Europeiske partnerskap i Horisont Europa - Hva er det?
En fjerdedel av alle midlene i Horisont Europa går til partnerskap. Partnerskapene er store konsortier med mange aktører innenfor ulike fagområder, sektorer og bransjer. Slike partnerskap kjennetegnes ved at Europakommisjonen, gjennom partnerskapene, inngår avtaler om at midler fra rammeprogrammet skal brukes sammen med midler fra medlemslandene eller fra næringslivet. Hovedtyngden av midlene går til industrirettede partnerskap.
ERA-LEARN har nettsider med blant annet informasjon om partnerskapene, om deltakelser, om utlysninger ("call calendar") og om finansierte prosjekter. Det er tre typer partnerskap: samfinansierte, avtalebaserte og institusjonelle. Deltakelse i partnerskapene representerer store muligheter for norske forskningsmiljøer og bedrifter.
De tre partnerskapstypene i Horisont Europa
Partnerskapene i Horisont Europa etableres gjennom tre ulike typer avtaler mellom Europakommisjonen og de aktuelle partnerne. For noen partnerskap krever EU offentlig nasjonal medfinansiering. Norsk deltakelse i disse vedtas formelt av Kunnskapsdepartementet og relevant sektordepartement, og den norske finansieringen kommer i de fleste tilfeller fra Forskningsrådet.
Samfinansierte
Samfinansierte partnerskap (co-funded) etableres gjennom en Grant Agreement mellom Kommisjonen og nasjonale forskningsfinansierende aktører. Hovedaktiviteten er å arrangere fellesutlysninger med finansiering fra landene, men partnerskapene driver også andre aktiviteter som skal styrke samarbeidet mellom landene. Horisont Europa vil som hovedregel bidra med finansiering inntil 30 prosent av det landene bidrar med. Partnerskapene organiserer egne utlysninger som vil være tilgjengelig i EUs søknadsportal. I de aller fleste av denne type partnerskap er Forskningsrådet norsk partner og utlysninger der norske miljøer kan søke, blir også kunngjort på Forskningsrådets nettsider.
Avtalebaserte
Avtalebaserte partnerskap (Co-programmed) etableres gjennom et såkalt Memorandum of Understanding (MoU) mellom Europakommisjonen og andre aktører. Partnerne kan være industri, paraplyorganisasjoner, offentlige myndigheter eller forskningsinstitusjoner. Gjennom denne avtalen får partnerne innflytelse på utlysninger i rammeprogrammet og må samtidig forplikte seg til å bruke egne ressurser på samme område. For disse partnerskapene er det snakk om ordinære utlysninger i rammeprogrammet, som er tilgjengelig i EUs søknadsportal.
Institusjonelle
Institusjonelle partnerskap (Institutionalised) er forankret i EU-traktatens artikkel 185 eller 187, og etableres som egne juridiske enheter gjennom vedtak i Rådet og Parlamentet. Partnerne kan være industri, paraplyorganisasjoner, offentlige aktører eller forskningsinstitusjoner. Partnerskapene har egne sekretariater som driver aktivitetene. De organiserer også egne utlysninger som vil være tilgjengelige i EUs søknadsportal.
Her er partnerskapene i Horisont Europa
Det er etablert 49 partnerskap ved oppstarten av Horisont Europa. De fleste er innenfor fire av de tematiske klyngene i det som heter Pilar 2 i Horisont Europa. Nedenfor er en kort omtale av hvert enkelt. Vi har beholdt de engelske titlene siden det er disse man må forholde seg til i all informasjon og dialog om partnerskap.
Alle partnerskapene har en kontaktperson i Forskningsrådet. I de tilfellene der Forskningsrådet bidrar med finansiering, deltar Forskningsrådet også i partnerskapets styringsorganer. For en del av de andre partnerskapene er det etablert en såkalt SRG (State representative group) der Forskningsrådet deltar, eventuelt sammen med relevant departement.
Partnerskapene er store konsortier med mange aktører innenfor ulike fagområder, sektorer og bransjer. De kan fungere svært ulikt og det er derfor kontaktpersonen for det enkelte partnerskap som best kan orientere om planer, aktiviteter og muligheter for norske aktører.
