Portefølje for energi, transport og lavutslipp
Porteføljen for energi, transport og lavutslipp arbeider for at energi- og transportsektorene skal levere bærekraftige, smarte og sikre løsninger, teknologier og tjenester, og at vi som innbyggere og samfunnsaktører tar klima- og miljøvennlige valg som reduserer press på naturmangfoldet.
Ny portefølje 1/1-24: Energi og transport
Fra 2024 er porteføljeinndelingen endret. Noen porteføljer videreføres uendret, mens andre slås sammen eller splittes opp. Porteføljen for energi, transport og lavutslipp slås sammen med petroleum til Portefølje for energi og transport. I tillegg er maritim sektor fra den tidligere Porteføljen for hav lagt inn i den nye porteføljen. Inntil nye planer er laget styrer porteføljestyret etter de gamle planene.
Overordnede planer, Portefølje for energi, transport og lavutslipp
Porteføljeplan
Porteføljeplanen beskriver investeringsmål, prioriteringer, tiltak og forventede virkninger og effekter av de totale investeringene innenfor porteføljeområdet.
Porteføljeanalyse
Porteføljeanalysen skal være et grunnlag for porteføljeplaner, investeringsplaner og rapportering.
Investeringsplan
Investeringsplanen inneholder planlagte tiltak og utlysninger av porteføljestyrets strategiske midler i den kommende treårsperioden.
Forskningsrådets hydrogensatsing 2021
Les mer om hydrogensatsningenMange av prosjektene i porteføljen inngår også i andre porteføljer. Størst overlapp er det med disse porteføljene:
Porteføljestyret
Porteføljestyret skal gi strategiske råd om forskning og innovasjon innenfor porteføljeområdet Energi, transport og lavutslipp, og gi støtte til prosjekter som bidrar til målene som er satt for porteføljen. Medlemmene er:
Hans Erik Vatne, Hydro, Oslo, styreleder
Ole Andreas Hagen, NHO, Oslo
Ingeborg Palm Helland, Norsk Institutt for Naturforskning, Trondheim
Johan Hustad, NTNU, Trondheim
Kristin Linnerud, NMBU, Ås
Nils Røkke, SINTEF, Trondheim
Erik Sauar, Cenate AS, Askim
Anne Vera Skrivarhaug, Longyearbyen lokalstyre, Svalbard
Elisabeth Maråk Støle, Bergen
Henriette Undrum, Equinor, Trondheim
Ragnhild Wahl, ITS Norway, Oslo
Kontakt
Sakslister og referater 2022
Tidligere dokumenter
Ser du etter sakslister, møtereferater og protokoll for 2023 eller tidligere? Send e-post til post@forskningsradet.no for å få tilsendt dokumentene.
Relaterte prosjekter som har fått midler fra Forskningsrådet
- Artikkel
Bærekraftige og miljøvennlige aluminiumprodukter: resultatet av 30 års forskning
Ved bruk av kunstig intelligens har stolene fra Flokk blitt 200 gram lettere. Dermed spares energi, materialbruken går ned og stolene blir rimeligere i butikken.
- Artikkel
Klargjør samfunnet for ekstremværet som kommer
Hans herjet i sommer, og kostnadene knyttet til skadene anslås til 1,6 milliarder så langt. Klimaforskere forutsier mer ekstremvær i årene som kommer. Gjennom forsknings- og innovasjonsprosjektet Klima 2050 rustes samfunnet for fremtidens vær.
- Artikkel
Pilot-E bidrar til et nytt mulig industrieventyr for Norge
Verdens første selvnavigerende fartøy går i fast rute mellom Moss og Horten i Oslofjorden. Skipene er fulle av norsk teknologi, og kan bety starten på et nytt norsk industrieventyr.
- Artikkel
Norsk industri må ha en tydeligere rolle i fremtidens energisystem
FME HighEFF er verdens største forskningssenter for energieffektivisering. Senteret hjelper norsk industri med å få mer produksjon ut av hver kilowattime energi de bruker. Målet er å kutte energiforbruket med 20-30 prosent, og klimagassutslippene med 10 prosent.
- Artikkel
Forsking i alle ledd gir internasjonal vekst og suksess
Det blir forska i alle avdelingar i produksjonsbedrifta Orkel AS. Dette er ein grunn til den internasjonale suksessen deira.
- Artikkel
Ny løsning gir sømløs og enkel elbillading
I 2025 slutter Norge å selge bensin- og dieselbiler. Da vil antallet elbiler på norske veier antageligvis tredoble seg, og ladeløsningene må bli bedre enn de er i dag. Med støtte fra Forskningsrådet skal Powerzeek gjøre det enklere for folk å lade, og samtidig motivere flere til å gå fra fossilt til grønt.