Portefølje for livsvitenskap
Livsvitenskap omfatter vitenskapsdisipliner som studerer levende organismer og livsprosesser. Biologi og medisin utgjør kjernen, støttet av kjemi, fysikk og matematiske fag. Vi investerer i et bredt spekter av grensesprengende forskning og innovasjon innenfor livsvitenskap. Vi har tilbud til deg enten du kommer fra en forskningsorganisasjon, det offentlige eller næringslivet.
Ny portefølje 1/1 -24: Portefølje for banebrytende forskning
Fra 2024 er porteføljeinndelingen endret. Noen porteføljer videreføres uendret, mens andre slås sammen eller splittes opp. De tre faglig innrettede porteføljene for Livsvitenskap, Naturvitenskap og teknologi og Humaniora og samfunnsvitenskap slås sammen til ett portefølje for banebrytende forskning. Dette styret vil få ansvaret for de tematisk uavhengige virkemidlene som skal fremme faglig fornyelse og forskning av høy kvalitet (FRIPRO, SFF, med flere), samt det overordnede ansvaret for fagutvikling.
Porteføljen styres inntil videre etter de gamle porteføljeplanene for Livsvitenskap, Naturvitenskap og teknologi og Humaniora og samfunnsvitenskap.
Overordnede planer, Portefølje for livsvitenskap
Porteføljeplan
Porteføljeplanen beskriver investeringsmål, prioriteringer, tiltak og forventede virkninger og effekter av de totale investeringene innenfor porteføljeområdet.
Porteføljeanalyse
Porteføljeanalysen skal være et grunnlag for porteføljeplaner, investeringsplaner og rapportering.
Investeringsplan
Investeringsplanen inneholder planlagte tiltak og utlysninger av porteføljestyrets strategiske midler i den kommende treårsperioden.
Porteføljestyret for livsvitenskap
Porteføljestyret skal gi strategiske råd om forskning og innovasjon innenfor porteføljeområdet Livsvitenskap, og gi støtte til prosjekter som bidrar til målene som er satt for porteføljen. Medlemmene er:
Agneta Herlitz, Karolinska Institutet, Sverige, styreleder
Trude Helen Flo, NTNU, Trondheim
Øyvind Fylling-Jensen, NOFIMA, Tromsø
Inge Jonassen, Universitetet i Bergen, Bergen
Gun Peggy Strømstad Knudsen, Folkehelseinstituttet, Oslo
Emilie Lasson, NorthSea Therapeutics, Oslo
Niels Jørgen Olesen, Danmarks Tekniske Universitet, Danmark
Anne Simonsen, Universitetet i Oslo, Oslo
Rune Toftgård, Karolinska Institutet, Sverige
Pål Jarle Johnsen, Universitetet i Tromsø
Simen Rød Sandve, NMBU, Ås
Mange av prosjektene i porteføljen inngår også i andre porteføljer. Størst overlapp er det med disse porteføljene:
Kontakt
Tidlegare dokument
Ser du etter sakslister, møtereferat og protokoll for 2022 eller tidlegare? Send e-post til post@forskningsradet.no for å få tilsendt dokumenta.
Relaterte prosjekter som har fått midler fra Forskningsrådet
- Artikkel
Kor vart jentebarna av i fortidas Europa?
Sjølv i dag finst det samfunn der kvinner og jenter blir sett på som mindre verdifulle enn menn. Dette fører ofte til diskriminering som ulik lønn for likt arbeid og til vald i heimen. Forskingsprosjektet "Savnede jenter" utforskar kjønnsdiskriminering i Europas historie. Målet er å få på plass tiltak som kan forbetre situasjonen i dagens utviklingsland.
- Artikkel
Styrking av barnevernets samtaler gjennom kunstig intelligens
Med nye AI-drevne avatarer kan vi gi barnevernsansatte bedre verktøy for å trene samtaleferdigheter og engasjere barn i samtaler. Dette kan revolusjonere opplæringen av de ansatte og forbedre livene til utsatte barn.
- Artikkel
Nytt program for digital læring styrker elevers motivasjon
Elever som har brukt U-Say-programmet har vist tendenser til å velge mer krevende realfag og matematikk. Dette er et lovende tegn på at det digitale læringsprogrammet har reell effekt.
- Artikkel
Vil styrke folkehelsen og løse depresjonsgåten
Promentasenteret forsker på kilden til det gode liv. Med seg har de 46 kommuner som jobber for å fremme god livskvalitet og psykisk helse i befolkningen.
- Artikkel
Klargjør samfunnet for ekstremværet som kommer
Hans herjet i sommer, og kostnadene knyttet til skadene anslås til 1,6 milliarder så langt. Klimaforskere forutsier mer ekstremvær i årene som kommer. Gjennom forsknings- og innovasjonsprosjektet Klima 2050 rustes samfunnet for fremtidens vær.
- Artikkel
Gir unge en stemme med hjelp fra forskere
Hvordan kan kommuner gi ungdommene sine gode steder å være på fritiden? Dette forskningsprosjektet om ung brukermedvirkning har gjort tips og triks tilgjengelig for alle.