Partnerskap i Horisont Europa
Les om europeiske partnerskap innenfor helse på Europakommisjonens sider
Global Health EDCTP3 Joint Undertaking
Dette er et institusjonelt partnerskap. Det skal støtte internasjonalt samarbeid, forskning og kapasitetsstyrking for å akselerere utvikling, evaluering og implementering av intervensjoner for å forebygge, identifisere og behandle smittsomme sykdommer i Afrika sør for Sahara. Forskningsrådet er norsk partner, og Helse- og omsorgsdepartementet er ansvarlig departement. Finansieringen er i hovedsak in-kind, det vil si at relevante prosjekter med norsk finansiering bringes inn i partnerskapet som norske bidrag.
Kontaktperson: Karine Kålsås
Innovative Health Initiative (IHI)
Dette er et institusjonelt partnerskap.. Det skal støtte helseindustrien og bidra til helseinnovasjon som muliggjør tverrsektorielle teknologier, kunnskap, produkter og tjenester for et pasientsentrert helsevesen. Medlemmene er fra helsenæringen. Helse- og omsorgsdepartementet og Forskningsrådet deltar i State representative group. Utlysninger fra partnerskapet vil være tilgjengelig på EU-portalen.
Kontaktperson: Margarethe Biong
Chemicals risk assessment (PARC)
Dette er et samfinansiert partnerskap der medlemmene deltar med egen innsats (in-kind). Det skal fremme forskning og innovasjon som utstyrer kjemiske risikovurderings- og risikostyringsorganer med nye data, kunnskap, metoder, nettverk og ferdigheter for å møte nåværende og nye sikkerhetsutfordringer knyttet til kjemikalier. Det er i tråd med ambisjonene i EUs Green Deal om nullforurensning og et giftig fritt miljø. Norsk medlem er Folkehelseinstituttet (FHI). Flere andre norske forskningsmiljøer deltar sammen med FHI. Helse- og omsorgsdepartementet er ansvarlig departement.
Kontaktpersoner: Hubert Dirven og Sofia Anderholm Strand
ERA for health
Dette er et samfinansiert partnerskap der Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering. HOD er ansvarlig departement. Utlysninger fra partnerskapet blir kunngjort på Forskningsrådets nettsider. Det skal være en plattform der offentlige finansiører utformer og implementerer en felles strategi på prioriterte områder innenfor helseforskning og -innovasjon innenfor forebygging, diagnose og behandling. ERA for Health implementerer og fremmer praktiseringen av ansvarlig forskning og innovasjon (RRI), inkludert forsker-initierte kliniske studier (IICS, fra 2025).
Kontaktperson: Cecilie A. Mathiesen
Transformation of Health and care systems (THCS)
Dette er et samfinansiert partnerskap der Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering. HOD er ansvarlig departement. Utlysninger fra partnerskapet blir kunngjort på Forskningsrådets nettsider. Det skal fremme utviklingen av bærekraftige helse- og omsorgssystemer med vekt på kvalitet, effektivitet, tilgjengelighet og pasientfokus.
Kontaktpersoner: Jostein Holmgren og Siv Øverås
Personalized medicine
Dette er et samfinansiert partnerskap der Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering. HOD er ansvarlig departement. Utlysninger fra partnerskapet blir kunngjort på Forskningsrådets nettsider. Det skal bidra til at helsesystemene optimaliserer persontilpasset medisin gjennom blant annet å dele data, demonstrere løsninger og støtte politikkutvikling.
Kontaktperson: Katrine Rolid
Rare diseases
Dette er et samfinansiert partnerskap der Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering. HOD er ansvarlig departement. Utlysninger fra partnerskapet blir kunngjort på Forskningsrådets nettsider. Det skal forbedre livet til pasienter med sjeldne sykdommer ved å utvikle diagnostikk og behandling gjennom tverrfaglige forsknings- og innovasjonsprogrammer, og gjennom samarbeid med alle relevante interessenter.
