorganisasjoner. Erfaringsmessig kan det ta lang tid å få på plass signerte LoI. Start derfor tidlig med å forberede prosjektpartnere på kravet om LoI.
LoI skal leveres til den fristen som er gitt i utlysningsteksten ved at de blir sendt på e-post til Forskningsrådets kontaktperson, Aage Stangeland, ast@rcn.no. Det er ingen mal for hvordan LoI skal utformes, men dokumentet bør inneholde en tydelig beskrivelse av selskapets rolle og arbeidsomfang i prosjektet, i tillegg til en tydelig ordlyd på at de bekrefter sin deltagelse i prosjektet. Gjør det kort og tydelig. Dersom LoI ikke er sendt inn til fristen, vil søknaden bli avvist.
Vi rekker ikke å få på plass bekreftelsesbrev fra bedriftspartnere innen fristen. Kan dette ettersendes etter søknadsfristen?
Nei. Bekreftelsesbrev må sendes inn innen fristen. Dersom bekreftelsesbrevet mangler, vil søknaden bli avvist.
Hvor mange bedriftspartnere må vi ha med i henholdsvis IPN- og kompetanseprosjekter?
I et innovasjonsprosjekt må det være minst én norsk bedriftspartner og det norske teamet må være ledet av en bedriftspartner. I et kompetanseprosjekt må det være med minst to norske bedriftspartnere eller andre brukerpartnere.
Kan bedriftspartnere motta støtte i kompetanseprosjekter?
Nei, de må dekke sine egne kostnader.
Hvilken rolle skal bedriftspartnere ha i et kompetanseprosjekt?
Norske bedriftspartner må delta aktivt i prosjektet. De må være ansvarlig for minst 10 prosent av de totale prosjektkostnadene til det norske teamet.
Kan vi ta med partnere fra land som ikke deltar i CETP?
Ja. Men partner fra land utenfor CETP kan ikke søke om støtte. De må dekke sine egne kostnader.
Budsjett
Hvordan dokumenterer vi budsjettet for den norske delen av prosjektet?
Dette skal føres inn i et eget skjema og sendes på e-post til Forskningsrådets kontaktperson, Aage Stangeland, ast@rcn.no.
Her finner dere skjemaet: Template Norwegian Budget CETP Joint Call 2025.xlsx
Hvilken vekslingskurs skal vi bruke?
Bruk offisiell vekslingskurs mellom norske kroner og euro så tett opp mot søknadsfristen som mulig (nærmeste virkedag), helst samme dag eller dagen før. Offisiell kurs finnes på Norges Banks nettsider.
Hvorfor må vi sende inn budsjett til Forskningsrådet. Vi må jo legge inn budsjett i CETPs søknadportal. Holder ikke det?
Budsjettet som legges inn i CETPs søknadsportal mådere oppgi i euro. Vi trenger et budsjett i norske kroner. Når kontrakter med norske partnere i nye prosjekter etter hvert skal signeres, vil alle beløp være i norske kroner. For både Forskningsrådet og norske søkere vil det være en fordel allerede fra starten av at vi opererer med norske kroner.
Sende inn søknad og søknadsbehandling
Skal vi sende skisse/forprosjekt og eventuell fullstendig søknad til Forskningsrådet?
Nei. Søknaden leveres inn i CETPs søknadsportal. Mer informasjon om dette finner du på CETPs nettside.
Skal vi sende inn tilleggsinformasjon til Forskningsrådet?
Ja. Budsjettet for alle norske partnere og bekreftelsesbrev (Lol) for norske partnere som ikke deltar direkte i konsortiet skal sendes inn til kontaktpersonen i Forskningsrådet, Aage Stangeland, ast@rcn.no.
Hvordan gjennomføres søknadsbehandlingen?
Først vil både CETPs administrasjon og alle nasjonale virkemiddelaktører gjennomføre en "eligibility check" for å vurdere om søknadene møter formelle krav. Søknader som møter formelle krav, blir deretter evaluert av eksterne og uavhengige fageksperter. Denne prosedyren gjennomføres både for fase 1 ("pre-proposals") og fase 2 ("full proposals"). Til slutt er det CETPs styre som vedtar hvilke søknader som skal få støtte basert på rangering fra søknadsevalueringen.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 25. april 2025, kl. 00.11 CEST