Portefølje for petroleum
Petroleumsnæringen er den største blant havnæringene, målt i verdiskaping, investeringer, eksportverdi og inntekter for staten, og bidrar med arbeidsplasser over hele landet. Forskning og teknologiutvikling er viktig for å sikre fortsatt verdiskaping fra sektoren, for å utvikle sektoren i bærekraftig retning og for bidra til at kompetanse og løsninger fra sektoren kan anvendes inn i nye næringer.
Ny portefølje 1/1-24: Portefølje energi og transport
Fra 2024 er porteføljeinndelingen endret. Noen porteføljer videreføres uendret, mens andre slås sammen eller splittes opp. Porteføljen for petroleum er slått sammen med energi, transport og lavutslipp til en ny portefølje kalt portefølje for energi og transport. I tillegg er maritim sektor fra den tidligere Porteføljen for hav lagt inn i den nye porteføljen. Inntil nye planer er laget styrer porteføljestyret etter planene til de gamle porteføljene.
Overordnede planer, Portefølje for petroleum
Porteføljeplan
Porteføljeplanen beskriver investeringsmål, prioriteringer, tiltak og forventede virkninger og effekter av de totale investeringene innenfor porteføljeområdet.
Porteføljeanalyse
Porteføljeanalysen skal være et grunnlag for porteføljeplaner, investeringsplaner og rapportering.
Investeringsplan
Investeringsplanen inneholder planlagte tiltak og utlysninger av porteføljestyrets strategiske midler i den kommende treårsperioden.
Energieffektivisering og reduksjon av klimagasser
Forskningsrådet har i perioden 2018–2021 gitt støtte til 137 nye prosjekter innen petroleumsforskning, både hos forskningsmiljøene og i næringslivet, som vil bidra til energieffektivisering og reduksjon av klimagasser. De treffer både teknologi som kan implementeres raskt, og langsiktig forskning rettet mot 2050-målene.
Les rapportenPorteføljestyret
Porteføljestyret skal gi strategiske råd om forskning og innovasjon innenfor porteføljeområdet Petroleum, og gi støtte til prosjekter som bidrar til målene som er satt for porteføljen. Medlemmene er:
Per Gerhard Grini, Equinor, Trondheim, styreleder
Martin Foss, IFE, Skedsmo
Alfred Hanssen, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, Tromsø
Arvid Østhus, Oljedirektoratet, Stavanger
Hege Kverneland, Desert Control, Sandnes
Runar Rugtvedt, Norsk Industri - Olje og gass, Oslo
Charlotte Skourup, ABB, Oslo
Eirik Sønneland, Validé, Stavanger
Jorunn Elise Tharaldsen, Petroleumstilsynet, Stavanger
Malin Torsæter, SINTEF, Trondheim
Mange av prosjektene i porteføljen inngår også i andre porteføljer. Størst overlapp er det med disse porteføljene:
Kontakt
Møtereferater 2023
Tidlegare dokument
Ser du etter sakslister, møtereferat og protokoll for 2022 eller tidlegare? Send e-post til post@forskningsradet.no for å få tilsendt dokumenta.
Relaterte prosjekter som har fått midler fra Forskningsrådet
- Artikkel
Samarbeid mellom forsking og næringsliv skaper ringverknader for norsk industri
Senter for arktisk petroleumsforsking (ARCEx) er vel i hamn etter åtte års intens forskingsaktivitet. Frå Stavanger i sør til Svalbard i nord har dei bygd eit slagkraftig landslag som har levert mange gode forskingsresultat.
- Artikkel
Ny teknologi kan halvere CO2-utslepp i oljesektoren
På sikt kan den banebrytande teknologien til EMPIG spare oljebransjen for enorme mengder energi, materiale og CO2-utslepp. Støtten dei fekk frå Forskningsrådet har ført til stor merksemd i oljebransjen og hos nye partnarar.
- Artikkel
- Ikke vær redd for å ta tak i de store problemene
Fredrikstadbedriften Ruden AS fikk topp vurdering på sin søknad til innovasjonsprosjekt-midler. Et avslag ga dem viktig erfaring i søknadsprosessen.
- Artikkel
Fjernstyrt drone på havets dyp: - Kan revolusjonere undervannsoperasjoner
Den Trondheim-baserte virksomheten Eelume vekker internasjonal oppsikt: En undervannsdrone kontrollert fra land kan totalt endre hvordan undervannsoperasjoner gjennomføres.
- Artikkel
Demonstrasjonsprosjekt: Satser stort med "grønn pumpe"
Med sin unike undervannspumpe vil FSubsea kutte kostnader drastisk og i tillegg spare miljøet. Den lille virksomheten har store ambisjoner og tar opp kampen med de etablerte systemleverandørene innen olje og gass.