Kontaktperson: Simona Grasso
One Health Antimicrobial Resistance (AMR)
Dette er et samfinansiert partnerskap der Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering. HOD er ansvarlig departement. Utlysninger fra partnerskapet blir kunngjort på Forskningsrådets nettsider. Det skal legge til rette for samarbeid mellom ulike myndigheter og tjenester med ansvar for AMR (menneskets helse, landbruk, miljø, industri og økonomi). Partnerskapet skal arbeide for å nå både europeiske og globale helsepolitiske mål.
Kontaktperson: Alexandra Bjørk-Skaflestad
Pandemic Preparedness
Dette er et avtalebasert partnerskap der Forskningsrådet bidrar med norsk in-kind finansiering. Det innebærer at Forskningsrådet vil finansiere prosjekter nasjonalt på et tilsvarende område som lyses ut i EUs rammeprogram Horisont Europa. HOD er ansvarlig departement. Covid-19-pandemien avslørte behovet for bedre koordinerte tiltak ved en helsekrise. Partnerskapet skal forbedre Europas beredskap til å forutsi, forebygge og svare på nye smittsomme helsetrusler ved å bedre koordinere finansiering av forskning og innovasjon.
Kontaktperson: Simona Grasso
High performance computing (HPC)
Dette er institusjonelt partnerskap. Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering. Kommunal og distriktsdepartementet (KDD) er ansvarlig departement. Utlysninger kunngjøres både på Forskningsrådets nettsider og på EU-portalen. Det skal utvikle verdensledende hyperkoblet superdatabehandling, støtte produksjon av slike systemer og fremme bruk av denne infrastrukturen hos offentlige og private aktører.
Kontaktpersoner: Waqar Ahmed
Key digital technologies (KDT)
Dette er institusjonelt partnerskap. Det skal støtte den digitale transformasjonen i alle sektorer av økonomien og samfunnet, samt få det til å fungere for Europa - også som en del av EUs "Green deal". Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering. KDD er ansvarlig departement. Forskningsrådet deltar også i partnerskapets styringsorganer. Utlysninger kunngjøres både på Forskningsrådets nettsider og på EU-portalen.
Kontaktpersoner: Liv Furuberg og Waqar Ahmed
Smart Networks and Services
Dette er et institusjonelt partnerskap. Det skal støtte utvikling av teknologi og smarte nettverk og tjenester i tråd med EUs industristrategi og hensynet til cybersikkerhet. Partnerskapet skal gjøre det mulig for europeiske aktører å utvikle teknologi for 6G-systemer som grunnlag for fremtidige digitale tjenester mot 2030. Medlemmene er i hovedsak industriaktører. Utlysninger blir kunngjort på EU-portalen. Forskningsrådet deltar i State representative group.
Kontaktpersoner: Waqar Ahmed
Artificial Intelligence, Data and Robotics
Dette er et avtalebasert partnerskap. Det skal gi Europa størst mulig nytte av AI, data og robotikk. Det vil fremme nye markeder og tiltrekke seg investeringer, for å skape tekniske, økonomiske og samfunnsmessige verdier for næringslivet, innbyggerne og miljøet. Partnerskapet vil ha ordinære utlysninger i Horisont Europa. Medlemmene er i hovedsak industriaktører.
Kontaktpersoner: Waqar Ahmed
Photonics
Dette er et avtalebasert partnerskap. Det skal bidra til den digitale transformasjonen mot en grønn og sunn fremtid i Europa. Målet er å fremskynde fotoniske innovasjoner, sikre Europas teknologiske uavhengighet, øke konkurranseevnen til Europas økonomi og sikre langsiktig jobbskaping og velstand. Partnerskapet har ordinære utlysninger i Horisont Europa. Medlemmene er industriaktører og forskningsinstitutter.
Kontaktpersoner: Waqar Ahmed
Clean steel
Dette er at avtalebasert partnerskap der medlemmene kommer fra stålindustrien og relevante forskningsinstitutter. Partnerskapet har ordinære utlysninger i Horisont Europa. I tråd med målene for Green Deal støtter partnerskapet EUs mål om å omforme stålindustrien til en karbonnøytral industri. Innen 2027 skal partnerskapet bidra til 50 prosent reduksjon i CO2-utslipp og oppnå høyere teknologiberedskapsnivå på minst 12 områder finansiert av partnerskapet. Den endelige ambisjonen er å redusere CO2-utslippene med 80-95 prosent innen 2050.
Kontaktpersoner: Karin Totland og Lenka Hannevold
Metrology
Dette er et institusjonelt partnerskap. Justervesenet er norsk medlem, og deltar med in-kind finansiering. Nærings- og fiskeridepartementet er ansvarlig departement. Partnerskapet skal bidra til å gjøre Europa globalt ledende innen metrologiforskning, i konkurranse med Kina og USA. Europa trenger et metrologisystem som tilbyr gode løsninger, støtter innovative produkter, svarer på samfunnets utfordringer og muliggjør effektiv utforming og implementering av reguleringer og standarder som underbygger offentlig politikk.
Kontaktpersoner: Hans Arne Frøystein, Justervesenet
Made in Europe
Dette er et avtalebasert partnerskap der medlemmene representerer europeisk produksjonsindustri. Partnerskapet har ordinære utlysninger i Horisont Europa. Partnerskapet skal være en drivkraft for bærekraftig produksjon i Europa. Det vil bidra til en konkurransedyktig produksjonsindustri i Europa som påvirker mange ulike verdikjeder. En annen prioritet er sirkulær økonomi. Partnerskapet vil tjene som en plattform for å samkjøre nasjonal og regional produksjonsteknologi.
Kontaktpersoner: Lenka Hannevold og Karin Totland
Processes4Planet
Dette er et avtalebasert partnerskap der medlemmene representerer europeisk prosessindustri. Partnerskapet har ordinære utlysninger i Horisont Europa. Partnerskapet tar sikte på å gjøre europeisk prosessindustri karbonnøytral og samtidig konkurransedyktig. Partnerskapet har en tverrsektoriell tilnærming og skal bidra til transformasjon av prosessindustrier som for eksempel sement, kjemikalier og stål for å nå EUs Green Deal-mål innen 2050.
Kontaktpersoner: Lenka Hannevold og Karin Totland
Globally competitive space systems
Dette er et avtalebasert partnerskap der Norsk romsenter er norsk medlem. Partnerskapet vil ha ordinære utlysninger i Horisont Europa. Partnerskapet skal styrke europeisk konkurranseevne innen romteknologi. Målet er at Europa skal bli ledende innen telekomsatellittmarkedet og innen jordobservasjonssystemer.
Kontaktperson: Øystein Helleren, Norsk romsenter
Les om europeiske partnerskap innenfor klima, energi og mobilitet på Europakommisjonens sider
Europe's Rail
Dette er et institusjonelt partnerskap. Medlemmene er både industriaktører, offentlige myndigheter og forskningsinstitusjoner. Jernbanedirektoratet deltar fra norsk side. Forskningsrådet deltar i partnerskapets State representative group. Utlysninger blir kunngjort på EU-portalen. Partnerskapet skal fremme utvikling og distribusjonen av innovative teknologier (spesielt digitalisering og automatisering) for jernbanesektoren og følge opp målene for EUs Green Deal.
Single European Sky Aviation Research 3 (SESAR 3)
Dette er et institusjonelt partnerskap. Medlemmene er både industriaktører, offentlige myndigheter og forskningsinstitusjoner. Utlysninger blir kunngjort på EU-portalen. Forskningsrådet deltar i partnerskapets State representative group. Partnerskapet skal bidra til å styrke digital lufttrafikkstyring og gjøre det europeiske luftrommet til det mest effektive og miljøvennlige i verden. Dette vil styrke konkurranseevnen og utviklingen av den europeiske luftfartssektoren etter pandemien. Nøkkelområder: forbedring av tilslutningsmuligheter, luft-bakke automatisering, økt fleksibilitet i styring av luftrommet og sikker bruk av droner.
Clean aviation
Dette er et institusjonelt partnerskap. Medlemmene er både industriaktører, offentlige myndigheter og forskningsinstitusjoner. SINTEF er assosiert medlem i partnerskapet. Samferdselsdepartementet og Forskningsrådet deltar i partnerskapets SRG. Utlysninger blir kunngjort på EU-portalen. Partnerskapet arbeider for at luftfarten skal bli klimanøytral ved å fremme nyskapende (disruptive) forsknings- og innovasjonsløsninger. Det vil også bidra til å utvikle neste generasjon av ultraeffektive lavkarbonfly, med nye energikilder og motorer.
Clean hydrogen Joint Undertaking (JU)
Dette er et institusjonelt partnerskap. Medlemmene er både industriaktører, offentlige myndigheter og forskningsinstitusjoner. Forskningsrådet deltar i partnerskapets SRG. Utlysninger blir kunngjort på EU-portalen. Partnerskapet har som mål å akselerere utvikling og distribusjon av europeiske rene hydrogenteknologier, og bidra til et bærekraftig, karbonfritt og fullt integrert energisystem. Det skal fokusere på produksjon, distribusjon og lagring av rent hydrogen for å forsyne sektorer som er vanskelige å gjøre karbonfrie, som tungindustri og tunge transportapplikasjoner.
Kontaktperson: Åse Slagtern
Built4People
Dette er avtalebasert partnerskap der medlemmene representerer offentlige myndigheter, næringsliv og forskning. Partnerskapet vil ha ordinære utlysninger i Horisont Europa. Partnerskapets visjon er å utvikle bygningsmiljøer som har høy kvalitet, lave utslipp og som er energi- og ressurseffektive. Samarbeidet omfatter hele verdikjeden og vil utvikle sektorrelevante innovasjonsklynger i hele EU. Målene er både vitenskapelig: generere helhetlig innovasjon for bærekraft, økonomiske: revitalisere sektoren via bærekraftig drift, og samfunnsmessige: stimulere til atferdsendring for en bærekraftig livsstil. Målene vil nås gjennom en brukerrettet tilnærming.
Kontaktperson: Marianne Haavardsholm Aandahl
Towards zero-emission road transport (2ZERO)
Dette er avtalebasert partnerskap der medlemmene representerer offentlige myndigheter, næringsliv og forskning. Partnerskapet vil ha ordinære utlysninger i Horisont Europa. Partnerskapet tar sikte på å akselerere utviklingen av en utslippsfri veitransport i Europa. Samarbeidet skal fremme europeisk lederskap innen innovasjon, produksjon og tjenester. En viktig utfordring er å introdusere konkurransedyktige tunge langdistansekjøretøyer.
Connected and Automated Driving (CCAM)
Dette er et avtalebasert partnerskap der medlemmene representerer offentlige myndigheter, næringsliv og forskning. Partnerskapet vil ha ordinære utlysninger i Horisont Europa. Partnerskapet har som mål å akselerere implementeringen av innovative og automatiserte mobilitetsteknologier og -tjenester. Innen 2030 skal partnerskapet ha demonstrert brukerorienterte og godt integrerte konsepter med økt sikkerhet og redusert karbonavtrykk. Det vil gjøre Europa til verdensledende innen distribusjon av tilkoblet og automatisert mobilitet for mennesker og varer.
Zero-emission waterborne transport (ZEWT)
Dette er et avtalebasert partnerskap der medlemmene representerer offentlige myndigheter, næringsliv og forskning. Partnerskapet vil ha ordinære utlysninger i Horisont Europa. Partnerskapet tar sikte på at EU skal lede og fremskynde transformasjonen av maritim og innlandsvanntransport for å eliminere alle skadelige miljøutslipp. Innen 2030 skal samarbeidet utvikle og demonstrere nullutslippsløsninger som er anvendelige for alle hovedskipstyper og tjenester, og som vil gjøre det mulig å realisere utslippsfri vannbåren transport innen 2050.
European Battery Value Chain (Batt4EU)
Dette er et avtalebasert partnerskap der medlemmene representerer offentlige myndigheter, næringsliv og forskning. Partnerskapet vil ha ordinære utlysninger i Horisont Europa. Dette partnerskapet tar sikte på å støtte utviklingen av et europeisk forsknings- og innovasjonsøkosystem i verdensklasse på batterier, med sikte på industrielt lederskap for Europa innen design og produksjon av batterier for neste generasjon av både stasjonære og mobile applikasjoner. Partnerskapet retter mye oppmerksomhet mot bærekraftige materialer, resirkulering og gjenbruk.
Kontaktperson: Marianne Haavardsholm Aandahl
Driving urban transitions (DUT)
Dette er et samfinansiert partnerskap der Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering. Kommunal- og distriktsdepartementet er ansvarlig departement. Utlysninger fra partnerskapet blir kunngjort på Forskningsrådets nettsider. Partnerskapet vil engasjere hele spekteret av aktører med ansvar for utvikling av byer og byregioner (lokale myndigheter, kommuner, næringsliv og innbyggere) og bidra til å samskape innovative, systemiske og menneskesentrerte løsninger, verktøy, metoder og tjenester til støtte for omstilling av byer og byregioner.
Kontaktperson: Ida Ulleberg Jensen
Clean energy transition (CEPT)
Dette er et samfinansiert partnerskap der Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering. Olje- og energidepartementet er ansvarlig departement. Utlysninger fra partnerskapet blir kunngjort på Forskningsrådets nettsider. Som et transformativt forsknings- og innovasjonsprogram for hele Europa, skal dette partnerskapet øke energiomstillingen i alle dimensjoner. Det vil involvere felles forsknings- og innovasjonsprogrammer fra regionalt til nasjonalt og globalt nivå, med støtte fra industri, offentlige organisasjoner, forskning og innbyggerorganisasjoner for å gjøre Europa til en frontløper innen energiinnovasjon og til slutt det første klimanøytrale kontinentet.
Kontaktpersoner: Aage Stangeland og Marianne Haavardsholm Aandahl
Accelerating farming systems transition
Dette er et samfinansiert partnerskap der Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering. Landbruks- og matdepartementet er ansvarlig departement. Utlysninger fra partnerskapet blir kunngjort på Forskningsrådets nettsider. Partnerskapets formål er å fremskynde overgangen til et bærekraftig jordbruk i Europa gjennom forskning og åpen innovasjon. Dette skal fremme et bedre samspill mellom natur og jordbruk og anvendes i langsiktige og stedspesifikke levende laboratorier og forskningsinfrastrukturer. Samarbeidet skal bidra til at jordbruket forstår og iverksetter agroøkologisk praksis.
Kontaktperson: Gudrun Langthaler
Animal Health and Welfare
Detteer et samfinansiert partnerskap der Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering. Landbruks- og matdepartementet er ansvarlig departement. Utlysninger fra partnerskapet blir kunngjort på Forskningsrådets nettsider. Partnerskapet skal levere nøkkelkunnskap, tjenester og produkter for å forbedre kontrollen med smittsomme sykdommer hos dyr (husdyrproduksjon og akvakultur), og styrke beredskapen mot framtidige trusler mot dyre- og folkehelse. Partnerskapet vil bidra til å fremme kunnskapsbasert politikkutforming og forvaltning innen dyrehelse og -velferd.
Kontaktperson: Maan Singh Sidhu
Biodiversa+
Dette er et samfinansiert partnerskap, utviklet sammen med EU-kommisjonen som del av EUs biodiversitetsstrategi mot 2030. Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering. KLD er ansvarlig departement. Utlysninger fra partnerskapet blir kunngjort på Forskningsrådets nettsider. Partnerskapet skal tilby en plattform som kobler sammen nasjonale, lokale og europeiske forsknings- og innovasjonsprogrammer og kombinerer cash og in-kind finansiering mot et felles mål – å sikre biologisk mangfold i Europa.
Kontaktperson: Jonas Enge
Sustainable Blue Economy
Dette er et samfinansiert partnerskap der Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering og deltar i koordineringen av hele partnerskapet. Nærings- og fiskeridepartementet er ansvarlig departement. Utlysninger fra partnerskapet blir kunngjort på Forskningsrådets nettsider. Partnerskapet skal støtte EUs Green Deal og understøtte en politikk for en klimanøytral, bærekraftig og produktiv blå økonomi som bevarer biologisk mangfold.
Kontaktperson: Marianne Areng og Inderjit Singh Marjara
Safe and sustainable food systems
Dette er et samfinansiert partnerskap der Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering. Landbruks- og matdepartementet er ansvarlig departement. Utlysninger fra partnerskapet blir kunngjort på Forskningsrådets nettsider. Partnerskapet skal koordinere og utnytte europeisk og nasjonal FoUI-innsats som sikrer framtidige matsystemer gjennom en integrert og tverrfaglig systemtilnærming, og fremmer "Farm to Fork"-strategien.
Kontaktperson: Mona Gravningen Rygh
Water security for the planet (Water4All)
Dette er et samfinansiert partnerskap der Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering. Klima- og miljødepartementet er ansvarlig departement. Utlysninger fra partnerskapet blir kunngjort på Forskningsrådets nettsider. Partnerskapet skal fremme transformasjoner i hele forsknings- og innovasjonssystemet for vann, og bidra til samarbeid mellom ulike aktører. Partnerskapet vil etablere en portefølje av multinasjonale og tverrsektorielle tilnærminger, som ivaretar politiske, miljømessige, økonomiske, teknologiske og samfunnsmessige hensyn som kan bidra til vannsikkerhet for alle.
Kontaktperson: Gro Herredsvela Rørvik og Jonas Enge
Circular bio-based Europe
Dette er et institusjonelt partnerskap. Forskningsrådet deltar i partnerskapets state representative group. Utlysninger blir kunngjort på EU-portalen. Partnerskapet skal gi bidrag til klimamålene, legge til rette for klimanøytralitet, og fremme bærekraftig og sirkulær produksjons og forbruk i tråd med European Green Deal.
Kontaktperson: Inderjit Singh Marjara
Les om andre europeiske partnerskap på Europakommisjonens sider
Partnerskapet Innovative SMB'er
Dette inneholder Eurostars for innovativt næringsliv er et samfinansiert partnerskap der Forskningsrådet bidrar med norsk finansiering. Nærings- og fiskeridepartementet er ansvarlig departement. Utlysninger fra partnerskapet blir kunngjort på Forskningsrådets nettsider. Partnerskapet dekker en nisje som ikke omfattes av andre europeiske, nasjonale og regionale satsinger. Det forutsetter forsknings- og innovasjonssamarbeid mellom to eller flere internasjonale partnere, der en liten eller mellomstor bedrift (SMB) er leder. Partnerskapet skal hjelpe innovative SMB-er til å vokse og bli integrert i globale verdikjeder og nye markeder.
Innowwide
Innowide er del av EUs partnerskap for Innovative SMBer. Her kan SMB og startups søke om støtte til kommersialisering utenfor Europa.
Kontaktperson: Cathinka Holtermann
European open science cloud (EOSC)
Dette er et avtalebasert partnerskap der Forskningsrådet er medlem. Kunnskapsdepartementet er ansvarlig departement. Partnerskapet skal utvikle og gjøre tilgjengelig europeisk infrastruktur for forsknings og innovasjon slik at Europas rundt 2 millioner forskere kan lagre, dele og gjenbruke forskningsdata på tvers av landegrenser og disipliner.
Kontaktpersoner: Odd Ivar Eriksen og Nenitha Charlotte Dagslott.
EIT- KICs (European Institute of innovation & technology - Knowledge and Innovation Communities)
Det er opprettet en rekke EIT KICs under Horisont Europa. Dette er partnerskap som skal støtte arbeid i kunnskapstrianglet, altså samarbeid om forskning, utdanning og innovasjon. Det er European Institute of innovation & technology som inngår partnerskap med universiteter og næringsliv. Forskningsrådet har ingen rolle i disse partnerskapene, men har en kontaktperson for denne delen av Horisont Europa.
Følgende EIT-KICs er opprettet:- EIT Climate-KIC
- EIT InnoEnergy-KIC
- EIT Digital-KIC
- EIT Health-KIC
- EIT Food-KIC
- EIT Manufacturing-KIC
- EIT Raw materials-KIC
- EIT Urban Mobility-KIC
- EIT Cultural and Creative Industries-KIC
Kontaktperson: Julie Christiansen
Meldinger ved utskriftstidspunkt 24. januar 2025, kl. 10.50 CET